جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


کارت اعتباری دارم، پس هستم


کارت اعتباری دارم، پس هستم
چندبار وارد مغازه شده‌ و خرید کرده‌اید و پای صندوق، ناگهان متوجه غیب شدن کیف پولتان شده‌اید؟ تا اینجا هم خیلی تنبلی کرده‌اید که برای افتتاح حساب جاری و دریافت کارت پول به بانک‌ها مراجعه نکرده‌اید. کارت اعتباری وسیله‌ای است که در دنیای پر زرق و برق مدرن امروز جایگزین پول نقد شده و به دارنده، یعنی شما، این امکان را می‌دهد که با ارایه کارت خود، خرید کند.
با ارایه این کارت در مراکز خرید کالا، خدمات، شعب بانک‌ها یا دستگاه‌های پرداخت اتوماتیک، می‌توانید پرداخت وجه و تسویه هزینه‌های مربوط به خریدهایتان را به بانک یا موسسات اعتباری محول کنید. حتی می‌توانید به شکل نقدی از دستگاه‌های خودپرداز پول نقد دریافت کنید تا در مقابل فروشنده شرمنده نشوید.
● گام اول: هنر نگهداری
آن چیزی که ما امروزه از آن به عنوان کارت اعتباری نام می‌بریم «کارت نقدی» یا «کارت برداشت» است. این کارت قطعه‌ای پلاستیکی است که در پشت آن یک نوار مغناطیسی قرار گرفته است. این نوار مغناطیسی شامل ذرات بسیار ریز آهن است که هر ذره، خود یک مغناطیس لوله‌ای است و حدود ۲۰ هزار هزارم اینچ است. این نوار سه شیار دارد که قابلیت ثبت اطلاعات از طریق مغناطیسی شدن را دارند. شیار اول و دوم معمولا مورد استفاده متقاضیان قرار می‌گیرد و شیار سوم برای خواندن و نوشتن اطلاعاتی از قبیل رمز، کد کشور، پول رایج و مبلغ مجاز قابل نگهداری است. البته این استانداردی بین بانکها نیست. در یک قیاس مع‌الفارق، نوار مغناطیسی پشت کارت شبیه نوار کاست است که محکم پشت کارت چسبیده است. به جای اینکه موتور ضبط‌ صوت نوار را بخواند دست شما که کارت را در دستگاه کارت خوان (مثلا در فروشگاه‌های زنجیره‌ای) حرکت می‌دهد، اطلاعات را منتقل می‌کند. این تکه‌های ریز آهن حاوی اطلاعات دارنده حساب، صحت شماره کارت، محدودیت کارت و مورد استفاده آن است. همه این اطلاعات را از این‌رو بیان کردیم که روشن شود چرا روی برگه دریافت کارت می‌خوانید «از میدان‌های مغناطیسی دور نگه داشته شود.» آهن‌ربا، لوازم برقی، تلفن همراه، کارت‌های اعتباری دیگر و حتی یک دستگاه‌ کوچک MP۳ player می‌توانند تمامی اطلاعات مالی شما را مختل کنند. پس نگهداری صحیح را فراموش نکنید.
● گام دوم: هنر انتخاب
کارت‌های اعتباری قابل استفاده در ایران به دو گروه کلی تقسیم می‌شود که بیشترین استفاده را درسیستم بانکی کشور دارند. اگر تا به حال استفاده از این نوع کارت‌ها را تجربه نکرده‌اید، سعی کنید آن کارتی را انتخاب کنید که بیشتر به کارتان می‌آید.
۱) کارت‌های اعتباری (credit cards) :
از این نوع کارت‌ها برای خرید کالا یا دریافت پول نقد (با حد اعتبارمشخص) استفاده می‌شود.
دارنده کارت اعتباری در پایان هر ماه صورت حسابی از بانک خود دریافت می‌کند که در آن خریدها و دریافت‌های نقدی با جزئیات کامل ذکر شده است.
صاحب کارت می‌تواند بخشی از کل مبلغی را که خرج کرده یا نقدا دریافت کرده بپردازد و بقیه را به صورت قسطی، طی چند ماه پرداخت کند. با این کارت امکان دسترسی به وجه رایج مملکت وجود ندارد؛ بلکه دارنده کارت می­تواند از اعتباری که بانک به وی اختصاص داده، وجه کالا یا خدمات ارایه شده را پرداخت کند. دارنده کارت اعتباری قادر به برداشت وجه نقد از عابر بانک‌ها نیست. کارت‌هایی که با عنوان کارت هدیه طی چند سال اخیر در کشور رواج یافته، از این دسته‌اند. اگر از مراجعان ثابت به فروشگاه‌های زنجیره‌ای یا مراکز و مغازه‌هایی هستید که دستگاه کارت‌خوان دارند، این نوع کارت‌ها جایگزین مناسب پول نقد برای شماست. این کار تنها به نفع چرخه اقتصادی کشور نیست. حساب کنید با این کار چفدر از وزن کیف شما کم می‌شود. در ضمن خیلی از مغازه‌های عادی و سوپرمارکت‌ها هم دستگاه کارت‌خوان دارند.
۲) کارت‌های بدهکار(debt cards):
در این نوع کارت‌ها وقتی که دارنده کارت با ارایه آن از فروشگاهی کالایی بخرد، بلافاصله یا با فاصله زمانی بسیار کم بدهکار می‌شود، یعنی قیمت کالا از حساب بانکی او کسر می‌شود.
دارنده کارت بانکی بدهکار تنها به اندازه آخرین مانده حساب بانکی خود می‌تواند از آن استفاده کند. این نوع کارت رایج‌ترین کارت در سیستم بانکی کشور است. برای دریافت این نوع کارت افتتاح حساب جاری الزامی است. بسیاری از ادارات و موسسات با افتتاح چنین حساب‌هایی حقوق کارمندان و کارکنان خود را به آن واریز می‌کنند. دارندگان این کارت هیچ‌وقت دلهره بی‌پول ماندن در خیابان را ندارند.
شکل دیگری از کارت‌های اعتباری وجود دارد که هنوز در کشور ما جایگاه گسترده‌ای نیافته است. کارت‌هایی که با نام Visa شناخته می‌شوند و مختص خریدهای اینترنی هستند؛ یعنی کارت واقعی در اختیار فرد قرار نمی‌گیرد و کاربر تنها شماره کارت و شماره‌های امنیتی آن را در اختیار دارد. این کارت‌ها از طریق یک بانک با ملیت انگلیسی تهیه شده و واحد پول مورد استفاده آن پوند انگلستان است.
● گام سوم: هنر استفاده
کارت‌های اعتباری مثل هر پدیده دیگری شکل و فرهنگ مخصوص به خود را دارد. هر چند که در این مورد چون بحث پول و مالی در میان است همه متخصص و آشنا به اصول استفاده می‌شوند تا لنگ این اسکناس‌های رنگی نمانند. نکات زیر شاید ساده باشند اما کمک بسیاری به شما برای استفاده صحیح می‌کنند:
در فرم دریافت کارت، ذکر شماره کارت ملی ضروری است. اگر هنوز شماره ملی خود را دریافت نکرده‌اید، قید کارت را بزنید.
وقتی کارت را از بانک دریافت می‌کنید رمز آن در یک کاغذ کاملا بسته به شما داده می‌شود. اگر این بسته مشکل داشت و قسمت‌هایی از آن باز بود از دریافت آن خودداری کنید و بانک را در جریان قرار دهید.
نام‌ و نام‌خانوادگی شما با حروف فارسی و یا لاتین روی کارت به شکل برجسته حک می‌شود. هنگام دریافت کارت این مشخصات را چک کنید.
رمز خود را هر چند ماه یک‌بار عوض کنید و آن ر ابه خاطر داشته باشید. چنانچه ۳ دفعه رمز خود را اشتباه وارد کنید حساب شما مسدود می‌شود و برای استفاده مجدد باید به بانک مراجعه کنید.
طی یک روز بیش از ۴دفعه نمی‌توانید از دستگاه‌های خودپرداز وجه نقد دریافت کنید؛ یعنی چیزی حدود ۱۶۰ هزار تومان. اگر روزانه مبلغ بیشتری را مورد نیاز دارید بهتر است در دو بانک مختلف حساب داشته باشید که بتوانید از هر دو برداشت کنید.
محض احتیاط همیشه آخرین برگه رسیدی را که دستگاه در اختیارتان می‌گذارد همراه داشته باشید و دفعه بعد مقدار حساب خود و برداشتتان را تطبیق دهید.
هر بار که از دستگاه خودپرداز مبلغی برداشت می‌کنید پس از دریافت رسید و برداشتن کارت خود، صبر کنید تا چراغ‌ دستگاه خاموش شود؛ بعد دستگاه را ترک کنید.
اگر با کارت خود از مراکز مختلف و از طریق کارت‌خوان خرید کردید، دستگاه یک فیش برای خریدار و یک فیش برای فروشنده صادر می‌کند. به یاد داشته باشید که شما به عنوان خریدار باید قبض فروشنده را امضا کنید.
گاهی اوقات شتاب (شبکه توسعه اطلاعات بانکی) دچار مشکل می‌شود. در این حالت بارها اتفاق می افتد که به عابربانک‌های متعدد مراجعه می‌کنید و «امکان دسترسی به اطلاعات مقدور نمی‌باشد» روی صفحه حک می‌شود. تنها چاره شما این است که به یکی از دستگاه‌های خودپرداز بانکی که کارت شما را صادر کرده است مراجعه کنید.
منبع : هفته نامه زندگی مثبت