سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


بی اطلاعی جوانان از شرایط دوران بلوغ


بی اطلاعی جوانان از شرایط دوران بلوغ
در جوامع مختلف، راه های ارضای غریزه جنسی ، شالوده اجتماع و چگونگی روابط فردی و اجتماعی شهروندان را شکل می دهد. در جوامعی که نیازهای جنسی شهروندان از راه های سالم، کنترل شده و قانونمند برآورده می شود بسیاری از ناهنجاریهای رفتاری مجال بروز نمی یابند ، در غیر این صورت اگر به غریزه جنسی به عنوان یک "تابو" نگریسته شود که راه های ارضای آن نیز تماما به "رفتار شخصی" خود افراد بستگی دارد ، میزان ناهنجاریهای رفتاری و مفاسد اجتماعی به شدت افزایش می یابد.
در ایران نیز به دلیل برخی محدودیت های ساختاری و بی تدبیری های گذشته، مسایل اجتماعی به خوبی طرح نشده و در زمینه چگونگی روابط جنسی بین افراد ، مهندسی درستی صورت نگرفته است و راه های ارضای صحیح و قانونمند غریزه جنسی به شهروندان معرفی و آموزش داده نشده است.در این شرایط نوجوانان و جوانان، اطلاعات جنسی خود را از کانال های غلطی دریافت می کنند و آگاهی چندانی از شرایط دوران بلوغ و چگونگی "ارضا و مدیریت غریزه جنسی" ندارند. گسترش روز افزون فناوری نیز تاثیر به سزایی در آموزش رفتارهای غلط جنسی داشته است.در گذشته بسیاری از افراد به علت عدم آگاهی از بسیاری از مسایل جنسی، تمایل و قدرت بروز برخی رفتارهای جنسی را نداشتند ، اما امروزه با ورود ماهواره ها، حتی قبل از دوران بلوغ، شیوه های غلط ارضای غریزه را به نوجوانان ارائه می شود که این امر در برخی موارد پدیده "بلوغ زودرس" را به دنبال دارد.
در تعیین سن بلوغ عوامل مختلفی چون شرایط آب و هوایی، نوع تغذیه ، سطح بهداشت خانوار و نوع روابط بین اعضای خانواده و بسیاری از مسایل دیگر نقش دارند که مسایلی چون تغذیه نامناسب، وضعیت بد اقتصادی، نبود روابط عاطفی مناسب بین اعضای خانواده و غیره موجب ایجاد پدیده بلوغ زودرس در فرزندان می شود. در این شرایط خانواده هایی که از وضعیت مناسب اقتصادی برخوردار نیستند و از نظر فرهنگی نیز آگاهی و اطلاعاتی در خصوص چگونگی برخورد با پدیده بلوغ فرزندان خود ندارند ، با مشکلاتی در این زمینه مواجه می شوند.از نظر مدیریتی و آموزشی نیز به این پرسش پاسخ داده نشده که نوجوانانی که به سن بلوغ می رسند ، چگونه باید با شرایط این دوره آشنا شده و نحوه برخورد و مدیریت آن را فرا گیرند. در این شرایط و در خلاء آموزشی ایجاد شده، نقش گروه همسالان پررنگ شده و دوستان کم اطلاع ، ماهواره و فیلمهای مستهجن به عنوان منبع اطلاعاتی نوجوانان مطرح می شوند که این امر در نهایت بد آموزی و ناهنجاریهای رفتاری آنها را به دنبال دارد.
در این شرایط عده قلیلی به همجنسگرایی کشیده ( عموما به علت عدم دسترسی به جنس مخالف و بیشتر در مناطق فقیرنشین و حاشیه شهرها) می شوند و دسته ای نیز به رفتارهای ضد اجتماعی دست می زنند که تعرض به زنان و دختران و ربایش آنها از مظاهر آن است. پدیده ربایش زنان و تجاوز به عنف در سالهای اخیر گسترش یافته است که علت اصلی آن عدم امکان برقراری رابطه جنسی بوده است اما در برخی موارد این رفتار نه به علت عدم دسترسی به جنس مخالف، بلکه به دلیل عدم آگاهی و عقده های فروخورده عاملان این رفتار می باشد. بنابر این دیده شده که حتی کسانی که روابط لجام گسیخته با جنس مخالف دارند( در خبرها آمده بود چند کشتی گیر و بدنساز عضو سابق تیم ملی در ربایش دختران دست داشته اند) به علل روانشناختی چون بی اطلاعی، بیماری ها و عقده های روحی و روانی گذشته ، دست به ربایش دختران و تجاوز به عنف می زنند.
در سالهای اخیر خبرهایی از ربایش و تجاوز به کودکان و پسران منتشر شده است که بیانگر شکل گیری رفتار جنسی نا به هنجار در قشری از جوانان است. علاوه بر آن عدم معرفی صحیح "هویت جنسی" به کودکان و نوجوانان ،موجب سردرگمی و تظاهر عده ای از جوانان به رفتارهای جنس مخالف شده است ، به گونه ای که به گفته برخی از روانشناسان اجتماعی برخی از آنها دارای تشکیلات، سایت و اعضای مشخص بوده و بعضا نیز به همجنسگرایی کشیده می شوند.
در این شرایط مسوولین امر باید در اولین قدم اقدام به تهیه و تدوین برنامه های علمی - آموزش در خصوص نوع روابط جنسی نمایند که به صورت گام به گام و با توجه به سنین متفاوت، در دوره های مختلف آموزش ارایه شود.در کنار این مسایل باید راه های صحیح ، کنترل شده و قانونمند رابطه جنسی، که از ازدواج موقت از مظاهر اصلی آن است ، در اجتماع معرفی و نهادینه شود.
تبلیغات، آموزش و بهره گیری از متون عرفانی و شور انگیز کهن ایرانی، که "عشق ناسوتی پایدار" را با زیباترین و جذاب ترین وجه معرفی می کنند ، در جامعه پذیری جنسی جوانان و ایجاد تمایل آنها به "ایجاد رابطه پایدار با جنس مخالف" نقش زیادی دارد به صورتی که اگر جوانان بتوانند رابطه ای معقول و منطقی با جنس مخالف( برپایه حداقلی از تفاهم و درک دو جانبه) برقرار کنند ، گرایش آنها به رفتارهای پرخطر و رفتارهای ضد اجتماعی به شدت کاهش می یابد.
به عقیده عده ای از روانشناسان بهترین راه کار در این زمینه در گیر کردن "ذهن" جوانان با چگونگی برقراری رابطه جنسی، سطح و اهمیت این رابطه است که باعث می شود بسیاری از آنها از ارتباط با افراد مشکوک اجتناب کنند.
محمود قوچانی
منبع : ایران سهراب