دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
مراقبت از بیماری
آمریكا در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ با نوع جدیدی از تهدید مواجه شد: تروریسم؛ حملات آن روز ۲۹۹۶ نفر كشته بر جای گذاشت كه مسافران هواپیماهای خطوط هوایی كه به عنوان حربه مورد استفاده قرار گرفته بودند نیز جزو كشتهشدگان بودند. بسیاری از مردم بر این باورند كه حمله ۱۱ سپتامبر فاجعهآمیزترین حادثه در تاریخ ایالات متحده آمریكا است.
چنانچه روزانه ۶ فروند هواپیمای مسافربری غول پیكر جت در آمریكا سقوط میكردند و در نتیجهٔ آن سالانه ۹۳۶/ ۷۸۳ نفر كشته میشدند، چه میشد؟ این یك فاجعه مصیبتبار و تراژدی عمومی محسوب میشد، این گونه نیست؟
خوب، فراموش كنید! در حال حاضر هم یك چنین تراژدیای به وقوع میپیوندد. در واقع سالانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر در ایالات متحده آمریكا، نه به خاطر سقوط هواپیما، بلكه به علت رخدادی عادی میمیرند و به علت همین عادی بودن، كمتر از طرف افكار عمومی خطرناك تلقی میشود و آن چیزی جز پزشكی مدرن نیست.
طبق گزارش سال ۲۰۰۳ حوزه علم پزشكی تحت عنوان «مرگ با علم طب» كه توسط پزشكانی چون: گی نول، كارولین دین، مارتین فلدمن، دبورا راسیو و دروتی اسمیت تهیه شده است، سالانه ۹۳۶/۷۸۳ نفر در ایالات متحده آمریكا به خاطر خطاهای متعارف پزشكی جان خود را از دست میدهند. تعداد تلفات به علت خطای متعارف پزشكان، برابر با تعدادی است كه گویی روزانه ۶ فروند هواپیمای غولپیكر و آن هم در طول یك سال، سقوط كند. اما چرا این تعداد از تلفات سالانه، از طرف رسانهها پوشش خبری داده نمیشود؟ چرا دولت جهت جلوگیری از وقوع خطا قبل از رخ دادن آنها هیچ اقدامی انجام نمیدهد؟
پس از حوادث ۱۱ سپتامبر، كاخ سفید جهت ممانعت از اقدامات و عملیات تروریستی در داخل آمریكا، وزارت امنیت داخلی را به وجود آورد. از آغاز فعالیت وزارتخانه مذكور، تاكنون میلیاردها دلار به آن تخصیص یافته است. در بودجه سال ۲۰۰۶، ۲/۳۴ میلیارد دلار به وزارتخانه امنیت داخلی، اعتبار تخصیص یافته است، كه این میزان تخصیص اعتبار، فقط اندكی از میزان بودجه اختصاصی در سال ۲۰۰۳ كه ۷/۳۷ میلیارد دلار بود، كاهش دارد.
طبق بررسیهای انجام یافته توسط تیم فول و همكاران كه یك بررسی دقیق و جامع از هزاران گزارش پزشكی است، ایالات متحده آمریكا سالانه ۲۸۲ میلیارد دلار بر روی مرگ و میرهای ناشی از خطاهای پزشكی و یا iatrogenic deaths هزینه میكند. البته آمار ارایه شده در آن گزارش، خیلی محافظهكارانه میباشد و طبق محتویات این گزارش، فقط بخشی از اشتباهات پزشكی افشا گردیده است.
خطاهای ارتكابی در واقع خیلی بیشتر از آنچه كه در این گزارش آمده میباشد (تقریباً چیزی حدود ۲۰ برابر آن). در اكثر مواقع، پزشكان از ترس تلافی فامیل قربانیان، از افشای خطاهای ارتكابی اجتناب مینمایند. مردم آمریكا نه یك بار، بلكه چندین بار به مطب پزشكان و یا بیمارستان مراجعه مینمایند، غافل از اینكه خطرات هشدار دهندهای آنها را تهدید مینماید. مردم به این امر واقف هستند كه در مطب پزشكان و یا بیمارستانها، خطاهایی صورت میگیرد اما این گونه فرض میكنند كه خطاها به علت قلّت آنها قابل توجه نمیباشند. متأسفانه، با قبول پزشكی مرسوم، بیماران داوطلبانه به گرفتاری خودشان در چنگال اصلیترین عامل مرگ در ایالات متحده آمریكا، تداوم میبخشند.
طبق گزارش یاتروجنیك (خطاهای پزشكی) سال ۱۹۹۵ ایالات متحده آمریكا، سالانه بیش از یك میلیون نفر از بیماران بیمارستانهای ایالات متحده مصدومیت پیدا میكنند و تقریباً ۲۸ هزار نفر از تعداد پیش گفته در دوره زمانی مذكور، به علت همین مصدومیتها، جانشان را از دست میدهند.
بنابراین تعداد مرگ و میرهای گزارش یاتروجنیك، از تعداد مرگ و میرهای تصادفات اتومبیل كه تعدادشان ۴۵ هزار نفر است، بیشتر است و طبق گزارش دیگری، میزان مرگ و میر ناشی ازتصادفات رانندگی، از كل بقیه تصادفات زیادتر میباشد. این گزارش ۱۰ سال پیش منتشر گردید، وقتی كه جمعیت ایالات متحده آمریكا، نسبت به تعداد جمعیت كنونی، ۳۴ میلیون نفر كمتر بود و رسواییهای كمپانیهای داورسازی از قبیل كمپانی Vioxx مطرح نشده بود. امروزه، هزینه بیمههای بهداشتی ۵/۱۵ درصد از تولید ناخالص ملی ایالات متحده آمریكا را به خود اختصاص میدهد كه با احتساب هزینههای جانبی آن به ۴/۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۰۴ رسید.
افزایش محبوبیت توریسم پزشكی (medical tourism) در ایالات متحده آمریكا، حاكی از بدتر شدن سیستم مراقبتهای بهداشتی است.
وقتی كه آمریكاییها مبالغ هنگفتی پول در زمینه مراقبتهای بهداشتی هزینه میكنند، طبیعتاً باید سرویس مراقبتهای بهداشتی با كیفیتی را دریافت نمایند، اما اینطور نیست. طبق گزارش «مرگ با علم طب» از تعداد ۹۳۶/۷۸۳ مورد مرگ ناشی از خطاهای متعارف پزشكی، حدود ۱۰۶ هزار نفر به علت داروهای تجویزی جان خودشان را از دست دادهاند. البته این عدد هم عددی محافظهكارانه است. برخی كارشناسان تخمین میزنند كه عدد ۱۰۶ هزار نفر باید به ۲۰۰ هزار نفر تغییر داده شود زیرا به علت واكنش مضر و مخرب دارویی بیماران تحت درمان، كمتر از میزان موجود گزارش شده است.
آمریكاییها امروزه در حل مسایل خود به شیوههای سریع روی میآورند و این رویكرد خودش را حتی در حل مسایل و مشكلات مربوط به سلامتی نشان میدهد. در این چارچوب، آنها شدیداً به تجویز دارو و درمان از طرف پزشك جهت مداوای بیماریهایشان وابسته میباشند. برای مداوای هر بیماری متصور- واقعی ویا غیرواقعی- احتمالاتی وجود دارد كه از آن میان، پیچیدن نسخههای دارویی گرانقیمت میباشد. حتی در بهترین نسخههای دارویی تجویزی پزشكان، داروها پر از تأثیرات و عوارض جانبی هستند.
مسأله این است كه داروهای تجویزی، اغلب بیماریها را مداوا نمیكنند بلكه صرفاً علایم بیماریها را میپوشانند. معالجه پزشكان ایالت متحده آمریكا نیز بیماری را مراقبت مینماید نه سلامتی و بهداشت را.
بنابراین، تجویز بیش از اندازه دارو و درمان برای تداوم بیماری طراحی میشود به جای اینكه جهت جلوگیری از آن تجویز شود. به علت دسترسی آسان به انواع بسیار زیاد دارو، واكنشهای دارویی مخرب غیرقابل پیشبینی، عادی و متداول میباشد. واكنشها و عوارض جانبی، باعث تجویز محافظهكارانه دارو میشود ولی این امر باز هم منجر به نرخ بسیار بالایی از مرگ و میر بیماران (در حدود ۱۰۶ هزار نفر) میگردد. به خاطر داشته باشید كه این تعداد از مرگ و میر بیماران، صرفاً جانباختگان قبل از رسوایی Vioxx را در بر میگیرد و خود داروهای پیشگیریكننده موسوم به conx- ۲ به تنهایی میتوانند منجر به مرگ دهها هزار نفر گردند.
هر دو گروه بیماران و پزشكان به آسانی تحت تأثیر تبلیغات وسوسهانگیز داروها قرار میگیرند و احساس میكنند كه به داروهای خطرناك نیاز دارند. بیماران آمریكایی هنگام مراجعه به پزشكان و همین كه نسخه داروهای تجویزی نوشته میشود، به یك معامله خام و نپخته تن در میدهند. علم پزشكی، كسب و كاری گرانقیمت و پولساز است؛ كسب و كاری كه رقابت در آن بسیار بالاست در صورتی كه نباید این گونه باشد. گزارش تیم نول، ۵ مورد از مهمترین جنبههای سلامتی را برمیشمارد كه پزشكی مدرن به خاطر روحیه مادیگرایی و پول دوستیاش آنها را انكار میكند: استرس، فقدان فعالیت بدنی كافی، دریافت بیش از اندازه كالری، غذاهای دستكاری شده ژنتیكی و قرار گرفتن در معرض سموم محیطی؛ همه این موارد، سلامتی و بهداشت مردم آمریكا را در وضعیت بدی قرار میدهد و آنها نیز برای معالجه و مداوا به پزشك مراجعه میكنند، اما پزشكان به جای از بین بردن و مداوای علل بیماری و بهداشت ضعیف آنان از قبیل ارائه یك رژیم غذایی دقیق، به آنها صرفاً مقدار زیادی دارو تجویز مینمایند كه این داروها هم فقط علایم بیماری را پنهان میكنند وكاملاً طبیعی است كه با به كارگیری چنین سیستم معالجه پزشكی كاملاً ناقصی، سالانه تعداد زیادی آمریكایی، جانشان را از دست بدهند. بیماری آنها با استفاده از این داروهای تجویزی بهبودی نمییابد بلكه آنها داروها را طبق نسخه پزشك استفاده میكنند تا بیماری و نشانههای آن موقتاً كمرنگ شود.
باید اضافه كرد كه همه پزشكان، متد مداوای فوقالذكر را قبول ندارند. در واقع، اكثر پزشكان نیز مانند مردم از شرایط حاضر عصبانی هستند؛ از اینكه پزشكی علمی تبدیل به پیشنهاد دهنده قیمت و فروشنده به بالاترین قیمتها شده است كه در آن بیش از آنكه كمپانیهای داروسازی مقصر باشند، جامعه مقصر است.صنعت داروسازی، كسب و كاری چند تریلیون دلاری میباشد. كمپانیهای سازنده دارو، میلیاردها دلار برای تبلیغ و افزایش فروش داروهای تجویزی هزینه میكنند. تقریباً همه به خاطر داریم كه تلویزیون، تبلیغ داروها را در هر زمینهای، از داروهای مربوط به بیماریهای آلت تناسلی تا رفع بیخوابی برعهده دارد. چه كسی شاهد نبوده است كه در دفتر پزشك یا بیمارستان، بیماران قلم و كاغذ را برداشته و فیالفور نشانههای داروهای تجویزی را به پزشكان ارائه نكردهاند.
كارشناسان پزشكی ادعا میكنند كه درخواست بیماران جهت دریافت داروهای معین هیچ تأثیری بر روی تعداد نسخههای نوشته شده برای آن دارو ندارد. كمپانیهای داروسازی ادعا میكنند كه تبلیغ داروهای آنها از طریق تلویزیون، جنبه آموزشی دارد. مردم بر این باورند كه FDA تمام تبلیغات، را قبل از پخش آنها از طریق رسانهها بررسی میكند و تنها به سالمترین و مفیدترین تبلیغات اجازه پخش میدهد. صنعت داروسازی سیستم زیركانه و هوشیارانهای دارد: شركتها و كمپانیهای داروسازی با نفوذ در افكار عمومی، آنها را برای درخواست و خرید داروهای تجویزی، جهتدهی مینمایند و بدین ترتیب، افكار عمومی و مردم از پزشكان درخواست مینمایند تا داروها و درمان خاص آنها را تجویز نمایند و پزشكان نیز در نهایت، به زور و اجبار، با درخواست بیمارشان مبنی بر تجویز داروهای درخواستی، موافقت میكنند. در پایان این پروسه، همه خوشحال هستند! درست است؟ نه كاملاً! هنوز میزان مرگ و میر ناشی از داروهای تجویزی، مستمراً در حال افزایش است.
این گونه بهنظر میرسد كه جامعه صادقانه به این باور رسیده است كه داروهایی كه از طریق تلویزیون تبلیغ میشوند، سالم هستند، علیرغم این واقعیت كه عوارض جانبی فراوان داروها، از اسهال گرفته تا مرگ، فهرستبندی شدهاند. وقتی كه بیماران از پزشكان تجویز دارویی خاص را كه اخیراً تبلیغ آن را بر روی صفحه تلویزیون دیدهاند، درخواست میكنند، به نظر میرسد كه كاملاً توجیه شدهاند و توجیه آنها این است كه لابد آن دارو سالم است، وگرنه به هیچوجه تبلیغ نمیشد.
اما باید به این نكته توجه داشت كه تبلیغات، تنها ابزار صنعت داروسازی جهت تأثیرگذاری در پزشكی نیست. مطالعات انجام شده توسط تیم نول خاطرنشان میسازد كه طبق گزارش شبكه تلویزیونی ABC كمپانیها و شركتهای داروسازی، سالانه با صرف بیش از ۲ میلیارد دلار، پزشكان را به بالین حدود ۳۱۴ هزار بیمار اعزام مینمایند. در حالی كه پزشكان، با دلارهای كمپانیهای داروسازی به موفقیت دست پیدا میكنند و از بسیاری از امتیازات جنبی این رویدادها بهرهمند میشوندو با این حساب، چگونه امكان دارد آنها به سؤالاتی در زمینه نفوذ، اعتبار قانونی و صحت كمپانیهای داروسازی و یا تولیدات آنها، بیطرفانه جواب بدهند؟ قطعاً همهٔ شرایط موجود اظهار ناراحتی میكنند و به خاطر آگاهی جامعه نگران هستند. تعارض منافع عمدهای در آمریكا بین جامعه آمریكا، توده مردم، جامعه پزشكان و صنعت داروسازی وجود دارد و در حالی كه توده مردم از این تعارض منافع، ضربات شدیدی را متحمل میشود اما با این حال، كمترین اطلاعرسانی در این زمینه صورت نمیگیرد. مردم معمولاً هدف كوتاه مدت استفاده از دارو جهت تسكین بیماری را ملاحظه مینمایند و گاه حتی آن را هم نمیدانند. بیدلیل نیست كه صنعت داروسازی هنوز هم صنعتی چند تریلیون دلاری باقی مانده است.
داروهای تجویزی تنها بخشی از عیوب غمانگیز سیستم مراقبتهای بهداشتی و سلامتی ایالات متحده است. در واقع، مرگ و میرهای ناشی از هر یك از بیماریهای سرپایی، زخم بستر و سوء تغذیه، بیشتر از مرگ و میرهای ناشی از واكنشهای مخرب دارویی است. مسایل مبتلا به سیستم، خیلی عمیق و پیچیده است و بدون تغییرات سریع و گسترده در سیستم سرمایه، اخلاقیات قابل اصلاح نمیباشد.
اولین فاكتور (پول)، دلیل عمده و اصلی عدم تغییر و اصلاح در صنعت پزشكی است. هرچه تجویز دارو و توصیه به عمل جراحی بیشتر باشد، سود بیشتری عاید صنعت پزشكی میشود.اخذ تأییدیه برای داروهای بیشتر از سازمان FDA، صرفنظر از سالم بودن آنها، به معنی پول بیشتر برای صنعت داروسازی خواهد بود. همچنان كه سیستم مراقبتهای بهداشتی و درمانی به فعالیتهای خود ادامه میدهد، به نظر نمیرسد كه پزشكان و كمپانیهای دارویی از كسب مقدار كلانی پول صرفنظر كنند؛ حتی اگر چند صد هزار نفر جانشان را در این پروسه از دست بدهند. حتی در مرگ و میرهای ناگهانی بیماران تحت درمان كه ناشی از تجویز داروهای مرگبار میباشد، اشخاص مقصر دخیل در امر، مصونیت دارند: كمپانیهای داروسازی میتوانند FDA را برای تأیید تولیداتشان و نیز پزشكان را برای تجویز بیش از اندازه داروها، مقصر بشناسند. پزشكان نیز میتوانند بیماران را متهم بنمایند برای اینكه آنها داروها را درخواست كردهاند و در استفاده از داروها، نسنجیده عمل كردهاند.
آنچه كه جا دارد در پایان مطرح شود، یك سؤال اخلاقی است. طبق تعریف فرهنگ عامیانه از این اصطلاح، اخلاقیات اصول و خطوط راهنمای اخلاقی و معنوی میباشند كه رفتار افراد و نیز كارهای حرفهای آنها را كنترل میكند. برخی اصول اخلاقی از دوران كودكی در وجود انسان ریشه میداوند، اما برخی از آنها بعداً و از طریق جامعه آموخته میشوند. به عنوان نمونه، تقریباً در همه دانشكدههای پزشكی با شیوهها و الگوهای مختلف، دانشجویان مراسم سوگند فارغالتحصیلی پزشكی را به جای میآورند، اما با این حال هیچكدام از الگوهای پزشكی مدرن، پروژهها و برنامههای خاصی برای مراقبتهای پزشكی مناسب طراحی نمیكنند همه الگوهای مدرن پزشكی به دنبال طبابتهای پولساز هستند.
دولت آمریكا سالانه بیش از ۳۰ میلیارد دلار در زمینه امنیت داخلی هزینه میكند. این مقدار هزینه، خیلی مهم و بااهمیت به نظر میرسد. از سال ۲۰۰۱ تاكنون، ۲۹۹۶ نفر در نتیجه تروریسم در ایالات متحده آمریكا جانشان را از دست دادهاند كه همهٔ آنها بلااستثنا در نتیجهٔ حملات ۱۱ سپتامبر بوده است. در همین دوره زمانی، ۴۹۰ هزار نفر، بدون احتساب مرگ و میرهای ناشی از رسواییهای Vioxx، در نتیجهٔ استفاده از داروهای تجویزی جانشان را از دست دادهاند، به این معنی كه داروهای تجویزی در این كشور، حداقل ۴۰۰/ ۱۶ درصد مرگبارتر از تروریسم هستند. دوباره باید خاطرنشان سازیم كه آن اعداد خیلی كم نشان داده شدهاند و یا به عبارتی، اعدادی محافظهكارانه هستند. چنانچه عددی واقعبینانهتر را مطرح نماییم كه مرگ و میرهای ناشی از داروهای بدون نسخه پزشك را هم در بر بگیرد، در آن صورت، مصرف دارو ۰۰۰/۳۲ درصد مرگبارتر از تروریسم خواهد بود؛ اما دامنه و میزان «مرگ و میرهای ناشی از پزشكی» باز هم وسیعتر است. پزشكی مرسوم، (Conventional medicine) كه عملهای جراحی غیرضروری، اشتباهات پزشكی و زخمهای بستر را در بر میگیرد، حدود ۷۰۰/۱۰۴ درصد مرگبارتر از تروریسم هستند. با این همه، دولت ما هیچ توجه و هیچ اعتبار و سرمایهای جهت اصلاح سیستم مراقبتهای بهداشتی و درمانی به كار نمیبرد.
آیا نمیتوانیم تنها مقدار كمی از سرمایههای وزارت امنیت داخلی را در تعمیر و اصلاح سیستم مراقبتهای بهداشتی ایالات متحده آمریكا (كه دلیل اصلی مرگ و میر بیماران در آمریكاست) به كار ببریم؟ آیا ما نمیتوانستیم در ارتباط با مقررات تحقیقات پزشكی و داروهای تجویزی، سختگیرانهتر عمل نماییم و حتی جریمهگذاری كنیم؟ هیچكس به فكر اثبات این مطلب نیست كه تروریسم در جهان امروز مشكلساز نیست، بخصوص برای كشوری مثل ایالات متحده آمریكا. هیچ كسی نمیگوید كه جان باختگان «سپتامبر» اهمیتی نداشتند و یا اینكه آنها در ۱۱ سپتامبر مورد هجوم واقع نشدند، اما موضوعات خطرناك زیادی در ایالات متحده آمریكا وجود دارد، كه چنان با آنها برخورد میشود كه گویی هیچ خطری ندارند، در حالی كه آنها در واقع مرگبارتر هستند، فساد رایج در صنعت داروسازی و سیستم مراقبتهای بهداشتی و درمانی آمریكا، امروزه تهدیدات بزرگتری را به سلامتی، امنیت، آرامش و رفاه مردم آمریكا تحمیل میكند كه از تروریسم خطرناكتر است.
چنانچه دولت جرج بوش واقعاً به فكر نجات جان انسانها از خطر مرگ است- آن هم نجات جان خیلی از انسانها- آیا آن مقدار هزینهای كه برای مقابله با خطر جنگ با تروریسم لازم است، در اینجا لازم نیست؟
نویسنده: جسیكا فِرازر
منبع: نیوز تارگت WWW. Myvitaminguide. com
منبع: ماهنامه سیاحت غرب
منبع: نیوز تارگت WWW. Myvitaminguide. com
منبع: ماهنامه سیاحت غرب
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست