چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

حضور قدرتمند Samsung در وادی لپ‌تاپک‌ها


حضور قدرتمند Samsung  در وادی لپ‌تاپک‌ها
دسته‌بندی لپ‌تاپ‌ها تا دو سه سال پیش مشخص بود و کمتر کسی را دچار اشتباه می‌کرد، اما به یکباره دچار تحولی شد که بسیاری از کارشناسان زبده را نیز سردرگم کرد. شاید بتوان مهم‌ترین عامل ایجاد آشفتگی در بازار لپ‌تاپ‌ها و همپوشانی آزاردهنده انواع دسته‌بندی کنونی را استفاده از تکنولوژی‌های روز عنوان کرد که در ادامه و پیش از پرداختن به محصول Samsung NC۱۰ قدری درباره آن صحبت خواهم کرد.
● گفته باشم که ...
از سال آینده مطالب بیشتری درباره لپ‌تاپک‌ها در نشریات داخلی مطالعه خواهید کرد و شک ندارم که تنوع مدل‌های آن در بازار داخلی نیز افزایش خواهد یافت. از این رو توصیه می‌کنم هر چه سریع‌تر با این حضرات آشنا شوید و از کار آن‌ها سر در آورید.
دیگر اینکه، قرار نبود قیمت لپ‌تاپک‌ها از ۴۰۰ دلار بیشتر شود، اما برخی شرکت‌ها به این موضوع پایبند نبودند و به مرز میان لپ‌تاپک‌ها با لپ‌تاپ‌های ارزان‌قیمت (کمتر از ۶۰۰ دلار) وفادار نماندند. برای مثال، شرکتSony لپ‌تاپکی در دست تولید دارد که نباید با قیمتی کمتر از ۸۰۰ دلار در بازار توزیع شود!
از این موارد آزاردهنده که بگذریم می‌رسیم به چرایی استفاده از این دستگاه‌ها.
لپ‌تاپک‌ها چند ویژگی منحصربه‌فرد دارند و راستش را بخواهید ایده اصلی آن از طرح "یک لپ‌تاپ برای هر کودک (OLPC)" گرته‌برداری شده است.
لپ‌تاپک باید ارزان باشد، به طوری که هر دانش‌آموز دبیرستانی با کار دانش‌آموزی یا ذخیره مبالغی که از والدین خود به‌ صورت هفتگی دریافت می‌کند قادر باشد آن در کمتر از سه ماه تهیه کند. از این‌رو قیمت آن باید کمتر از ۴۰۰ دلار باشد.
لپ‌تاپک از نظر ابعاد و وزن باید مناسب با نوع کاربری باشد. برخی تحقیقات نشان داده که انجام بسیاری از امور با لپ‌تاپک‌های ۸ اینچی چندان آسان نیست و توصیه شده است که در صورت امکان از مدل‌های ۱۰ اینچی استفاده شود. همچنین وزن لپ‌تاپک به‌ طور معمول نباید از ۳ پوند (۱۳۶۰ گرم) بیشتر باشد.
لپ‌تاپک باید در راستای سیاست صرفه‌جویی در مصرف انرژی تولید شود. از این‌رو استفاده از تکنولوژی دیودهای نوری (LED) به‌ عنوان تولیدکننده منبع نور پانل‌های LCD و پردازنده‌های فوق کم‌مصرف رواج بسیاری دارد.
به ‌طور خلاصه می‌توان ادعا کرد که لپ‌تاپک‌ها قرار است در هر خانه‌ای وارد شوند، حال به هر طریقی که شده!
● دیگر اینکه ...
لپ‌تاپک‌ها یک تفاوت اصلی با لپ‌تاپ‌ها دارند و آن به نوع پردازنده‌ای مربوط می شود که مورد استفاده قرار می‌گیرد. در لپ‌تاپک‌ها کماکان از پردازنده‌های متعارفی مانند Celeron-M نیز استفاده می‌شود که به مرور زمان کاهش خواهد یافت. اصلی‌ترین پردازنده‌های مورد استفاده در وادی لپ‌تاپک‌ها مربوط به خانواده Intel Atom و VIA C۷ است. اگر دقیق‌تر بنگریم می‌توانیم AMD Geode، ARM X-Scale و Loongson را نیز مشاهده کنیم. درباره Loongson باید بگویم که این پردازنده توسط اهالی جمهوری خلق چین طراحی و تولید شده و در حال حاضر فقط با سیستم‌عامل لینوکس قابل استفاده است. پیشنهاد می‌کنم نام این پردازنده را خوب به خاطر بسپارید که در یکی دو سال آینده از آن بیشتر خواهیم شنید.
در حال حاضر بازار Atom بیشتر از سایر پردازنده‌ها گرم شده و VIA C۷ نیز پرقدرت نشان داده است.
نکته دیگر اینکه، تمامی پردازنده‌های کنونی با سرعتی کمتر از ۲ گیگاهرتز و به صورت تک‌هسته‌ای عرضه شده‌اند و فقط خانواده Atom ۳xx است که خود را برای عرضه اولین نمونه دو هسته‌ای مهیا می‌سازد.
این را نیز بگویم که از ذخیره‌سازها به‌ سه شکل مختلف در لپ‌تاپک‌ها استفاده می‌شود. هارددیسک‌ها و درایوهای جامد (SSD) انواع مرسوم هستند که شما نیز با آن‌ها آشنا هستید، اما برخی از این دستگاه‌ها برای کاهش قیمت، ‌مصرف انرژی و کاهش وزن راه دیگری در پیش گرفته‌اند و چیپ‌های حافظه فلش NAND را به‌طور مستقیم روی مادربرد نصب می‌کنند. راستش را بخواهید قرار نبود که لپ‌تاپک‌ها ظرفیت بالایی را ارایه کنند، اما گفتم که شرکت‌ها به این اصول پایبند نمانده‌اند و دستگاه‌هایی با ظرفیت‌های بیش از ۳۲ گیگابایت معرفی کرده‌اند. حتم دارم می‌دانید که ظرفیت کنونی بیشتر این دستگاه‌ها بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ گیگابایت است!
نکته آخر که از اهمیت بالایی برخوردار است به اندازه کلیدهای صفحه‌کلید مربوط می‌شود. در لپ‌تاپ‌ها این‌گونه رسم است که همواره برای کاهش ابعاد کل دستگاه از اندازه کلید کاسته می‌شود که البته این اقدام کار کاربر را با مشکلاتی مواجه می‌کند. بسیاری از لپ‌تاپک‌ها نیز از این شیوه تبعیت کرده‌اند و اندازه کلیدهای آن‌ها بین ۸۰ تا ۸۵ درصد یک کلید استاندارد است. این نسبت در طراحی برخی مدل‌های جدید مانند Samsung NC۱۰، MSI Wind U۱۰۰، Asus Eee PC ۱۰۰۰، HP Mini ۲۱۳۳ و با قدری اغماض Acer Aspire One از ۹۰ درصد فراتر رفته و به‌ کلیدهای واقعی نزدیک‌تر شده است. از آنجایی‌که قرار است بسیاری از امور روزمره با همین لپ‌تاپک‌ها انجام شود، اندازه کلیدها اهمیت زیادی دارد.
این را هم بگویم و بروم سراغ ادامه بحث که تعداد محدودی از سازندگان به ارایه نمایشگرهای بزرگ‌تر از ۱۰ اینچ توجه نشان داده‌اند که متاسفانه به Samsung NC۱۰، MSI Wind U۱۰۰، LG X۱۰، Lenovo IdeaPad S۱۰ و Asus Eee PC ۱۰۰۰ محدود شده است.
● و اما Samsung NC۱۰
برای ایرانی‌جماعت بسی عجیب است که چرا ما به نام‌تجاری Samsung توجه نشان داده‌ایم. حیف است که سام‌سرویس زحمت توزیع لپ‌تاپ‌های این شرکت را به‌خود نمی‌دهند، زیرا محصولات این شرکت در آنسوی آب‌ها به‌ شدت مورد توجه هستند.
محصول Samsung NC۱۰ از جمله لپ‌تاپک‌هایی به شمار می‌رود که با استقبال فوق‌العاده کارشناسان مواجه شده است. بیشتر وب‌سایت‌ها و نشریات خارج از کشور در بدترین حالت، ‌امتیاز ۹ از ۱۰ را به این موجود داده و آن را در زمره دستگاه‌های مناسب برای استفاده معرفی کرده‌اند.
محصول MSI Wind U۱۰۰ که از بعد فنی با استقبال خوبی مواجه شده است، در برابر این محصول حرف چندانی برای گفتن ندارد. این گفته را مبالغه‌آمیز نپندارید،‌ زیرا این محصول Samsung در ایران عرضه نشده و خیالم از این بابت راحت است که شائبه ایجاد نخواهد شد.
البته قیمت نزدیک به ۴۷۰ دلاری این دستگاه قدری گران است، اما اگر واقع‌بین باشیم، ‌نسبت کارایی به قیمت آن مناسب است و اگر دستتان به این موجود می‌رسد، آن را از دست ندهید.
این را هم بگویم و خلاص که از لپ‌تاپک‌ها می‌توانید برای گشت و گذار در اینترنت، گوش دادن به موسیقی و انجام امور روزمره با مجموعه Office بهره بگیرید و تصور نکنید که قرار است هر کاری را با این موجود انجام دهید.
● مشخصات
▪ سازنده: Samsung
▪ مدل: NC۱۰
▪ نوع پردازنده: Intel Atom N۲۷۰
▪ سرعت فرکانس: ۶/۱ گیگاهرتز
▪ حافظه Cache L۲: ۵۱۲ کیلوبایت
▪ حافظه (RAM): یک گیگابایت (حداکثر تا ۲ گیگابایت)
▪ چیپ‌ست مادربرد: Intel Mobile ۹۴۵GSE Express
▪ موتور گرافیکی: Intel GMA ۹۵۰
▪ هارددیسک: ۱۶۰ گیگابایت ۵/۲ اینچی (۵۴۰۰ دور در دقیقه)
▪ نمایشگر: ۲/۱۰ اینچی LCD
▪ رزولوشن: ۱۰۲۴ × ۶۰۰ (WSVGA)
▪ سازگاری شبکه: ۸۰۲.۱۱ b/g
▪ وب‌کم: ۳/۱ مگاپیکسلی
▪ باتری: Lithium-Ion ۶ سلولی با میلی‌آمپر ساعت
▪ اندازه کلیدها: ۹۳ درصد اندازه کلیدهای کامل
▪ ابعاد دستگاه: ۲۶۱ × ۱۸۵ × ۳۰ میلی‌متر
▪ وزن دستگاه: ۱۲۷۰ گرم
▪ قیمت جهانی: ۲۳۴۹ پوند
● ارزیابی فنی
▪ طراحی: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی (۹ از ۱۰)
▪ کارایی: عالی (۹ از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: خیلی‌خوب (۱۰ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۱۰ از ۱۰)
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری