شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

غذا ، تندرستی و دیگر هیچ!


غذا ، تندرستی و دیگر هیچ!
اخیرا انجمن ملی سرطان فعالیتی را آغاز کرده تا مردم را به مصرف بیشتر میوه و سبزی تشویق کند.
خصوصا توصیه‌شده که روزانه پنج وعده میوه و سه‌وعده سبزی استفاده شود. چرا که رژیمی سرشار از میوه و سبزی در پیشگیری یا درمان بسیاری از امراض موثر است.
این روزها سرطان سینه، روده بزرگ،‌مری، معده و ریه که به نظر بیماری‌های شایع هستند محققان را بر آن داشته تا به دنبال ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان باشند، ترکیباتی که مانع از بروز این بیماری‌ها شده و همچنین در درمان آنها موثر باشند این ترکیبات شیمیایی گیاه یا همان فیتوکمیکال‌ها در راس پژوهش‌های مربوط به تغذیه قرار می‌گیرند چرا که در پیشگیری از بیماری‌های مهلکی چون سرطان و بیماری‌ قلبی و نیز تعدادی از شایع‌ترین امراض نظیر آسم، التهاب مفصل و حساسیت‌ها نقش کلیدی دارند.
سال‌هاست که مطالعات گروه زیادی از افراد مبتلا به امراض مسری که به مقایسه حالت‌های بیماری و برنامه غذایی می‌پردازد، ارزش رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزی‌ها را اثبات کرده است. این مطالعات ثابت نمی‌کند که فقط رژیم غذایی ضامن سلامتی افراد است. عوامل بسیار زیادی وجود دارند که ممکن است در سلامتی موثر باشند. به‌طور مثال آیا رژیم غذایی مانع از بروز بیماری می‌شود یا زندگی در محیطی پاکیزه و به دور از آلودگی؟ اگر پاسخ، رژیم غذایی است، چه بخشی از آن در سلامتی نقش موثرتری دارد؟سوالاتی از این دست محققان انجمن ملی سرطان را بر آن داشت تا به دنبال مواد خاصی در خوراکی‌ها جهت ایمن‌سازی بدن در برابر بیماری باشند. آنها در خلال این کار به نتایج چندی دست یافته‌اند.برای مثال گوجه‌فرنگی علاوه بر داشتن ویتامین C، A و چندین ماده معدنی، دارای ده هزار ترکیب شیمیایی دیگر است که اکثر پژوهشگران سعی بر تفکیک، شناسایی و بررسی آنها دارند.
بروکلی دارای ماده‌ای موثر در پیشگیری و حتی درمان سرطان سینه است. ترکیب شیمیایی موجود در انگور مانع از تخریب سلول‌های DNA می‌شود.
کلم بروکسل، کلم برگ، گل‌کلم، هویج، کلم‌پیچ، کلم قمری، شلغم، چغندر، فلفل، سیر، پیاز، تره‌فرنگی و... نیز حاوی ترکیبات ضدسرطانی‌اند.
با وجود این همه خواص، اکثر مردم به میزان کافی میوه و سبزی مصرف نمی‌کنند ولی شاید آبمیوه جبران‌کننده این کمبود و حتی جایگزین بهتری در برنامه غذایی این افراد باشد.نوشیدن آبمیوه که در برنامه‌های مربوط به تغذیه جایگاه ویژه‌ای دارد، نشان‌دهنده ارزش کلروفیل در رژیم غذایی است. این ماده (کلروفیل) که در گیاهان یافت می‌شود ساختاری مشابه ساختار هموگلوبین –انتقال‌دهنده اکسیژن در خون- دارد. محققان در دهه ۱۹۴۰ دریافتند که مصرف کلروفیل، توانایی بدن را برای تولید هموگلوبین و در نتیجه انتقال اکسیژن در خون افزایش می‌دهد. از دیگر فواید آب‌میوه‌ها و سبزی‌ها، میزان بالای مواد مغذی موجود در آنهاست. ویتامین C در مرکباتی چون گریپ‌فروت، پرتقال و... ویتامین A در آب‌هویج و ویتامین E در آب بعضی سبزی‌ها به مقدار زیادی وجود دارد. آبمیوه همچنین سرشار از مواد معدنی مورد نیاز بدن مانند آهن، مس، پتاسیم، سدیم، ید و منیزیم است که به راحتی جذب می‌شوند. از آنجا که مواد مغذی، داخل بافت‌های غیرقابل هضمی قرار دارند، آبمیوه‌ها و سبزی‌ها با از بین بردن آن بافت‌ها، مقادیر قابل توجه‌تری از مواد مغذی را نسبت به خود میوه یا سبزی، به بدن می رساند. به‌طور مثال: با مصرف یک عدد هویج خام، بدن قادر به جذب تنها یک درصد از بتاکاروتین‌ها (ویتامین A) است. در حالی که با نوشیدن آب‌هویج، تقریبا صددرصد بتاکاروتین‌ها جذب بدن می‌شوند.
بالاخره اینکه میوه‌ها و سبزی‌ها علاوه بر فواید بسیار، ماده صددرصد حیاتی برای سلامت بدن یعنی آب را نیز تامین می‌کنند. بیش از ۶۵ درصد اکثر سلول‌های بدن را آب تشکیل می‌دهد، حتی در برخی بافت‌ها مثل مغز، بیش از ۸۰ درصد سلول‌ها را آب فرا گرفته است. با اینکه آب ماده‌ای صددرصد لازم برای بدن است، بیشتر افراد روزانه به میزان کافی آب نمی‌نوشند. علاوه بر این، بسیاری از مایعات از قبیل قهوه، چای، نوشابه‌های غیرالکلی و نوشیدنی‌هایی با اسانس‌های غیرطبیعی، حاوی موادی است که برای دفع آنها، بدن به آب اضافی نیاز دارد. حال آنکه
آبمیوه‌ها و سبزی‌ها نه تنها اینگونه مواد را ندارند که سرشار از آب طبیعی و خالص نیز هستند.
منبع : روزنامه تهران امروز