پنجشنبه, ۱۵ آذر, ۱۴۰۳ / 5 December, 2024
مجله ویستا

آشنائی با ساختمان دندان


آشنائی با ساختمان دندان
همانطور که در شکل میبینید یک دندان سالم در ظاهر از دو قسمت عمده تشکیل شده تاج دندان و ریشه دندان .ولی در واقع از سه قسمت مجزا یعنی:
۱) مینا
۲) عاج
۳ )پالپ یا عصب دندان تشکیل شده است . دندان یک سری بافتهای نگه دارنده دارد که شامل :
۱) استخوان فک
۲) لثه
۳) الیاف نگهدارنده میباشد که هر کدام را مختصری شرح میدهم:
● قسمت های مختلف بافت دندان:
۱) مینای دندان : سخت ترین عضو بدن از لحاظ استحکام میباشد و بعنوان یک پوشش کل تاج دندان را میپوشاند و در واقع چیزی که در دهان از یک دندان سالم مشاهده میکنیم همان مینای دندان است . ضخامت این لایه متغیر بوده و در بعضی جاها تا ۳ میلیمتر میرسد .
۲) عاج : حجم اصلی دندان را تشکیل میدهد و به عنوان یک بافت زنده بحساب می آید که توسط پوششی از مینا در قسمت تاجی و الیاف نگهدارنده در قسمت ریشه پوشیده شده است.
۳) پالپ : در اصطلاح عامیانه عصب دندان نامیده میشود ولی در واقع عصب دندان قسمت جزئی از این بافت است. بافت همبندی همراه با عروق و اعصاب و بافت لنفاوی و اعصاب از ضمائم آن میباشد .پالپ دندان غیر از اعصاب حسی که دارد زائده هائی به داخل عاج فرستاده که طراوت و رطوبت دندان را تامین میکند.
● قسمت های مختلف بافت های نگهدارنده شامل:
۱) استخوان فک : در استخوان هر فک حفراتی وجود دارد که دندانها در داخل آنها قرار گرفته اند.
۲) لثه : لثه دندان برای همه آشنا است و در رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت بسزائی دارد . لثه باید چسبندگی به دندان داشته باشد و اگر این چسبندگی به هر علتی کاهش پیدا کند باعث تجمع غذائی و انواع بیماریهای لثه ای میشود. رنگ طبیعی لثه سالم صورتی رنگ میباشد و نمائی مثل پوست پرتقال باید داشته باشد.
۳) الیاف پریودنتال : یا الیاف نگه دارنده باعث چسبیدن محکم دندان از قسمت ریشه به استخوان فک میشود . موقعی که لثه آسیب ببیند مواد غذائی و باکتری ها داخل این بافت شده ضمن تخریب آن باعث تحلیل استخوان اطراف ریشه شده و در نهایت باعث شل شدن دندان میشود .در این موقع استخوان اطراف ریشه تحلیل میرود و پیوند ریشه با آن از بین میرود و دندان لق می شود.
عروق و اعصاب از طریق سوراخهائی که در انتهای ریشه دندان واقع هستند وارد پالپ دندان میشوند.
http://www.shad۲۳.blogfa.ir/post-۱۹۹۴.aspx
منبع : مطالب ارسال شده