چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ارتباط منطقی ۹۰ و ۴۵ درصد


۹۰ درصد هزینه های بهداشتی و درمانی در كشورهای توسعه یافته توسط دولت ها تامین می شود.۵۴ درصد هزینه های بهداشتی و درمانی در ایران توسط خود مردم پرداخت شده و تنها ۴۵ درصد این هزینه ها توسط دولت پرداخت می شود!
نتیجه: بی عدالتی در بحث سلامت به شدت در كشور رواج دارد.
این سه عبارت كه یكی از زبان رئیس سازمان نظام پزشكی و دیگری از قول معاون پشتیبانی وزارت بهداشت آمده و سومی اعتراف رئیس كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی است، دیگر جایی برای آمدن هیچ مقدمه ای باقی نمی گذارد.
با این اوضاع خیلی طبیعی است كه نه برای پزشكان دل و دماغ كار كردن باقی می ماند و نه حتی مردم بیچاره هوس مریض شدن یا در صورت ابتلا درمان به سرشان می زند.البته منظور از پزشكان قشر محدودی از پزشكان متخصص و باتجربه نیست بلكه مقصود پزشكان عمومی تازه فارغ التحصیل است كه بعد از گذشتن از هفت خان رستم تحصیل و گذراندن طرح، تازه با توجه به پایین بودن تعرفه ها و بالا بودن هزینه ها از خیر تاسیس مطب به كل می گذرند. ناكافی بودن اعتبارات بخش بهداشت و درمان كشور، تمام اقشار مختلف از پزشك گرفته تا بیمار را تحت تاثیر و فشار قرار داده است. تعرفه ویزیت پزشك عمومی در حال حاضر یكهزار و ۲۰۰ تومان است كه با توجه به هزینه های بالا و تعداد متوسط ۱۰ بیمار در روز، یك پزشك عمومی تنها ۶ هزار تومان در روز درآمد خواهد داشت. با این اوضاع شما هم اگر حتی ۳۰ سال درس خوانده بودید، باز هم عطایش را به لقایش می بخشیدید و از خیر احداث مطب می گذشتید.در حالی كه در كشورهای اروپایی با وجود بالاتر بودن هزینه سرانه بهداشتی، ۱۰ تا ۱۳ درصد درآمد ناخالص ملی به بهداشت و درمان تعلق می گیرد ولی در كشور ما كه اتفاقا كشوری فقیر هم نیست، تنها ۷/۵ درصد به بهداشت و درمان تعلق دارد. این وضعیت و تعرفه های غیرواقعی و ناسالم سبب یك اقتصاد درمان ناسالم و بیمار شده و هیچ چاره ای جز حل این وضعیت نیست. متاسفانه ناكافی بودن اعتبارات بخش بهداشت و درمان تنها معضل سیستم بهداشتی درمانی كشور نیست، بلكه در توزیع امكانات و تجهیزات بیمارستانی و درمانی و نحوه ارایه خدمات بهداشتی هم اشكال اساسی وجود دارد. در حال حاضر در برخی نقاط كشور به ازای هر ۶ هزار نفر یا بعضا به ازای هر ۱۱۳ هزار نفر جمعیت یك واحد بهداشتی درمانی وجود دارد و در حالی كه در بعضی نقاط كشور برای هر ۳۹۰ نفر یك تخت بیمارستانی وجود دارد، در یك استان دیگر برای هر هزار نفر یك تخت وجود دارد.دكترمحمدرضا ظفرقندی رئیس سازمان نظام پزشكی كشور، اشتغال پزشكان، اصلاح ساختار مدیریت و اقتصاد درمان را سه محور عمده در یك ارتباط تنگاتنگ می داند كه همگی باید هم راستا بررسی شوند.به نظر می رسد كلید حل تمامی این معضلات در سرانه درمانی باشد كه چاره ای جز افزایش یافتن ندارد.با این اوضاع خیلی طبیعی است كه نه برای پزشكان دل و دماغ كار كردن باقی می ماند و نه حتی مردم بیچاره هوس مریض شدن یا در صورت ابتلا درمان به سرشان می زند
هر روز طرح جدیدی برای سامان دادن به این اوضاع ارایه می شود ولی معلوم نیست به چه دلیل اكثرا یا آن طور كه باید و شاید پاسخگو نیست یا اینكه حتی خود مشكلی می شوند اضافه بر سایر مشكلات. به عنوان مثال محمدجعفر قائم پناه، معاون پشتیبانی وزارت بهداشت معتقد است كه طرح خودگردانی بیمارستان ها كه یكی از همین طرح هاست، تاكنون برای مردم و مسوولان مشكلات زیادی ایجاد كرده و بازنگری در آن بسیار ضروری است. هم اكنون ۶۰ درصد بودجه بهداشتی و درمانی كشور را بیمارستان ها هزینه می كنند و ناكافی بودن اعتبارات بخش بهداشت و درمان، بالا بودن سقف خانوار در هزینه های درمان و عدم دسترسی كامل به خدمات درمانی باعث شده كه انجام تلاش های زیادی برای حفاظت از بیمار در برابر هزینه های مالی، اصلاح ساختار مدیریتی بیمارستان ها و رعایت شان و جایگاه بیمار ضروری شود.تعامل وزارت بهداشت و مجلس شورای اسلامی برای رفع مشكلات بخش بهداشت و درمان كشور بسیار مهم است، البته به شرطی كه اختلاف سلیقه ها مانع رسیدن به یك نتیجه مناسب و موثر نشود.دكتر امیدوار رضایی رئیس بخش كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی می گوید: برای رفع مشكلات بهداشتی، درمانی مردم باید برنامه ها و اهداف را روی چشم انداز ۲۰ ساله قانون برنامه ریزی كنیم.وی معتقد است در دولت نیز به لحاظ آئین نامه ها كه باید به تایید هیات وزیران برسد از برنامه مصوب عقب هستیم. رضایی هم خواستار تعامل بیشتر روسای دانشگاه های علوم پزشكی كشور با نمایندگان مجلس و كمیسیون بهداشت و درمان مجلس است.اگر قرار باشد این تعامل و هم فكری حتی گوشه ای از معضلات بهداشت و درمان كشور را چه از جنبه كادر پزشكی و پیراپزشكی و چه از جنبه مشكلات بیماران حل كند، جای امیدواری است، حتی اگر قرار باشد ۲۰ سال طول بكشد.
منبع : خبرگزاری فارس