دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
اثرات درمانی اسپلینتهای Stabilization بر اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
![اثرات درمانی اسپلینتهای Stabilization بر اختلالات مفصل گیجگاهی فکی](/mag/i/2/qxb16.jpg)
اپلاینسهای اكلوزالی در درمان بیماران دارای اختلالات مفصل گیجگاهی فكی (TMD) به طور شایع مورد استفاده قرار دارند و گزارش شده كه این اپلاینسها سمپتومها و علایم كلینیكی این بیماران را بهبود میبخشند.(۱-۳)، هرچند هنوز اثرات درمانی اپلاینسها كاملاً درك نشده است؛ اما عوامل متعددی همچون حذف یا تغییر تأثیر Proprioceptive input های مضر ناشی از تماسهای اكلوزالی و كاهش فعالیت Postural عضلات الواتور، در این رابطه مورد بحث واقع شدهاند.(۴-۶)، سایر عوامل كه در زمینه اثرات درمانی بحث شدهاند شامل تغییرات ارتباط كندیل- فوسا، اثرات پلاسبو و اثرات ایجاد ثبات در اكلوژن و همچنین افزایش ارتفاع عمودی اكلوژن میباشند.(۷)
در سالهای اخیر مطالعاتی در زمینه اثرات اکلوزالتراپی بر مفصل گیجگاهی فكی منتشر شده است.(۸-۱۱)، آنچه از این مطالعات استنباط میگردد این است که هنوز توافق عمومی در مورد اثرات درمانی اسپلینت¬ها بر مفصل گیجگاهی فكی وجود ندارد، هرچند که استفاده از اسپلینت در تسکین این بیماران مفید به نظر میرسد.
در مطالعهایی كه در سال ۱۹۷۲ توسط Greene و Laskin انجام شد، ۴۰% بیماران دارای سندرومMyofacial-pain dysfunction توسط اسپلینتهای Non occluding درمان شدند.(۱۲)، Dao و همكاران در یك مطالعه كنترل شده بیماران دارای دردهای دهانی- صورتی را توسط اسپلینتهای Stabilization یا اسپلینتهای Non-occluding مورد درمان قرار دادند و نتایج معنیداری را توسط درمان با دو نوع اسپلینت بدست آوردند، اما نتایج بین دو گروه اختلاف معنیداری را نشان نداد.(۶)، در مطالعه مشابهی كه Ekberg و همكاران انجام دادند، اختلاف معنیداری را بین گروههای مورد مطالعه خود كه متشكل از بیماران دارای اختلالات مفصل گیجگاهی فكی با منشأ عضلانی بود، مشاهده كردند.(۱۳)
در مطالعه حاضر اثرات اسپلینتتراپی در درمان بیماران با اختلالات مفصل گیجگاهی فكی (عضلانی و مفصلی) مورد ارزیابی قرار گرفت.
● روش بررسی
مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی مداخلهایی (Before and after interventional) است. افراد مطالعه از بیماران مراجعه كننده به دنبال درمان دردهای دهانی- صورتی خود، انتخاب شدند، هیچ یك از این بیماران قبلاً درمانی را برای بیماری خود دریافت نكرده بودند. تشخیص وجود این اختلال توسط Helkimo Index انجام شد.(۱۴)
معیارهای ورود به مطالعه شامل داشتن سن بین ۱۶-۴۵ سال، داشتن تمامی دندانهای طبیعی بجز دندان مولر سوم، اكلوژن آنگل Cl I و همچنین داشتن تداخلات اكلوزالی بود.
معیارهای خروج از مطالعه نیز شامل موارد زیر بود: داشتن بیماری سیستمیك مفاصل و یا عضلات، وجود شواهد كلینیكی و یا رادیوگرافی مبنی بر حضور ضایعات ارگانیك مفصل گیجگاهی فكی، Closed lock بدون Reduction، ایجاد سمپتومها به دنبال تروما و یا جراحی، مصرف داروهای سایكوتروپیك طی دو هفته گذشته، سابقه درمان ارتودنسی و داشتن هر نوع پروتز.
پس از مدت پانزده ماه از بین حدود صد و پنجاه بیمار معاینه شده، هفده بیمار كه واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند انتخاب شده و پس از امضای فرم رضایتنامه، در مطالعه شركت كردند.
در ملاقات اول، بیماران پرسشنامه استاندارد ایندكس Helkimo، پرسشنامه اضطراب و افسردگی (HAD scale)و پرسشنامه سلامت عمومی را بدون دخالت محققان تكمیل كرده و با انجام معاینات كلینیكی در همان جلسه قالبهای فكین نیز جهت ساخت اسپلینت تهیه شد. در ملاقات دوم ركورد فیسبو و ركوردهای رابطه مركزی و طرفی برای مانت كستها در آرتیكولاتور نیمه قابل تنظیم Denar (Denar mark II; Theledyne Water Pik, Fort: Collins, CO)، تهیه شدند. در ملاقات سوم اسپلینت اكلوزالی ماگزیلاری به بیمار تحویل داده شد و تنظیم مجدد آن ابتدا به فواصل یك هفته تا پایان هفته دوم پس از تحویل اسپلینت و سپس در فواصل دو هفته تا پایان هفته هشتم انجام شد.
اسپلینت Stabilization دارای سطح صاف بوده و در وضعیت سنتریك تمام دندانها با آن در تماس بودند. در حركات لترالی تنها دندان كانین سمت كارگر با اسپلینت در تماس بود و در حركت پیشگرایی هر شش دندان قدامی با سطح اسپلینت تماس داشتند.
بیماران تا پایان هفته ششم به صورت بیست و چهار ساعته از اسپلینت استفاده میكردند و پس از آن شروع به كاهش مدت استفاده از آن كردند به نحوی كه در هفته هشتم اسپلینت تنها هنگام خواب در دهان قرار داده میشد. نتایج درمان هشت هفته پس از شروع درمان ارزیابی گشت، این ملاقات شامل تكمیل مجدد پرسشنامه و انجام معاینات كلینیكی بود.
در این مطالعه ارزیابی سمپتومها و علایم كلینیكی بیماری TMD و همچنین ارزیابی نتایج درمان بر اساسHelkimo index بود.(۱۴)، این ایندكس كه توسط Helkimo ابداع شده است شامل دو ایندكس كلی (Ai)Anamnestic dysfunction index و Clinical dysfunction index (Di) میباشد.
پرسشنامه مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه استاندارد Helkimo بود(۱۴)، از سمپتومهای گزارش
شده توسط بیماران، جهت محاسبه ایندكس (Ai)Anamnestic dysfunction index استفاده شد.
معاینات كلینیكی شامل اندازهگیری حركات مندیبل، درد در حركات فك، ثبت صداهای مفصل، وجود Deviation ضمن باز و بسته كردن دهان، Locking و Luxation مندیبل و لمس عضلات و مفصل بود. از مجموع معاینات انجام شده، میزان دیسفانكشن كلینیكی بر اساس Helkimo اندازهگیری شد.
دادههای خام مطالعه وارد نرمافزار آماری SPSS نسخه ۵/۱۱ شد، ارزیابی ایندكسهای Helkimo قبل و پس از درمان توسط Wilcoxon signed ranks test تجزیه و تحلیل شدند و آنالیز ارتباط بین ایندكسهای Helkimo (Ai و Di) نیز توسط آزمونSpearman rank correlation انجام گردید.
● یافتهها
از ۱۷ بیمار شركتكننده در این مطالعه ۱۴ نفر معادل ۴/۸۲% كمتر از ۲۵ سال، دو نفر بین ۲۵-۳۵ سال و یك نفر بیشتر از ۳۵ سال سن داشتند، میانگین سنی این بیماران ۰۲/۶±۷۰/۲۳ بود و توزیع جنسی بیماران شامل ده بیمار زن و هفت بیمار مرد بود. فراوانی پارافانكشن (شامل Clenching، دندان قروچه و سایر عادات دهانی) در بیماران مطالعه ۲/۸۸% بود و تنها دو بیمار داشتن هر نوع پارافانكشنی را گزارش نكردند.
یافتههای اولیه كه در زمرهٔ شایعترین سمپتوم بود توسط بیماران گزارش شد. مواردی نظیر صداهای مفصل و احساس خستگی در فك كه در تمامی بیماران وجود داشت و به دنبال آن درد در ناحیه مفصل و عضلات ماضغه بود كه در دوازده مورد گزارش شد. شایعترین علامت كلینیكی بیماران درد عضلانی بود كه تمامی بیماران در معاینه فیزیكی حساسیت عضلات به لمس را نشان دادند و به دنبال آن اختلال در فانكشن مفصل گیجگاهی فكی در ۱۴ بیمار، كه به طور عمده مرتبط با صداهای مفصل بود. به دنبال آن هشت هفته پس از اسپلینتتراپی بیماران مجدداً فرم پرسشنامه دیسفانكشن Anamnestic را تكمیل كرده و تحت ارزیابی علایم كلینیكی دیسفانكشن قرار گرفتند.
همان طور كه در ارزیابی Ai در نمودار ۱ مشاهده میشود، این ایندكس در شش بیمار معادل ۳/۳۵% كاهش یافته و در باقی بیماران بدون تغییر ماند، اما كاهش ایندكس Di، در ۱۴ بیمار برابر ۴/۸۲% بدست آمد و در سه بیمار برابر ۶/۱۷% تغییری در ایندكس حاصل نشد .
بررسی تغییرات ایندكسها كه در نمودار ۲ آمده است نشان میدهد در این مرحله از ارزیابی، ایندكسMandibular mobility تنها در ۴/۲۹% بیماران كاسته شد، ایندكس مفصل گیجگاهی فكی فانكشن در ۸/۱۱% موارد بهبودی داشته و در ۲/۸۸% تغییری نكرد، حساسیت عضلات به لمس در ۷/۶۴% بهبودی داشته، در باقی بیماران بدون تغییر باقی ماند، ایندكس درد مفصل گیجگاهی فكی در هفت بیمار برابر ۲/۴۱% كاهش یافته، در هشت بیمار برابر ۱/۴۷% بدون تغییر ماند، درد در حین حركات فكی در شش بیمار برابر ۳/۳۵% بیماران كمتر شده یا كاملاً بهبود یافت، در هشت بیمار برابر ۱/۴۷% افراد مطالعه بدون تغییر ماند.
پس از پایان اسپلینتتراپی، میزان كاهش ایجاد شده در ایندكس Ai نسبت به شروع درمان معنیدار (۰۲۰/۰P=) بود، در بررسی آماری علایم كلینیكی، تنها بهبودی معنیدار مشاهده شده در این علایم در ایندكس Muscle pain دیده شد (۰۰۲/۰P=) و سایر علایم كلینیكی اختلاف معنیداری را نسبت به شروع درمان نشان ندادند، هرچند كه كاهش ایندكس Di نیز همانند كاهش ایندكس Ai از لحاظ آماری معنیدار (۰۰۰/۰P=) بود.
● بحث
انتخاب معیارهای ورود و خروج از مطالعه به دلیل كم كردن اثرات مخدوش كننده، چنان محدود بود كه در مدت ۱۵ ماه تنها ۱۷ بیمار جهت این مطالعه مناسب تشخیص داده شدند. در مقالاتی كه معیارهای مطالعات آنها محدود بوده نیز این مسئله قابل مشاهده است.(۱۵-۱۸)، معیار سنی ورود افراد به مطالعه، دارا بودن سن بین ۱۶-۴۵ سال بود اما هیچ یك از افراد شركت كننده در مطالعه سن بیش از چهل سال نداشتند. این یافته مطالعه درجهت ادعای AAOP (American Academy of Orofacial Pain) است كه ذکر می¬نماید: "علایم TMD بیشتر در دهه دوم تا چهارم زندگی افراد دیده میشود".(۳، ۱۹)
شایعترین سمپتومهای بیماران صدای مفصل و احساس خستگی در فك بود كه توسط تمام بیماران در ابتدای مطالعه گزارش شدند و پس از آن درد عضلات و مفصل و درد در حركات فكی با شیوع نسبتاً یكسانی گزارش شد. بیشترین فراوانی علایم كلینیكی در معاینات اولیه بیماران حساسیت عضلات به لمس بود كه تمامی بیماران این علامت كلینیكی را داشتند، پس از آن عمدهترین علامت اختلال فانكشن مفصل گیجگاهی فكی بود كه در تمام موارد مشاهده شده ماهیت آن خفیف بود، این ایندكس به وجود صدای مفصل و Deviation فك هنگام باز كردن دهان مرتبط است و در اغلب موارد بیماری صدای مفصل حضور داشته و در نتیجه این ایندكس در اغلب موارد مثبت بوده است.نتایج حاصله پس از اسپلینتتراپی كاهش معنیداری در ایندكسهای دیسفانكشن كلینیكی (Di) و Subjective (Ai) بیماران، نشان داد. اما تنها تغییر معنیدار در علایم كلینیكی در ایندكس درد عضلانی (Muscle Pain) حاصل شد و سایر علایم كلینیكی و همچنین هیچ یك از سمپتومها بهبود معنیداری را نسبت به شروع درمان نشان ندادند. این نکته در اغلب مطالعات انجام شده در این زمینه نشان داده شده است.(۶, ۱۶, ۲۰-۲۴) در بعضی از این مطالعات كاهش فعالیت EMG عضلات در بیماران مفصل گیجگاهی فكی گزارش شده است و بعضی دیگر نیز كاهش سمپتومهای عضلات را پس از استفاده از اسپلینت نشان دادهاند.(۲۵-۲۶) به نظر میرسد درد عضلانی سمپتومی است كه بهترین پاسخ را به درمان نشان میدهد. كاهش فعالیت عضلات را میتوان به دنبال استفاده از اسپلینت Stabilization كه به درستی طراحی شده است، مشاهده كرد.(۲۷)، اسپلینتهای اكلوزالی وسیلهایی برای ایجاد تغییرات برگشتپذیر در اكلوژن جهت كاهش فعالیت عضلات ماضغه هستند. به دنبال آرام گشتن عضلات الواتور و Positioner مندیبل، هماهنگی نوروماسكولر حاصل میگردد.
اگر چه باید در نظر داشت كه نتایج مثبت این درمانها را به بهبود خود به خودی، Fluctuation طبیعی بیماری و همچنین اثرات پلاسبو نیز نسبت دادهاند.(۲۸)، Okeson چنین پیشنهاد میكند كه استفاده از اسپلینت اكلوزالی، آگاهی بیمار از عادات فكی را افزایش داده و به تغییر وضعیت تكیهگاه مندیبل به یك موقعیت بازتر و آرامتر كمك مینماید.(۲۹)
جزئیات نتایج حاصله از اسپلینتتراپی در پرسشنامههای دیسفانكشن كلینیكی و Anamnestic نشان میدهد كه برخی از سمپتومها و همچنین بعضی از علایم كلینیكی در معاینات پس از مرحله اول درمان تغییری نكرده و یا حتی بدتر نیز شدهاند، اما آنچه كه در ارزیابی مجموع این علایم و سمپتومها به صورت ایندكسهای Ai و Di مشاهده میشود، كاهش معنیدار این ایندكسها است. شاید دلیلی كه بتواند این مسئله را توجیه نماید، حساسیت كم ایندكس Helkimo به تغییرات باشد زیرا این ایندكس در نتیجه حادث شدن تغییرات جزئی در علایم، تغییر نمیكند. مورد دیگری كه در درمان با آن روبرو خواهیم بود نقش فشار روحی در بروز علایم است. در این مطالعه در جلسات درمان (Recall) مشخص شد كه در ضمن كاهش تدریجی علایم و سمپتومهای بیماران، هرگاه میزان فشار روحی بیمار افزایش یابد، علایم نیز تشدید میشوند. از طرف دیگر اسپلینتتراپی، درمانی است كه رسیدن به اهداف آن، همكاری بیمار را میطلبد. در این مطالعه فرض بر این است كه بیمار طبق دستور از اپلاینس استفاده مینماید، هر چند كه عدم استفاده از اسپلینت توسط بیمار یا استفاده نامنظم از آن (كه احتمال آن نیز میرود) میتواند حصول نتایج درمانی را تحت تاثیر قرار دهد.
در مطالعه حاضر كمترین پاسخ مثبت به درمان در صدای مفصل مشاهده گشت. در متون گزارش شده كه كلیك (Click) مقاومترین علامت به درمان توسط اسپلینت است(۳۰)، همچنین درد مفصل موردی بود كه پاسخ نسبی به درمان، از خود نشان داد (۲/۴۱% كاهش ایندكس در بیماران). شایعترین علتهای درد مفصل، بارگذاری نامطلوب و مكرر بر مفصل و به دنبال آن التهاب و تغییرات دژنرتیو مفصل میباشد.(۳۰)، گفته شده استفاده از اسپلینتهای اكلوزالی سبب كاهش بار بر مفصل و درنتیجه كاهش درد آن میگردند.(۳۰-۳۱)
چند مطالعه كه به صورت RCT (Randomized Controlled Trial) انجام شدهاند جای بحث بیشتری دارند. Dao و همكاران اثرات درمانی اسپلینتهای Stabilization و اسپلینت پالاتالی Non occluding را در بیماران مفصل گیجگاهی فكی با منشأ عضلانی، مورد مقایسه قرار دادند. پس از ده هفته، درد در معیار VAS (Visual Analogue Scale) در سه گروه مطالعه كاهش معنیداری یافته بود، اما اختلاف بین سه گروه مطالعه معنیدار نبود. این محققان معتقدند كاهش تدریجی شدت درد در MPDSغیراختصاصی بوده و به نوع درمان ارتباطی ندارد(۶)، هرچند Ekberg و همكاران كه در مطالعه RCT خود اثرات این دو نوع اسپلینت را در بیماران مورد نظر با منشأ مفصلی مقایسه كردند، اختلاف معنیداری بین درمان با این دو نوع اپلاینس یافتند. (۱۶)، آنها معتقدند پاسخ به درمان در بیماران مفصل گیجگاهی فكی با منشا مفصلی نسبت به بیماران مشابه با منشا عضلانی، بهتر است.
از طرفی در مطالعه مشابه دیگری كه توسط Kuttila و همكاران بر بیماران مفصل گیجگاهی فكی دارای هر دو نوع علایم مفصلی و عضلانی انجام شده بود، اختلاف معنیداری بین دو گروه نشان داده شد.(۲۲)، در مطالعه Ekberg و همكاران برخلاف مطالعه Kuttila و همكاران علایم تندرنس (Tenderness) عضله و شدت آن كاهش معنیداری را نشان ندادند، اگر چه همین محققان وقتی مطالعه مشابهی را بر بیماران مفصل گیجگاهی فكی با منشأ عضلانی انجام دادند، كاهش معنیدار تعداد عضلات حساس به لمس را پس از درمان گزارش كردند(۱۳)، هر چند Ekberg و همكاران در مطالعه پیگیری طولانی مدت (یك ساله) بیماران مفصل گیجگاهی فكی با منشأ مفصلی، كاهش تعداد عضلات حساس به لمس را نیز گزارش كردهاند.(۲۳)
هر سه مطالعه اخیر كاهش ایندكس دیسفانكشن كلینیكی Helkimo را نشان دادهاند كه در مطالعه حاضر نیز این مسئله مشاهده میشود. بیماران مطالعه حاضر نیز مشابه مطالعه Kuttila و همكاران دارای علایم مفصل و عضله بوده و نتایج مشابهی را بدست آوردهاند.
بایـد به این نكته نیز توجه داشـت كه بین عـلایم كلینیـكی و سمپتومها یك Discrepancy وجود دارد بدین معنی كه شیوع علایم كلینیكی بیش از سمپتومهاست و در تجویز درمان، نیاز بیمار به درمان را باید بر اساس این سمپتومها تایید كرد و ارزیابی اثرات درمان را نیز تا حدودی با اثرشان بر این سمپتومها سنجید. با این وجود در مطالعه حاضر، در معاینات انجام شده پس از اسپلینتتراپی ارتباط معنیداری بین Di و Ai وجود داشت (۰۰۸/۰P=، ۶۲۰/۰۹۶۱;=) كه قابل اعتماد بودن نتایج را میرساند
نتایج معاینات كلینیكی و پرسشنامههای سمپتومهای Subjective بیماران نشان داد كه اسپلینتتراپی سبب ایجاد تغییرات معنیدار در ایندكسهای Helkimo (Di و Ai) شده در نتیجه چنین استنباط میشود كه اسپلینتتراپی نتایج مثبت معنیداری را در درمان مفصل گیجگاهی فكی ایجاد كرده است.
● نتیجهگیری
از چنین مطالعاتی كه اثرات درمان را بر یك بیماری بررسی مینمایند نمیتوان به رابطه علت و معلولی پی برد، بدین دلیل در این مطالعه نمیتوان بر نقش اكلوژن در ایجاد TMD بهطور قاطعانه صحه گذاشت.
از بررسی نتایج مطالعه حاضر شاید بتوان چنین استنباط كرد كه TMD دارای اتیولوژی چندعاملی میباشد.
اكلوزال اسپلینتتراپی در درمان بیماران مفصل گیجگاهی فكی و كاهش سمپتومها و علایم كلینیكی بیماران بخصوص حساسیت عضلات به لمس، میتواند مؤثر باشد.
برای ارزیابی اثرات اسپلینتتراپی در درمان اختلالات مفصل گیجگاهی فكی، طراحی مطالعه بهصورت RCT و دراز مدت مناسبتر است.
دكتر افسانه شاهرخیراد
دكتر سكینه نیكزاد
استادیار گروه آموزشی پروتزهای دندانی دانشكده دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی قزوین.
دكتر حبیب حاجی میرآقا
استادیار گروه آموزشی پروتزهای ثابت دانشكده و مرکز تحقیقات دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران.
دكتر علیرضا كشواد
استادیار گروه آموزشی پروتزهای دندانی دانشكده دندانپزشكی دانشگاه شاهد.
REFERENCES
۱.Moss RA, Garrett JC. Temporomandibular joint dysfunction syndrome and myofascial pain dysfunction syndrome: A critical review. J Oral Rehabil. ۱۹۸۴;۱۱(۱): ۳-۲۸.
۲.Dahlstrom L. Conservative treatment methods in craniomandibular disorder. Swed Dent J. ۱۹۹۲;۱۶ (۶):۲۱۷-۳۰.
۳.Okeson JP. Orofacial pain. guidelines for assessment, diagnosis and management. Chicago: Quintessence Publishing Co; ۱۹۹۶.
۴.Dahlstrom L, Haraldson T. Bite plates and stabilization splints in mandibular dysfunction. A clinical and electromyographic comparison. Acta Odontol Scand. ۱۹۸۵;۴۳(۲):۱۰۹-۱۴.
۵.Sheikholeslam A, Holmgren K, Riise C. A clinical and electromyographic study of the long-term effects of an occlusal splint on the temporal and masseter muscles in patients with functional disorders and nocturnal bruxism. J Oral Rehabil. ۱۹۸۶;۱۳(۲):۱۳۷-۴۵.
۶.Dao TT, Lavigne GJ, Charbonneau A, Feine JS, Lund JP. The efficacy of oral splints in the treatment of myofacial pain of the jaw muscles: A controlled clinical trial. Pain ۱۹۹۴;۵۶(۱):۸۵-۹۴.
۷.keson JP. Occlusal appliance therapy. Management of temporomandibular disorders and occlusion. St. Louis: C V Mosby Co; ۲۰۰۳.
۸.Forssell H, Kalso E. Application of principles of evidence-based medicine to occlusal treatment for temporomandibular disorders: Are there lessons to be learned? J Orofac Pain. ۲۰۰۴;۱۸(۱):۹-۲۲.
۹.Forssell H, Kalso E, Koskela P, Vehmanen R, Puukka P, Alanen P. Occlusal treatments in temporomandibular disorders: A qualitative systematic review of randomized controlled trials. Pain ۱۹۹۹;۸۳(۳):۵۴۹-۶۰.
۱۰.Kreiner M, Betancor E, Clark GT. Occlusal stabilization appliances. Evidence of their efficacy. J Am Dent Assoc. ۲۰۰۱;۱۳۲(۶):۷۷۰-۷.
۱۱.Turp JC, Komine F, Hugger A. Efficacy of stabilization splints for the management of patients with masticatory muscle pain: A qualitative systematic review. Clin Oral Investig. ۲۰۰۴;۸(۴):۱۷۹-۹۵.
۱۲.Greene CS, Laskin DM. Splint therapy for the myofascial pain-dysfunction (MPD) syndrome: A comparative study. J Am Dent Assoc. ۱۹۷۲;۸۴(۳):۶۲۴-۸.
۱۳.Ekberg EC, Nilner M, Vallon D. The efficacy of occlusal appliance therapy in patients with temporomandibular disorders of mainly myogenous origin. A randomized controlled trial in a short-term perspective. Abstract of the meeting of oral physiology, May ۲۰۰۱;Lugano:Switzerland.
۱۴.Helkimo M. Studies on function and dysfunction of the masticatory system. II. Index for anamnestic and clinical dysfunction and occlusal state. Swed Dent J. ۱۹۷۴;۶۷(۲):۱۰۱-۲۱.
۱۵.Vallon D, Ekberg EC, Nilner M, Kopp S. Short-term effect of occlusal adjustment on craniomandibular disorders including headaches. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۱;۴۹(۲):۸۹-۹۶.
۱۶.Ekberg EC, Vallon D, Nilner M. Occlusal appliance therapy in patients with temporomandibular disorders. A double-blind controlled study in a short-term perspective. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۸;۵۶(۲):۱۲۲-۸.
۱۷.Magnusson T, Syren M. Therapeutic jaw exercises and interocclusal appliance therapy. Swed Dent J. ۱۹۹۹; ۲۳(۱):۲۷-۳۷.
۱۸.Ekberg E, Kopp S, Akerman S. Diclofenac sodium as an alternative treatment of temporomandibular joint therapy. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۶;۵۴(۳):۱۵۴-۱۵۹.
۱۹.McNeill C. Temporomandibular disorders: guidelines for classification, assessment, and management. Chicago: Quintessence Publishing Co; ۱۹۹۳.
۲۰.Okeson JP, Moody PM, Kemper JT, Haley JV. Evaluation of occlusal splint therapy and relaxation procedures in patients with temporomandibular disorders. J Am Dent Assoc. ۱۹۸۳;۱۰۷(۳):۴۲۰-۴.
۲۱.Yap AU. Effects of stabilization appliances on nocturnal parafunctional activities in patients with and without signs of temporomandibular disorders. J Oral Rehabil. ۱۹۹۸;۲۵(۱):۶۴-۸.
۲۲.Kuttila M, Le Bell Y, Savolainen-Niemi E, Kuttila S, Alanen P. Efficiency of occlusal appliance therapy in secondary otalgia and temporomandibular disorders. Acta Odontol Scand. ۲۰۰۲;۶۰(۴):۲۴۸-۵۴.
۲۳.Ekberg E, Nilner M. A ۶- and ۱۲-month follow-up of appliance therapy in TMD patients: A follow-up of a controlled trial. Int J Prosthodont. ۲۰۰۲;۱۵(۶):۵۶۴-۷۰.
۲۴.Carraro JJ, Caffesse RG. Effect of occlusal splints on TMJ symptomatology. J Prosthet Dent. ۱۹۷۸;۴۰(۵):۵۶۳-۶.
۲۵.Beard CC, Clayton JA. Effects of occlusal splint therapy on TMJ dysfunction. J Prosthet Dent. ۱۹۸۰;۴۴(۳):۳۲۴-۳۵.
۲۶.Fuchs P. The muscular activity of the chewing apparatus during night sleep. An examination of healthy subjects and patients with functional disturbances. J Oral Rehabil. ۱۹۷۵;۲(۱):۳۵-۴۸.
۲۷.Okeson JP, Kemper JT, Moody PM. A study of the use of occlusion splints in the treatment of acute and chronic patients with craniomandibular disorders. J Prosthet Dent. ۱۹۸۲;۴۸(۶):۷۰۸-۱۲.
۲۸.Laskin DM, Greene CS. Influence of the doctor-patient relationship on placebo therapy for patients with myofascial pain-dysfunction (MPD) syndrome. J Am Dent Assoc. ۱۹۷۲;۸۵(۴):۸۹۲-۴.
۲۹.Okeson JP. Occlusal appliance therapy. In: Okeson JP, ed. Management of temporomandibular disorders and occlusion. ۴th ed. St. Louis: CV Mosby Co; ۱۹۹۸,۴۷۴-۵۰۲.
۳۰.Clark GT. A critical evaluation of orthopedic interocclusal appliance therapy: Effectiveness for specific symptoms. J Am Dent Assoc. ۱۹۸۴;۱۰۸(۳):۳۶۴-۸.
۳۱.Posselt U. Physiology of occlusion and rehabilitation. Philadelphia: F A Davis Company; ۱۹۶۲.
تشكر و قدردانی
از آقای دكتر محمدجواد خرازیفرد كه مشاوره آماری این مطالعه را بر عهده داشتهاند تشكر و قدردانی میشود.
دكتر سكینه نیكزاد
استادیار گروه آموزشی پروتزهای دندانی دانشكده دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی قزوین.
دكتر حبیب حاجی میرآقا
استادیار گروه آموزشی پروتزهای ثابت دانشكده و مرکز تحقیقات دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران.
دكتر علیرضا كشواد
استادیار گروه آموزشی پروتزهای دندانی دانشكده دندانپزشكی دانشگاه شاهد.
REFERENCES
۱.Moss RA, Garrett JC. Temporomandibular joint dysfunction syndrome and myofascial pain dysfunction syndrome: A critical review. J Oral Rehabil. ۱۹۸۴;۱۱(۱): ۳-۲۸.
۲.Dahlstrom L. Conservative treatment methods in craniomandibular disorder. Swed Dent J. ۱۹۹۲;۱۶ (۶):۲۱۷-۳۰.
۳.Okeson JP. Orofacial pain. guidelines for assessment, diagnosis and management. Chicago: Quintessence Publishing Co; ۱۹۹۶.
۴.Dahlstrom L, Haraldson T. Bite plates and stabilization splints in mandibular dysfunction. A clinical and electromyographic comparison. Acta Odontol Scand. ۱۹۸۵;۴۳(۲):۱۰۹-۱۴.
۵.Sheikholeslam A, Holmgren K, Riise C. A clinical and electromyographic study of the long-term effects of an occlusal splint on the temporal and masseter muscles in patients with functional disorders and nocturnal bruxism. J Oral Rehabil. ۱۹۸۶;۱۳(۲):۱۳۷-۴۵.
۶.Dao TT, Lavigne GJ, Charbonneau A, Feine JS, Lund JP. The efficacy of oral splints in the treatment of myofacial pain of the jaw muscles: A controlled clinical trial. Pain ۱۹۹۴;۵۶(۱):۸۵-۹۴.
۷.keson JP. Occlusal appliance therapy. Management of temporomandibular disorders and occlusion. St. Louis: C V Mosby Co; ۲۰۰۳.
۸.Forssell H, Kalso E. Application of principles of evidence-based medicine to occlusal treatment for temporomandibular disorders: Are there lessons to be learned? J Orofac Pain. ۲۰۰۴;۱۸(۱):۹-۲۲.
۹.Forssell H, Kalso E, Koskela P, Vehmanen R, Puukka P, Alanen P. Occlusal treatments in temporomandibular disorders: A qualitative systematic review of randomized controlled trials. Pain ۱۹۹۹;۸۳(۳):۵۴۹-۶۰.
۱۰.Kreiner M, Betancor E, Clark GT. Occlusal stabilization appliances. Evidence of their efficacy. J Am Dent Assoc. ۲۰۰۱;۱۳۲(۶):۷۷۰-۷.
۱۱.Turp JC, Komine F, Hugger A. Efficacy of stabilization splints for the management of patients with masticatory muscle pain: A qualitative systematic review. Clin Oral Investig. ۲۰۰۴;۸(۴):۱۷۹-۹۵.
۱۲.Greene CS, Laskin DM. Splint therapy for the myofascial pain-dysfunction (MPD) syndrome: A comparative study. J Am Dent Assoc. ۱۹۷۲;۸۴(۳):۶۲۴-۸.
۱۳.Ekberg EC, Nilner M, Vallon D. The efficacy of occlusal appliance therapy in patients with temporomandibular disorders of mainly myogenous origin. A randomized controlled trial in a short-term perspective. Abstract of the meeting of oral physiology, May ۲۰۰۱;Lugano:Switzerland.
۱۴.Helkimo M. Studies on function and dysfunction of the masticatory system. II. Index for anamnestic and clinical dysfunction and occlusal state. Swed Dent J. ۱۹۷۴;۶۷(۲):۱۰۱-۲۱.
۱۵.Vallon D, Ekberg EC, Nilner M, Kopp S. Short-term effect of occlusal adjustment on craniomandibular disorders including headaches. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۱;۴۹(۲):۸۹-۹۶.
۱۶.Ekberg EC, Vallon D, Nilner M. Occlusal appliance therapy in patients with temporomandibular disorders. A double-blind controlled study in a short-term perspective. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۸;۵۶(۲):۱۲۲-۸.
۱۷.Magnusson T, Syren M. Therapeutic jaw exercises and interocclusal appliance therapy. Swed Dent J. ۱۹۹۹; ۲۳(۱):۲۷-۳۷.
۱۸.Ekberg E, Kopp S, Akerman S. Diclofenac sodium as an alternative treatment of temporomandibular joint therapy. Acta Odontol Scand. ۱۹۹۶;۵۴(۳):۱۵۴-۱۵۹.
۱۹.McNeill C. Temporomandibular disorders: guidelines for classification, assessment, and management. Chicago: Quintessence Publishing Co; ۱۹۹۳.
۲۰.Okeson JP, Moody PM, Kemper JT, Haley JV. Evaluation of occlusal splint therapy and relaxation procedures in patients with temporomandibular disorders. J Am Dent Assoc. ۱۹۸۳;۱۰۷(۳):۴۲۰-۴.
۲۱.Yap AU. Effects of stabilization appliances on nocturnal parafunctional activities in patients with and without signs of temporomandibular disorders. J Oral Rehabil. ۱۹۹۸;۲۵(۱):۶۴-۸.
۲۲.Kuttila M, Le Bell Y, Savolainen-Niemi E, Kuttila S, Alanen P. Efficiency of occlusal appliance therapy in secondary otalgia and temporomandibular disorders. Acta Odontol Scand. ۲۰۰۲;۶۰(۴):۲۴۸-۵۴.
۲۳.Ekberg E, Nilner M. A ۶- and ۱۲-month follow-up of appliance therapy in TMD patients: A follow-up of a controlled trial. Int J Prosthodont. ۲۰۰۲;۱۵(۶):۵۶۴-۷۰.
۲۴.Carraro JJ, Caffesse RG. Effect of occlusal splints on TMJ symptomatology. J Prosthet Dent. ۱۹۷۸;۴۰(۵):۵۶۳-۶.
۲۵.Beard CC, Clayton JA. Effects of occlusal splint therapy on TMJ dysfunction. J Prosthet Dent. ۱۹۸۰;۴۴(۳):۳۲۴-۳۵.
۲۶.Fuchs P. The muscular activity of the chewing apparatus during night sleep. An examination of healthy subjects and patients with functional disturbances. J Oral Rehabil. ۱۹۷۵;۲(۱):۳۵-۴۸.
۲۷.Okeson JP, Kemper JT, Moody PM. A study of the use of occlusion splints in the treatment of acute and chronic patients with craniomandibular disorders. J Prosthet Dent. ۱۹۸۲;۴۸(۶):۷۰۸-۱۲.
۲۸.Laskin DM, Greene CS. Influence of the doctor-patient relationship on placebo therapy for patients with myofascial pain-dysfunction (MPD) syndrome. J Am Dent Assoc. ۱۹۷۲;۸۵(۴):۸۹۲-۴.
۲۹.Okeson JP. Occlusal appliance therapy. In: Okeson JP, ed. Management of temporomandibular disorders and occlusion. ۴th ed. St. Louis: CV Mosby Co; ۱۹۹۸,۴۷۴-۵۰۲.
۳۰.Clark GT. A critical evaluation of orthopedic interocclusal appliance therapy: Effectiveness for specific symptoms. J Am Dent Assoc. ۱۹۸۴;۱۰۸(۳):۳۶۴-۸.
۳۱.Posselt U. Physiology of occlusion and rehabilitation. Philadelphia: F A Davis Company; ۱۹۶۲.
تشكر و قدردانی
از آقای دكتر محمدجواد خرازیفرد كه مشاوره آماری این مطالعه را بر عهده داشتهاند تشكر و قدردانی میشود.
منبع : جامعه اسلامی دندانپزشکان ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست