شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا
هفتاد و سه سال دوستی
زینالعابدین مؤتمن برادرزاده فتحعلی خان صبای کاشانی است. فتحعلی خان که در خاندان خود معروف به «آقای فتحعلی» استپنج برادر بودهاند. برادر بزرگتر - محمدعلی خان مستوفی - وزیر و مستوفی لطفعلی خان زند بود. وقتی بر سر کار بود به دستورلطفعلیخان نامههای تند و با کنایات زننده به آغا محمدخان نوشت.
آغا محمدخان که بر زندیه مسلّط شد و خاندان زندیه را برانداخت به محمدعلی خان مستوفی دسترسی پیدا میکند و هر چه او راوادار میکند که از کردههای خود اظهار ندامت و پشیمانی کند، در محمدعلی خان مؤثر واقع نمیشود، آغا محمد خان هم دستور قتل اورا صادر میکند.
پس از آغا محمدخان نوبت سلطنت به باباخان (= فتحعلی شاه) میرسد. فتحعلی شاه در این وقت در شیراز بود. از شیراز به طرف تهرانبه راه میافتد تا بر تخت سلطنت بنشیند و تاجگذاری کند. بر سر راه در کاشان سری به فتحعلی خان صبا میزند و از او دلجوئی میکند. صباهم قصیدهای درباره نوبت سلطنت و به تخت نشستن او میگوید و سوار میشود و با شاه به تهران میآید و شاعر دربار فتحعلی شاه میشود.پسر محمدعلی خان - میرزا احمد خان صبور - در خاندان مؤتمن معروف به میرزا احمد شهید است چون مستوفی عباس میرزا بود و در رکابعباس میرزا در جنگلهای روسیه با ایران کشته شد. ذکرش در روضهٔ الصفای ناصری تالیف رضا قلی هدایت آمده است. دیوان میرزا احمدصبور به خط خود او در اختیار زین العابدین مؤتمن است.
پس از میرزا احمد خان صبور شاعر - میرزا محمد خان مستوفی و پس از او میرزا زینالعابدین خان مؤتمن الاطباء طبیب دربارناصری و پس از او میرزا داوُد خان و پس از او زینالعابدین مؤتمن پا به عرصه زندگانی میگذارند.
در مرآت القاسان تألیف کلانتر چاپ ایرج افشار نام افراد این خاندان به تفصیل آمده است.
خانه مؤتمن در یکی از کوچههای فرعی پامنار در نزدیکی منار است. این کوچه ابتدا به نام کوچه حمام کاشیها معروف بود. پس ازاین که حمّام از میان رفت به کوچه کاشیها شهرت پیدا کرد و امروز کوچه نوری زاده خوانده میشود.
مدخل امروزی خانه تازه ساز است. دَرِ ورودی قدیم در غرب دَرِ امروزی بود و مانند درهای قدیمی خانههای تهران از چند الوار ودماغهای برجسته و چند گل میخ و دو کوبه آهنین بود. از این در به یک هشتی و از آنجا به دالون تاریکی وارد میشد و انتهای دالون درطرف راست درگاهی بود که پردهای جلو آن آویخته بودند و به گوشه جنوب غربی حیاط راه داشت حیاط خانه بزرگ است با چهار باغچهگلکاری و حوضی در جلو ساختمان.
ساختمان رو به قبله و سه طبقه است. نیمی از ارتفاع زیر زمین داخل زمین است و نیمی ازآن بالای زمین. طرح بنای زیر زمین با دو قطعه دیگر یکسان است یعنی تالاری در وسط و دوطرف آن دو اطاق سه در چهار است. ایوانی در جلو تالار و اطاقهاست. پلههای ورود به ایوان درکنج دیوارهای شرقی و غربی است. عمر این خانه بالغ بر صد و سی سال است ولی ساختمانقدیمی را میرزا زینالعابدین خان مؤتمن الاطباء خراب کرد و این بنای سه طبقه فعلی را بر جایآن ساخت مأموران خفیه به ناصرالدین شاه رساندند که حکیم باشی شما ساختمانی سه طبقهساخته است. ظاهراً این ساختمان در زمان خود بینظیر یا کم نظیر بوده است تنها تغییری کهاخیراً (سال ۱۳۷۶) در این حیاط پیدا شده انداختن درختان سر به فلک کشیده کاج است. مؤتمندر این خانه رشد و نما کرد.
آشنائی من با مؤتمن سال ۱۳۰۴ شمسی شروع شد اوایل سال تحصیلی این سال، رئیسمدرسه او را از پنج مخصوص به کلاس چهارم آورد. یعنی یک کلاس او را پائین آوردند و مؤتمناشک ریزان در نیمکت جلو نشست و دستمال به دست گریه میکرد. در سال ۱۳۰۶ از مدرسهابتدائی امریکائی تصدیق ششم ابتدائی گرفتیم و وارد کالج امریکائی شدیم. کالج امریکائی درسال ۱۳۰۷ از بنای قدیمی که در خیابان قوام السلطنه بود به ساختمان نوساز در اراضی بهجت آباد آمد. نقشه این ساختمان را «مسیو مارکف کشیده بود و کار ساختمانی آن زیر نظر استادحسین معمار اداره میشد. جلو این ساختمان از ابتدا استخر بزرگی ساخته بودند و دو درختسرو در دو طرف دَرِ ورودی کاشته بودند. دکتر جردن میگفت که این سروها به یاد سروهائیاست که پدران زرتشتی شما در دو طرف درهای ورودی بناهای متبرک مینشاندند. طرف چپپلههای سنگی بنا، سنگی تراشیده در دیوار بنا نصب شده بود که سال ۱۳۰۷ شمسی را با سالمیلادی مطابق و موافق آن روی آن نقر کرده بودند. در پی بنا زیر این سنگ تاریخدار، به تقلیدلوحه طلائی که در تخت جمشید اخیراً پیدا شده بود در جعبهای از سنگ تراشیده تاریخ شروع وختم بنا و نام بانی آن ROLLSTONE بر روی ورقهای فلزی حک شده است. نمونهای از سکههایزمان نیز در این جعبه جای داده شد.
بنای کالج امریکائی ساختمانی است دو طبقه که زیر سراسر آن زیر زمین است. دَرِ ورودیاصلی میان راهرو و اطاقهاست که در آن کلاسها برپا میشود. از دَرِ ورودی به زیر فضای مدوریمیرسیم که گنبد بزرگی به آن زدهاند. دو طرف فضای زیر گنبد، اطاق رئیس و معلّمان و اطاقدفتر نام نویسی و برنامه ریزی و امثال آنهاست. کتابخانه در آخر راهروی غربی و متصل به سالنمطالعه بود. آزمایشگاه و وسایل ورزشی در زیر زمین قرار داشت. مؤتمن دوره متوسطه را دراین ساختمان گذراند به این ساختمان که وارد شدیم بنده مؤتمن را کمتر در کلاسها مرتبمیدیدم چون درسهای ما «واحدی» بود و گاه اتفاق میافتاد که شاگرد کلاس نهم با کلاس هشتمو هفتم درس داشت.
