پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نرم افزارآنالیز سفالومتری بدون نیاز به دیجیتایزر


نرم افزارآنالیز سفالومتری بدون نیاز به دیجیتایزر
اولین و مهمترین مرحله در درمان هر بیماری تشخیص است و سفالومتری درتشخیص مشكلات ارتودنسی و جراحی ارتودنسی از اهمیت به سزایی برخوردار است .
در دندانپزشكی از كامپیوتر به صورت گسترده ای بهره برداری می شود كه شامل موارد متعددی از جمله تشكیل پرونده ، بایگانی دیجیتالی رادیوگرافی ، فتوگرافی و پیشگویی در مورد الگوی رشد و مقدار و جهت رشد فك و صورت و ... است .
نرم افزارهای متعددی جهت آنالیز رادیوگرافی سفالومتری ابداع شده است ولی یكی از مهمترین مشكلاتی كه این گونه نرم افزارها در كشور ما دارند گران قیمت بودن آنها و نیاز آنها به سخت افزارهایی مانند دیجیتایزر و اسكنر است .
با توسعه كاربرد كامپیوتر در رشته دندانپزشكی از اوائل دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ به تدریج نرم افزارهای متعددی جهت انجام آنالیزهای سفالومتری ، بررسی مرفولوژی صورت گرفته و مطالعه جهت مقدار و نحوه رشد مجموعه جمجمه صورتی ، طراحی شده اند .این روند در دهه ۸۰ میلادی نیز با شدت هر چه تمامتر ادامه یافت به طوری كه سال ۱۹۸۵ را سال Computer Aided in dentistry نامیده اند.
(Azad university Tracer Versien ۱) Aut V۱، نرم افزاری است كه تعداد &۶ آنالیز سفالومتری رادیوگرافی نیمرخ جمجمه را می توان توسط آن انجام داد .این نرم افزار در مقایسه با نرم افزارهای خارجی برای اولین بار در كشورمان طراحی و معرفی شده است و با توجه به عدم استفاده از اسكنر و دیجیتایزر به عنوان ورودی جهت انتقال داده ها به كامپیوتر، از جایگاه خاصی برخوردار خواهد بود.
امكانات نرم افزار Aut V۱ عبارت است از انجام آنالیزهای مختلفی كه شاخص های سفالومتری آنها بیشترین كاربرد را در تشخیص ناهنجاریها دارند و با توجه به قابلیت توسعه نرم افزار، اضافه كردن آنالیزهای دیگر، ایجاد بانك اطلاعاتی ، محاسبات آماری بر روی بانك اطلاعاتی ایجاد شده جهت امور تحقیقاتی ، طراحی فایل های گرافیكی و امكانات تشكیل پرونده بیمار از اهداف بعدی برای توسعه نرم افزار فوق است .
انتخاب الگوریتم هایی نظیر الگوریتم حل مثلث برای محاسبه زوایا، باعث می شود كه موقعیت انطباق سفالومتری و كاغذ كالك میلی متری ، لزوما در یك موقعیت شاخص و معین نباشد به این ترتیب استفاده كننده از نرم افزار در نحوه انطباق سفالومتری و كاغذ كالك ، محدودیتی ندارد .
استفاده از این نرم افزار در مراكز آموزش دندانپزشكی بخش ارتودنسی و بخش جراحی فك چهار مزیت را در پی خواهد داشت :
۱) آشنایی دانشجویان و كلینیسین های دندانپزشكی با كاربرد كامپیوتر در آنالیز سفالومتری
۲) ایجاد فرم كامپیوتری آنالیز سفالومتری در پرونده بیماران
۳) تبدیل سفالومتری بیماران به فرم دیجیتال كه همان فرم اطلاعاتی سفالومتری بیمار است .
۴) سرعت و دقت بیشتر در زمان كمتر برای انجام آنالیز سفالومتریهای متعدد
دكتر احمد شیبانی نیا
دكتر مرتضی كربلایی حیدر
منبع : مرکز اسلامی آموزش از راه دور