یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
القاعده مغرب اسلامی
سیاستبازان كاخسفید با اندیشه تحقق طرح بلندپروازانه خود در ایجاد خاورمیانه بزرگ، سناریوهای متفاوت ولی به زعم خود در نتیجهگیری مشابه را در هر بخش از این منطقه ژئواستراتژیك و ژئوپلیتیك جهان دنبال میكنند.
آمریكاییها با خلق دشمنان فرضی، این بار قصد دارند علاوه بر كشورهای مناطق مركزی خاورمیانه، در شمال آفریقا نیز پایگاه زده و شیر منابع نفت این منطقه را در اختیار خود گرفته و با كنترل توان اقتصادی این كشورها، زمینه اجرایی كردن تفكر خود را فراهم سازند.
رسانههای آمریكایی و غربی نیز به منظور بسترسازی لازم برای اجرایی كردن این دكترین، حضور و فعالیت شبكه القاعده را در شمال آفریقا در قالب همكاری با گروه سلفی مسلح الجزایر موسوم به <جماعت دعوت و نبرد> و با نام <القاعده مغرب اسلامی> در دستوركار اقدامات تبلیغی خود قرار دادهاند.
گروهی كه به گفته كارشناسان تنها نزدیك به ۴۰۰ نفر از اعضایش در الجزایر و شمال آفریقا فعالیتهای مسلحانه آن هم پراكنده دارند و بسیاری از نیروهای خود را تسلیم مقامات دولتی كردهاند. ولی آمریكاییان با تبلیغات وسیع و بزرگنمایی این گروه ضددولتی و با توسل به بهانههای مختلف از جمله مقابله با تروریسم، در جستوجوی مشروعیت دادن حضور خود در منطقه هستند. موضوع پیوستن این گروه به شبكه القاعده از نگاه كارشناسان بسیار مهم است. البته اهمیت آن به دلیل تهدیداتی نیست كه گروه القاعده برای تشدید عملیات تروریستی در نقاط مختلف جهان مطرح كرده است بلكه به دلیل بهرهبرداری آمریكا و غرب از این تهدیدها و توجیه سیاستهای برتریطلبی واشنگتن در منطقه خاورمیانه و جهان اسلام است.
هشدارهای غرب درباره تهدیدات القاعده در حالی است كه افكار عمومی جهان نیك میدانند كه طی سالهای اخیر همواره تهدیدها و تبلیغات علیه این گروه بسیار بزرگتر و بیشتر از اقداماتی بوده است كه در صحنه عمل توان انجام را داشته یا انجام داده است. درباره تهدید گروه سلفی الجزایر نیز به نظر میرسد جنبه سیاسی و تبلیغی آن به مراتب مهمتر از جنبه عملیاتی و تروریستی آن باشد.
كارشناسان امور شمال آفریقا معتقدند كه این گروه طی سالهای اخیر بهشدت ضعیف شده و در پی عملی شدن طرح آشتی ملی عبدالعزیز بوتفلیقه رئیسجمهوری الجزایر، گروه سلفی مسلح اسلامی این كشور كه در مناطق كوهستانی بهسر میبرند با محاصره كامل ارتش روبهرو هستند و توان فعالیت تروریستی و ضددولتی بسیار كمتری را دارند و ارتش تلاش میكند تا بقایای این گروه را به طور كامل از میان بردارد.
آمریكاییان از سالها پیش به دلیل موقعیت ژئواستراتژیك و ژئوپلیتیك منطقه شمال آفریقا و مغرب عربی و عملی كردن طرح شوم خود وارد رقابت با سیاستمداران كاخ <الیزه> شدهاند.
ورود الجزایر به یك دهه سیاه پس از لغو پیروزی جبهه نجاتاسلامی در انتخابات شهرداریها كه هزاران كشته و بیش از ۳۰ میلیارد دلار خسارت اقتصادی به این كشور وارد آورد و نیز تشدید بحران ساختگی درباره مساله صحرای باختری كه منجر به بحران میان رباط و الجزیره شد و كودتای نظامی در موریتانی همه نشان از این دارد كه سیاستمداران كاخسفید سخت درصدد عملی كردن پروژه خود هستند.
الجزایر با بروز این بحران داخلی در انزوای كامل سیاسی و بینالمللی قرار گرفت و این امر موجب شد تا زمینه نزدیك شدن به سوی آمریكا برای آنان فراهم شود و گفته میشود كه واشنگتن در پی انتخاب بوتفلیه به ریاستجمهوری در ۱۹۹۹ میلادی كمكهایی را در اختیار الجزیره قرار داده است ولی الجزایریها هر گونه كمك در این زمینه را انكار میكنند.
اما آنچه كه طی سالهای گذشته كاملا به چشم میآید اینكه آمریكاییان همواره از الجزایر بهعنوان یك متحد در چارچوب سیاستهای جهانی مقابله با تروریسم یاد میكنند. آمریكاییها چند سالی است به طور آشكار و به بهانه مبارزه با تروریسم در صحرای الجزایر نیرو مستقر كردهاند و در نظر دارند پایگاه شمال آفریقای مبارزه جهانی با تروریسم را در صحرای الجزایر ایجاد كنند و با ادعای مقابله با فعالیتهای تروریستی جماعت دعوت و نبرد و شبكه القاعده به برگزاری مانور مشترك با نیروهای ارتش الجزایر و موریتانی میپردازند و از این طریق قصد دارند جایگاه ویژهای در این منطقه از خاورمیانه داشته باشند.
به هر روی كارشناسان مسائل سیاسی پیشبینی میكنند با اعلام پیوستن گروه جماعت سلفی به شبكه القاعده، رقابت بین واشنگتن و پاریس بر سر الجزایر وارد مرحله تازهای خواهد شد و هر یك از دو ابرقدرت جهانی با بهرهبرداری از این حادثه درصدد افزایش فشار به الجزایر و بسط نفوذ خود در منطقه بر خواهد آمد.
از آنجا كه آمریكاییان برای رسیدن به اهداف خود در خاورمیانه از انجام هیچ اقدام غیرانسانی بیم ندارند، از این تاكتیك به سود خود بهرهبرداری كرده و اعلام پیوستن جماعت دعوت و نبرد الجزایر به القاعده را زمینه مناسبی برای بحرانیتر كردن منطقه مهم خاورمیانه میدانند.
این روزها رایزنیهای مقامات آمریكا با دولتمردان الجزایر تشدید شده و در حال حاضر نیز معاون وزیر امور خارجه آمریكا سرگرم دیدار از الجزایر و گفتوگو با مقامات این كشور در زمینه گسترش همكاریهای دوجانبه در تمامی زمینهها میباشد.
سیدسعید میرحسینی
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست