چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

آمادگی برای سفردوم


آمادگی برای سفردوم
در اول تیرماه ۱۳۸۵ سرانجام انتظار همدانی ها به پایان رسید و رئیس جمهور در پانزدهمین سفر استانی خود در دور اول سفر هیأت دولت به همدان سفر کرد.
در این سفر پربرکت ۱۵۱ مصوبه و ۶۵ توافقنامه به تصویب رسید و مبلغ ۲۱۹ میلیارد ریال اعتبار برای تسریع در روند اجرای این مصوبات در زمینه های مختلف از جمله عمرانی، فرهنگی، آموزشی، زیربنایی، اعتباری، بهداشتی ـ درمانی و ورزشی اختصاص یافت.
با وجود این که استان همدان کمتر از دو درصد از وسعت کشور را تشکیل می دهد اما کارهای زیربنایی و عمرانی که در یک سال و نیم اخیر در آن انجام شده، قابل توجه است. به همین علت مسئولان استان بارها اعلام کردند که همدان آمادگی حضور رئیس جمهور و هیأت دولت در دور دوم سفرها را داراست. استان همدان ۱۹ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت و جمعیتی حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر دارد. این استان از مناطق سردسیر کشور محسوب می شود و در غرب کشور واقع شده است. استان های قزوین، کرمانشاه، لرستان، مرکزی و زنجان در همسایگی استان همدان قرار دارند.
● همدان رتبه اول جاده سازی
با وجود این که همدان وسعت زیادی ندارد اما با پیگیری های مسئولان این استان در یک سال و نیم اخیر گام بلندی در امر ساخت، نوسازی و تعریض جاده های خود داشته است. آزادراه همدان ـ ساوه به طول ۸۶ کیلومتر، تعریض جاده گردنه اسدآباد و مجهز کردن این مسیر برف گیر و مه گیر به ۴۰۰ چراغ مه شکن بخار سدیم، دو بانده شدن مسیر و ایمن سازی آن از جمله دیگر فعالیت های راهسازی استان همدان است. بزرگراه همدان ـ ملایر به طول ۸۰ کیلومتر یکی دیگر از پروژه های راهسازی مهم استان به شمار می رود که عملیات اجرای آن از سال ۱۳۸۱ آغاز شده و تا پایان سال ۱۳۸۴ تنها ۵۵ درصد آن اجرا شده بود. ادامه این پروژه به اضافه عملیات ایمن سازی آن در سال های ۸۵ و ۸۶ تقریباً تکمیل شده و تنها آسفالت ریزی هفت کیلومتر دیگر از این مسیر باقی مانده که حداکثر ظرف مدت دو هفته به طور کامل انجام می شود.
این مسیر به عرض ۱۱ متر، شامل ۹۵ دستگاه پل به دهانه های یک تا شش متر، ۵۳۰ هزار متر مکعب خاکریزی، ۱۴۸ هزار متر مکعب زیرسازی و ۹۰ هزار تن آسفالت است که هزینه اجرایی معادل ۶۹ میلیارد ریال دربرداشته است.
استان همدان در جاده روستایی نیز موفق بوده است به طوری که تا سال آینده راه تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار آسفالت خواهد شد. ضمن این که در سال ۱۳۸۵ حدود ۴۵۰ کیلومتر جاده روستایی آسفالت شده است.
● در همدان صف گاز وجود ندارد
شاید در تهران و شهرهای بزرگ دارندگان خودروهای دوگانه سوز ساعت ها برای سوخت گاز CNG در صف معطل شوند اما در همدان اینگونه نیست. در استان همدان قرار است تا پایان سال آینده ساخت ۲۴ جایگاه سوخت CNG به پایان برسد. در این استان به هرکس بخواهد در جایگاه سوخت CNG سرمایه گذاری کند زمین رایگان اهدا می شود.
● روستاهای همدان گرم می ماند
یکی از مصوبات دولت در استان همدان گازرسانی به ۳۴۲ روستای این استان بود که تا پایان آبان ماه ۱۳۸۶ ، ۱۶۷ روستا از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند. با اجرای این مصوبه که پیش بینی می شود تا دو سال آینده به پایان برسد بیش از ۸۵ درصد جمعیت روستایی استان همدان از نعمت گاز بهره مند می شوند.
● سرانه اماکن ورزشی دیگر یک سانتی متر نیست
در زمینه ورزشی همدان یکی از استان های پیشرو محسوب می شود. همچنین در اجرای پروژه های ورزشی در استان همدان ظرفیت های کل شهرستان های این استان در نظر گرفته شده و در تمام شهرستان ها پروژه های ورزشی در حال انجام است.
جدول شماره ۲ نشانگر عزم مسئولان برای بالا بردن سرانه اماکن ورزشی در این استان است. هم اکنون سرانه ورزشی در همدان به ۷۰ سانتی متر برای هر نفر رسیده است.
● توسعه شهرک های صنعتی
یکی از مصوبات سفر توسعه شهرک های صنعتی در استان همدان است. طبق مصوبه سفر استانی مقرر گردید یک میلیارد تومان از محل منابع استانی جهت تکمیل زیرساخت شهرک های همدان اختصاص یابد که کل مبلغ تخصیص یافته، هزینه شده و دارای صد درصد پیشرفت فیزیکی است که قطعاً توسعه شهرک های صنعتی رشد صنایع مادر را در همدان در پی خواهد داشت. جزئیات آخرین وضعیت مصوبات عمرانی سفر استانی ریاست جمهوری را در جداول ۳ و ۴ می بینید.
همچنین ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای زیرساخت شهرک های توسعه نیافته و ویان و رزن اختصاص یافته است.
●هر ۴۰ کیلومتر یک مجتمع خدماتی
به منظور فراهم کردن آسایش و رفاه بیشتر برای رانندگان و مسافران و جلوگیری از پراکندگی واحدهای خدماتی در جاده ها سازمان حمل ونقل و پایانه های استان همدان اقدام به ایجاد مجتمع خدماتی کرده است.
قرار است در هر ۴۰ کیلومتر از جاده های همدان یک مجتمع خدماتی ساخته شود. این مجتمع ها دارای فضای سبز، پارکینگ، جایگاه CNG، نمازخانه، رستوران و غیره است.
● سدسازی
با وجود این که همدان جزو مرتفع ترین استان های کشور محسوب می شود اما به علت شیب تند ارتفاعات استان تمام ذخایر آبی که از نزولات آسمانی به دست آمده بسرعت به استان های مجاور سرازیر می شود. در سال های گذشته شهر همدان به عنوان مرکز استان بارها شاهد قطعی آب بوده است. همین امر موجب شد مسئولان استان برای کم آبی منطقه تصمیم به ساخت سد بگیرند. تا سال ۱۳۸۵ تنها سد اکباتان در همدان وجود داشت اما هم اکنون ساخت چهار سد جدید آغاز شده است.
● اجرای طرح های بزرگ
عملیات اجرایی ساخت بزرگترین مجتمع پتروشیمی غرب کشوردر استان همدان آغاز شده است، همچنین کارخانه پتروشیمی هگمتانه نیز که عملیات ساخت و ساز آن در حال انجام است، سال آینده به بهره برداری خواهدرسید.
بزرگترین کارخانه و مجتمع پتروشیمی غرب کشور با سه هزار میلیارد ریال اعتبار و در زمینی به مساحت یک صد هکتار در جاده همدان - تهران در حال اجراست: این طرح عظیم اقتصادی ظرفیت تولید سالانه بیش از ۱۴۰ هزار تن انواع فرآورده های پتروشیمی را داراست که ۱۰ درصد آن متعلق به سازمان بازنشستگی کشوری، ۱۰ درصد سازمان تأمین اجتماعی، ۲۰ درصد متعلق به یک سرمایه گذار اماراتی، ۵ درصد متعلق به صاحب زمین است، ۱۰ درصد باقی مانده از طریق پذیره نویسی عمومی و ۴۵ درصد دیگر از سوی ۲ شرکت داخلی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
● آموزش
۴۵۲ طرح آموزشی در استان همدان با اعتباری بالغ بر ۴۴۰ میلیارد ریال تا پایان سال جاری به بهره برداری می رسد. هزینه ۲۹۶ طرح از محل اعتبارات استانی، ۱۲۳ طرح از محل اعتبارات ملی و ۳۳ طرح از اعتبارات بانک جهانی و مشارکت خیرین تأمین شده است.
همچنین از محل دو درصد منابع نفتی نیز تاکنون سه هزار و ۷۵۰ میلیون ریال اعتبار به استان همدان اختصاص یافته که میان ۱۰ طرح آموزشی توزیع شده است. سال گذشته چهار هزار و ۸۰۰ میلیون ریال و امسال نیز سه هزار و۸۷۰ میلیون ریال اعتبار برای ساخت ۹۰ طرح آموزشی، شامل ۴۶۰ کلاس درس در مناطق محروم استان اختصاص یافته است.
در حال حاضر از مجموع ۱۷ هزار و ۷۲۶ کلاس درس در سطح استان همدان، ۸۸۱ کلاس به صورت غیر انتفاعی اداره می شودو این در حالی است که حدود ۱۶هزار دانش آموز در مدارس غیر انتفاعی استان تحصیل می کنند.
شهرداری ها نیز سه تا پنج درصد از درآمد عوارض خود را برای ساخت، توسعه و تجهیز هنرستان های کارودانش و فنی و حرفه ای به شورای آموزش و پرورش استان همدان اختصاص خواهند داد.
● کشاورزی
استان همدان به لحاظ داشتن اراضی مستعد و منابع طبیعی بالقوه و شرایط اقلیمی نسبتاً مساعد و آبهای سطحی و زیرزمینی این قابلیت را داراست که یکی از مراکز عمده تولید گندم، جو، یونجه، سیب زمینی، ذرت، چغندرقند، سیر، گردو و انگور در کشور محسوب می شود.
طبق آمار، اراضی قابل کشت استان همدان ۹۵۰ هزار و ۶۳۰ هکتار برآورد می شود که سالانه ۶۰۷ هزار هکتار آن زیرکشت محصولات زراعی قرار می گیرد و ۴۳ هزار و ۴۵۵ هکتار نیز باغات، قلمستان و مابقی به صورت آیش است. در مقایسه اراضی آبی و دیم استان مشاهده می شود که اراضی دیم ۱۲۸ هزار و ۷۰۰ هکتار بیشر از اراضی آبی است.
● راه آهن غرب کشور
ساخت پروژه راه آهن غرب کشور (سمنگان - کرمانشاه) از فروردین ماه ۸۵ آغاز شده و تاکنون ۷۴ درصد پیشرفت داشته است. پروژه راه آهن غرب کشور شامل محورهای اراک(سمنگان) - کرمانشاه، کرمانشاه- خسروی و همدان- ملایر خواهد بود.
این پروژه با هدف امکان ارتباط ریلی استان های غرب کشور با تهران و شبکه راه آهن سراسری، امکان برقراری ارتباط ریلی بین ایران و عراق از طریق مرز خسروی، اتصال راه آهن ایران به بندر لاذقیه در دریای مدیترانه و امکان برقراری ارتباط ریلی ترانزیتی بین کشورهای آسیای مرکزی و دریای مدیترانه از طریق خاک کشورمان ساخته می شود.
ایستگاه ملایر ساختمانی مسافری با مساحت حدود ۲ هزار و ۱۰۰ متر مربع است.
این پروژه با اعتباری بالغ بر۸ میلیون ریال راه اندازی شده و برای ادامه کار نیاز به حدود ۸ میلیون ریال اعتبار دارد.
● طرح جامع گردشگری
همدان یکی از قطب های گردشگری کشور محسوب می شود و غار علیصدر، مقبره ابوعلی سینا، مقبره سیدجمال الدین اسدآبادی، وجود شیر سنگی، کتیبه سنگی دوران هخامنشی، مجتمع های توریستی بسیار موجب شده که مسئولان گردشگری، روی همدان حساب ویژه ای باز کنند.
البته با وجود ظرفیت بسیار همدان تا سال های اخیر اقدامات چندانی از آن نشده بود. غار علیصدر که طولانی ترین غار آبی ایران و بزرگ ترین غار آبی کارستیک جهان محسوب می شود در سال گذشته تنها یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان درآمدزایی داشته است. به همین منظور دستور تهیه و تدوین طرح جامع علیصدر از سوی معاونت توسعه و سرمایه گذاری با تخصیص اعتباری معادل ۱۲۰ میلیون تومان صادر شده است. طبق این طرح اعتباری به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان برای بهسازی بافت روستای علیصدر و تخصیص یک میلیارد تومان برای دو بانده کردن جاده گل تپه به غار علیصدر تعلق خواهد گرفت. رشد و توسعه گردشگری در همدان می تواند موجبات رشد اقتصادی این استان را بیش از پیش فراهم کند.
منبع : روزنامه ایران