دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
نوآوری و شکوفایی گفتمان دهه چهارم
![نوآوری و شکوفایی گفتمان دهه چهارم](/mag/i/2/oj1fz.jpg)
در یک شمای کلی میتوان گفت مبنای هر حرکت و پویایی در هرگونه نوآوری و نوگرایی، حقیقتگرایی، علمگرایی و تعالیگرایی برای بشر بوده و باید باشد و چنانچه انحرافی در این مبادی و مسیر رخ دهد، بشریت و دستاوردهای او با مخاطرات جدی روبهرو خواهد شد. انسان تعالیگرا و نوگرا با ذهن و فکر کاوشگر خود راههای ناشناخته را پیموده و معماهای لاینحل و کارهای خارقالعاده دیروز را به مسائل جاری و روزمره زندگی امروز خود تبدیل نموده است.
البته در این میان برخی نوآوریها و ابتکارات، موجبات گرفتاری بشر را فراهم کرده و حتی حیات او را بر روی کره زمین به مخاطره انداخته است. مصادیق فراوانی را میتوان سراغ گرفت که در واقع ثمره تلاشهای علمی و نوآوریهای فکری بشریت بوده ولی میلیونها انسان را به کام مرگ کشانیده و این ناشی از همان انحراف بر مبنای نوآوری و نوگرایی است.
بنابراین بایستی دقیقا روشن شود که نوآوری و نوگرایی و نواندیشی با کدام هدف در دستور کار قرار میگیرند و فلسفه واقعی آنها چیست؟ باید تاکید نمود تفاوتهای ظریفی در این ۳ واژه وجود دارد که عمده این تفاوتها در این مسئله قابل خلاصه است که نوآوری بیشتر در روشها و رویکردهاست یعنی در پی هنجارشکنی و ارزش ستیزی و بایسته گریزی نیست؛ نوگرایی در گرایش به راهها و راهحلهای نو و مبانی جدید قابل تبیین است و نواندیشی به اتخاذ اندیشیدنها و اندیشههای تازه اشاره دارد اما عمومیت این ۳ واژه و نقطه اشتراک آنها شاید این باشد که هدفگذاریها و افقهای ترسیم شده نباید با این آوردههای جدید در ماهیت و اساس دچار تغییر و انحلال شوند، البته در این مجال کوتاه، نمیتوان در این باب بحث بسیار داشت و میتوان آن را به فرصتهای آتی موکول کرد...
در سال جدید هم که از سوی رهبر معظم انقلاب شعار نوآوری و شکوفایی به عنوان راهبرد برنامهها و اقدامات دولت و ملت تعیین گردیده در وهله اول بایستی تبیین دقیق و عمیقی از این نامگذاری و اهداف و انتظارات رهبری نظام صورت پذیرد، ثانیا تلاش شود تا نوآوری به عنوان یک “ارزش” و شکوفایی به عنوان یک “فرهنگ” به جامعه (بویژه جوانان، نخبگان، گروههای مرجع اجتماعی و ...) شناسانده شود. ثالثا اکنون که در آستانه دهه چهارم انقلاب و استقرار نظام اسلامی هستیم، باید بتوان ضمن تحکیم مبانی انقلاب و پافشاری بر حفظ اصول و هدفگذاریهای جامع و تام اولیه، تدابیر صحیح و حکیمانهای برای تحقق مطالبات ملت و برآورده سازی اهداف مشخص شده در پیش گرفت.
توامان سازی هدفمند در مقوله پیشرفت و عدالت، به عنوان یک موضوع کلان و نو که از سوی مقام معظم رهبری عنوان شده، گفتمان غالب نظام اسلامی در دهه چهارم از عمر انقلاب است. مسئله این است که چگونه میتوان با حفظ اصول عدالت اسلامی، پیشرفت و ترقی اقتصادی و اجتماعی را در دستور کار قرار داد؟ یعنی پیشرفتی که ناظر بر عدالت باشد و عدالتی که متضمن پیشرفت مادی و معنوی کشور گردد. بدیهی است باید از تمام ظرفیتهای فکری و دانشگاهی کشور برای این پرسش اصلی گفتمان غالب بهره جست و این جز با کارهای نو و ابتکاری و میانبر امکانپذیر نخواهد بود و شایسته است تمام تلاشهای نوآورانه و شکفتگیها در همین مسئله متمرکز گردد.
نکته پایانی اینکه به هر روی در مسیر نوآوری و شکوفایی که البته در هر حوزه (اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دیپلماسی، نظامی، تکنولوژیکی و...) به نحوی متفاوت قابل تبیین و هدفگذاری است میتوان دو پیامد امید آفرین برای کشور و انقلاب در نظر گرفت: یکی به نتیجه رسیدن تلاشها و برنامهریزیهایی که تاکنون انجام شده و دیگری شیرین شدن کام مردم در پی خدمات نظام.
محمدمهدی انصاری
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست