جمعه, ۱۶ آذر, ۱۴۰۳ / 6 December, 2024
مجله ویستا
ارزشهای حاکم در خانواده
خانواده، مؤثرترین عامل انتقال فرهنگ و ركن بنیادی جامعه است كه در شرایط مختلف در تأثیر و تأثر متقابل با فرهنگ و عوامل اجتماعی است. انسانها در خانواده به هویت و رشد شخصیت دست می یابند و در خانواده های سالم و رشید به تكامل معنوی و اخلاقی نایل می شوند. خانواده نه تنها عامل كمال بخشی و سكونت و آرامش و بالندگی اعضای خویش است، بلكه در تحولات اساسی جوامع نقش عمده ای ایفا می كند.
مذهب و آرامش و حكومت نیز از عملكرد خانواده متأثر می شود و این تأثر به صورت متقابل، باعث ایجاد تغییرات اساسی می گردد. اگر خانواده محیط سالم و سازنده ای داشته باشد و نیازهای جسمی و روانی افراد خویش را برآورد، جامعه به خدمات جبرانی و جانبی كمتری برای خانواده نیاز پیدا می كند.
كوشش مصلحان جامعه به خصوص پیامبران خدا این بوده كه نظام خانواده، نظام مستحكم و پایداری باشد و هیچ عاملی نتواند این كانون سعادت را متلاشی كند. دنیای امروز، كه دنیای مضطرب و پریشان است، علی رغم پیشرفتهای حیرت انگیز علم و صنعت، در مسئله خانواده با مشكلات بزرگی روبه رو است. اكثر خانواده ها در تلاش برای یافتن راهكارهایی جهت تداوم كانون خانوادگی خود می باشند و این مقاله سعی دارد تا به معرفی این راهها بپردازد.
یكی از عوامل بسیار مؤثر در رشد و كمال فرد و خانواده، ملاكهای ارزش و نظام ارزش گذاری فرد و خانواده و جامعه است. براساس نظام ارزشگذاری و دیدگاهها، برخی خانواده ها، جهان هستی را دارای نظام هدفمند قابل اعتماد، قابل كنترل و قابل پیش بینی می دانند. این خانواده ها اعضای خود را افرادی با كفایت می پندارند و به تشویق آنها می پردازند. این خانواده ها هستند كه احساس آسایش و امنیت می كنند و بعضاً از سختیهای زندگی هم لذت می برند و آن را وسیله تكامل و زمینه ساز رشد می دانند.
بعضی دیگر از خانواده ها، محیط پیرامون خود را ناامن و تهدیدآمیز، بی ثبات و خطرناك و آشفته می پندارند. لذا سعی در كسب ثبات و آرامش آن دارند و همیشه بر توافق همه اعضا در همه مسائل اصرار می كنند و با این شیوه به حمایت و حفاظت از خودشان در مقابل تهدیدها برمی خیزند.
بنابراین، ارزشها و نگرشهای حاكم بر افكار والدین، زندگی فرزندان را شكل می دهد و به جامعه منعكس می كند؛ زیرا ویژگیهایی مانند سخت كوشی، كمال طلبی، ایمان و تقیدات مذهبی، نظم و انضباط عملی، وجدان كار و... عملاً بر شیوه تربیتی خانواده مؤثر است و بازتاب عملی آن را در جامعه و در عملكرد فرزندان می توان یافت. لذا در تشكیل خانواده، اساسی ترین عامل تفاهم و توافق درباره ارزشهاست و تشابه زوجین در نظام ارزشی، مهم ترین عامل برای دستیابی به ارزش است و مسائل اقتصادی و معیشت و... در مراحل بعدی قراردارد. بدین ترتیب بسیاری از ناخشنودیها ناشی از عدم تفاهم در اهداف و نظام ارزشی و الگوپذیری هر یك از زوجین است.
● خانواده ایده آل
در یك تعریف جامع و ارزشی، كاركرد خانواده مطلوب عبارت است از: رفع نیازهای مادی، مشاركت در امور خانواده و انجام وظایف و تكالیف اخلاقی و شرعی به صورت متعارف. علاوه بر آن، اعضای خانواده به تبادل نظر، احساس و عاطفه با یكدیگر می پردازند، به یكدیگر تعلق خاطر دارند، همدیگر را درك می كنند، با تمام وجود و متعهدانه در جهت رفع نیازهای یكدیگر تلاش می كنند و در حل مسائل و مشكلات، مشاور و كارگشای یكدیگر و محرم اسرار و غمخوار یكدیگر هستند.
در مرحله بالاتر، خانواده در نظام ارزشی الهی است كه محل تعالی و تكامل فرد و پرورش عبادالله است.
بالندگی و رشد و كمال بخشی به اعضای خانواده و ساختن بندگانی صالح كه جهاد در راه اهداف متعالی نظام اسلامی را اصلاح اجتماعی و رشد فرهنگ عمومی را برترین فوز می دانند، از دیگر اهداف آن است.
مكاتب دینی و اخلاقی، سلامت جامعه را در گرو سلامت خانواده می دانند و هرگونه برنامه ریزی و سرمایه گذاری را در جهت تحكیم بنیان خانواده و حفظ حریم مقدس آن سفارش می كنند.
فاطمه سادات مصباح
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست