چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
نژاد پرستی در فوتبال فرانسه
روز شنبه ۱۶ فوریه در متز، عبدالسلام اوئادو کاپیتان تیم والنسین به خاطر رفتار غیرورزشی خود از داور کارت زرد گرفت و تنبیه شد. گناه او؟ گناهش این بود که بین دو نیمه میان تماشاچی ها رفت تا با تماشاگری که تمام طول نیمه اول به او توهین نژادی کرده بود، صحبت کند. ملی پوش مراکشی از اینکه داور مسابقه، دمین لودانتو، به جای اخراج تماشاگرنما یا قطع بازی طبق مقررات لیگ حرفه یی فرانسه (LFP) یا حداقل گوشزد کردن این نکته به داور چهارم، او را جریمه کرده، ناراحت است؛ «در چنین شرایطی حفظ خونسردی خیلی سخت است.»
فردریک تیه رز رئیس LFP هم در این رابطه می گوید؛ «دستورات کاملاً مشخصی به داوران در ابتدای فصل در این رابطه داده شده است. در شرایطی که روی سکوها نشانه های نژادپرستی دیده شود، داوران آزادی کاملی دارند تا مسابقه را قطع کنند.» درست مثل اوئادو و باشگاه متز، رئیس LFP هم اعلام کرده از این هواداری که اکنون در بازداشت است و اینگونه توهین ها کار همیشگی اوست، به دادگاه مدنی که قرار بود روز ۱۸ فوریه برگزار شود، شکایت خواهد کرد.
اگر این اتفاق نژادپرستانه سیل عظیمی از خشم را در وجود وزیر ورزش فرانسه برانگیخته و او را واداشته تا کار را به مراجع بین المللی مبارزه با نژادپرستی و یهودی ستیزی که همگی از شکایت شان در دادگاه مدنی خبر داده اند، بکشاند، این رفتار داور در طول مسابقه که نادیده گرفتن واکنش علیه این توهین ها را نشان می دهد، می تواند کار را به مراجع سیاسی بکشاند. ژولین دری سخنگوی حزب سوسیالیست فرانسه در این باره می گوید؛ «چیزی که درست نیست، رفتار داور مسابقه است. می خواهم از مسوولان فوتبال خواهش کنم به داور یادآوری کنند که او فقط مسوول فنی مسابقه نیست بلکه مسوول اخلاقیات هم هست؛ اخلاقیاتی که در فوتبال تحت عنوان احترام و برادری معنا می شود.» قرار بود کمیسیون انضباطی فدراسیون فوتبال فرانسه روز ۲۱ فوریه و بعد از دریافت گزارش داور و ناظر مسابقه با تمام جزئیات موجود در آن، این پرونده را بررسی کند. طبق گفته های کاپیتان والنسین، او در تمام طول نیمه اول در موقعیت های مختلف داور را در جریان این اتفاق قرار داده است؛ «او تمام مدت به من می گفت بازی خودم را بکنم اما توهین ها همچنان ادامه داشت.» دمین لودانتو با این حرف بازیکن موافق نیست و می گوید اگر «علناً» این شعارها را می شنید، حتماً «برای سروسامان دادن به اوضاع مسابقه را قطع می کردم.» طبق قانون فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) که در فرانسه هم اجرا می شود در صورت مشاهده رفتار نژادپرستانه و ضدیهودی در استادیوم، داور مسابقه می تواند تصمیم به قطع مسابقه بگیرد. روز ۱۶ اکتبر سال ۲۰۰۴ در مسابقه یی که بین آیندهوون و تیمی دیگر در هلند برگزار می شد، داور مسابقه بازی را به دلیل رفتار ضدیهودی عده یی از تماشاگران قطع کرد.
فرانسیس دکوری یر رئیس باشگاه والنسین با ابراز پشیمانی از عدم قطع مسابقه توسط دمین لودانتو، نکته مهمی را یادآوری می کند؛ «در ماه ژانویه، هنگام مسابقه با سنت اتین، ما اعلامیه بزرگی علیه نژادپرستی و یهودی ستیزی به استادیوم آوردیم. باید این کار را همه انجام دهند.» سندیکای بازیکنان یا همان اتحادیه ملی بازیکنان حرفه یی (UNFP) هم در بیانیه یی آورده؛ «دستگیری خطاکاران حاضر در استادیوم یکی از راه هاست اما باید پا را فراتر از تنها سرکوب این اتفاقات بگذاریم. باید واقعاً زمینه های آموزش و جلوگیری از این اتفاقات را برای بازگشت به ارزش های اولیه فراهم کنیم.»
آخرین باری که پیش از این در فرانسه شاهد اتفاقات نژادپرستانه بودیم، به مسابقه یی در باستیا و در سطح حرفه یی در روز ۱۴ سپتامبر ۲۰۰۷ بازمی گردد؛ بوبکر کبه مهاجم بورکینافاسویی تیم «لیبورن سن سورن» به فاصله پنج دقیقه مانده به پایان این مسابقه لیگ ۲ به دلیل حرکتی زشت علیه تماشاگرانی که به او توهین نژادی می کردند، از زمین بازی اخراج شد. روز ۱۵ سپتامبر، اتحادیه لیگ از تیم باستیا به دلیل این رفتار تماشاگرانش یک امتیاز کم کرد. اخیراً میلان باروش مهاجم اهل چک تیم لیون به خاطر ژست دوپهلویش مقابل استفان امبیا، بازیکن سیاهپوست تیم رن، سه جلسه محروم شد. چند ماه پیش ویلیام گیلارد مدیر روابط عمومی اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) گفته بود؛ «ما در مبارزه علیه نژادپرستی در فوتبال از هیچ کوششی دست برنمی داریم. سال ۲۰۰۷ یک بازیکن تیم ویسلا کراکو لهستان در یکی از بازی های جام یوفا به یک بازیکن اهل آفریقای جنوبی توهین کرد و بلافاصله از پنج بازی محروم شد.»
در طول ۱۰ سال اخیر، شبکه «فوتبال علیه نژادپرستی در اروپا» (FARE ( ده ها گروه هوادار و سازمان های غیردولتی را در بیش از ۲۰ کشور اروپایی ترتیب داده و جلوی نزدیک به ۱۲۰ اتفاق ناگوار نژادپرستانه را در اروپا گرفته است ؛ اتفاقاتی مثل درآوردن صدای میمون، شعارهای نازیستی، پرتاب موز و....
استفان ماندار- آلن کونستان
خبرنگاران روزنامه «لوموند»
ترجمه؛ محمدوالا یزدانی
خبرنگاران روزنامه «لوموند»
ترجمه؛ محمدوالا یزدانی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست