چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
سفرپوتین به تهران، افزایش تسلط برعرضه گاز به اروپا؟
![سفرپوتین به تهران، افزایش تسلط برعرضه گاز به اروپا؟](/mag/i/2/sqhb3.jpg)
آن گروه از کشورهای غربی که بـا تـمام توان بر آن بودند تا ایران را کــشــــوری فــــرامـــوش شـــده در سیـاستهای جهانی نشان دهند با سـفــر پـوتیـن بـه ایـران و بـرگـزاری اجـلاس سـران کـشـورهای ساحلی خـزر، تـمـام سـیـاستهای خود را نقش بر آب دیدند و به عبارت دیگر در مـقــابــل ایـن ابتکـار جمهـوری اسـلامی ایران با ترفندهای مختلف کـه میخواستند مانع برگزاری از آن شوند، بصورت روشنی مات شدند.
غــرب سلــطــهگـر و اسـرائـیـل غــاصــب کــه از ایـن رخـداد بـزرگ بـشـدت عـصـبـانی بودند پس از به خـود آمـدن بـرای جـبـران شـکست خـود بـه انـحـراف اهـداف و نـتـایج اجـلاس سـران کـشـورهای ساحلی خـزر پرداختند و اسرائیل که نسبت بـه دیـگـر کـشـورهـای مـعاند ضربه سـنـگـیـنتـری خورده بود از تجربه کشورهای غربی در مذاکره با پوتین قبل از سفر به ایران و بازگشت دست خالی از آن کشور یا از آن مذاکرات، عبـرت نگـرفتـه و پـس از بـازگشـت پـوتـیـن به روسیه یکی از ارشدترین مـقـامـات سـیاسی خود را به روسیه فــرسـتــاد. غـرب هم بـرای جـبـران شکسـت خود، ترسیم غیرواقعی از اهــداف و نـتــایــج اجـلاس ســران کشورهای ساحلی خزر را در برنامه خود قرار داد.
بـازنـگـری سـفـر پوتین به ایران مـیتـوانـد بـازنـگـری بـرداشتهای غـیـرواقـعـی غـرب و روشـنـگـر این واقـعـیـت بـاشـد کـه غـرب بـا تـمام ابـزارهـای خـود سـعـی دارد پـس از بــرگــزاری مــوفــق اجـلاس ســران کـشــورهــای ســاحلــی در ایـران و حضور پوتین رئیس جمهور روسیه در ایـــــن اجــلاس بــــا تلــقــیــــن بـرداشـتهـای غیـرواقـع و دروغین فضا را مسموم کند و افکار جهانیان را به بیراهه بکشاند.
در بعد اقتصادی نیز غرب این سـیــاسـت را دنـبـال کـرد چـنـانـکـه خـبــرگــزاری بلـومبـرگ در راستـای سـیـاستهای انحرافی غرب هدف از سفر پوتین رئیس جمهور روسیه را افـزایـش تسلط این کشور بر عرضه گاز به اروپا ارزیابی نمود.
۱) اگـر بـه مجموعه گفتارها و گـفـت و شـنـودهـای پوتین و دیگر سـران کشـورهـای حـاشیـه خـزر که بطور رسمی و غیرسمی بیان گردید تــوجــه شــود بــوضــوح مـشخـص میگردد که اساس آن بر همگرایی و حـس هـمـکـاری طـرفـیـن و روابط دوستانه استوار بوده و تفکر سلطه و یـا عـزمـی بـرای اعمال این سیاست مـسـتـعـمـراتی وجود نداشته است. حـال چـگـونـه بلـومـبـرگ و از کـدام مـطلـب ایـن بـرداشت را کرده است مـعلوم نیست جز آنکه بگوییم این تـعـبـیـر یک جریان ساختگی غرب بـرای ایـجـاد تـشـویـش ونگرانی در مـیــان کـشــورهـای سـاحلـی بـیـش نیست.
۲) کشـورهـای سـاحلـی خـزر حدود ۵۰ درصد ذخایر گاز جهان را در اخـتـیـار دارنـد. بـنابر این تصور ایـنـکـه حـاضرند از بزرگترین منافع اقـتـصــادی خـود در مـقـابـل هـیـچ بگـذرند جز یک رویا برای غرب با هـدف تهـدید کشورهای ساحلی از طرف روسیه نیست.
۳) کـشـورهـای سـاحلـی یـک پـنـجـم ذخـایـر نـفـت جـهـان را در اختیـاردارنـد بـدیهـی است هر گونه تـحــرک روسـیــه در زمـیـنــه ایـجـاد مـحــدودیــت بــرای فـعــالـیـتـهـای مـبــادلات گــاز تـوسط روسیـه ایـن نگرانی را به مبادلات نفتی که گاهی حـیــات آنـهـا بـه آن مـرتـبـط اسـت سـرایت خواهد داد وقطعا روسیه به این اشتباه بزرگ دست نخواهد زد و حـسـاسـیـت کـشـورهای ساحلی را برنخواهد انگیخت.
۴) درست است که روسیه یک سـوم گـاز اروپـا را تـامـیـن میکند و درسـت اسـت کـه کـشورهای ایران، قزاقستان و ترکمنستان به فکر ایجاد مسیرهای جایگزینی برای صادرات گاز خود به اروپا میباشند اما آنقدر هشیار هستند که در توافق با روسیه راهـهــای جلــب منـافـع مشتـرک را بیابند و میان رقابت سالم در منطقه واعـمـال سـیـاسـتـهـای اسـتـعماری گذشته تفاوت قائل شوند. پوتین نیز در تـاکـیـد بـر مـنافع و همکاریهای مشترک منطقه و کشورهای ساحلی خزر نشان داد چنین هدفی را در سر نـمــیپــرورانـد کـه طـبـق بـرداشـت بلـومبـرگ زمینـه حـذف رقـابـت در مبادلات گازی از خزر به اروپا برای کشورهای ساحلی را فراهم سازد.
۵) قـیـمـت گـاز روسیـه گـران اسـت لـذا ایـجاد انحصار در عرضه گــاز اروپــا تـوسـط روسـیـه راحـت نــیــســــت. بــــویـــژه در صـــورت بـهــرهبــرداری کــامــل از سـه پـروژه ال.ان.جــی ایــران فـضـای رقـابتـی ایـجـاد مـیشود که اروپا تمایل پیدا کند ضمن حفظ رابطه تجاری خود بـا روسیـه بـرای تامین گاز مورد نیاز خــود بـا دیگـر کشـورهـا مـذاکـره و مـبـادلـه داشـتـه بـاشـد. ایـن تـمایل مـیتـواند آنقدر قوی باشد که اروپا بـــرای تــســریــع در بـهــرهبــرداری پـروژههـای ایـران ودیگر کشورها به کمک آنها بشتابد.
۶) گـفـتـه مـیشود کسری گاز مــورد نـیــاز اروپـا در سـال ۲۰۱۱ بـه حــدود ۱۰۰ مـیلـیــارد مـتــر مکعـب مـیرسـد در چـنـیـن شـرایطی اروپا حاضر نیست همه این کسری خود را از یک کانال مرتفع سازد.
۷) روسیه اخیراً تحرکهایی را بـرای ایجـاد سـازمـانی مشابه اوپک تحت عنوان اوپک گازی داشته و با کشورهای بزرگ صادرکننده گاز هم در ایــن زمینـه مـذاکـراتـی بـه عمـل آورده. اندیشه انحصار گاز به اروپا با این اقدامات در مغایرت کامل قرار دارد.
بـنابر این بنظر میرسد تعبیر و تـفسیرهای غربیها که نمونه آن در بعد اقتصادی از خبرگزاری بلومبرگ شـنـیـده شـد. جـز ایجاد تشویش و نـگـرانی در میان کشورهای ساحلی خــزر نـیـســت کــه هـمـگــرایــی و همکـاریهـای آنهـا بشـدت از نـظـر اقـتـصـادی و سـیاسی به زیان غرب مـیبـاشـد. ایـن تلـقـیـنات دروغین بـدنـبال ایجاد شایعه ترور پوتین در ایـران قـبـل از سـفر وی میباشد که هـمــه از یــک آبـشـخــور سـیــراب مـیگـردد و کشورهای ساحلی خزر بـاید به این واقعیتهای تلخ عمیقاً توجه داشته باشند.
منبع : سایت خبری شما
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست