چهارشنبه, ۱۶ آبان, ۱۴۰۳ / 6 November, 2024
مجله ویستا

اراقیطون(برگ باباآدم)


اراقیطون(برگ باباآدم)
ریشه و برگهای این گیاه در درمان با گیاهان دارویی مورد استفاده ....
كارشناسان طب گیاهی انگلیس در طول قرون وسطی ریشه اراقیطون (باباآدم) را در درمان كوركها، اسكوربوت و روماتیسم به "سارساپاریلا" ترجیح می دادند. درمانگران بومی آمریكا علاقمند به باباآدم بعنوان یك گیاه دارویی بودند. كارشناسان طب گیاهی آمریكا از ریشه ها و تخم این گیاه به عنوان ماده تصفیه كننده خون و مسكن درد به مدت بیش از دو قرن استفاده كرده اند.
ریشه و برگهای این گیاه در درمان با گیاهان دارویی مورد استفاده قرار می گیرد، اما اغلب مصرف ریشهٔ آنرا ترجیح می دهند. گیاه باباآدم عمدتاً در درمان آرتریت، نقرس و سایر حالات التهابی مورد توجه است. تصور میشود كه این گیاه با تحریك كبد در درمان نقرس و روماتیسم مفید واقع میشود. این گیاه به عنوان ادرارآور (دیورتیك) مورد استفاده قرار می گیرد. تنفس را راحت می كند و این حالات سبب میشود كه این گیاه در درمان نقرس مؤثر واقع شود. كارشناسان طب گیاهی در سرتاسر جهان برای درمان طیف و سیعی از بیماریها از جمله ذات الریه، آبسه، آكنه، تب، شوره سر و عفونتهای گلو و همچنین التهاب از باباآدم استفاده كرده اند. با این وجود، اسناد و مدارك دال بر مؤثر بودن باباآدم در درمان نقرس، آرتریت و بیماریهای پوستی عمدتاً كافی نیست.
● معرفی گیاه
گیاه باباآدم ابتدا در اروپا و شمال آسیا رویید. عضوی از این گیاه كه تیره "تاتاری" است بعنوان یك گیاه دو ساله امروزه در سرتاسر ایالات متحده می روید. این گیاه دارای شاخه های پهن است و ارتفاع آن به سه یا چهار پا می رسد. گلهای ارغوانی آن بین ماههای ژوئن و اكتبر غنچه باز می كنند. شكل دیگری از گیاه باباآدم، دارای برگهای پیچ خورده و قلبی شكل است كه قسمتهای بالای آنها سبز اما قسمت پائین مایل به سفید است. ریشه های عمیق این گیاه دارای رنگ سبز متمایل به قهوه ای با قسمتهای بیرونی تقریباً سیاه است. ریشه های آن مهمترین بخش گیاه است كه برای اهداف درمانی مورد استفاده قرار می گیرد.
این گیاه بصورت وحشی بخوبی رشد می كند اما در معرض نور و خاك، خشك و پژمرده میشود. كارشناسان طب گیاهی برگهای این گیاه را در طول اولین سال رشد آن جمع آوری می كنند و ریشه های آنرا در پائیز اولین سال پس از كاشت گیاه (یا در طول بهار آتی قبل از اینكه گلها غنچه باز كنند) برداشت می كنند.
● تركیبات گیاه
گیاه باباآدم حاوی عناصر و تركیبات فعالی بنام "لاكتون سیسكوئیترپین" است. این گیاه دارای درصد بالایی هیدرات كربن بنام اینولین یا (فراكتوسان) است. همچنین حاوی روغن مایع، استرول های گیاهی، تانین و روغن چربی دار است. كارشناسان طب گیاهی از قدیم الایام از ریشه و برگهای این گیاه در درمان آرتریت، روماتیسم، نقرس، بیماریهای پوستی، اسكوربوت، بیماریهای آمیزشی، پسوریازیس و سایر اختلالات پوستی استفاده می كردند. اما آنها مطمئن نیستند كه كدام تركیب و عنصر فعال موجود در ریشه این گیاه عامل خواص درمانی است.
● اشكال موجود
فرآورده های این گیاه از ریشه ها یا برگهای تازه و خشك آن تهیه میشوند. معمولاً میتوانید آنرا بصورت پودر ریشه خشك شده، عصاره (مایعی كه از طریق جوشاندن گیاه در آب تهیه میشود)، تنتور (محلولی از گیاه در الكل یا آب و الكل) یا عصاره مایع تهیه كنید.
● نحوه مصرف
ریشه باباآدم در میان كارشناسان سنتی طب گیاهی برای درمان روماتیسم، نقرس، تاولهای پوستی و عفونت مثانه مورد توجه است. این گیاه اشتها را تحریك می كند، لذا كارشناسان امروزی برای درمان بی اشتهایی عصبی آنرا توصیه می كنند. این گیاه همچنین بعنوان داروی ادرارآور برای درمان علائم مجاری معده ای - روده ای یا برای مصرف موضعی درمان پوست فلسی و پسوریازیس مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات علمی بعمل آمده در طول تقریباً پنجاه سال بیش نشان داد كه ریشه باباآدم دارای پاره ای خواص آنتی بیوتیكی است. اسناد و مداركی نیز دال بر مؤثر بودن این گیاه در درمان كوركها وجود دارد. برخی افراد حتی ادعا می كنند كه ریشه این گیاه در درمان دیابتیها نیز مؤثر است. اما تحقیقات بعمل آمده در خصوص دیابتیها چندان سریح و روشن نیست.
در یك تحقیق به عمل آمده معلوم گشت كه این گیاه سبب كاهش میزان قند خون و براساس تحقیق دیگری حتی سبب تشدید علایم و ناراحتیهای دیابت در حیوانات گردید.
تحقیقات اخیر نشان داده كه این گیاه از آسیب مواد شیمیایی خطرناك منعقد شده به سلولها پیشگیری كرده است. این دستاورد موید این احتمال است كه گیاه مزبور می تواند در كاهش میزان خطر رشد سرطان ناشی از مواد شیمیایی سمی جلوگیری كند. گیاه باباآدم را می توانید به صورتهای زیر به عنوان تقویت كننده روزانه مصرف كنید:
▪ ریشه خشك: ۲ تا ۶ گرم عصاره این گیاه روزانه سه بار.
▪ تنتور (۱/۵): ۸ تا ۱۲ میلیلیتر روزانه سه بار.
▪ عصاره مایع (۱/۱): ۲ تا ۶ میلیلیتر روزانه سه بار.
▪ چای گیاه: ۲ تا ۶ گرم در ۵۰۰ میلیلیتر آب.
● نكات احتیاطی
خطر شناخته شده ای كه مرتبط به استفاده از باباآدم باشد، وجود ندارد، اما هنگام تماس با آن مراقب باشید چون شانس كمتری وجود دارد كه آدم بتواند از تحریك پوستی ناشی از استعمال آن گریزی داشته باشد. اگر باردار یا شیرده هستید، به این گیاه دست نزنید. چون ممكن است سبب تحریك رحم گردد كه نهایتاً به سقط جنین منتهی خواهد شد.
در هر صورت، در این مرحله بهتر است از مصرف زیاده از حد آن (به ویژه ریشه آن) اجتناب ورزید چون كارشناسان هنوز اثرات سمی بودن این گیاه را به طور عمیق تحقیق نكرده اند.
● تداخل های احتمالی
اگر تحت درمان بیماری دیابت هستید، از مصرف زیاده از حد این گیاه اجتناب ورزید زیرا می تواند اثر سایر داروها را خنثی كند. اگر مبتلا به دیابت هستید، با پزشك خود قبل از مصرف این گیاه یا هر تقویت كننده دیگری مشورت كنید.
منبع : در گاه طب مکمل جایگزین ایران