سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
مقایسه "فیلترینگ" کشورها
در این تحقیق مقایسه ای در مورد "فیلترینگ" در کشور ایران ؛ عربستان ؛ مصر ؛ عمان ؛ سوریه و دیگر کشورهای عربی ارائه شده است.
در ایران، بحرین،عربستان سعودی و امارات متحده عربی که ISP ها تحت کنترل دولتند همگی بخاطر محتوای محتوا content سایتها و وبلاگها فیلتر میشوند.
اقدام مقامات بحرینی را شاید بتوان راحتتر از سایرین توجیه کرد چرا که بهانه شان اینست که قصد جلوگیری از سایتهای "پ.ور.نو"را دارند . در کشور امارات وقتی کاربری سایت یا وبلاگی را از طریق دایل آپ باز می کند درخواستش از طریق پراکسی سرور اداره مخابرات ( Etisalat ) به سایت مورد درخواست هدایت میشود و اگر در آن سایت مطالب یا تصاویر ضد دولتی یا یا همجنسگرا و یا "پ.ور.نو"و یا مغایر با لیست سانسور دولت باشد Deny (رد) میشه . مقامات اماراتی مدعی اند که تک تک سایت / وبلاگها را مانیتور نمی کنند بلکه بدنبال این هستند که کدام ترمینال چه سایتهایی را بازدید می کند.
● فیلترینگ. یا پراکسی چیست
فیلترینگ یا پراکسی تکنولوژی گفته می شود که کاربر از ناحیه Getwaye یا ورودی شبکه اینترنت در شبکه محلی ؛ شبکه شهری یا کشوری با نرم افزار یا سخت افزار مورد کنترل و محدودیت بازدید قرار گیرد.
تنها ف.لیترهایی که در سطح یک شبکه محلی مانند اداره مدیریت می شوند ؛ نمی توانند با بهره گیری از نرم افزارهای فیلتیرشکن یا برخی از سایتها ؛ فیلیتر را دور بزنند وگرنه با توجه به پایه و زیرساختار تکنولوژی شبکه اینترنت و فن آوری مورد استفاده در مورد فیلیتر؛ تمام محدودیتها در سطح شهر؛ استان یا کشور ؛ یا منطقه قابل دور زدن است به این معنی که وجود یا عدم وجود فیلیتر یکی است. پس اصرار ....
در این گفتار تنها به مقوله مقایسه فیلتیرینگ کشورهایی نظیر ایران، بحرین،عربستان سعودی و امارات متحده عربی و برخی کشورهای بلوک شرق مانند چین خواهیم پرداخت .
در عربستان کاربران بهنگام باز کردن سایتهای ممنوعه با یک پیغام All access attempts are Logged روبرو میشوند. در ایران، تونس و بحرین ISP های تحت کنترل دولت سایتها و وبلاگهای مخالف دولت و سایتهای فعالین حقوق بشری منتقد را مسدود می کنند. دولت تونس مدعیست که فقط سایتهای غیر اخلاقی را فیلتر می کند ولی عملا سایتهای حقوق بشری را هم بسته است .
● بحرینی ها کمی با کاربران مهربان ترند
بحرین در مقایسه با امارات و عربستان خوش برخوردتر است و سیاستی تشویقی دارد : مخابرات دولتی بحرین ( Batelco ) مثلا بهنگام درخواست یک کاربر برای دیدن یک سایت "پ.ور.نو"او را تشویق به دیدن سایتهای فیلتر شده می کند ولی تعدادی از سایتهای خیلی مشمئز کننده "پ.ور.نو"را کاملا مسدود کرده.
خاندان الخلیفه که از سال ۱۹۹۵ میلادی به بحرینی ها اینترنت عرضه کرده اند با یک پارادوکس روبرو هستند: از یکطرف تمایل به ایجاد بهترین مرکز اینترنتی منطقه در بحرین ، و از سویی دیگر ترس از گسترش نفوذ اپوزیسیونی که روز به روز از اینترنت بهره بیشتری می برد . یک پروفسور بحرینی میگه که وضعیت اینترنت از وضعیت حقوق بشر در بحرین بهتره چرا که دولت بحرین خیلی به اهمیت اینترنت در رقابت اقتصادی این منطقه از جهان (که بیشترش امور خدماتی است یعنی service-based economy ) واقف است و به همین دلیل زیاد دنبال "فیلترینگ" نیست.
● اردن "فیلترینگ" با مالیات کمرشکن برروی کاربری اینترنت
اردن از سال ۱۹۹۶ میلادی به اینترنت پیوست و جالبه که اون سانسوری که دولت اردن بر print media یعنی روزنامه مجله اعمال می کنه بر اینترنت نمی کنه اما کارمزدها و هزینه ها و مالیاتهای سنگنینی که بر استفاده از اینترنت است خودبخود باعث محدودیت مردم معمولی در استفاده از اینترنت شده . خب اینم یه نوع سیاست جالبه دیگه .
● مراکش هم با هزینه های زیاد
مراکش هم مثل اردن است با هزینه های زیاد... از سال ۱۹۹۵ به دنیای مجازی پیوسته با این تفاوت که دولت مراکش هیچگونه سانسوری بر اینترنت اعمال نمی کنه . اما مردم مراکش که یکی از پایین ترین درآمدهای سالانه را در این منطقه دارند بسادگی قادر به پرداخت قبض های گرانقیمت اشتراک تلفن و اینترنت نیستند.
● سوریه؛ پدر اینترنت نه ؛ پسر تا ببینیم !!!
سوریه از سال ۱۹۹۷ به اینترنت پیوست اما حافظ اسد و وزارت اطلاعاتش بشدت مخالف دسترسی مردم عادی به اینترنت بودند.
اما پسرش بشار اسد بتدریج درهای دنیای مجازی را به سوری ها می گشاید. سابقا سوریها برای دسترسی به اینترنت باید به کافی نت های اردن و لبنان یا سایر کشورهای همسایه می رفتند. عراق هم که در زمان صدام حسین تا این اواخر اجازه استفاده از اینترنت به شهروندان عادی را نمی داد.
● تایلند ؛ اخطار به کاربران
در تایلند مثلا اگر شما مایل به دسترسی به یک سایت سیاسی، قماربازی و یا "پ.ور.نو"هستید بدون هیچ اخطار قبلی (مثلا this content is blocked ) بلافاصله پیغام connection timeOut و یا host not found به شما داده میشه که شما را گیج می کنه و ممکنه فکر کنید که سرور یا شبکه شما دچار اشکال فنی است . اما با گذشت زمان تایلندیها عادت کرده اند و راههای دور زدن این فیلتر را یاد گرفته اند.
● چین جستجو گوگل ممنوع ؛ ازبکستان یک وبسایت قلابی
در چین ، جستجو در گوگل برای سایت یا سوژه های ممنوعه شما را به بن بست می کشاند ... در ازبکستان دولت بجای مسدود سازی سایتها، اقدام به شبیه سازی ( Mirror ) همراه با دستکاری در محتوای سایتها کرده یعنی modified mirrors یعنی کاربر تصور می کند به سایت مورد نظرش وارد شده اما با کمی دقت و تیزبینی متوجه قلابی بودنش میشود.
● اما در مورد ایران
در چند سال اخیر مطالعات گسترده ای حداقل توسط چند دانشگاه امریکایی و کانادایی و از طریق نصب چند کامپیوتر در نقاط مختلف ایران با هدایت و مانیتورینگ یک کامپیوتر در دانشگاه تورنتو کانادا انجام شد که کامپیوترهای داخل ایران را با استفاده از کارتهای اینترنتی چندین ISP معروف ایرانی و از طریق دایل آپ به اینترنت و سایتها و وبلاگهای فیلتر شده ی ایرانی وصل کردند.
نرم افزارهای پیشرفته برای انجام "فیلترینگ" در بسیاری از این کشورها ساخت شرکتهای خصوصی امریکایی است . این شرکتها برای بسیاری از خانواده ها ، مدارس و کتابخانه های امریکا هم فیلترگذار نصب می کنند و شهرت انها باعث عقد قراردادهای هنگفت با مخابرات این کشورها شده.
منبع : سایت تحلیلی MLM
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست