یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۴۰۳ / 8 December, 2024
مجله ویستا

فواید اینترنت برای بزرگ‌ها


فواید اینترنت برای بزرگ‌ها
اینترنت، پدیده نسبتا جدیدی است و برای همین کمتر میانسالی را می‌توان دید که با این موجود جدید دوست باشد، همچنانکه کمتر جوانی هست که با اینترنت دوست نباشد. بزرگترها همیشه کوچکترها را سرزنش می‌کنند که چرا اینقدر وقتشان را با اینترنت می‌گذرانند، همچنانکه آنها بزرگترها را سرزنش می‌کنند که بدون آشنایی با اینترنت چیزی از دنیای مدرن نمی‌فهمند.
در جاهای دیگر دنیا هم کم‌وبیش همین اوضاع حاکم است. برای همین است که محققان دست به یک مطالعه جالب توجه زده‌اند؛ شاید با این نیت که اینترنت را برای نسل‌های قبل هم جذاب و مفید جلوه دهند. آنها نشان داده‌اند که استفاده از اینترنت در افراد میان سال و سالخورده به تقویت قدرت مغز آنها کمک می کند .
تیم تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا در تازه ترین تحقیق خود دریافته اند که هنگام استفاده از اینترنت نقاطی از مغز انسان که وظیفه کنترل تصمیم گیری و قدرت استدلال را به عهده دارند تحریک می شود . محققان بر این عقیده اند که این تحریکات مغزی می تواند تغییرات فیزیولوژیکی را که موجب کم کاری و تحلیل قوای مغزی می شود خنثی کند . به این ترتیب، حتی جستجو در اینترنت، کاری که پدرها و مادرها و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها، فرزندانشان را برای آن سرزنش می‌کنند و نمی‌فهمند که جز وقت تلف کردن، چه سود دیگری می‌تواند برای آنها داشته باشد، از قضا بیشتر برای خودشان مفید است و به عنوان یک کار روزانه می تواند قوای مغزی افراد سالخورده را بالا ببرد.
پیش از این هم ثابت شده بود که کارهایی مثل حل جدول کلمات متقاطع یا جدول سودوکو، مغز انسان از فعال نگه می‌دارد و از آلزایمر پیشگیری می‌کند، اما با توجه به نتایج تحقیقات اخیر به نظر می رسد جستجوی اینترنت را نیز به فهرست کارهایی که موجب فعال ماندن مغز می شود اضافه کرد . درواقع نتایج این تحقیقات نتایج دلگرم کننده ای دارد که نشان می دهد کامپیوتری کردن فناوری ها اثرات فیزیولوژیکی و فواید بالقوه ای را برای افراد میان سال و سالخورده به همراه دارد .
اما جستحوی اینترنت چه تفاوتی با خواندن کتاب دارد ؟ اگر شما از همان نسل گذشته هستید و می‌خواهید با طرح این سوال مطالعات جدید را زیر سوال ببرید، محققان برای این سوال شما هم جوابی دارند: برای پاسخ دادن به این سوال از هر داوطلب در حین خواندن کتاب و جستحوی اینترنت اسکن مغزی گزفته شد. نتایج این اسکن ها نشان داد که در هر دو کار مناطق مهمی از مغز که وظیفه کنترل کلام ، خواندن ، حافظه و توانایی های دیداری را به عهده دارند فعال شده اند . اما اسکن هایی که هنگام جستجوی اینترنت انجام شد نشان داد که قسمت های دیگری از مغز نیز تحریک شده اند . هنگام کار با اینترنت نقاطی از مغز که تصمیم گیری و استدلال در آن انجام می‌شود نیز تحریک شده بودند؛ نقاطی که در خواندن کتاب تحریک نشده بود . محققان دلیل این تفاوت را این‌طور توجیه می‌کنند: هنگام جستجوی اینترنت افراد باید دست به انتخاب بزنند و اطلاعات مناسب خود را انتخاب کنند و به همین خاطر آنها از قدرت تصمیم گیری خود استفاده می کنند و هم چنین افرادی که با اینترنت آشنا نیستند نیز باید برای استفاده مناسب از اینترنت باید دفت بیشتری به خرج بدهند که این امر نیاز به استدلال و تصمیم گیری دارد.
نتایج این تحقیقات پیام مثبتی برای مردم به همراه دارد که آنها با انجام کارهایی مانند حل کردن جدول، بازی کردن و فعالیت هایی مانند استفاده از اینترنت سلامت روانی خود را بالا ببرند و خطر بروز دمانس و آلزایمر را پایین ببرند.
● بازی‌های رایانه‌ای و اینترنتی برای سالمندان شاید خوب باشد!
سالمندانی که بازی‌های رایانه‌ای استراتژیک بازی می‌کنند، در برخی فعالیت‌های مغزی بهتر ظاهر می‌شوند.
اگر این‌بار نوه‌ها یا فرزندانتان از شما خواستند همراه با آنها در بازی‌های رایانه‌ای و ویدیویی شرکت کنید، حرفشان را گوش کنید و با آنها هم‌بازی شوید! تحقیقات پژوهشگران می‌گوید ازی‌های ویدیویی می‌توانند برای مغز افراد مسن بسیار مفید باشد.
به گزارش نشریه روانشناسی و سالمندی (Psychology and Aging)، مردان و زنانی که بازی‌های استراتژیک دشوار را بازی می‌کنند، عملکرد بهتری در آزمون‌های حافظه، علت‌یابی و فعالیت‌های چندگانه ارایه می‌دهند.
تحقیقاتی که در دانشکده روانشناسی دانشگاه ایلی‌نوی انجام شده، نشان می‌دهد آن دسته از بازی‌های رایانه‌ای که بازیگر را در حالت آمادگی و هشدار نگاه می‌دارد، به افراد سالمند کمک می‌کند مغز خود را متمرکز و فعال نگاه دارند و از افت توانایی‌های مغزی که معمولا با افزایش سن بروز می‌کند، جلوگیری کند.
در این برنامه تحقیقاتی،۴۰ فرد ۶۰ تا ۸۰ ساله به‌شکل تصادفی به ۲ گروه بازی‌کننده و معمولی تقسیم شدند. افراد بازی‌کننده در طول یک ماه، ۲۳ ساعت تحت آموزش بازی استراتژیک ظهور ملت‌ها (Rise of Nations) قرار گرفتند. در این بازی باید چگونگی تسلط بر جهان را فرا گرفت و چنین کاری نیاز به استراتژی نظامی، شهرسازی، کنترل اقتصاد و رفع نیازهای غذایی مردم دارد. افزایش توانایی‌های ادراکی سالمندان گروه بازی نسبت به گروه معمولی کاملا مشخص بود.
البته آزمایش‌های فراوان دیگری باید انجام شود تا بتوان تاثیر مثبت این بازی‌ها را تایید کرد. پرسش‌های فراوان دیگری نیز وجود دارند که پاسخ آنها نامشخص است. مثلا آیا دیگر بازی‌های استراتژیک نیز تاثیر مشابهی بر سالمندان دارد؟ آیا این تاثیرات با گذشت زمان بهتر می‌شود یا این‌که موقتی است؟
این برای اولین بار است که چنین تحقیقاتی انجام گرفته است و نباید نتایج آن را خیلی بزرگ کرد. با این حال بسیار امیدوارکننده است و خوشبختانه با نتایج دیگر تحقیقات روی افراد سالمند همخوانی دارد. مدت‌ها است کارشناسان به‌این نتیجه رسیده‌اند که افراد بزرگسال و سالمند می‌توانند سلامت جسمی و روانی خود را با فعالیت‌های بدنی و ذهنی بهبود بخشند. ورزش‌های روزانه و فعالیت‌هایی مانند مطالعه یا نوشتن، یکی از اولین توصیه‌های پزشکان به افراد سالمند است.
شاید در آینده‌ای نه‌چندان دور، معلوم شود هم‌بازی‌شدن با بچه‌ها در بازی‌های رایانه‌ای تاثیر بهتری نسبت به خواندن کتاب‌ برایشان داشته باشد!
محمدحسین شریعتمدار
منبع : خبر آنلاین