چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
استانبول، شهر ساختمانهای باستانی
ساختمانسازی، شهرسازی و توسعه زندگی در شهرهای بزرگ و رشد شهرها، نشانههای اصلی و بارز هزاره جدید است، به طوری كه یكی از عواملی است كه به وسیله آن تفاوت بین شهرها و كشورهای جدید مشخص میشود.
استانبول بزرگترین شهر تركیه، كشوری كه در دوقاره آسیا و اروپا قرار گرفته نمونهای است از تفاوتهای شهرسازی میان آسیاییها و اروپاییها، ساختمانهای این كشور كه علاوه بر واقع شدن در دو قاره در دو شرایط جوی مختلف قرار گرفته از نظر نحوه ساخت و معماری تا حدودی با ساختمانسازی در شمال كشور ما شباهت دارد.
خانههای یك طبقه و گاه ۲ تا ۳طبقه با سقفهای شیروانی، دیوارهایی كه از تیرچه بلوكهای بتنی ساخته شده مهمترین شاخصه خانهسازی در شهرهای كوچك و روستاگونه تركیه است. كشوری كه به دلیل واقع شدن در كنار تنگه بسفر بخشی از اروپا محسوب میشود.
در گذر از شهرهای كوچك و بزرگ و روستاهای كشور تركیه از مرز بازرگان تا شهر استانبول، مهمترین نكتهای كه به ذهن متبادر میشود تبلیغی است كه همیشه از تركیه در رسانهها گفته میشود، چرا كه آنچه شنیده میشود با آنچه كه از نزدیك دیده میشود كاملا متفاوت است.
امكانات بسیار محدود شهرسازی بدون تطابق با اصول اساسی معماری و مهندسی و از همه مهمترجادههایی كه بیشتر به راه ابریشم یك قرن پیش شبیه است تا مسیر ترانزیت، مهمترین مشخصههای شهرهای كوچك و بزرگ تركیه، تا ورودی شهر استانبول و است.چندین ساعت پیش از ورود به استانبول نحوه شهرسازی و معماری ساختمانها كاملا با آنچه كه بیش از آن مشاهده كردیم متفاوت میشود، به طوری كه رنگ و بوی پیشرفت و از سویی دیگر همسویی با اروپا از این قسمت شروع میشود.
ساختمانهای بزرگ به همراه دیوارهای شیشهای كه گاه با نمایی از مدهای روز تزئین شدهاند، چشمانداز بسیار زیبایی از تنگه بسفر و دریای مرمر و كشتیهای كوچك و بزرگ و قایقهای ماهیگیری و مردمانی كه درصدد دستیابی به صید در كنار این دریا و بالای پل بغاز به انتظار نشستهاند، نماهایی است از تفاوتهای دو قاره در كشور تركیه.
استانبول بزرگترین شهر تركیه و مركز فرهنگی و اقتصادی این كشور است این شهر در كنار تنگه بسفر قرار گرفته و از سوی دیگر تنها شهر بزرگ جهان در دو قاره آسیا و اروپا است.
بندر طبیعی شاخ زرین یا خلیج در این شهر واقع شده است. این شهر در گذشته بیزانتیوم و بعد قسطنطنیه نامیده میشد و با فتح شهر توسط عثمانی ها استانبول نامگذاری شد.
مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی، مسجد فاتح، مسجد سلمانیه و مسجد بایزید و توپكاپی از جمله بناهای باستانی این شهر تاریخی محسوب میشوند.
از نظر معماری و ساختمان سازی یكی از مهمترین تفاوتهای استانبول با شهرهای ایران از جمله تهران، ساختمانهای آن است، به طوری كه بنای اغلب ساختمانها در این شهر تاریخی نیز به مانند پاریس یادآور قرون گذشته هستند و سبك ساخت و نمای ساختمان به سبك ساختمان سازی رومی است.
همچنین یكی از شاخصههای متفاوت كننده ساختمانهای استانبول با ساختمانهای تهران و شهرهای بزرگ كشور رونمای ساختمانها است به طوری كه اغلب نمای ساختمانهای نوساز با رنگهای مختلف تزیین شدهاند و با یك نگاه كوچك میتوانیم شهرهای تركیه را به یك مداد رنگی تشبیه كنیم كه بیشتر رنگهای شاد و گرم در آن به كار گرفته شده است.
اگر به طور خلاصه بخواهیم مقایسه كوتاهی بین ایران به عنوان كشور در حال توسعه با تركیه به عنوان كشور اروپایی و توسعه یافته داشته باشیم متوجه میشویم كه ظاهر آراسته دو شهر بزرگ و جزایر تركیه و تنها صنعت بارز این كشور یعنی پوشاك عامل برتری و پیشرفت این كشور آسیایی- اروپایی است. در حالی كه در نقطه مقابل، ایران از هر نظر پیشرفتهتر و غنیتر از تركیه محسوب میشود و تنها مشكل بزرگ ضعف مدیریت بر منابع است.
الهام علاقهبندان
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست