چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر عسل بر پوست


تاثیر عسل بر پوست
عسل به علت قابلیت جذب و نگهداری رطوبت و داشتن انواع املاح و ویتامین به زیبایی پوست کمک می‌کند
شاید شما هم در داستان‌های مربوط به کلئوپاترا ملکه زیبایی مصر خوانده باشید که از شیر و عسل برای زیبایی پوست خود استفاده می‌کرده است ولی این روزها پای عسل حقیقتا به محصولات آرایشی بهداشتی باز شده است.
از مدت‌ها پیش با رایج‌شدن استفاده از مواد طبیعی در محصولات بهداشتی و زیبایی، استفاده از عسل در این محصولات و به خصوص کرم‌ها و مواد آرایشی مربوط به پوست و مو، طرف‌داران خود را پیدا کرده بود. اما جدی‌تر شدن ماجرای استفاده از عسل در این نوع محصولات شاید مربوط به اولین کنفرانس درباره بهبود زخم‌ها باشد که مدتی پیش در ملبورن استرالیا برگزار شد. در این کنفرانس، نتایج تحقیقات وسیعی درباره کاربردهای دارویی عسل ارایه شد که نشان می‌داد استفاده از آن به عنوان داروی درمان اسهال و عفونت چشم، در چهار هزار سال پیش آن‌چنان بی‌مورد هم نبوده است.
● پوست و عسل
یک محقق اهل نیوزلند در تحقیقات خود نشان داد که عسل مانوکا نوعی از عسل که در این کشور تولید می‌شود، خواص زیادی در درمان زخم‌ها، التهاب‌های پوستی، درمان عفونت با هلیکوباکترپیلوری و اسهال‌های سالمونلایی دارد. انواع عسل به طور کلی خاصیت آنتی‌باکتریال دارند اما تحقیقات نشان داده‌ است که در این نوع عسل به علت وجود بیشتر هیدروژن پراکسید که در بقیه انواع نیز وجود دارد و همچنین ماده‌ای به نام متیل گلیوکوزال، خواص ضد میکروبی به میزان بیشتری وجود دارد. همچنین غلظت بسیار بالای گلوکز و فروکتوز (قند موجود در عسل) و محیط اسیدی عسل مانوکا موجب می‌شود باکتری‌ها نتوانند به راحتی در این محیط زندگی کنند.
تحقیقات دکتر مالون نشان داد که بهترین کاربرد عسل مانوکا در درمان زخم‌های پوست است. این عسل علاوه بر خواص ضد التهابی که دارد، موجب می‌شود روند بهبود زخم تسریع پیدا کند. عسل مانوکا همچنین خاصیت عجیبی در برداشتن بافت‌های مرده و همچنین تحریک بافت‌های زنده برای ترمیم دارد که موجب می‌شود ترکیبات آن به عنوان پانسمانی خوب برای زخم‌های سطحی به کار روند.
در جریان تحقیقات مشخص شد که استفاده از عسل مانوکا به عنوان پانسمان در مقایسه با محلول پراکسید هیدروژن و پانسمان‌های معمولی تاثیر بیشتری داشته است.
دکتر مالون تاکید زیادی روی خواص ضد التهابی و ضدباکتریایی این عسل در مصرف خوراکی‌ هم دارد اما به علت اینکه هنوز مطالعات بالینی کافی روی این خواص انجام نشده است، عسل مانوکا به عنوان دارو برای عفونت‌های معده تجویز نمی‌شود. اگرچه تست‌های آزمایشگاهی و تست روی حیوانات این تاثیرات را تایید کرده‌اند.
تجربیات خانگی نشان داده‌اند که استفاده از عسل مانوکا و حتی انواع عسل معمولی، دوره درمان اسهال باکتریایی و یا زخم‌های معده را کوتاه‌تر می‌کند اما با این همه پزشکان توصیه می‌کنند که استفاده درمانی از عسل حتی درباره پانسمان‌ زخم‌ها حتما باید زیر نظر یک متخصص باشد و نباید به عنوان درمانی خانگی استفاده شود. این مساله درباره بیماران دیابتی اهمیت بیشتری دارد.
● عسل برای زیبایی
عسل طبیعی به علت قابلیت جذب و نگهداری رطوبت و همچنین داشتن املاح و ویتامین‌های زیاد به زیبایی پوست و مو کمک می‌کند. این روزها کرم‌های محافظ پوست و مو، لوسیون‌ها، ماسک‌های صورت و مرطوب‌کننده‌های زیادی تولید می‌شوند که عسل را به عنوان ماده اصلی در خود دارند. خاصیت آنتی‌اکسیدان‌ عسل در این زمینه بیشتر به کمک متخصصان آمده است. یک کلینیک بین‌‌المللی تولید کننده مواد آرایشی هم براساس تحقیقات انجام شده دکتر مالون و با توجه به سابقه عسل مانوکا در نیوزلند، به تازگی اعلام کرده است که با استفاده از این عسل که فقط در جنگل‌های درختان مانوکای نیوزلند تولید می‌شود و ترکیب آن با مواد آرایشی خود، توانسته‌اند انواع کرم‌ها و لوسیون‌های مانوکا را تولید کنند که علاوه بر زیبایی و درخشندگی خاصی که به پوست می‌دهد، می‌تواند در درمان اگزما، پسوریازیس و همچنین زخم‌های کوچک و جزیی پوست هم کاربرد داشته باشد.
از ترکیبات این عسل در تولید کرم‌های ضد پیری و ضد چروک و همچنین در تهیه ژل‌های ضدعفونی پوست استفاده می‌شود.
مواد خاص موجود در عسل مانوکا (متیل گلیکوکوزال و پراکسید هیدروژن) به عنوان عوامل اصلی این خواص شفابخش شناخته شده‌اند. عسل مانوکا برخلاف عسل‌های دیگر که در اثر حل کردن در آب داغ خواص خود را از دست می‌دهند، قادر به حفظ خواص خود در محیط‌های گرم است و همین مساله به کارخانه‌های تولیدکننده مواد زیبایی اجازه می‌دهد که بتوانند به راحتی از این ماده طبیعی استفاده کنند.
● ماسک‌های خانگی عسل
چند دستورالعمل برای ساخت ماسک‌های پوستی با استفاده از عسل
ماسک‌های خانگی محافظ پوست، ساده‌ترین ترکیبات خانگی هستند که می‌توان با استفاده از عسل آنها را تهیه کرد. این ماسک‌ها برای جوان نگه‌داشتن پوست و همچنین حفظ رطوبت و شادابی پوست بسیار مفیدند. برای تهیه هرکدام از ماسک‌های زیر، از یک دستگاه مخلوط‌کن تمیز استفاده کنید. هرکدام از ماسک‌ها را فقط به مدت نیم ساعت روی پوست نگه دارید و پس از پاک‌کردن آن با حوله مرطوب، صورت را با آب فراوان بشویید. برای حفظ خواص اصلی و طبیعی ماسک‌ها، بهتر است هر بار مواد را برای یک بار مصرف مخلوط کنید و آنها را در یخچال ذخیره نکنید.
● ماسک کلئوپاترا:
▪ عسل : یک قاشق چای‌خوری
▪ شیر: یک قاشق غذاخوری
▪ سفیده تخم‌مرغ: یک عدد
● ماسک سفیده تخم‌مرغ
▪ عسل: یک قاشق چای‌‌خوری
▪ گلیسیرین : یک قاشق چای‌خوری
▪ سفیده تخم‌مرغ: یک عدد
(برای تهیه ماسک با زرده تخم‌مرغ می‌توان به جای سفیده از زرده تخم‌مرغ استفاده کرد)
‌● ماسک فوری:
▪ عسل ۱۰۰ گرم
▪ الکل ۲۵ میلی‌لیتر
▪ آب ۲۵ میلی‌لیتر
● مرطوب‌کننده برای دست:
▪ عسل دو قاشق چای‌خوری
▪ روغن بادام: یک قاشق چای‌خوری
▪ خوش‌بو‌ کننده: چند قطره
(پس از مخلوط کردن در دستگاه، آن را به تمام پوست دست بمالید و بگذارید تا مدتی باقی بماند، بسته به دلخواه خود می‌توانید پس از مدتی آن را بشویید و یا آن را باقی بگذارید).
منبع : روزنامه سلامت