سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

بررسی اجزای تشکیل دهنده و اثرات ضد میکروبی اسانس حاصل از برگ گیاه Peucedanum ruthenicum (M. Bieb.) Rochel جمع آوری شده از کلاردشت


بررسی اجزای تشکیل دهنده و اثرات ضد میکروبی اسانس حاصل از برگ گیاه Peucedanum ruthenicum (M. Bieb.) Rochel جمع آوری شده از کلاردشت
● مقدمه:
در طول تاریخ بشریت بسیاری از بیماری های عفونی با گیاهان دارویی درمان شده اند به طوری که امروزه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه داروهای گیاهی نقش اصلی را در درمان های اولیه ایفا می کنند و در بسیاری از کشورها گیاهان به عنوان منبع منحصر به فردی در تهیه داروها محسوب می شوند.
● هدف:
تجزیه و شناسایی مواد موجود در اسانس و بررسی اثرات ضد میکروبی آن، که در صورت داشتن اثرات مطلوب بعد از بررسی های تکمیلی بتوان از آن فرم های دارویی تهیه نمود.
● روش بررسی:
گیاه Peucedanum ruthenicum M. Bieb از ناحیه کلاردشت در مرداد ماه سال ۱۳۸۳ بعد از زمان گل دهی و قبل از زمان میوه دهی جمع آوری شده و بعد از خشک شدن در سایه، برگ آن آسیاب و با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. اسانس به دست آمده پس از آب گیری بر روی سولفات سدیم انیدر، با متد GC/MS و GC آنالیز شد. اثرات ضد میکروبی این اسانس بر روی چند میکروب گرم مثبت و گرم منفی (استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سرئوس، ایشریشیاکولی، سودموناس آئروجینوزا، سالمونلا تیفی) با روش های Disk-diffusion و Agar-dilution مطالعه شد.
● نتایج:
تعداد ۱۷ ترکیب (۱۰۰ درصد مواد) از اسانس گیاه شناسایی شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ترکیب اصلی شناسایی شده، تیمول (۵۷.۷۹ درصد) است. یافته های آزمایش آنتی باکتریال نشان دادند که این اسانس اثر ضد میکروبی خوبی روی میکروب های گرم مثبت و گرم منفی دارد.
● نتیجه گیری:
قطر هاله بازداری و میزان MIC آن در مقایسه با آنتی بیوتیک نئومایسین نتایج قابل توجهی را نشان می دهد از جمله میزان MIC آن برای باکتری های استاف اپیدرمیدیس، استاف اورئوس، ایشریشیاکولی و سالمونلا تیفی تقریبا معادل با نئومایسین است.
سیدحمیدرضا علوی
نرگس یاسا
محمدرضا فاضلی
فاطمه فولادی
لادن سلیمی
یوسف اجنی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی