چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
رفراندوم عملکرد جمهوریخواهان
دموكرات های آمریكا راه بازگشت به قدرت را در پیش گرفته اند و امروز شاید در انتخابات كنگره به سیطره دیرینه جمهوریخواهان بر قدرت پایان دهند. اما قاطبه ناظران معتقدند كه ستارگان حزب مخالف جناح حاكم آمریكا در صورت پیروزی در انتخابات برنامه ای برای مسیر آینده كشور ندارند.
●●●
برای رئیس جمهور، حزب متبوعش و همه مقاماتی كه در ۶ سال گذشته به خود قبولانده اند كه كنترل آنان بر كشور تزلزل ناپذیر و بخشی از قانون طبیعت است، اوضاع مطلوب به نظر نمی رسد. اوضاع آنقدر بد است كه حتی جورج بوش رئیس جمهور آمریكا وادار شده كه از جانب فردی همچون «دان شروود» به مبارزات انتخاباتی ملحق شود.
ناحیه دهم پنسیلوانیا كه زمانی قلمرو جمهوریخواهان بود، در انتخابات گذشته ۹۲ درصد آرای خود را به شروود بخشید. به باور دموكرات ها پیروزی در این ناحیه یك آرزوی محال بود. اما امسال خود رئیس جمهور به ناحیه دهم رفت تا برای شروود جمهوریخواه تبلیغ كند. بوش در آخرین تلاش هایش برای نجات شروود از شكست، به خود زحمت داد و در آنجا در یك اتاق نیمه خالی سخنرانی كرد. بوش گفت كه اگر دموكرات ها در هفتم نوامبر اكثریت كنگره را از آن خود كنند، تنها مالیات ها را افزایش داده و كشور را در مقابل تروریست ها آسیب پذیر می كنند. او اظهار داشت: «شروود مرد مناسبی برای رفتن به كنگره است». اما كسی برای آقای رئیس جمهور دست نزد.
سیمای بوش در پنسیلوانیا برای یك رئیس جمهور نگران كننده است. ارج و قربی كه بوش مدعی بود پس از سال های ریاست جمهوری بیل كلینتون به واشنگتن بازمی گرداند، در سالیان اخیر به واسطه عملكرد جمهوریخواهان مخدوش شده و شروود تنها نمونه كوچكی است.
●فاجعه ای برای جمهوریخواهان
امروز رأی دهندگان آمریكایی ۳۳ سناتور و ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان را انتخاب خواهند كرد. جدای از پنسیلوانیا، اوضاع جمهوریخواهان در سایر نقاط كشور مطلوب نیست. ظاهراً قرار است كه آخرین مبارزه بوش به فاجعه ای برای جمهوریخواهان مبدل شود و اگر چنین شود تغییری بنیادین در توازن قدرت آمریكا صورت خواهد گرفت. دموكرات ها برای تصاحب اكثریت كنگره كه مدت ها در اختیار جمهوریخواهان بوده باید ۱۶ كرسی در مجلس نمایندگان و دستكم
۶ كرسی سنا را از آن خود كنند. به گفته یك متخصص آمارگیری دموكرات ها نسبت به تصاحب اكثریت مجلس نمایندگان یقین دارند اما كسب اكثریت سنا توسط دموكرات ها یك احتمال است. فساد، نژادپرستی و رسوایی های اخلاقی كه گویی هرگز پایان نخواهد پذیرفت، سبب رویگردانی بسیاری از آمریكاییان از حكومت جمهوریخواهان شده است. مردم از اتفاقاتی كه حول «مارك فولی» از جمهوریخواهان كنگره رخ داده، بهت زده و مأیوس شده اند.
عملكرد بوش و جمهوریخواهان در جهت كاهش دستمزدهای طبقه متوسط حومه نشین و نیز كاهش مالیات های ثروتمندان و سرمایه داران سبب خشم و برافروختگی رأی دهندگان شده است. بزرگترین مسأله ای كه احتمال پیروزی قاطع دموكرات ها را افزایش داده عراق است. تلاش های نظامی آمریكا در عراق كه سبب عمیق تر شدن هرج و مرج شده، عامل مهم دیگر است.
۵۸ درصد شهروندان آمریكایی این اقدام نظامی بوش را یك اشتباه می دانند و تنها ۱۹ درصد به وعده های بوش مبنی بر كسب پیروزی در عراق امیدواراند. آنچه كه بیش از هر چیز دیگری از محبوبیت بوش كاسته، آن است كه وی قدرت نظامی و اخلاقی آمریكا را بنابه دلایلی كه هرگز واقعیت نداشته یا ارزش خود را از دست داده، بر باد داده است.
●مسیر جدید
دموكرات ها وعده مسیر جدیدی را برای كشورشان داده اند عبارتی كه بسیار مبهم است. دموكرات ها این برنامه را به وضوح برای خود تعریف نكرده اند. هنگامی كه بحث بزرگترین مسأله سیاست خارجی كشور یعنی مسیر آینده آمریكا در عراق مطرح می شود حزب دموكرات نمی تواند درباره عقب نشینی یا افزایش نیروها در عراق تصمیم گیری كند. به همین دلیل است كه دموكرات ها در دو سال پایانی دوره ریاست جمهوری بوش اشتیاقی به شكل دهی سیاست خارجی آمریكا ندارند و با خزیدن به گوشه ای در كمین امتیازات هستند.
در شش سال اخیر اشتباهات بسیاری از جمهوریخواهان سر زد: دروغ درباره سلاح های كشتار جمعی صدام حسین، ارتباطات نسنجیده دیك چنی با شركت های صنایع انرژی، شنود مكالمات شهروندان آمریكایی به نام جنگ بوش علیه ترور، روابط میان جك آبراموف لابی گر با كاخ سفید.
دموكرات ها امیدوارند با كسب اكثریت در كنگره این اشتباهات جمهوریخواهان را مورد بازبینی قرار دهند.
دموكرات ها در اندیشه آن هستند كه انتقام سخت گیری های جمهوریخواهان در دوره كلینتون را بگیرند. در دوره ریاست جمهوری كلینتون، جمهوریخواهان ۱۴۰ ساعت را صرف شنیدن شهادت ها درباره نحوه استفاده كلینتون از كارت های تبریك كریسمس كاخ سفید كردند تا از كمك احتمالی وی به دموكرات ها مطلع شوند. اما، برعكس این مسأله، تاكنون تنها ۱۲ ساعت به شهادت درباره رسوایی زندان ابوغریب اختصاص داده شده است. بدون تردید، پس از پیروزی دموكرات ها این روند تغییر خواهد كرد. هفته گذشته بوش پدر گفت از اندیشیدن به اتفاقاتی كه احتمالاً پس از باخت جمهوریخواهان برای پسرش رخ خواهد داد، بیزار است.
●ترفندهای بی نتیجه مرد پشت صحنه بوش
كارل روو استراتژیست برجسته بوش در روزهای پایانی مبارزات انتخاباتی كوشید تا با تبلیغات غافلگیركننده و جدید روند سقوط جمهوریخواهان را متوقف كند. در این راستا، فیلم كوتاهی ساخته و در اینترنت پخش شده كه در آن مادلین آلبرایت وزیر سابق خارجه بیل كلینتون (یك زن چاق كه بسیار شبیه آلبرایت است نقش او را بازی می كند) در حال تمیز كردن غاری است كه اسامه بن لادن در آن پنهان شده است.
كلینتون در این باره گفت: «از چرندیات كارل روو حالم به هم می خورد». اما تاكتیك های روو باعث نشد كه جمهوریخواهان در نظرسنجی ها سیری صعودی داشته باشند. هری رید رهبر اقلیت دموكرات در سنا می گوید: «آنان پیش از این نیز بارها از این بازی ها كرده بودند. اما این شیوه دیگر كارآمد نیست».
بخشی از این مسأله بدان جهت است كه بسیاری از كاندیداهای دموكرات با پذیرفتن توصیه هایی كه هیلاری كلینتون در كتاب خود به آنان كرده، اندكی به جناح راست تغییر موضع داده اند و به احتمال فراوان اكثر آمریكایی ها را به سوی خود جذب خواهند كرد. برای نمونه، «هارولد فورد» در «تنسی» در مبارزات انتخاباتی خود از دردها و علایق مردم سخن به میان آورده است. از سوی دیگر حزب دموكرات افرادی را كه به نحوی با جنگ در ارتباط هستند به میدان فرستاده است: جیم وب در ویرجینیا (او در ویتنام برای آمریكا خدمت كرده است) تامی داك ورث در شیكاگو (وی در جریان جنگ عراق هر دو پایش را از دست داد) و جو سستاك در پنسیلوانیا (وی از دریاداران سابق است كه در جنگ علیه تروریسم فرمانده گروهی از سربازان بوده است).
●زشت ترین مبارزات
جمهوریخواهان تاكنون آتشبار سنگینی را روی سستاك و داك ورث گشوده اند به طوری كه نشریه Congressional Quarterly آن را زشت ترین مبارزات تاریخ معاصر آمریكا می نامد. كورت ولدون رقیب محافظه كار سستاك این كاندیدای كنگره را به عدم وفاداری به خاكش متهم كرد. زیرا هنگامی كه دختر ۵ ساله سستاك به دلیل تومور مغزی نیاز به جراحی پیدا كرد، وی دخترش را به جای آنكه در پنسیلوانیا معالجه كند به بیمارستانی در واشنگتن برد. اما این مانورها در بسیاری موارد خنثی شده است. دیوید كو مشاور سابق رئیس جمهوری اخیراً ضربه مهلكی به ساختار جمهوریخواهان زد و فاش كرد كه در كاخ سفید به بنیادگراهای راست مسیحی كه وفادارترین رأی دهندگان بوش هستند، «خل و چل» گفته می شود.
پیش از برگزاری انتخابات بسیاری از رأی دهندگان پیروزی دموكرات را قطعی دانسته اند بنابراین گمانه زنی های آنان روی كاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری برای انتخابات سال ۲۰۰۸ متمركز شده است. همگان دریافته اند كه انتخابات پنجم نوامبر پل پیروزی برای فتح ریاست جمهوری آینده است. هیلاری كلینتون كاندیداتوری خود را برای انتخابات ریاست جمهوری آینده اعلام می كند. پیروزی او در نیویورك قطعی است و پیروزی در رقابت های انتخاباتی سنا راهیابی وی به كاخ سفید را تسهیل می كند. اما چشم انداز كاندیداتوری هیلاری برای انتخابات ریاست جمهوری احساسات و دیدگاه های متناقض و متفاوتی را در حزب دموكرات به وجود آورده است. برخی منتقدان معتقد هستند كه وی در بسیاری موارد با جمهوریخواهان مصالحه كرده است. اما برای جری فلاول كه یك واعظ انجیلی است، هیلاری یك رقیب رؤیایی خواهد بود. با این حال برخی نسبت به احتمال پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری مردد هستند. بنابراین تازه واردها و چهره های ناشناخته حزب دموكرات به عنوان كاندیداهای احتمالی در انتخابات آینده ریاست جمهوری شانس بیشتری دارند. باراك اوباما از ایلیونیس یكی از استعدادهای خوشایند است. این مرد ۴۵ ساله تاكنون تنها ۲ سال عضو سنا بوده و فاقد تجربه سیاسی است اما او هنوز در این باره به هیچ پرسشی درباره احتمال كاندیداتوری اش پاسخ نداده اما به طور سربسته اعلام كرده كه برای كاندیداتوری در انتخابات ۲۰۰۸ ریاست جمهوری تلاش خواهد كرد.
منبع: اشپیگل ـ ترجمه: هرمز برادران
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست