دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
همه چیز از شاه ایران شروع شد
زمانی که هنوز القاعده به مفهوم تروریسم چنین ابعاد غول آسایی نبخشیده بود، این جوانان تحصیلکرده در دهه ۷۰ میلادی از مخوف ترین تروریست های جهان محسوب می شدند. اما نکته جالب اینجاست که ورود این جوانان به فاز مبارزه مسلحانه و عملیات تروریستی از مخالفت آنان با سیاست های شاه ایران آغاز شد.
در اوج گیری بی وقفه جنبش های دانشجویی در دهه ۶۰ در اروپا دانشجویان آلمانی به شکلی مستمر به مخالفت با سیاست های امریکا در خاورمیانه و ویتنام پرداختند. اما نقطه اوج ماجرا سفر محمدرضا پهلوی به آلمان در سال ۱۹۶۷ بود. اولریکه ماینهوف دانشجوی سوسیالیست آلمانی نامه یی سرگشاده به فرح دیبا می نویسد و سیاست های ضدمردمی او و همسرش را نقد می کند. او و دوستانش شاه ایران را نماد تمام مفاسد سرمایه داری جهان و غارت امپریالیستی لقب دادند و تظاهرات گسترده یی را سامان دادند که در روز ورود شاه به اپرای برلین به اوج خود رسید. برلین در این روز (دوم ژوئن ۱۹۶۷)ساعات تب آلودی را سپری کرد و دانشجویان خشمگین آلمانی با پلیس و گروه های نیمه مسلحی که شایعه شده بود از سوی سفارت ایران بسیج شده بودند به زد و خورد پرداختند. در پایان این ماجرا یک دانشجوی آلمانی کشته شد. دولت آلمان وضعیت فوق العاده اعلام کرد اما جنبش دانشجویی هر روز بیشتر از پیش تشدید می شد. سوءقصد به سخنگوی دانشجویان سوسیالیست، خشم دانشجویان را باز هم بیشتر کرد. از دل این خشم گروهی به نام ارتش سرخ پا گرفت که بعدها به گروه بادر ماینهوف ملقب شد. ترکیبی از نام دو رهبر اصلی گروه آندریاس بادر و اولریکه ماینهوف.طی سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۲ این گروه تروریستی بی وقفه به بمب گذاری، سرقت از بانک و ترور پرداختند تا آنکه در اثر یک بی احتیاطی، سران گروه بازداشت شدند. اولریکه ماینهوف به هشت سال حبس محکوم شد اما در زندان خودکشی کرد.
پایان تلخ جنبش دانشجویی، شوک نیرومندی به جامعه محافظه کار و فرتوت آلمان وارد کرد. بسیاری از سیاستمداران کنونی آلمانی سابقه فعالیت در جنبش دانشجویی دهه ۶۰ آلمان را داشته اند. حتی حزب سبزها از دل جنبش دانشجویان سوسیالیست بیرون آمد. تصویر سمت راست اولریکه ماینهوف است؛ هنگام دستگیری توسط پلیس. عکس وسط آندریاس بادر است. سومین عکس به پتی هرست یکی از دانشجویان تندرو امریکایی مربوط است که همزمان با فعالیت ارتش سرخ عملیات مشابهی را در لس آنجلس و نیویورک پایه ریزی کرد.آری در دهه های شصت و هفتاد دانشجویان خشمگین و مسلح همه جا بودند. به ابتدای مطلب بازگردیم. در قیاس با عملیات القاعده در سال های اخیر این جوانان همچون دخترکان و پسربچه هایی هستند که با عقاید پرشور و خطرناک خود به جنگ غول امپریالیسم رفته بودند.
آرش خوشخو
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست