پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا


مردم هنرهای ایرانی را نمی شناسند


«آثار متنوع و زیادی از هنرهای ایرانی در موزه ها و مجموعه ها وجود دارد اما مردم آنها را نمی شناسند. ممكن است آنها را تماشا كنند اما آشنایی خاصی با آنها ندارند. نمایشگاه های دوره ای و كوتاه مدت می تواند محفلی برای آشنایی با این هنرها و بحث و تبادل نظر استادان فن باشد.» حسین یاوری عضو گروه هنرهای سنتی فرهنگستان هنر در آستانه برپایی دومین نمایشگاه پیشكسوتان هنرهای سنتی ایران كه از ۶ تا ۲۶ مهرماه برگزار می شود ضمن بیان مطلب فوق گفت: «انگیزه اصلی ما از برگزاری این نمایشگاه ها معرفی هنرهای ناب و خالص ایرانی در رشته های مختلف است. در هفته اول این نمایشگاه كارگاه هایی در زمینه های سفال و سرامیك، نگارگری، قلمزنی، بافت پارچه، چاپ باتیك، نگاره های چوبی و ... برای علاقه مندان به هنرهای ایرانی برگزار می شود و علاقه مندان به این هنرها در آن كارگاه ها حضور پیدا می كنند. تا با مراحل مختلف تولید یك اثر هنری آشنا شوند و با استادان این فن از نزدیك دیدار كنند. هفته دوم چهل هنرمند ممتاز هنرهای ایرانی از استان های مختلف كشور حضور خواهند داشت و در جلسات مختلف به بحث و تبادل نظر با هم خواهند پرداخت.
یاوری همچنین با اشاره به آثار موزه ای این نمایشگاه گفت: «بخشی از آثار این نمایشگاه مجموعه های نفیسی است كه از سازمان صنایع دستی و میراث فرهنگی گرفته شده اند. این بخش آثار موزه ای ۱۰۰ سال اخیر است كه در زمینه های مختلف هنری از جمله معرق، منبت، نگارگری، ‌خوشنویسی، میناكاری، سفال، آیینه كاری، شیشه گری و ... تولید شده است.» وی ادامه داد:‌در طول نمایشگاه پنج هم اندیشی در موضوعات مختلف برگزار می شود كه به حكمت و زیبایی شناسی هنرهای ایرانی می پردازد. این نمایشگاه با حضور ۶۰۰ اثر از ۲۰۰ هنرمند تراز اول هنری در نگارخانه صبا و خیال برگزار می شود.
یاوری درباره علت نمایش آثار موزه ای در این نمایشگاه گفت: «موزه های كشور بازدیدكنندگان محدود و خاصی دارد و هنوز بازدید از آنها همه گیر نشده است. فكر كردیم كه آثار نفیس در این نمایشگاه بازدیدكنندگان متفاوت و بیشتری خواهد داشت و در كنار آثار دیگر مجموعه جامع تری را ارایه خواهد كرد.» یاوری لزوم شناخت مردم از هنرهای ایرانی و كاربرد آن در زندگی روزمره را وظیفه سازمان های دولتی دانست و گفت: مردم شناخت و دانش لازم را نسبت به مقوله هنرهای ایرانی ندارند. بیشترشان گمان می كنند این هنرها استفاده امروزی ندارند و تنها باید در كتاب ها، موزه ها و نمایشگاه ها آنها را دید. سازمان هایی مثل سازمان صنایع دستی، میراث فرهنگی، وزارت ارشاد، فرهنگستان هنر و دیگران باید شرایطی را فراهم آورند كه هنر ایرانی در زندگی مردم حضور پیدا كند و هنرمندان دست به ساخت آثاری با كاربردهای امروزی بزنند. البته این كار طولانی و مستمر باید انجام شود تا نتیجه لازم به دست بیاید. فرهنگستان هنر در اقدام بعدی تصمیم دارد نمایشگاهی از هنرهای سنتی كه توسط جوانان با ایده ها و ساختاری مدرن طراحی شده اند در زمینه فرش، شیشه، سفال و هنرهای دیگر برگزار كند. كاربرد امروزی این آثار در این نمایشگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود. بازگرداندن هنرهای ایرانی به زندگی مردم نیاز به تحقیق و بررسی دارد و با برنامه ریزی درست تحقق پیدا می كند.»

حسین یاوری عضو فرهنگستان هنر نام
منبع : مرکز علمی و پژوهشی فرش ایران