سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

روزی که قلبتان از تپش افتاد


روزی که قلبتان از تپش افتاد
بیماری قلب قاتل شماره یک بشر در جامعه است که موجب موارد زیادی از معلولیت و مرگ زودرس می شود و بخش بزرگی از بودجه درمانی کشور را به خود اختصاص می دهد. با بالا رفتن سن، موارد این بیماری افزایش می یابد؛ و بروز آن در مردان، زودتر از زنان صورت می گیرد. بیماری قلب علاوه بر این که موجب سکته های قلبی و مغزی می شود، بلکه در مواردی که کمتر حاد است نیز موجب از کار افتادن کلیه ها، درد و قانقاریا می شود (بیماری قانقاریا در اثر بسته شدن رگ ها و قطع جریان خون به اندام ها، ایجاد می شود، این آسیب بیشتر در ناحیه انگشتان دست ها و پاها اتفاق می افتد، ولی گاهی در روده ها نیز دیده می شود) و همچنین موجب ناتوانی ذهنی می شود. فرآیند زیربنایی این بیماری آترواسکلروز (لفظاً به معنای تصلب شرایین) به دیواره سرخرگ ها آسیب رسانده و آن را غیر نرمش پذیر، ضخیم و سخت می سازد و نهایتاً موجب باریک شدن مجرای درونی آنها شده و گردش خون را کند می کند. یکی از عناصر این فرایند آترواسکلروز است، یعنی رسوب کردن چربی و کلسترول در دیواره سرخرگ ها؛ از جمله علل آن، باید از عوامل وراثتی، رژیم غذایی، استرس، عدم تحرک جسمانی و ورزش نکردن و سموم موجود در بدن نام برد.
● برنامه های عمومی
▪ سیگار نکشید و دودسیگار دیگران را هم تنفس نکنید. نیکوتین مستقیماً بر سرخرگ ها تأثیر گذارده و در واقع یکی از شناخته ترین سمومی است که موجب تسریع آترواسکلروز می شود و در عین حال، یک ماده مخدر بسیار اعتیادآور است. علاوه بر نیکوتین، خود دود تنباکو نیز حاوی عناصری است که موجب ضعیف شدن کارکرد شریان های قلب و بسیاری از اندام های بدن می شود. اگر عادت به کشیدن سیگار دارید، تاریخی را برای ترک آن تعیین کنید، و از هر روش سودمند برای ترک سیگار استفاده کنید. اگر با یک فرد سیگاری زندگی می کنید او را وادار به ترک سیگار کنید اگر این تدبیرها مؤثر نبود، یک فیلتر هوا در محل زندگی یا کارتان نصب کنید.
▪ از نوشیدن آبی که طعم کلر دارد اجتناب کنید. در مواقعی که خارج از خانه به سر می برید یک بطری آب پالایش شده سفارش دهید. در خانه تان نیز از یک سیستم پالایش آب خانگی استفاده کنید.کلر به عنوان یک عامل اکسیدزدایی قوی، یکی از سموم عمومی است که موجب ایجاد آترواسکلروز می شود.
● برنامه غذایی
▪ مصرف پروتئین حیوانی در برنامه غذایی را حتی الامکان کاهش دهید. مصرف معتدل ماهی، اشکالی ندارد چون ویتامین B۱۲ فقط در خوراک های غیرگیاهی وجود دارد لذا مصرف معتدل ماهی یا لبنیات فاقد چربی یا کم چربی مطلوب است.
▪ مقدار زیادی میوه و سبزی تازه (از جمله جوانه های پخته شده) که منابع اصلی اسید فولیک هستند بخورید.
▪ با استفاده از غلات خالص، مصرف الیاف غذایی را افزایش دهید. برنج و نان سفید را کمتر مصرف کنید.
▪ مصرف شکر سفید و شیرینی جات را به طور کلی کاهش دهید.
▪ مصرف غذاهای بسته بندی شده را کاهش دهید در یک رژیم غذایی سالم برای قلب و سرخرگ ها، باید بر غذاهای تازه که همواره بهترین منابع ویتامین ها و مواد معدنی هستند تأکید شود.
▪ عوامل حفاظت کننده ای که خطر بیماری قلب را از طریق سایر ساختکارها کاهش می دهد، حتی الامکان در برنامه غذایی تان بگنجانید. نظیر سیر، پیاز، فلفل تند، چای سبز، ماهی آزاد و ساردین. همگی آنها موجب کاهش چربی شده و کلسترول خون را متعادل می سازند.
▪ چای سبز برای سیستم قلبی - عروقی بسیار سودمند است. یا این که حداقل، گاهی اوقات چای سبز را جایگزین قهوه کنید.
● ورزش
▪ پیاده روی به شما کمک می کند تا وزن و فشار خون عادی خود را حفظ کنید؛ کارآیی قلب را به عنوان یک تلمبه افزایش می دهد؛ حالت کشسانی سرخرگ ها را حفظ می کند. پیاده روی در حکم یک استراتژی پیشگیری کلیدی برای کاهش خطر آترواسکلروز است. راه بروید.
▪ تمرین های ذهنی و روحی
▪ استرس موجب بالا رفتن کلسترول و فشار خون شده و سرخرگها را در برابر اسپاسم هایی که می توانند آغازگر سکته های قلبی و مغزی باشند، مستعدتر می کند. فنون کاهش استرس و حفظ آرامش را به کار برده و این کار را با تمرین تنفسی شروع کنید.
▪ یاد بگیرید که عواطف و احساسات زهرآگین، بویژه خشم در موقع ناامیدی را، مهار کنید، زیرا خطر شدیدی را متوجه قلب می کند. روان درمانی، مشاوره، کار گروهی و فراگیری حفظ آرامش می تواند در این کار به شما کمک کند.
▪ هروقت فرصت پیدا کردید «تمرین دوست داشتن خودتان» را انجام دهید؛ این کار، پایه و اساسی است برای این که بتوانید دیگران را نیز دوست بدارید. فراموش نکنید قلب ابتدا خون پر از اکسیژن را از سرخرگ ها برای خودش می فرستد و سپس آن را به سایر قسمت های بدن گسیل می کند. در غیر این صورت، قلب قادر نیست نیازهای فراسوی خود را تأمین کند. خود را دوست داشتن به معنای خودپسندی نیست، بلکه شالوده مهر و محبت به فراسوی انسان است.
طاهره علائی جاوید
منبع : روزنامه ایران