چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
صبرکنید ادامه دارد، شما با کارگردان و فیلمی متفاوت رو به رو هستید
دیوید گراننبرگ استاد و کارگردان زبردستی در سینما تعلیق است. او از شمار کارگردانانی است که واضح و روشن حرفش را نمی زند و به هیچ واقعه ای شفاف و بدون کنایه نمی پردازد، وی همیشه سعی در بیان حقایق و قدرت های پنهانی ذهن و دنیا داشته است و به گونه ای جذاب و اما متفاوت و در لفافه به آن ها پرداخته است، به همین علت فیلم های او همیشه دارای زوایا و نکات پنهانی می باشد که با یک بار دیدن حل نشده و تکراری نمی شود.
گراننبرگ یکی از اصیل ترین و باهوش ترین کارگردانان سینمای جهان می باشد که با کارهای متفاوت و خاص خودش نوعی سبک و روش فیلم سازی را به دنیای تصویر معرفی کرده است.
در اکثر کارهای او ترکیبی از خشونت، بی احساسی، نفرت در مقابل مهربانی هایی بی حد و اندازه را می توان به وضوح دید، او همیشه به عناصر سرنوشت ساز و پر رنگ روح و ذهن انسان می پردازد.
فیلم های روان شناختی و روحی او در اکثر جوامع روان شناسی از محبوبیت و جایگاه بالایی برخوردار است و اما یکی از نقایص و کمبودهای کارهای او تلخ بودن و سیاه بودن صرف است به صورتی که بیننده هیچ نقطه روشن و موضوع زیبا و امیدوارکننده ای را نمی بیند حتی زیبایی ها و خصایص مثبت را نیز در عین تلخی و سیاهی به تصویر می کشد تا جایی که همیشه در پایان فیلم های این کارگردان جنبه های منفی کارسازتر بوده و بیشتر ذهن مخاطب را درگیر کرده است.
او هیچ علاقه ای به رئالیسم و واقع گرایی ندارد و بیشتر به دنبال وجه های پنهانی، خاص و حتی تخیلی خصایص و واقعه ها می شود.
... و اما فیلم هایش: (بخوانید و قضاوت کنید)
۱) اسکنرها(۱۹۸۱): این فیلم که جنبه روان شناختی دارد با تکیه و بر اساس نظریه داروین ساخته شده است( نظریه تکامل) او طبق این نظریه در فیلم فرض می کند شکل تکاملی و نهایت مسیرش در مورد انسان شاید به این جا ختم نشده و بعد از انسان دوپا، موجودی کامل تر و بهتر جایگزینش شود به نام اسکنرها. فیلم با خلق چنین موقعیت و داستانی سعی در مطرح کردن حکایت نابودی انسان و خصایص نیکوی بشری را دارد.
۲) مگس(۱۹۸۶): این فیلم که از روی نسخه ای به همین نام ساخته شده در سال ۱۹۵۸ الهام گرفته و ساخته شده است که سومین اثر سینمایی گراننبرگ است. در این اثر یک رایانه ژنتیک انسان و مگس را اشتباه گرفته و باعث می شود یک دانشمند به مگس بدل شود.
این فیلم به نوعی اثر اشتباهات غیر قابل تکنولوژی پیشرفته و دست ساز جامعه انسانی را نشان می دهد.
دل مشغولی ذهنی گراننبرگ در مگس بیشتر بدن، پوسیدگی و فساد تن است که باعث شده صحنه های دل آشوب زیادی را خلق کند.این اثر اسکار بهترین گریم را در دوران خودش دریافت کرده و البته منتقدان فروپاشی و بدل شدن بدن دانشمند به یک مگس را استعاره ای از حضور و ظهور ایدز دانسته اند.در فیلم با نوعی مسخ به روش کافکایی مواجه هستیم (کتاب مسخ کافکا را خوانده اید؟)
۳) عنکبوت(۲۰۰۲): این فیلم نیز حکایت انسان روان گسیخته ای را بیان می کند که دچار دوگانگی شخصیت است و به طوری عجیب و شگفت انگیز گاهی اوقات دچار این حس می شود که جهان برایش مانند تار عنکبوت است و او هم خود را عنکبوت داخل آن فرض می کند، تارهایی تنیده شده برای به دام انداختن حشراتی بی گناه (استعاره از انسان) برای منافع شخصی و رفع گرسنگی یک عنکبوت.
۴) و اما تاریخچه خشونت (۲۰۰۴): این فیلم یکی از فیلم های تحسین شده و برجسته گراننبرگ است به طوری که او را از فضای تخیلی اما حقیقی آثار قبلی اش جدا می کند و سبکی جدید را به تصویر می کشد.
خشونت که همیشه یکی از اصلی ترین عناصر و عوامل کارهای او بوده است این بار به صورتی گسترده تر و جامع تر بیان شده تا جایی که او با ساخت فیلمی به لایه های پنهانی و سابقه و پیشینه این خصلت و آدم های دارای این مشخصه پرداخته است.او با ساخت این فیلم سعی داشته به مخاطب القا کند که همه چیز در سطح ظاهری و شکل بیرونی خشونت خلاصه نمی شود و یک انسان خشن و بی رحم باید درون و پیشینه اش متلاطم و پر از واقعیات تلخ باشد تا بتواند بی رحم و قسی القلب باشد و عمل کند.
همان طور که خواندید در اکثر کارهای او تم و زمینه ای از نگاهی روان شناختی همراه با خشونت حتما موجود است.
یکی دیگر از دل مشغولی ها و نکات بارز آثار گراننبرگ آثار خشونت بر اذهان، روح و بدن و جسم انسان می باشد. او به طور مشخصی به زد و خوردهای خونین و واقعی در فیلم هایش می پردازد.
در اکثر کارهای او نوعی نوآوری و بدعت موجود است که آثارش را از لحاظ ساختار و شکل فنی نیز مورد توجه سینماگران و سینمادوستان قرار داده است.
همان طور که گفتیم دیدن و درک کردن کارهای گراننبرگ صرفا به علت استعاری بودن به تامل و تفکری فراوان و عمیق احتیاج دارد.
به سراغ او و سینمایش اگر می روید با صبر و تامل فراوان بروید.
منبع : روزنامه خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست