یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
پیامی که میخواهند دیگرگونه نشان دهند
فروردین سالی که گذشت، خبر غیرمنتظره آزادی ۱۵ ملوان انگلیسی که به جرم ورود غیرقانونی به آبهای ایران بازداشت شده بودند، توسط محمود احمدینژاد در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام شد. رئیسجمهوری که زبان اگر میگشود هر حرف و حدیثش قصه جدیدی میشد برای بازتاب عجیب رسانهای در جهان و هر بار ایران صدرنشین اخبار بینالمللی میشد و تحت فشار قرار میگرفت اما اینبار آقای رئیس تصمیمی گرفته بود که به نوع دیگر ایران بر صدر اخبار جهان نشست. هنوز از خاطر ناظران داخلی نرفته است که رئیس دولت در کسوت شخص دوم کشور شال و کلاه کرد و با سربازان انگلیسی عکس یادگاری گرفت و با هدایای ایرانی آنها را بدرقه کرد. از قضا متکی وزیر امور خارجه و معاونان دیگری را نیز در مراسم بدرقه سربازان انگلیسی با خود همراه ساخته بود. هم چشمهای ملوانان گرد شده بود و هم چشمهای ناظران که چه شده ناگهان چنین روی خوشی به بازداشتشدگان خارجی نشان داده میشود؟ انتقادها به نحوه بدرقه بالا گرفت و کمتر کسی موافق آن بود که شخص دوم یک کشور، وزرا و معاونانش را جمع کند برای بدرقه سربازانی که تا دیروز زندانی همین کشور بودند، اما واقعیت این بود که این عمل ناگهانی به هر انگیزهای که صورت گرفت راه را برای بحرانها و تنشهای بعدی میان ایران و غرب بست و همین خود سبب شد تا منتقدان نیز پرونده انتقاد را به شیوه شگفتی که احمدینژاد در پیش گرفته بود ببندند. این روزها احمدینژاد تصمیم دیگری را عملی کرد و بار دیگر ایران صدرنشین خبرها شد اما هنوز منتقدان لب به اعتراض نگشوده، همراهان و مشاوران خود آقای رئیس به تصحیح و توضیح اقدام وی بر آمدند.
ماجرا از این قرار است که احمدینژاد دوباره شگفتی آفرید و برای یک رئیسجمهور آمریکایی پس از پیروزی در انتخابات پیام تبریک فرستاد. البته رئیس دولت نهم در تب و تاب انتخابات حزبی ایالات متحده، چندین بار اصل انتخابات را مخدوش و مسألهدار خواند و در اسفندماه سال گذشته نیز در گفتوگو با یک روزنامه اسپانیایی چنین پیشبینی کرده بود: <مناسبات قدرت در آمریکا را میشناسید. آنها در قدرت بسیار خشن عمل میکنند و رای مردم تضمینشده نیست... بعید میدانم اجازه دهند اوباما بیاید و رئیسجمهور شود.> احمدینژاد آن روزها هیچ ابایی از ارائه این پیشبینی عجیب نداشت، چنانکه این روزها نیز هیچ ابایی از اینکه به جای تبریک به ملت آمریکا به شخص پرزیدنت تبریک بگوید ندارد. به هر تقدیر این بار نیز برخلاف گذشته، اقدام رئیس دولت نهم خبر ساز شد اما بحرانی نیافرید و برخلاف گذشته رسانههای جهان نیز با رویکرد مثبت به این پیام نگریستهاند اما آنان که در چند قدمی آقای رئیس ایستادهاند ظاهرا به شیوه تبریک رئیس دولت ایران خرده انتقادی دارند که از قضا از خبرگزاری رسمی دولت نیز مدد میگیرند تا منظور اصلی احمدینژاد از پیام تبریک به رئیسجمهور آمریکا را با توضیح و تفسیری اصولگرایانه و محتاطانهتر ارائه دهند.
حمید مولانا یک از آنهاست که در کسوت مشاور رئیس دولت نهم، مصاحبه کوتاه و مختصری با خبرگزاری ایرنا میکند و در همین چند سطر کوتاه چهار بار به نقل از آقای مشاور تاکید میشود که منظور آقای احمدینژاد تبریک به ملت آمریکا بوده است در حالی که در متن پیام تبریک آقای احمدینژاد به اوباما حتی یک بار هم از ملت آمریکا و تبریک به آنان، سخن به میان نیامده است. شگفتا که احمدینژاد پس از آنکه بارها انتخابات آمریکا و رای ملت آمریکا را تضمین نشده اعلام کرده بود اینک جسارت عقبنشینی از دیدگاه گذشته خود را دارد و اوباما را به عنوان رئیسجمهور آمریکا به رسمیت میشناسد اما مشاور ایشان در همین مصاحبه مختصر خود، دوباره تاکید میکند که اوباما هنوز به صورت رسمی بر کرسی ریاستجمهوری آمریکا ننشسته است و منتخب مردم آمریکا است بر این اساس نتیجه میگیرد که احمدینژاد به منتخب ملت آمریکا تبریک گفته است نه رئیسجمهور آمریکا. بیشک این از ملزومات سیاستورزی است که در ارسال و ارائه پیام تبریک روسای دولتها به برندگان انتخابات کشورهای دیگر از هرگونه شتابزدگی و شعف خودداری شده و در عین حال نکات ظریف و دقیقی در آن رعایت شود که دیگر کار را به توضیح و تصحیح مشاوران و معاونان نکشاند اما آیا اینگونه دگرگونه نشان دادن یک پیام تبریک معمولی که با عبارات کاملا واضح و شفاف نوشته شده است کار را برای مطبوعات و افکار عمومی دشوار نمیکند؟ چگونه میشود بر متن پیامی که در آن هیچ تبریکی به نام ملت آمریکا ثبت نشده، چنین تفسیر موکدانهای نوشت که <منظور آقای رئیسجمهور تبریک به ملت آمریکا بوده است.(خبرگزاری ایرنا- ۱۷ آبان) به نظر میرسد همان حکایت دستور رئیسجمهور برای ورود زنان به استادیومهای ورزشی یا دستور آزادی ملوانان انگلیسی یک بار دیگر تکرار شده است.
اینکه آقای احمدینژاد با اصرار بر مواضع گذشتهاش انتخاب ملت آمریکا را مخدوش و تضمیننشده اعلام میکرد یا قدمی که برای ارسال پیام تبریک به اوباما برداشته است؟ اگر اینبار کشور ما با اصرار رئیسجمهور بر مواضع گذشتهاش بر صدر اخبار مینشست بهتر بود یا با تجدید نظر ایشان در مواضع گذشته و برداشتن یک گام دیپلماتیک میتوان خرسند بود که این بار به گونهای متفاوت ایران صدرنشین خبرها شده است؟
مسیح علینژاد
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست