شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

مرز میان بودن یا نبودن


مرز میان بودن یا نبودن
آیا به راستی جام ملت های اروپا بزرگترین جشنواره فوتبال جهان است یا باید به انتظار جام جهانی بود تا آرژانتین و برزیل را هم در آن دید، گرچه آسیایی ها حرفی برای گفتن ندارند و آفریقایی ها نیز گه گاه جرقه ای می زنند اما آیا قلب فوتبال دنیا در اروپا است می گویند اروپا امروزه به فوتبالی دل بسته است که در آن حرف خلاقیت بیشتر از حضور خلاقیت ها است. آیا اغلب تیم ها با یک سازمان دفاعی بسیار فشرده به میدان خواهند آمد و به همین خاطر فضا برای حرکت بسیار کمتر خواهد بود آیا مااصلاً اجازه داریم درمورد تاکتیک صحبت کنیم
مائورو ساندرینی (Mauro Sanderini) در فوتبال مدرن اولین کسی است که از فوتبال هندسی (Geometric) حرف می زند فراموش نکنید که او کاشف دل پیرو در سال ۹۶-۹۳ است، حالا همه تیم ها به راحتی مثلث ها، مربع ها و لوزی ها را می سازند و تغییر شکل این اشکال هندسی در حرکات بدون توپ و زدن ضربه های اول زیر فشار به فوتبال سرعت بیشتری می دهد. فوتبال نمادی است از یک تفکر فردی در یک کار گروهی است که این کار زمان بسیاری را به تمرین کارهای گروهی می دهد. آیا فوتبال به زعم گروهی یک طاعون عاطفی است. آیا این یک شیفتگی جمعی است که آدم ها را جذب هم می کند آیا فوتبال با سیاست همراه است به تعداد پرچم های کشورها در ورزشگاه ها نگاه کنید، هویت ملی سختکوشی و همه و همه ملت ها را به هم وصل می کند یا...
آیا در کوچه پس کوچه های دو پایتخت قدیمی کشورهای اتریش و سوییس همه چیز حتی فوتبال هم حیرت آور خواهد بود. هانس یوآخیم وینکلر جامعه شناس آلمانی گفته است دیگر مسلم شده است که فوتبال در هر کشوری از مرز یک ورزش معمولی گذشته و جنبه حیثیت ملی را پیدا کرده است. آیا ۱۶ کشور شرکت کننده قابل احترام ترین و تحسین برانگیزترین مربیان حال حاضر دنیا را روی نیمکت خود دارند. می گویند تاکتیک و استراتژی مورد نظر نیستند وقتی شما بازیکنان فوق العاده ای دارید. آیا فوتبال رو به جلو و مستقیم DIRECT آلمان ها یا به عبارتی فوتبال کارگری برابر فوتبال دفاع مطلق و دل بستن به ضد حمله ایتالیایی ها که اعتقاد دارد اشتباه نکن و به انتظار اشتباه حریف باش موفق خواهد بود یا فوتبال غیرمستقیم فرانسوی ها با فضاسازی های بسیار و حرکات بدون توپ فرانسوی ها را باید شاهد باشیم. فرانسوی ها در ویترین افتخارات خود همه گونه جام را دارا هستند اما آنها بیشتر از هر ملتی جام ملت های اروپا را خواستارند.
آنها بعد از ناکامی فرانسوی ها در سال ۱۹۶۸ میلادی با بزرگانی چون میشل پلاتینی، مردی که هم اکنون در صدر یوفا نشسته است. ژان وین، تیگانا، روشونو، تره زو هیچ افتخاری را کسب نکرده بودند فرانسوی ها هرگز در طی آن سال ها نه در زمینه ملی مانند ایتالیایی ها و آلمان ها موفق بودند و نه در زمینه باشگاهی با تیم هایی مثل رئال مادرید و بارسلونا اسپانیایی حرفی برای گفتن داشتند، آنها با وجود آن که بانی جام جهانی ژول ریمه، جام باشگاه های اروپا با گابریل آنو، جام قهرمانی ملت های اروپا با آنری دولونه و توپ طلایی فوتبال با ماهنامه فرانس فوتبال یا در حقیقت بانی همه چیز بودند، هرگز چیزی را به دست نیاورده بودند نه شور و هیجان ایتالیایی ها و انگلیسی ها و اسپانیایی ها در بین مردم بود و نه اعتباری در نزد دیگر کشورها در این هنگام بودکه صاحبان صنایع فرانسه پیش قدم شدند و دل به منافعی که از این راه می شد به دست آورد بستند. آقای برنارد در تیم المپیک مارسی و آقای ژان کوک لوگارد در تیم ریسینگ هر یک پولی معادل ۵۰۰ میلیون فرانک فرانسه آن روزها را در طی سال های ۱۹۸۹-۱۹۸۸ سرمایه گذاری کردند و در همان حال شبکه تلویزیونی بلوس در عرض ۱۵ سال ۲۶۰ میلیون یورو در باشگاه پاری سن ژرمن سرمایه گذاری کرد و هزینه پخش مسابقات را پرداخت.
فرانسوی ها در حالی که نامزد برگزاری بازیهای جام جهانی ۱۹۹۸ بودند قول ساختن ورزشگاه بسیار مدرنی را دادند که بعدها لقب مدرن ترین ورزشگاه فوتبال جهان را به خود گرفت آنها در همان سال برای اولین بار صاحب جام جهانی شدند و یک هفته شبانه روز مردم در شانزه لیزه جشن گرفتند.
فرانسوی ها در سال ۱۹۹۱ یک مرکز تکنیکی به نام ای ان اف کلر فونتن ایجاد کردند و نوآموزان مستعد را برای مدرسه های فوتبال پذیرفتند. این الگو بعدها مورد اقتباس بسیاری از باشگاه های دیگر قرار گرفت و باشگاه های فرانسوی به دوره کارآموزی کشف استعدادها پرداختند. امروزه بهترین کلاس های مربیگری در فرانسه برگزار می شود و مربیان فرانسوی بسیاری در سراسر دنیا به خصوص آفریقا هدایت تیم های باشگاهی و ملی را به عهده دارند.
ریمون دومنیک مردی که فرانسوی ها را برای یورو ۲۰۰۸ آماده می کند از بازیهای فشرده باشگاه ها انتقاد می کند. او می گوید در زیر فشار متوالی مسابقه ها بازیکنان با انتقادهای جدی روبه رو می شوند آنها خسته اند و این انتقادها در روحیه آنها بی تاثیر نیست. او می گوید من شرایط را درک می کنم اما تیم ملی یک باشگاه نیست. او امیدوار است که بازیکنانی که با خستگی روحی به جمع ملی پوشان پیوسته اند همه چیز را فراموش کنند. به عقیده آقای دومنیک روانشناسان تیم فرانسه وظیفه دشواری را به عهده دارند. او اعتقاد دارد کار فرانسوی ها سخت است. در گروه مرگ رومانی، هلند وایتالیا هیچ تیمی در امان نیست. او در پاسخ روزنامه نگاران سمج می گوید لیست نهایی اش هنوز کامل نیست او می خواهد همه مثبت فکر کنند او برای آماده شدن تیمش در برابر اکوادور، پاراگوئه و کلمبیا بازی خواهد کرد. آقای دومنیک نبودن ترزه گه بهترین مهاجم فرانسه که در یوونتوس ایتالیا بازی می کند را یک نبود تاکتیکی می داند و امیدوار است تصمیم درستی گرفته باشد. او به آرامی پاسخ می دهد نگرانی همیشه وجود دارد. کنار آمدن با وضعیت های تازه همواره موجب تصادم و اتفاقاتی می شود.
در آلمان هم از اینکه میشل بالاک از آسیب دیدگی رهایی یافته است خوشحالند، گرچه باخت چلسی او را آزرده کرده است اما کاپیتان آلمان ها با ۷۹ بازی جای امیدواری است که آلمان ها بتوانند شایستگی های خودشان را در اروپا نشان دهند او به محض بازگشت از روسیه به کمپ آلمان ها در اسپانیا پیوست. یوآخیم لو مربی جوان تیم ملی آلمان از اینکه مردانش در اوج آمادگی هستند ابراز شادمانی کرده است. او اردوی مایورکا را بسیار مطلوب می داند و از اینکه آسیب دیده ندارد خوشحال است. آلمان ها در بیست و هفتم ماه مه به مصاف بلاروس می روند و در روز سی و یکم ماه مه در برابر تیم صربستان خواهند ایستاد. آلمان ها در گروه B در کنار لهستان، کرواسی و اتریش میزبان به نظر می رسد برای صعود کار چندان دشواری نداشته باشند. و اما در ایتالیا آقای دونادونی در میان سر و صدای فراوان روزنامه نویس ها دل پیروی سی و سه ساله را در میان لیست اسامی بیست و چهار نفره بازیکنانش قرار داد. دونادونی گفته است دل پیرو فصل خوبی را پشت سر گذاشته و به نظر می رسد در حال حاضر بهتر از هر کسی لیاقت پوشیدن پیراهن ملی را دارد. دونادونی، کاسانوی بداخلاق را به جمع ملی پوشان فراخوانده است. کاسانو گفته است بسیار خوشحالم. بازی کردن در تیم ملی آرزوی همیشگی من بوده است. دونادونی قرارداد خود با فدراسیون فوتبال ایتالیا را تا سال ۲۰۱۰ تمدید کرد. ایتالیایی ها فقط یک دیدار تدارکاتی در برابر بلژیک قرار خواهند گرفت.برای ایتالیایی ها که قهرمان جهانند همه چیز به شکلی خواهد بود که اهمیت مدافع بودن در هنگام از دست دادن توپ، مثبت بودن، هدف مشترک داشتن، به کمک هم تیمی زیر فشار قرار گرفتن، اتخاذ تصمیم های درست و اهمیت حمله با صبر و حوصله، سرعت و دقت در پاس ها، قابلیت دویدن های بدون توپ و بستن فاصله های درون زمین بازی از اساس کار است. به هر حال باید به انتظار نشست تا دید در بهترین جشنواره فوتبال جهان چه خواهیم دید. هارولد شوماخر دروازه بان سابق تیم ملی آلمان در جایی گفته بود در فوتبال حرفه ای و ملی مرز میان بودن یا نبودن با رشته بسیار باریکی از هم تفکیک می شود.
دکتر احمد طوسی
منبع : روزنامه ایران ورزشی