جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

استقلال و پرسپولیس در سالی که گذشت


استقلال و پرسپولیس در سالی که گذشت
می‌خواهیم مروری داشته باشیم بر عمده ترین رویدادهای استقلال و پرسپولیس در سالی كه گذشت. سالی كه فراز و فرودهای بسیاری هم برای سرخابی های پایتخت در بر داشت.
● استقلال
بدون شك سال ۸۵ سال خوبی برای استقلال و استقلالی ها نبود. شاید بتوان عنوان كرد تمام رویدادهایی كه امسال آبی ها تجربه كردند (سوای قهرمانی در لیگ ۸۴ ) تلخ بود. رویدادهایی كه بعضاً نادر هم به نظر می رسید.
▪ اولین قهرمانی
در پنجمین دوره برگزاری رقابت های لیگ برتر، استقلالی ها اولین قهرمانی خود رادر لیگ حرفه ای ها تجربه كردند؛ مقامی كه قلعه نویی بعد از ۲ سال ناكامی توانست در سال سوم حضورش برای آبی ها به ارمغان بیاورد. رقابت سخت و فشرده استقلال و پاس را قلعه نویی با بهره گیری از هوش برترش نسبت به دنیزلی به سود خود خاتمه داد تا به این مربی ترك تبار بفهماند در ایران علاوه بر توان فنی باید ویژگی های دیگری هم در یك مربی باشد تا وی بتواند رقبایش را جا بگذارد. البته در پایان سال همه دیدیم كه داغ این قهرمانی بر دل استقلالی ها ماند.
▪ انتقام آبی
بعد از پیوستن نیكبخت به پرسپولیس، خیلی ها منتظر بودند استقلالی ها به جای او یكی از بازیكنان تیم سرخ را شكار كند اما مسؤولان استقلال به جای یك نفر ۲ نفر را جذب كردند؛ علی انصاریان و علی علیزاده ای كه فصل قبل حضور در پرسپولیس را به استقلال ترجیح داده بودند، البته نكته خاص این انتقام نه چندان قابل توجه، آن بود كه انصاریان و علیزاده در حالی به استقلال پیوستند كه از پرسپولیس اخراج شده بودند. مقایسه هم كه بكنیم، متوجه تفاوت میزان تأثیرگذاری نیكبخت در پرسپولیس و انصاریان و علیزاده در استقلال خواهیم شد.
▪ جدایی سرمربی
تیم ملی كه عازم جام جهانی شد و برگشت، دوره بلندمدت حضور برانكو در این تیم هم پایان یافت. امیر قلعه نویی سرمربی استقلال، سرمربی تیم ملی شد و استقلال را برای دستیارش مرفاوی باقی گذاشت. قطعاً بعد از ۳ سال حضور مداوم، جدایی قلعه نویی رخداد بزرگی برای استقلال محسوب می شد.
▪ لوك خوش شانس
وقتی خودت را برای كارشناسان به عنوان یك سرمربی مقتدر مطرح نكنی و همیشه زیرسایه شخص دیگری به كارت ادامه بدهی، حاصلش این می شود كه حتی اگر در اولین تجربه سرمربیگری، فصل را با بردهای پیاپی آغاز كنی، كسی این پیروزی ها را به حساب توان فنی شما نگذارد. اما از آنجا كه باید واكنشی در قبال این مسایل بروز داده شود، نتیجه آن می شود كه لقب «لوك خوش شانس» می شود جزیی از پرونده كاری مرفاوی در فوتبال این سرزمین. حالا اینكه موفقیت مرفاوی «حداقل از نظر كسب نتیجه و جایگاه تیمی درجدول رده بندی» چقدر حاصل توان فنی یا خوش شانسی او است، موضوعی است كه عاقلان دانند.
▪ حذف از جام حذفی
روزی كه استقلال در دیدار مقابل مقاومت بسیج فارس شكست خورد و بدین ترتیب از جام حذفی كنار رفت، خیلی ها واكنش چندان تندی نشان ندادند چون همه بر این مسأله اصرار داشتند كه آبی ها در لیگ قهرمانان حضور دارند و چه بسا حذف از جام حذفی به نفع آبی پوشان باشد. البته آن موقع كسی نمی دانست لیگ قهرمانان دركار نخواهد بود وگرنه مرفاوی به همین راحتی
نمی توانست از عواقب این شكست خلاصی یابد.
▪ خداحافظ لیگ قهرمانان
از قدیم گفته اند حقیقت را هرچقدر هم كه تلخ باشد، باید پذیرفت. اینكه چه كسی اجازه نداد لیست اسامی بازیكنان استقلال به موقع به كنفدراسیون فوتبال آسیا ارسال شود، موضوعی است كه بیانش در حال حاضر دردی را درمان نخواهد كرد. استقلال به سبب یك غفلت جمعی از حضور در لیگ قهرمانان محروم شد تا دود این آتش خود افروخته علاوه بر چشم هواداران، به چشم مدیران استقلال هم برود. به هرحال كاری است كه شده!
● پرسپولیس
فراز و فرود پرسپولیس در سال گذشته كمتر از استقلال نبود هرچند كه به آن اندازه تلخ تمام نشد. پرسپولیس به همان روال نه چندان موفق سال ۸۴ ادامه داد تا حداقل معلوم شود مشكلات پرسپولیس به خاطر نوع مدیریت علی پروین نبود.
▪ انتقال جنجالی
اگرچه فضای فوتبال كشور در برهه ای تحت تأثیر جام جهانی بود اما این دلیل نمی شد نیكبخت به فكر خویش نباشد، او كه قراردادش با استقلال پایان یافته بود، با یك چرخش ۱۸۰ درجه ای رفت زیر بیرق سرخ ها تاحضور درجمع پرسپولیسی ها را هم تجربه كرده باشد. قطعاً هیچ كس به اندازه قلعه نویی از این كار نیكبخت شوكه نشد چون او حتی قول و قرارهایش را هم با این بازیكن گذاشته بود.
▪ اخراج آری هان
البته نیاز به اخراج كردن هم نبود چون خود آری هان عملاً در ایران حضور نداشت. از كارهای این هلندی سیاستمدار كمتر كسی سر در می آورد. اگر امروز بازیكنانش را در ورزشگاه كارگران تمرین می داد، نمی توانستی مطمئن باشی فردا سر از آمستردام در نیاورد. به هرحال انصاری فرد برای اینكه ضرب شستی هم به آری هان نشان داده باشد، ابتد او را به دفتر خود در تهران كشاند و سپس حكم اخراجش را گذاشت كف دستش. بدین ترتیب رنج سفر بر تن آری هان ماند.
▪ استخدام دنیزلی
از آنجا كه هر آمدنی رفتنی هم دارد و ایضاً هر رفتنی نیز آمدنی، مصطفی دنیزلی بازهم به ایران آمد تا یك سال دیگر را در لیگ پرنوسان فوتبال كشور ما سپری كند. انصاری فرد كه پای قرارداد را امضا كرد، خیلی ها معتقد بودند او فردی بهتر از آری هان را استخدام كرده است. هرچند برخی ها نیز اصرار داشتند با وجود كسب نتایج نسبتاً خوب در پاس، دنیزلی كسی نبود كه بتواند پرسپولیس را جمع كند. حالا كه سال دارد تمام می شود، قضاوت درمورد دنیزلی راحت تر است.
▪ شكست در فینال
اگر دنیزلی می توانست پرسپولیس را به مقام قهرمانی جام حذفی برساند، كار عجیبی نكرده بود. چون كار اصلی را آری هان كرده بود اما مربی ترك تبار حتی از عهده همین كار هم برنیامد تا پرسپولیس با شكست در فینال جام حذفی، از حضور در لیگ قهرمانان آسیا محروم شود.
▪ جدایی استیلی
استیلی با علی پروین كار كرد و در پی آن وقتی آری هان و یونگ هم تیم را تحویل گرفتند، باز كنارشان بود و توانست توجه این افراد را جلب كند. اما دنیزلی كه آمد، از همان ابتدا با استیلی سرناسازگاری گذاشت و به نوعی بدبینی درمورد استیلی دچار شد و با وجود حمایت های انصاری فرد، بالاخره كاری كرد تا استیلی قید حضور در پرسپولیس را بزند. جدایی استیلی دست كم برای بازیكنان تیم بسیار ناخوشایند بود.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی