دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

گزارش فرانس پرس از سفرهای استانی خاتمی؛ فتح مجلس مقدمه فتح ریاست‏جمهوری


گزارش فرانس پرس از سفرهای استانی خاتمی؛ فتح مجلس مقدمه فتح ریاست‏جمهوری
محمد خاتمی در سفرهای استانی خود از محبوبیتش سود می برد و نیروهایش را برای انتخابات مجلس بسیج می کند، در عین حال وی زمینه را می سنجد که آیا می تواند وارد عرصه انتخابات آتی ریاست جمهوری بشود یا خیر.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از تهران به قلم استوارت ویلیامز می نویسد؛ محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران که تجسم سیاست اصلاحات سال های هزار و نهصد و نود و هفت تا دو هزار و پنج بود، بعد از یک دوره دوساله در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی در مارس دو هزار و هشت بازگشت قابل ملاحظه ای به عرصه سیاسی داشته است.
محمد خاتمی پس از سکوت در دو سال نخست دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، به تازگی حملات جدی را بر ضد سیاست های احمدی نژاد آغاز کرده است. محمد خاتمی به علاوه از ائتلافی حمایت می کند که امیدوارند در دور بعدی پارلمان ایران را در اختیار بگیرند.
از تمامی این مسائل این طور برداشت می شود که خاتمی در انتخابات پارلمانی بخت خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال دو هزار و نه میلادی می آزماید. اما تا آن موقع وی سفرهای گسترده ای در سراسر ایران آغاز کرده که نقطه برجسته آن سخنرانی در اجتماعات انبوه است.
یک تحلیلگر مسائل سیاسی می گوید، خاتمی در این سفرها از محبوبیت خود سود می برد و نیروهایش را برای انتخابات مجلس بسیج می کند در عین حال وی زمینه را می سنجد که آیا می تواند وارد عرصه انتخابات اتی ریاست جمهوری بشود یا خیر. از سوی دیگر، حمیدرضا جلایی پور تحلیلگر اصلاح طلب ایرانی نیز بر این باور است که خاتمی پیش از هر چیز نگران اوضاع اقتصادی و رشد بسیار پائین آن، فرار مغزها و سرمایه ها به خارج است. وی به علاوه از سیاست خارجی احمدی نژاد از جمله سیاست های وی در زمینه برنامه هسته ای بحث بر انگیز ایران و موضوع حذف اسرائیل از نقشه جغرافیا نگران است. جلایی پور می گوید خاتمی معتقد است سیاست گشایش و اعتمادسازی که وی در پیش گرفته بود رها شده است.
خاتمی که به اعتقاد بسیاری از هوادارانش در دوران ریاست جمهوری اش بیش از حد محتاطانه عمل می کرد از شورای پر قدرت نگهبان انتقاد دارد که مامور بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مختلف ایران است. اصلاح طلبان بیم دارند این شورای دوازده عضوه شمار زیادی از نامزدهای اصلاح طلب را رد صلاحیت کند.
خاتمی در یکی از سخنرانی های اخیر خود این پرسش را مطرح کرد که ما چه حقی داریم به جای رای دهندگان تصمیم بگیریم و تنها به خاطر نظر شش یا دوازده نفری که موافق نیستند مانع از نامزدی افرادی شویم که مردم به آنها اعتماد دارند.
با این حال انتقادهای خاتمی همچنان بیش از همه متوجه احمدی نژاد و دولت وی است. به اعتقاد خاتمی شعار احمدی نژاد برای برقراری عدالت اجتماعی تنها موجب اشاعه فقر شده است. رئیس جمهور سابق ایران دولت احمدی نژاد را به دستکاری در آمار و ارقام مربوط به تورم متهم کرده است. وی به علاوه از مردم ایران خواسته است در برابر خطراتی که ایران به خاطر مجازات ها و حمله نظامی احتمالی در عرصه بین المللی با آن روبروست محتاط باشند.
رئیس جمهور سابق در دانشگاه تهران با استقبال گرم دانشجویان روبرو شد، در حالی که دسامبر دو هزار و چهار میلادی با ریشخند دانشجویانی مواجه شده بود که از اصلاحات ناچیز وی دلسرد شده بودند. اراده خاتمی برای ایجاد تغییر در ایران با حمایت گسترده مردم به ویژه جوانان در انتخابات ریاست جمهوری سال هزار و نهصد و نود و هفت میلادی همراه بود اما این اراده با محافظه کاری بسیاری از نهادهای قدرت روبرو شد. به رغم تمامی این مسائل جلایی پور معتقد است همچنان خیلی ها به دیدگاه های خاتمی علاقمندند. این تحلیلگر بر این باور است هر چند وی نتوانست به تمامی تعهدات خود عمل کند اما در بخش اقتصادی که هیچ وعده ای هم نداده بود به نسبت خوب عمل کرد.
این بار اصلاح طلبان برای جذب رای دهندگانی که آنها را در انتخابات اخیر رها کرده اند به مخالفت مردم با سیاست احمدی نژاد امید بسته اند. به اعتقاد امیر محبیان، خاتمی برای بسیج رای دهندگان از تهدیدهایی که ایران با ان روبروست استفاده می کند، چون اصلاح طلبان می دانند که اصولگرایان رای دهندگان معمول خود را دارند و اگر مشارکت مردم در انتخابات ضعیف باشد اصولگرایان در انتخابات به پیروزی خواهند رسید. وی می افزاید، اگر اصلاح طلبان خواهان پیروزی در انتخابات هستند باید طبقه متوسط را بسیج کنند در صورتی که احمدی نژاد باید توده مردم را هدف قرار دهد
منبع : بنیاد باران