اوایل گل سرخ و ابتدای بهار درختان کهن گل طاووسی باغ قدیم بهجت آباد که ساختمانکالج در اراضی آن ساخته شده بود گلهای زرد فراوان و زیبائی داشتند و چون کهن سال و کلفتشده بودند زیر شاخههای آنها سایه انداز بود. ما گاهی از کلاسها فرار میکردیم و زیر درختان گلطاووسی جلسات قصهگوئی و نقّالی داشتیم. نقّال این جلسات مؤتمن بود. داستانهای حسینکُرد و اسکندرنامه و شاهنامه فردوسی را حفظ داشت و ما را به دور خود جمع میکرد و برای ماقصّه میگفت. مستر بویس - ناظم مدرسه - به کلاسها سرکشی میکرد و متوجه غیبتدانشجویان میشد به دنبال ایشان در محوطه کالج یا در خارج در خیابان پهلوی جدید الاحداث،کنار آب کرج که تازه به تهران آورده بودند یا در قهوهخانه آقا موچول که بیشتر شکل خراباتداشت ما را پیدا میکرد و جلو میانداخت و به سر کلاسها میبرد. مؤتمن اغلب در میان اینجماعت بود. مؤتمن زیاد حوصله درس خواندن و مرتب سر کلاس حاضر شدن را نداشت. درعالم خود بود و به خواندن کتابهای خارج از کلاس بیشتر وقت خود را میگذراند. در همین ایامدر روزنامه امید قدیم اشعار فکاهی خود را، با امضاء مستعار به چاپ میرساند. در همین روزهاآشیانه عقاب را نوشت که سال گذشته چاپ دهم آن نیز منتشر شد.دوره متوسطه را کجدار و مریز گذراندیم. تصدیق شش ساله ابتدائی ما چون رسمی نبودمورد قبول وزارت معارف قرار نگرفت و ما مجبور شدیم در کلاس یازدهم تصدیق شش سالهابتدائی دولتی بگیریم. چون در کالج امریکائی که مدرسه کفّار بود قرآن و شرعیات جزء برنامه مانبود در سن نوزده سالگی به خواندن قرآن و آموختن شرعیات پرداختیم مؤتمن هم تصدیقمتوسطه دولتی گرفت و هم دوره B. A کالج را گذراند و در همان کالج مشغول تدریس شد ویکی دو سالی پس از من به دانشسرای عالی راه یافت. باز هم معلّم بود و هم متعلّم، از سال۱۳۲۰ معلّم رسمی وزارت معارف شد و استخدام دولتی را پذیرفت و تا سال ۱۳۵۰ پس از سیسال تدریس باز نشسته شد ولی دست از معلمی بر نداشت و هفت سال هم با دکتر محمدعلیمجتهدی همکاری کرد در همین ایّام است که دکتر مجتهدی با کوشش و پشتکار و مراجعه مرتببه تعلیمات متوسطه وزارت فرهنگ، مرا از دبیرستان شرف به دبیرستان البرز منتقل کرد در ایندوران هم سیزده سال از عمر مخلص با مؤتمن گذشت.
مؤتمن در سال ۱۳۵۷ از معلمی دست کشید و در خانه به مطالعه و تحقیق پرداخت و تاامروز به کار خود مشغول است.
تصنیفات و تألیفات مؤتمن
۱ - آشیانه عقاب کتابی است داستان مانند درباره حسن صبّاح و اسماعیلیان ایران. این کتاب ابتدادر پاورقی روزنامه شفق سرخ در سال ۱۳۱۳ مرتباً چاپ میشد. مؤتمن در این وقت سالهایبیست و بیست و یک سالگی را میگذراند. در سال ۱۳۱۵ این کتاب در دو مجلد انتشار یافت واز چاپ ششم به بعد در یک مجلد قطور چاپ شد و امروز چاپ دهم آن نیز به پایان رسیدهاست.
۲ - اشعار برگزیده صائب شامل شش هزار بیت در سال ۱۳۲۰ به چاپ رسید.
۳ - گلچین اشعار صائب با خط علیاکبر کاوه در سال ۱۳۳۲ از چاپ بیرون آمد.
۴ - شعر و ادب فارسی در سال ۱۳۳۲. این کتاب در آن زمان برنده جایزه سلطنتی شد.
۵ - تحّول شعر فارسی سال ۱۳۳۵ کتاب برگزیده سال در انجمن کتاب شد.
۶ - برگی چند از دفتر زندگی سال ۱۳۴۲.
۷ - گهرهای راز از دریای اندیشه صائب سال ۱۳۶۴ این کتاب تهذیبی است از اشعار برگزیدهصائب.
۸ - اشعار فکاهی با نام مستعار که سالهای متمادی در مجله امید قدیم به چاپ میرساند.
۹ - اداره روزنامه جوانان ایران که مخصوص کالج البرز بود به مدت دو سال.
۱۰ - نوشتن چندین کتب درسی ادبی با همکاری یکی دو تن از دوستان.
سفرها
مؤتمن مرد راه و عاشق سیر و سیاحت است. جوّال و جهانگردی در ایران نمیشناسم که بهاندازه مؤتمن سفر کرده باشد.
در سال ۱۳۲۶ مدت ده دوازده روز به اصفهان و شیراز و تخت جمشید و سر قبر کُورُشرفتیم. حاشیه جنوبی دریای خزر را زیر پا در آوردیم. یکی از تعطیلات نوروزی با ابوالقاسمقربانی و جمال شهیدی و تقی تفضلی و داود کاظمی و سید صادق گوهرین به شمال رفتیم. شباول را در بابوده (= مرزن آباد امروز) ماندیم و فردا صبح نمایش «عروسی ماراُو» را تماشا کردیمو از بابوده تا چالوس را پیاده طی کردیم. در لاهیجان کنار دریاچه سوسان رفتیم و سرانجام سر ازقزوین در آوردیم و مهمان برادر جمال شهیدی شدیم و با اتوبوس خود را به تهران رساندیم یکسال مؤتمن به شمال در خانه فعلی من در گلور آمد و با هم به دریاچه وَلَشت رفتیم. یک بار بایاران موافق به قلّه دماوند صعود کردیم. مرکز تجمع مادر افجه بود و از افجه پیاده خود را به قلهدماوند رساندیم. دکتر محمد مقدم یکی از همسفران بود. خلاصه بیشتر سفرهای داخلی را من ومؤتمن با هم بودیم.
سفرهای داخلی و دیدن مناظر ایران روح پرخروش مؤتمن را آرام نکرد - شاهین روح تیز پرش سرحدات قلّالیِ سیاسی را در هم شکست و پای از محدوده ایران کنونی بیرون گذاشت وعصا به دست سر از اروپا در آورد. کمتر کشور اروپائی است که پای مؤتمن به آن نرسیده باشد.میتوانم ادعا کنم که هیچ یک از ساکنان سوئیس گوشه و کنار این کشور را به اندازه مؤتمنندیدهاند. تمام ساحل غربی نروژ را که بر اثر جریان «گالف استریم» دندانه دندانه شده، مؤتمنعصا به دست گردش کرده. خلاصه خاک اروپا را درهم نوردیده و کشوری را پس از دیگری دیده.
زمینی نماند اندر این پهن دشت
که خِنگ فرامر زد روی نگشت امریکای شمالی را از شرق به غرب و از شمال به جنوب طی کرده و سر از کانادا در آورده بهقول خودش از «ون کووِر تا کِبکِ» را پیموده، مؤتمن سفری به روسیه رفته و شهر مسکو را کوچهبه کوچه کو به کو از نزدیک دیده است.
با این همه روح جوّال و ناآرام او قرار نیافت و آرامش و آسایش پیدا نکرد پس از این که نیمکره شمالی را زیر پا آورد، دوبار سفر دور دنیا رفت و همچون ابر و باد و مه و خورشید به دورکره خاکی گردید. هزینه تمام این سفرها از پول حلال معلمی بود. عجیب از مردی مقتصد کهتعداد دفعات تراش تیغ صورتش حساب دارد، در سفر تا این حد دست و دل باز و خرّاج است.
خلاصه در میان رفقای بنده از زنده و مرده کسی نظیر این یگانه مرد جوّال و سیاح و جهانگردنیست.
از خدا به دعا میخواهم که طول عمر به مؤتمن بدهد و مرا هم پیش مرگ او بکند چونبدون چنین رفیقی زندگی مشکل است. آمین یا رب العالمین.
منوچهر ستوده
منبع : ماهنامه بخارا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست