یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

اصول عملی و علمی پرورش بوقلمون


اصول عملی و علمی پرورش بوقلمون
● تاریخچه اهلی شدن :
بوقلمون بزرگترین و سنگینترین پرنده خانگی است . برخی مبدا اصلی این پرنده را آمریکای شمالی و مرکزی ذکر می کنند و برخی دیگر ساکنین مکزیکو یعنی سرخپوستان آزتک و مایا را مسئول اهلی شدن آن می دانند .
اولین شخصی که به طور مکتوب در شال ۱۴۹۹ به بوقلمون اشاره کرده و در مورد آن بحث نموده است پدروالونسونینو می باشد . ضمنا او را اولین فردی می دانند که در سال ۱۵۰۰ میلادی بوقلمون را به اروپا برد .
دلیل اساسی افزایش تولید و مصرف گوشت بوقلمون در ار.پا و آمریکا چنین توجیه می گردد . گوشت بوقلمون از لحاظ چربی و کالری فقیرو ازنقطه نظرکارکردی درتغذیه بسیاربا اهمیت و ارزش غذایی آن شبیه گوشت گوساله های بسیار جوان بدون چربی است .
امکان عرضه گوشت بوقلمون به اشکال متنوع وجود داشته و می توای آنها را به حالت لاشه کامل یا قطعات ران و سینه و یا به صورت کالباس و سوسیس و غیره وارد بازار مصرف نمود .
نگهداری بوقلمونها تنها به چهار دیواری سالنها محدود نشده بلکه این امکان حتی در مزرعه و فضای باز برای آنها بیشتر ممکن است .
● تاریخچه نگهداری در ایران :
این پرنده درزمان شاه عباس صفوی توسط تعدادی از تجار ارمنی که به ایتالیا رفته بودندبه ایران وارد شد و از آن به بعد ارامنه مامور تکثیر و پرورش آن گردیدند .
به نظر می آید که چون جنس نر این پرنده می تواند همانند دیبای رومی رنگ چهره و فرم پرهای خود را هر لحظه به گونه ای درآورد و ضمن ترسو و کودن بودن بسیار لذا بهترین نام برای او می توانسته همین بوقلمون باشد . نگهداری سنتی بوقلمون در نواحی خراسان گیلان و مارندران آذربایجان غربی، شرقی مرکزی ، فارس ، اصفهان و کرمان متداول است .
● طبقه بندی بوقلمون از نظر جانور شناسی :
بوقلمونهادرطبقه بندی جانوری جز راسته گالی فرمیس زیر راسته گالی تیره فازیانیده تحت تیره مله اگریدین و جنس مله اگریس گالوپا می باشد .
در تحت تیره مله اگریدین دو نوع بوقلمون بنامهای اگریو خازیس و اوسلاتاو مله اگریس گالوپا شناسایی شده است .
● تقسیم بندی بر حسب وزن :
به سه دسته سبک وزن و میان وزن و سنگین وزن تقسیم می شوند که از نظر نر و ماده و همچنین مسن یا جوان بودن نیز به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند :
● مختصری از فیزیولوژی بوقلمون :
تعداد کروموزومهای آن ۸۲ عدد می باشد . تعداد ضربان قلب ۲۰۰ تا ۲۵۰ در دقیقه است ، دستگاه گوارش بوقلمون شبیه به ماکیان بوده فقط در انداره متفاوت است ، دستگاه تولید مثل بوقلمون شباهت زیادی با ماکیان داشته و با غاز و اردک در عدم وجود قضیب اختلاف دارد . اسپرم ها ۵تا۷ روز در مجرای تناسلی جنس ماده زنده باقی می ماند ، شروع تخمگذاری دربوقلمونها ۲۳۰ تا۲۴۰ روزگی است ، از طرز گرفتن شاهپرها در بال می توان به نر و ماده بودن بوقلمونها پی برد ، قطع بال در بوقلمون از ۱ تا۱۰ روزگی انجام می گیرد ، نوک چینی جهت جلوگیری از کانیبالیزم در ۲تا ۵ هفتگی انجام می گیرد .
● تیپ ظاهری :
▪ سر :
سر لخت یا بدون پر با رنگی متمایل به آبی حاوی گره های متراکم گوشتی قرمز است .
▪ چشمها :
در بوقلمونها عنبیه قرمز مایل به قهوهای و مردمک سیاه زنگ است چشمها دادای سه پلک داخلی و خارجی هستند .
▪ منقار :
سخت و شاخی بوده و دو منفذ تنفسی پرنده به صورت افقی در انتها و بالای آن قرار دارند .
▪ گردن :
نسبتا طویل و کمی به پشت خمیده است در زیر منقار یک پرده گوشتی شبیه غبغب وجود داردکه تا نیمه گردن ادامه دارد .
▪ سینه :
ابعاد سینه در انواع بوقلمونها متفاوت است در ناحیه سینه جنس نر در سن ۸تا۹ ماهگی موهای زبر سیاه رنگی روییده است .
▪ پشت :
طویل و از امتداد شانه ها به طرف دم کمی محدب می باشد .
▪ دم :
دم طویل کمی افتاده و جمع شده به نظر می آید .
▪ ساق پا :
ساق پا بلند قوی بدون پر است رنگ آن از قرمز تا ارغوانی سیاه کم رنگ خاکستری نقره ای یا سفید کرمی می باشد .
▪ تغذیه :
جوجه ها مانند سایر طیور در ۲۴ ساعت اول نیازی به غذا ندارند . مقدار غذایی که جوجه ها در ۴هفته اول مصرف می نمایند۴۵۰ تا ۵۰۰ گرم است که به مرور بر مقدار آن افزوده می شود . میزان رشد در سنین مختلف یکنواخت نیست به طوریکه رشد تا سن ۷تا۸ هفتگی سریع و در ۱۴تا ۱۵ هفتگی به حداکثر می رسد . جنس نر نسبت به ماده ها ضریب مصرف بالاتری را دارد . چربیها و هیدروکربنها منابع اصلی انرزی در آنها محسوب می شود . غذای بوقلمون تا ۸ هفتگی آردی و بعد به صورت پلت می باشد .
● جیره های غذایی :
۱) پرورشی
جیره های مخصوص اهداف پرورشی به صورت زیر هستند :
برای سنین ۱ تا۶ هفتگی ( با ۲۵ تا۲۸ در صد پروتئین خام ) ، برای سنین ۷ تا۲۹ هفتگی (حداقل ۱۴ در صد پروتئین خام ) ، از بدو تخمگذاری (حداقل ۱۵ درصد پروتئین ) .
۲) پرواری
جیره های پرواری برای جوجه ها (باحداقل ۲۸ درصد پروتئین خام )
۳) جیره غذایی برای بوقلمونهای پرواری در ۳ گروه :
با حداقل ۲۳% ، با حداقل ۱۸% و با حداقل ۱۴% پروتئین .
این نوع تقسیم بندی صرفه جویی در مصرف پروتئین کاهش اختلالات متابولیکی خشک ماندن بستر کمتر شدن ضعف پا هزینه کمتر تا۳% و تناسب غذا با سن پرنده را به دنبال دارد . هدف اصلی در پروار بندی دستیابی به گوشت بیشتر باضریب مصرف کمتر است .
● تولید گوشت :
گوشت بوقلمون سرشار از پروتئین (۳۰%) ولی فقیر از انرزی (۲۰۰۰ کیلو کالری )می باشد . با بالا رفتن سن میزان گوشت سینه افزایش یافته در حالیکه گوشت ران تقریبا ثابت می ماند . نسبت استخوان به گوشت سینه با فزایش وزن و سن کاهش می یابد . کشتار بوقلمون کاملا شبیه به ماکیان صورت می گیرد .
راندمان تخمگذاری سالیانه بر حسب واریته متفاوت بوده وبین ۹۰تا ۱۲۵ عدد می باشد . وزن تخم ها ۷۰ تا ۹۰ گرم است و اندازه آن با بالارفتن سن افزایش می یابد .
● جوجه کشی :
▪ سیکل جوجه کشی در بوقلمون ( ۲۸ روز ) می باشد . به دو طریق طبیعی و مصنو عی وجود دارد :
الف) روش طبیعی :
باید مراحل زیر فراهم باشد :
- مادر به سن بلوغ حقیقی رسیده باشد ( ۳۰ هفتگی ) .
- در صد جوجه درآوری ۶۵ تا۷۵ % است .
- آنها ۳/۲ ظزفیت تخم گذاری سراسر زندگیشان را در سال اول می گذارند .
ب) روش مصنوعی :
در این روش زیر باید موارد زیر را رعایت نمود :
- انتخاب تخم مناسب از نظر اندازه
- نگهداری تخم در شرایط مناسب (رطوبت ۵۰ تا۶۰ % و حرارت ۱۰ تا۱۳ درجه )
- رعایت بهداشت ماشینهای جوجه کشی
● شرایط ماشینهای جوجه کشی :
▪ حرارت : در ۲۴ روز اول ۳۷.۶ در جه سانتیگراد و درهچری (۲۵تا ۲۸ ) روزگی میزان آن به ۳۷.۲ می رسانند .
▪ رطوبت : در ۲۴ روز اول ۵۰ تا۶۰ درصد و از روز ۲۵ به بعد به ۸۰تا ۸۵ می رسد .
▪ تهویه : میزان گاز دی اکسید کربن نباید از ۱.۵ درصد هوای داخل ماشین تجاوز کند .
▪ چرخاندن : در۲۴ روز اول حداقل ۳ بار در روز و در روز ۲۵ چرخاندن را قطع می کنند .
قرار دادن جوجه ها در کارتن های حمل ۱۵ تا ۱۸ عدد تخم می باشد .
● ساختمان :
در صورت نگهداری در آشیانه برای هر قطعه ۰.۴ تا۰.۷ متر مربع برحسب نزاد و در محوطه باز و چراگاه ۱۵ تا۲۰ متر مربع سطح مورد نیاز است . در موارد پرورشی و اصلاح برای هر قطعه ۱.۱ تا۱.۶ متر مربع سطح در نظر می گیرند ، ارتفاع سالن یا آشیانه ۳ متر توصیه می شود . علاوه بر سالن های بسته از سالنهای نیمه باز یا نیمه بسته نیز استفاده میشود که یک سمت طولی ان و جای دیوار از تور سیمی استفاده می شود .
حرارت این سالنها نباید در زمستان از ۵ درجه کمتر شود .
▪ نکته :
زمانیکه بوقلمونها از چراگاه محروم هستند مخلوط دانه های مورد استفاده نباید از ۳ نوع کمتر باشد .
● نکات مهم در مورد مدیریت سالن :
درجه حرارت سالن ۱۵تا ۱۶ درجه سانتیگراد است ، رطوبت ۵۰ تا۶۰ درصد ، تهویه سالن بسته ۰.۰۳ متر مکعب در دقیقه با فشار ۰.۵ سانتی متر به ازا هر کیلو گرم میزان هوای لازم برای هر کیلو گرم وزن در سالن ۴تا ۷ متر مکعب در ساعت است . مدت روشنایی در ۴ هفته اول ۲۴ ساعت و سپس کاهش در طول ۳روز به ۱۲ تا ۱۴ ساعت ، برای هر متر مربع تا ۱۴ر روز روز اول ۳ وات ، ۳ تا۶ هفتگی ۱.۵ وا ت
، ۷تا ۲۴ هفتگی ۰.۵ وات .
● مقدار مصرف آب روزانه :
جوجه بوقلمونها ۴۵ سانتیمتر مربع ، ۴ ماهگی ۶۷۰ سانتیمتر مربع ، ۶ ما هگی ۸۲۰ سانتیمتر مربع و آغاز تخمگذاری یک لیتر می باشد .
● دان خوری :
دو هفته اول ۵ سانتی متر ، ۲ تا۴ هفتگی ۶ تا ۷ سانتی متر ، ۵ تا ۶ هفتگی ۱۰ سانتی متر ، ۷ تا ۱۶ هفتگی ۱۲ سانتی متر و ۱۶ هفتگی به بعد ۱۵ سانتی متر به ازای هر قطعه می باشد .
● آبخوری :
یک روزه تا ۴ هفته یک سانتی متر ، ۵ تا ۱۶ هفتگی ۲.۵ سانتی متر و ۱۷ هفتگی تا سن بلوغ ۳ سانتی متر و برای بوقلمونهای تخمگذار ۳تا ۳.۵ سانتی متر طول در آبخوری مورد نیاز است .
● توصیه هایی در مورد بوقلمون :
- پر خورند و از لحاظ اقتصادی تولید گوشت آنها گرانتر از مرغ است .
ـ تعداد تخم سالیانه آنها قابل توجه نبوده و آنها را جهت تولید گوشت پرورش می دهند .
ـ به علت مسائل مدیریتی بهداشتی تعداد هر گله ۲۰۰۰ تا۳۰۰۰ است .
ـ جزو طیوری هستند که به محوطه گردش و چراگاهی نیاز دارند .
ـ جوانها باید از مسنها جدا نگهداری شوند .
ـ به منظور پیش گیری و تقلیل تلفات بیماریها به کار بردن داروهای مناسب در غذای روزانه بوقلمونها ضرورت دارد .
طلوع حیات
http://www.eadam.blogfa.com