شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا
پایان دیالکتیک دموکراسی
در دور دوم ریاستجمهوری جورج بوش محبوبیت وی به پایینترین سطح میان روسایجمهور سابق ایالات متحده سقوط کرد و این سقوط فاحش محبوبیت نشان از مخالفت با روند کنونی سیاستهای داخلی و خارجی کاخ سفید در میان مردم آمریکا داشت.باراک اوباما کاندیدای حزب دموکرات که شاهد سقوط محبوبیت جورج بوش بود شعار <تغییر> را بهعنوان شعار محوری کمپین خود برگزید و بر این شعار پافشاری بسیاری نشان داد و آنچنان در این راه پیش رفت که در میان مردم ایالات متحده و حتی مردم دیگر کشورها نماد تغییر در سیاستهای داخلی و خارجی آمریکا شناخته شد.
عوامل اصلی پیروزی باراک اوباما، سیاهپوست، جوان و بسیار سخنور بودن وی بود. آنچنان رنگ پوست اوباما در این دوره از انتخابات حائز اهمیت بود که شاید اگر او سیاهپوست نبود از سناتور مککین شکست میخورد. مردم ایالات متحده خواستار تغییری بنیادی و فراگیر بودند و رنگ پوست اوباما ابزار و فرصت مناسبی در اختیار آنها قرار میداد تا خود را به محک آزمایش گذارند؛ محک و آزمایشی که بر خود ثابت کنند آیا میتوانند به آمال و آرزوهای <آبراهام لینکلن> و <مارتین لوترکینگ> جامه عمل پوشانده و از دیدگاههای نژادپرستانه و امیال منحط _ککلوس کلانی گذار کنند. مضاف بر این سه عنصر (سیاهپوست بودن، جوانی و سخنوری) نباید از نظر دور داشت که اوباما از شعور سیاسی بالایی نیز برخوردار است. رهبری کمپین و چیدمان افراد نشان از نبوغ بالای سیاسی او داشت و این نبوغ بالا کاستیهای تجربی او را در برابر سناتور کهنهکار جان مککین پوشش میداد. باراک اوباما با انتخاب سناتور جوزف بایدن بهعنوان معاون ریاستجمهوری که فردی بسیار کهنهکار در عرصه سیاست، قانونگذاری و سیاست خارجی بود راههای انتقاد از بیتجربگی در سیاست خارجی را بست. انتخاب جوزف بایدن نهفقط راه بسیاری از انتقادها را به سمت کمپین دموکراتها مسدود ساخت بلکه درصد قابلتوجهی از آرای شهروندان آمریکایی را نیز برای باراک اوباما در پی داشت.
بسیاری معتقدند بحران کنونی اقتصاد به سود کمپین اوباما تمام شد و این بحران را یکی از یاریگرهای اصلی اوباما در پیروزی میدانند. این بحران در آرای مردم ایالات متحده تاثیرگذار بود و به کمپ اوباما نیز یاریهایی رسانید اما نه به آن صورت که پیروزی وی را نتیجه این بحران بدانیم. همانطور که اشاره شد پیروزی اوباما نتیجه آن ویژگی و خصوصیاتی است که برشمرده شد، بحران را نمیتوان بیتاثیر دانست اما تاثیر شگرفی نیز بر آرای مردم در انتخاب اوباما نداشت. شکست مککین ریشه در عواملی چند داشت. از جمله عواملی که وی را در برابر اوباما در موضع ضعف و در نهایت شکست قرار داد، همسویی با سیاستهای جورج بوش و پیر بودن وی است. پیر بودن مککین آنگاه که در برابر اوباما قرار گرفت بیش از پیش به چشم میآمد. اوباما رقیبی بسیار جوان برای مککین بهشمار میآمد که اگر هر یک از نمایندگان اولیه حزب دموکرات در برابر مککین قرار میگرفت به خودی خود پیر بودن او را به این صورت برجسته نمیساخت. در اوج رقابتها، مککین و کمپین وی اقدام به یکسری حملات غیرعقلانی علیه اوباما کردند که این اقدامات نتیجه معکوس و خلاف انتظار را در پی داشت. مککین در هر اشتباه شمار و درصد قابلملاحظهای از افراد مردد و مستقل را از دست میداد که نتیجه آن اشتباهات در پایان انتخابات معلوم شد. این دست اشتباهات در آن مقطع زمانی بسیار حساس نهفقط باعث پیوستن افراد مستقل و مردد به کمپ اوباما میشد بلکه باعث شد افرادی از پیکره هواداران جمهوریخواه جدا شده و رای خود را به نام اوباما به صندوق رای اندازند.
مککین که همه عوامل برای شکست دادنش مهیا شده بود با دستان خود کمپین را قربانی کرد و آخرین عامل را به جمع عوامل شکستدهنده خود وارد ساخت تا پیش از موعود دچار شکست حتمی شود. انتخاب خانم <سارا پیلین> به عنوان معاونت ریاستجمهوری آخرین میخی بود که توسط خود مککین بر تابوت کمپین انتخاباتی زده شد. مککین در نظر داشت با انتخاب سارا پیلین به عنوان معاون، رای زنان و طرفداران خانم هیلاری کلینتون را به سود خود به صندوق بریزد که این امر بنا به دلایلی چند راه به جایی نبرد. نهفقط هیلاری کلینتون پشت باراک اوباما را خالی نکرد و در گیر و دار رقابتها به همراه همسر خود رئیسجمهور سابق، بیل کلینتون به یاری ستاد وی شتافت بلکه خانم سارا پیلین بسیار ضعیف در عرصه رقابت و مناظرات ظاهر شد. پیلین نهفقط سیاستمدار و اقتصاددانی حاذق نبود بلکه قدرت سخنوری وی نیز در سطح بسیار پایینی قرار داشت.
سارا پیلین از لحاظ پستبندی در برابر جوزف بایدن معاون باراک اوباما قرار میگرفت که اصلا رقیب قابلملاحظهای برای او به شمار نمیآمد. مردم ایالات متحده وقتی شخصیت ضعیف سیاسی پیلین را مشاهده کردند از یکسو به قدرت انتخاب و چیدمان و سیاست مککین پی بردند و از سویی دیگر چون معاونت ریاستجمهوری آمریکا نهفقط دومین شخص سیاسی آن کشور بلکه به صورت بالقوه رئیسجمهور نیز به حساب میآید- اگر رئیسجمهور فوت کند یا به دلایل سیاسی از جمله استیضاح و غیرسیاسی مانند بیماری نتواند در پست خود بماند معاونت جای وی خواهد نشست- ترجیح دادند معاونت و رئیسجمهور بالقوه اینچنینی نداشته باشند و این تصمیم و تصمیماتی از این دست باعث شد تا در نتیجه رئیسجمهوری به نام جان مککین نداشته باشند. انتخاب اوباما به عنوان رئیسجمهور پایان تبعیض نژادی در ایالات متحده و دیگر کشورهای جهان به خصوص کشورهای دموکراتیک نخواهد بود اما انتخاب وی بهخوبی ارزشهای دموکراسی را متبلور ساخته است.
قیصر کللی
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست