دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بررسی شیوع رتینوپاتی دیابتی و عوامل خطر مربوط به آن در نزد بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهرستان ساری


بررسی شیوع رتینوپاتی دیابتی و عوامل خطر مربوط به آن در نزد بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهرستان ساری
هدف:
دیابت بیماری شایعی است که با ایجاد عوارض چشمی منجر به کاهش بینایی و کوری می گردد و رتینوپاتی دیابتی یکی از عوامل اصلی نابینایی در جهان و شایع ترین علت موارد جدید کوری میان افراد۲۰ تا ۷۴ ساله در کشورهای غربی محسوب می شود. شناخت میزان درگیری افراد دیابتی به عوارض چشمی از اولویت های بهداشتی جامعه است و هدف از این مطالعه تعیین شیوع رتینوپاتی و عوامل خطر مربوط به آن در نزد بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام شهرستان ساری می باشد.
● مواد و روش ها :
۵۴۰ بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت بیمارستان امام خمینی وارد این مطالعه شدند. از بیماران فوق، شرح حال گرفته شد و معاینه فیزیکی با کنترل فشار خون، قد و وزن و تعیین شاخص توده بدنی انجام شد. آزمون های آزمایشگاهی HbA۱C همراه با اوره و کراتینین سرم و دفع ادراری پروتئین و بررسی چربی سرم انجام گرفت. همه بیماران فوق تحت بررسی چشمی استاندارد شامل آزمون تیزبینی، فشار داخل چشم و معاینه با دستگاه اسلیت لامپ قرار گرفتند. پس از اتساع مردمک، توسط همکاران چشم پزشک، معاینه ته چشم صورت گرفت و براساس طبقه بندی ETDRS درجه بندی شد. در این مطالعه، آزمون های آماری Student-t-test، آزمون Chi-square و آزمون غیرپارامتری Mann-Withney با (P<۰.۰۵) انجام گرفت و آزمون های رگرسیون جهت وابستگی متغیرها انجام شد.
● یافته ها :
۵۴۰ بیمار دیابتی شامل ۱۵۰ مرد (۲۷.۸ درصد) و ۳۹۰ زن (۷۲.۲ درصد) وارد مطالعه شدند که ۱۲ نفر (۲.۲۲ درصد) دیابت نوع یک و ۵۲۸ نفر (۹۷.۷ درصد) دیابت نوع دو داشتند. ۱۸۵ نفر (۳۴.۳ درصد) دارای رتینوپاتی دیابتی بودند. ۵ نفر (۷۱.۴ درصد) از افراد دارای نوع یک دیابت و ۱۸۰ نفر (۳۴.۰۹ درصد) از افراد دارای نوع دو دیابت، دارای رتینوپاتی دیابتی بودند. شیوع رتینوپاتی غیر پرولیفراتیو ۱۷۲ نفر (۳۱.۹ درصد) بوده است.
● استنتاج:
شیوع کلی رتینوپاتی دیابتی ۳۴.۳ درصد بوده است وتفاوت آماری معنی داری را در میزان عوامل خطرسازی نظیر شاخص توده بدنی، مدت ابتلا به دیابت، نحوه کنترل دیابت، وضعیت کنترل قند، سطح HbA۱C ، اوره و کراتینین سرم و پروتئینوری و فشارخون سیستمیک و وضعیت چربی سرم نشان داده است.
لیلا شفیع پور
احمد احمدزاده
ویدا شفیع پور
علیرضا خلیلیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی