یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

کلسیم و پیشگیری از سرطان


کلسیم و پیشگیری از سرطان
توصیه‌های مهربانانه مادربزرگ‌ها را به یاد می‌آورید؟ <شیر بخور، سبزی مصرف كن، هوای تازه و تمیز استنشاق كن و از نور خورشید استفاده كن.> حال كه بعد از سال‌ها، ارتباط مصرف لبنیات (به‌عنوان منبع كلسیم) و نور خورشید (به‌عنوان منبع ویتامین )D در كاهش خطر ابتلا به سرطان كشف شده است، پی می‌بریم نصایح دلسوزانه آنها ریشه علمی داشته است.
از ۵۰ سال پیش تاكنون، تحقیقاتی كه در رابطه با عوامل بازدارنده بروز سرطان‌ها انجام می‌شد، نشان می‌داد كه ارتباط مستقیمی میان مصرف ویتامین D و كلسیم و كاهش خطر ابتلا به سرطان‌ها وجود دارد ولی هیچ‌گاه نتایج دقیق و مشخصی به دست نمی‌آمد. به عنوان مثال، در سال‌های دهه ۱۹۵۰، دانشمندان ارتباط میان مناطق جغرافیایی و میزان سلامت افراد را بررسی كردند.
آنها مشاهده كردند در مناطقی كه بیشترین میزان دریافت نور خورشید را دارند (كه به ساخت ویتامین D در بدن منجر می‌شود) كمترین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان كولون مشاهده می‌شود.
از آن زمان تحقیقاتی كه روی انسان و حیوان انجام می‌شد، به تاثیر مصرف كلسیم و ویتامین D در كنار هم و كاهش خطر ابتلا به طیف وسیعی از سرطان‌ها مانند پستان و كولون تا پروستات و لنف توجه می‌كردند.
اطلاعات مستدلی در دو تحقیق انجام شده اخیر نشان می‌دهد كه مصرف كلسیم و ویتامین D‌ چه از طریق منابع غذایی و چه به صورت مكمل به طور شگفت‌آوری به كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها منجر می‌شود.
اولین تحقیق صورت گرفته از سوی دكتر لین و همكارانش در دانشگاه هاروارد كه ماه پیش در مجله پزشكی داخلی منتشر شد، نشان داد كه زنان در سنین قاعدگی با مصرف مقادیر بالایی كلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی‌شان كمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می‌گیرند تا كسانی كه میزان كمتری از این مواد مغذی مصرف می‌كنند.
در دومین تحقیق كه سه هفته پیش در مجله تغذیه پزشكی به وسیله دكتر لیپ و همكارانش در دانشگاه كریگتون منتشر شد، اطلاعات تكان‌دهنده‌تری ارایه شد مبنی بر اینكه مكمل یاری تغذیه‌ای ویتامین D‌ و كلسیم علاوه بر سرطان پستان، به كاهش خطر ابتلا به تعداد بسیار زیادی از سرطان‌ها منجر می‌شود. بنابراین نتایج این دو تحقیق نشان داد كه ارتباط قوی و محكمی میان مصرف این دو ماده مغذی و جلوگیری از ابتلا به سرطان وجود دارد.
در مطالعه‌ای كه دكتر لین و همكارانش انجام دادند، ۱۰۵۸۷ زن در سنین باروری و ۲۰۹۰۹ زن در سنین یائسگی بالای ۴۵ سال به مدت ۱۰ سال تحت بررسی قرار گرفتند. نتیجه مطالعات این‌‌گونه بود كه دریافت مقادیر بالای كلسیم و ویتامین D به كاهش خطر ابتلا به سرطان پستان منجر می‌شود اما فقط در زنانی كه در سنین قاعدگی قرار دارند و بعد از یائسگی تاثیری بر این روند ندارد.
در این مطالعه زنانی كه میزان بالایی كلسیم به تنهایی مصرف كرده بودند، ۳۹ درصد كمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان قرار گرفتند و گروهی كه میزان بالایی ویتامین D به تنهایی مصرف كرده بودند، ۳۵ درصد كمتر از سایرین در معرض سرطان قرارگرفتند ولی جالب‌تر اینكه در زنان در سنین قاعدگی مصرف مقادیر بالای كلسیم و ویتامین D در كنار هم به كاهش رشد تومورهای پستان و حتی تومورهای بدخیم پستان كه غدد لنفاوی را درگیر می‌كنند، منجر شد. متاسفانه در زنان در سنین یائسگی مصرف مقادیر بالای این دو ماده مغذی تاثیری بر پیشگیری و ابتلا به سرطان ندارد.
در اولین مطالعه‌ای كه به وسیله لیپ و همكارانش انجام شده بود، آنها ۱۲۰۰ زن از ۹ كشور گوناگون را مورد مطالعه قرار دادند تا ببینند آیا مكمل‌های كلسیم و ویتامین D غیر از سرطان پستان روی سایر سرطان‌ها هم تاثیر دارد یا نه. آنها بعد از ۱۰ سال بررسی مشاهده كردند كه خطر سرطان در كسانی كه این دو ماده مغذی را با هم دریافت كردند، ۶۰ درصد و در كسانی كه فقط كلسیم مصرف كرده بودند، ۴۷ درصد كاهش یافت.
اینها نتایج شگرفی در پیشگیری و ابتلا به سرطان هستند. حتی در كسانی كه تركیب این دو ماده مغذی تاثیری بر پیشگیری از بروز سرطان در آنها ندارد (مانند زنان در سنین یائسگی)، مصرف این دو ماده كمك بزرگی به تمام ارگان‌های بدن‌شان می‌كند كه بسیار سودمند است.‌
منبع : روزنامه سلامت