چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حملهٔ بزرگ - THE GREAT RAID


حملهٔ بزرگ - THE GREAT RAID
سال تولید : ۲۰۰۵
کشور تولیدکننده : استرالیا و آمریکا
محصول : مارتی کتس و لارنس بندر
کارگردان : جان دال
فیلمنامه‌نویس : داگ میرو و کارلو برنارد، برمبنای دو کتاب نوشتهٔ همپتن سایدز و ویلیام ب. برویر
فیلمبردار : پیتر منزیس
آهنگساز(موسیقی متن) : ترور ریبین
هنرپیشگان : بنجامین برات، جیمز فرانکو، رابرت مامون، ماکس مارتینی، جیمز کارپینلو، مارک کانسوئلوس، سزار مونتانو، کانی نیلسن و کریگ مک‌لاکلن
نوع فیلم : رنگی، ۱۳۲ دقیقه


در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم، ̎ژنرال داگلاس مک‌آرتور̎ تصمیم گرفت به قولی که در سال ۱۹۴۲ داده بود، وفا کند و دوباره پس از عقب‌نشینی اجباری از فیلیپین، به آن‌جا برگردد. اما تصمیم ̎مک‌آرتور̎ فقط از روی غرور و برای کسب افتخار گرفته نشده بود: بیش از پانصد سرباز آمریکائی در اردوگاه کابانا توآن در فیلیپین اسیر ژاپنی‌ها بودند و با آنان رفتاری بی‌رحمانه صورت می‌گرفت و ̎مک‌آرتور̎ می‌خواست مطمئن شود که این سربازها صحیح و سالم به کشورشان بازمی‌گردند. ̎مک‌آرتور̎، ̎سروان هنری موچی̎ (برات) را انتخاب کرد تا کاماندوهای گردان ششم را رهبری کند و در مأموریتی، به چهل کیلومتری پشت خط جبههٔ دشمن بروند و در اردوگاه نفوذ و زندانی‌های آمریکائی را آزاد کنند. ̎موچی̎ به کمک ̎سروان پرینس̎ (فرانکو) افرادش را در شبیخون به دشمنی رهبری می‌کرد که به بی‌رحمی و قساوت شهرت داشتند.
● فیلمی ارتجاعی، حوصله‌سربر و غم‌انگیز از دال که با نو آرهای مبتکرانهٔ رد راک وست (۱۹۹۲) و آخرین فریب (۱۹۹۳) خود را به‌عنوان کارگردانی آینده‌دار مطرح کرده بود اما به ساخت آثار معمولی و پراکنده‌ای در ژانرهای دیگر پرداخت و کم‌کم از دور خارج شد. حملهٔ بزرگ، که براساس پُرافتخارترین عملیات و پیروزی ارتش آمریکا در جنگ جهانی دوم ساخته شده، فیلم جنگی تجاری بی‌حس‌وحال و بی‌خاصیتی است. طرح فیلم‌نامه و شخصیت‌پردازی، کارگردانی و جلوه‌های بصری و هنری آن هیچ نکته یا امتیازی نسبت به بهترین فیلم‌های جنگی ندارد، و نگاهش به جنگ عقب‌مانده و کمی لوس به نظر می‌رسد. قسمت‌های مربوط به نهضت زیرزمینی (با حضور قابل قبول نیلسن) هم ارتباط دراماتیک به دردبخوری با قصهٔ اصلی پیدا نمی‌کند و فقط ضرباهنگ ̎حمله̎ را می‌گیرد. می‌ماند کار برخی از بازیگران فیلم مثل فرانکو، مارتینی و مونتانو که در نقش‌های خود قابل قبول‌اند و با توجه به کم‌بودهای فیلم‌نامه شخصیت‌های باورپذیری ساخته‌اند.