چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا


گورستان شاه‌کوه ، قزوین


در آن سوی شاهرود، در دامنه شاه‌كوه، قبرستانی قرار دارد كه در میان آن دو آرامگاه سنگی به چشم می‌خورد :‌ یكی از این آرامگاه‌ها سالم و دیگری نیمه‌ویران است.
نقشه بنای هر دو آرامگاه یكسان است. نقشه پایه بنا عبارت است از یك چهارضلعی، كه چهار دیوار آن به ارتفاع حدود 2 متر با سنگ لاشه و ملاط ساخته شده است. تنها در یك سوی آن دری كار گذاشته شده كه بالای آن نیز پنجره‌ای برای تأمین نور داخل بقعه تعبیه شده است.
بر روی پایه سنگی مزبور، گردنیِ بلند گنبد سنگی به ارتفاع تقریبی 4 متر با همان مصالح سنگ لاشه و ملاط گچ‌ برپا شده است. گردنیِ مزبور در قسمت بالا به طرف داخل متمایل شده و حالت گنبدی شكل را به وجود آورده است.
دو بنای سنگی شاه‌كوه از نظر كلی و نحوه ساخت، از جمله‌ آثار منحصر به‌فرد ناحیه رودبار و اصولاً سرزمین قزوین به شمار می‌روند و می‌توان آن دو را با آرامگاه سنگی حسن‌آباد مقایسه نمود؛ با این فرق كه آرامگاه سنگی حسن‌‌آباد، از نظر شیوه كار و هنر معماری، معرف تكامل بیش‌تر و تكنیك پیشرفته‌تری می‌باشد.
به طور كلی، این آرامگاه‌های سنگی را می‌توان از جمله آثار بسیار كهن منطقه و به احتمال زیاد،‌ به دوران ساسانی مربوط دانست.