جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بررسی دلایل سوختن سیم‌کارت


بررسی دلایل سوختن سیم‌کارت
موضوع سوختن سیم‌کارت‌های تلفن همراه مشکلی است که بعضا به دلایل مختلف برای هر مشترکی اتفاق می‌افتد اما برخی از مشترکان از سوختن بی‌علت و ناگهانی سیم‌کارت‌های خود که گویا عمر مفید و مشخصی برای استفاده تا چند سال دارند، ناراضی‌اند و این در حالی است که به گفته‌ی مسوولان مخابراتی امکان سوختن بدون دلیل سیم‌کارت‌ها وجود ندارد و نمی‌توان عمر استانداردی برای سیم‌کارت‌های تلفن همراه تعریف و مشخص کرد. هنوز پاسخ مشخصی برای این دسته از مشترکانی که سیم‌کارتشان بدون دلیل سوخته از سوی مسوولان مربوطه وجود ندارد و آن‌ها برای دریافت سیم‌کارت جدید مجبور به مراجعه به ادارات و دفاتر امور مشترکان و تحمل هزینه‌ی هفت هزار تومانی می‌شوند و این هزینه در قبوضشان محاسبه می‌شود و این در حالی است که به گفته‌ی وزیر ارتباطات سیم‌کارت تلفن همراه خود به خود نمی‌سوزد.
سه مقوله‌ی سوختن، مفقود شدن و سرقت سیم‌کارت از دلایل تعویض و تغییر آن است؛ حرارت، امواج، ضربه، تغییرات ولتاژ و اشتباه قرار دادن سیم‌کارت، از عوامل عمده سوختن سیم‌کارت به‌شمار می‌رود اما گزارش‌هایی هم از دفاتر خدمات امور مشترکان تلفن همراه و برخی مشترکان مبنی بر سوختن برخی از سیم‌کارت‌های تلفن‌ همراه بدون علت خاص که ظاهرا تاریخ مصرف آن‌ها به پایان رسیده است، شنیده شده است.
داود زارعیان - مدیر کل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران - درباره‌ی علت‌های مختلفی که به سوختن سیم‌کارت منجر می‌شود، به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: نمی‌توان عمر استانداردی را برای سیم‌کارت‌ها تعریف و مشخص کرد؛ معمولا عمر مفید آن‌ها را می‌توان پنج سال در نظر گرفت اما در مجموع عوامل متعددی باعث سوختن و یا از رده خارج شدن سیم‌کارت‌ها می‌شود. او ادامه داد: یکی از این عوامل به گوشی مشترک مرتبط است که اگر گوشی از نظر الکترونیکی و یا باتری دچار مشکل شود، امکان آسیب رسیدن به سیم‌کارت افزایش می‌یابد، همچنین قرار گرفتن گوشی و سیم کارت در مجاورت آب و نفوذ کردن آب به داخل آن و میزان مکالمات و ارسال پیام کوتاه نیز در عمر سیم‌کارت موثر است. او ادامه داد: در برخی مواقع نیز بازی کردن با گوشی باعث ویروسی شدن گوشی و سیم‌کارت می‌شود و زمانی که ویروسی به گوشی وارد می‌شود، شماره‌گیری‌های ناخواسته از تبعات آن است و یا زمانی که پیامکی ارسال می‌شود به جای یک پیام همزمان چندین پیام ارسال می‌شود.
وی استفاده از بلوتوث و اشعه‌ی مادون قرمز را از مواردی برشمرد که در جذب ویروس بسیار موثر است و در آن زمان گوشی به طور اتوماتیک شماره‌گیری کرده و یا تماس از دست رفته می‌اندازد که همه‌ی اینها در عمر سیم‌کارت موثر است. به گفته‌ی او زمانی که سیم‌کارتی، تولید و یا در زمان فعال شدن کیفیت لازم را نداشته و فاقد تکنیک‌ها و استانداردهای لازم باشد مشکلاتی به وجود آمده و موجب سوختن سیم‌کارت می‌شود که البته این‌ها از عواملی است که به تولیدکنندگان مرتبط است. او افزود: در مواردی نیز خود شبکه‌ی مخابراتی دارای مشکلات فنی می‌شود؛ مثل تنظیم نبودن تشعشات، آنتن‌های BTS و یا نوسانات برق که بسیار نادر است. وی خاموش و روشن کردن‌های مکرر و بیش از حد و وارد کردن PIN کدهای اشتباه بیش از سه بار را از دیگر عوامل سوختن سیم‌کارت برشمرد و تصریح کرد: استفاده از گوشی‌های غیر استاندارد و ارزان از عوامل دیگر در این زمینه است.
به گفته‌ی مدیر کل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران در حال حاضر کسانی که سیم‌کارت‌هایشان به هر دلیلی سوخته است می‌توانند با مراجعه به یکی از دفاتر امور مشترکان تقاضای سیم‌کارت جدید داده که در کمتر از پنج دقیقه سیم‌کارت جدید به آن‌ها تحویل و بعد از یک یا دو ساعت سیم‌کارتشان فعال می‌شود و هزینه‌ی هفت هزار تومان برای سیم کارت جدیدشان در قبض تلفن همراه محاسبه می‌شود. اما عباس مردانخانی - مدیر کل وقت مشترکان و متقاضیان شرکت ارتباطات سیار - چندی قبل با رد این بحث که اختلالات و قطع و وصل شدن ارتباط در شبکه تلفن همراه به سوختن سیم‌کارت منجر می‌شود، یکی از علت‌های عمده سوختن سیم‌کارت را قرارگرفتن گوشی در محیط‌های مغناطیسی دانست و اظهار کرد: در مقابل تلویزیون قرار دادن یا در آب افتادن و ضربه خوردن سیم‌کارت ازجمله علل سوختن سیمکارت هستند؛ مدارهای داخلی سیم کارت بسیار ظریف و حساسند و وارد شدن ضربه به سوختن آن منجر خواهد شد.
محمدمهدی عطوفی - معاون بازاریابی و امور مشترکان شرکت ارتباطات سیار - پیش از این سوختن بی‌دلیل گروهی‌ از سیم‌کارت‌های جدید واگذار شده از سوی این اپراتور را رد کرده و به خبرنگار ایسنا گفته بود: آمار شبکه هیچ تغییری در شمار تعویض سیم‌کارت نشان نمی‌دهد. معاون ارتباطات سیار در این زمینه گفت: سیم‌کارت تلفن همراه وسیله‌ی الکترونیکی است و در تمام قراردادها، پیمانکاران شش‌ماه تضمین می‌دهند و اگر به دلایل نقص فنی مثل معیوب‌ بودن قطعات، سیم‌کارتی از کار افتاد، آن را تعویض می‌کنند. همچنین - سیدعلی علویان - رییس هیات مدیره‌ی شرکت ارتباطات سیار - نیز با بیان این که معمولا شرکت‌های ارائه دهنده‌ی خدمات تلفن همراه به منظور کنترل و جلوگیری از سوء استفاد‌ه‌های احتمالی مانند کپی سیم‌کارت، شمارنده‌ای (کانتر) در سیم‌کارت‌های تلفن همراه در نظر می‌گیرند، به خبرنگار ایسنا گفت: به همین منظور شرکت ارتباطات سیار نیز این شمارنده را برای تعدادی از سیم‌کارت‌ها از چند سال قبل در شبکه ایجاد کرده که برای چهل و هشت هزار بار تنظیم شده است. به گفته‌ی او بعد از این تعداد روشن و خاموش شدن یا جابه‌جایی در محدوده‌ی مراکز سوییچ مختلف، سیم‌کارت مربوط غیر فعال می‌شود؛ اگر فرض را بر آن بگیریم که روزانه به طور متوسط یک دستگاه تلفن همراه ده بار روشن و خاموش یا مجددا در شبکه ثبت شود، در سال در حدود سه تا چهار هزار بار این تجدید ثبت در شبکه انجام‌ می‌گیرد که با در نظر گرفتن این تعداد، عمر مفید سیم‌کارت بیش از ده سال طول می‌کشد. وی با اشاره به این که سیم‌کارت مربوط بعد از ازکار افتادن باید تعویض شود، تصریح کرد: تشخیص پر شدن کانتر مربوط در شبکه امکان‌پذیر است. با توجه به اینکه هزینه‌ی تعویض سیم‌کارت در قبوض تلفن همراه منظور می‌شود، لذا ترتیبی اتخاذ خواهد شد تا برای تعویض سیم‌کارت‌های مشترکانی که به دلیل پر شدن کانتر مربوط از کار افتاده باشند، بدون هزینه‌ی اضافی انجام گیرد. که برای سیم‌کارت‌های جدید شبکه میزان دفعات شمارنده‌ی مذکور پنج برابر شمارنده‌ی قبلی افزایش داده شده است و مساله‌ا‌ی برای این سیم‌کارت‌ها وجود ندارد.
اما به گفته‌ی ابوالفضلی - مدیر روابط عمومی شرکت ارتباطات سیار- بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که به طور متوسط در سال حدود کمتر از یک درصد مشترکان به دلیل سوختن سیم‌کارت و به همان میزان نیز به دلیل سرقت و مفقودی، سیم‌کارت‌هایشان را تعویض می‌کنند و سه مقوله‌ی سوختن، مفقود شدن و سرقت سیم‌کارت از دلایل تعویض و تغییر آن است و حرارت، امواج، ضربه، تغییرات ولتاژ و اشتباه قرار دادن سیم‌کارت، از عوامل عمده سوختن سیم‌کارت به‌شمار می‌رود. تمام این اظهارات و نارضایتی برخی از مشترکانی که از سوختن بی‌دلیل سیم‌کارت تلفن همراهشان شکایت دارند در حالی است که به گفته‌ی محمد سلیمانی - وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات - سیم‌کارت تلفن همراه، خود به‌ خود نمی‌سوزد و در این صورت، حتما مشکل فنی دارد.
منبع : سافتستان