یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا
تاملی در الگوهای توسعه در ایران
![تاملی در الگوهای توسعه در ایران](/mag/i/1/n3lx3.jpg)
اندکی توقف و تامل، بر ما آشکار میسازد که این پاسخ بیش و پیش از آنکه ناظر بر واقعیات موجود باشد، اشاره به آمال و آرمانهای ما دارد. به واقع چون دوست داریم که اجتماعمان بر اساس قواعد اسلامی بنا شود، تصور میکنیم که آنچه در حال رخ دادن است نیز بر همان طریق جریان دارد.
کوتاه سخن اینکه، بازخوانی آنچه در اطراف جامعه ایرانیان مسلمان میگذرد، بسیاری از تصورات قاطع و مطلق ما را متزلزل میسازد.
پرسش نخستین ما، در صدد ایجاد شبهه در اسلامیت جامعهمان نیست. چرا که تردیدی در مسلمان بودن مردم ـ لااقل به لحاظ ظواهر امر ـ نداریم. بلکه نگاه به آنچه در دنیا روی میدهد ما را مجاب میسازد که در باب الگوی سازندگی کشور تامل نمائیم. هر چند همین نیز آنچنان در نگاه خیلیها ساده و بدیهی است که سریعاً به اتخاذ این موضع میانجامد که «این همه استاد و روشنفکر در جامعه ما پیرامون موضوع توسعه و سازندگی کتاب نوشتهاند پس چه نیازی به تامل و پرسش در این باره وجود دارد.» ما این را نیز رد نمیکنیم. چه بسیارند افرادی که روزانه دهها ساعت در موضوع توسعه و حتی توسعه اسلامی تدریس و تحقیق میکنند. با این حال آنچه برای ما محل اهمیت است، وضع موجود اجتماع است. آیا این تدریس و تحقیقها به تعیین تکلیف الگوی سازندگی و توسعه کشور منجر شدهاند؟ اگر شده باید براحتی تشخیص داد که جامعه ما به چه شبیه است؟ آیا اسلام و الگوهایش از سر و روی جامعه میبارد؟ یا کاملاً غربی و غیراسلامی است؟ تصور میشود که پاسخ به این پرسش بسیار مهم و اساسی باشد.
ممالک موفق ـ به زعم خودشان ـ آنهایی هستند که راهبرد سازندگیشان کاملاً شفاف و نظاممند است. به واقع تکلیفشان را با خود و دنیای اطرافشان روشن کردهاند. کاملاً میدانند که چه میکنند و نتیجه برنامهریزیشان ـ هر چند در نگاه دیگران نامطلوب آید ـ چه خواهد بود. آیا ما نیز اینگونهایم؟
نه با تسامح که با قاطعیت میتوان ادعا نمود که جامعه ما در برزخی میان اسلام و الزامات دنیای جدید معلق است و در فضایی به وسعت تردید، سرگردان. و این اساسیترین گرفتاری جامعه کنونی ایران است. فرهنگ، اقتصاد، اجتماع، سیاست، آموزش، خانواده، اخلاق و مفاهیمی از این دست، مصادیق ادعای ما هستند. هزینههای ناشی از این معطلی و بلاتکلیفی آنچنان سنگین و گران است که شاید نتوان با معادلات سوداگرانه امروزی آن را محاسبه و احصاء نمود.
از اسلام و مزایایش در اداره اجتماع، به وسوسه مدرنیته غربی دل میکنیم و وقتی که با مدرنیته مواجه میشویم به یاد تعلقات اعتقادی و اخلاقیمان میافتیم. و همین کافی است تا معلق شویم.
عامیانه ترین تعبیر برای ترسیم این وضعیت همین است که بگوییم: از اینجا رانده و از آنجا مانده ایم.
هزاران نفر در این سرزمین با پیشوند دکتر در شاخههای مختلف علوم، مدعی هستند. در اینصورت ما باید به تعداد همین افراد، «دکترین» برای ساخت و اداره جامعه داشته باشیم. آیا اینگونه است؟ جامعهشناسِان ایرانی، کدام دکترین و راهبردها را برای اداره بهتر جامعه ایرانی عرضه داشتهاند؟ چه تعداد از این اساتید، صاحب نظر و تئوریاند؟ تصور ما این است که اگر فضای بسته در علوم انسانی مرتفع شود، حتماً شاهد عرضه تئوریها خواهیم بود ولی فعلاً آنچه خوانده میشود و آنچه اثبات میشود همان ایدههایی هستند که سالها پیش و در شرایطی غیر از شرایط جامعه ما ساخته و پرداخته شدهاند و جالب اینکه هر کس که میخواهد «دکترا» بگیرد باید همان اثباتشده های پیشین را بداند. به همین منوال است اقتصاد و سیاست ما.
اگر یکبار برای همیشه تکلیف خود را با مظاهر مدرنیته روشن سازیم، خواهیم توانست گام های بهتری در مسیر سازندگی برداریم. اگر هم در این شبهه هستیم که ، اگر آنچه در غرب روی داده است را به کلی فراموش کنیم نخواهیم توانست جایگزینی برای آن بیابیم، بهتر است فکری به حال اسلاممان کنیم. اگر مدعی هستیم - که هستیم- که اسلام قابلیت برنامه ریزی، تصمیم سازی و نظام مند بودن را دارد، پس این منشور کجاست؟ برای جمع آوری، تدوین و اجرایی کردن این قابلیت های بالقوه چه کرده ایم؟
در شرایطی که کانون های تصمیم ساز و موثر در برنامه ریزی جامعه، دچار تردید در مبانی فکری خویش باشند، چگونه خواهند توانست جامعه را سامان بخشند؟ براحتی می توان اذعان نمود که کشور ما جزء معدود ممالکی است که با این مفاهیم تعارف دارند. همانگونه که خیلی از عناصر حیاتی را به بازی می گیریم، به همان شکل نیز اساس و مبداء تصمیمات خود را نیز جدی نمی گیریم. کمترین تاثیر این وضعیت، سردرگمی اجتماع و اهالی اش است.
ما امروز شاهد بازخوردهای معطلی یادشده هستیم. زندگی روزمره مردم تحت تاثیر این شرایط، بی نظم و بی هدف و بدقواره دنبال می شود. مردم حتی در غایت زندگی نیز دچار تردید شده اند. و این هشدار بزرگی است برای آینده سرزمین ایران.
روح الله رشیدی
asretadbir.blogfa.com
منبع : مطالب ارسال شده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست