پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
منسوجات نبافته جایگزینی ندارند
شرکت ماسیاس یک شرکت خانوادگی واقع در بار سلونای اسپانیا میباشد و قدمت آن به سه نسل از خانواده ماسیاس باز میگردد. این شرکت در ابتدا تولید کننده ماشینآلات بافندگی بود و در حال حاضر به تولید منسوجات نبافته و کالای خواب میپردازد. شرکت Masias که حضور در اکثر نمایشگاهای بینالمللی نساجی در دنیا را جزو برنامههای استراتژیک خود قرار داده است؛ در اکثر کشورها از جمل ایران نمایندگی دارد. به گفته مدیر اجرائی این شرکت، صادرات Masias بالغ بر ۳۰ میلیون یورو در سال است و صادرات براساس وضعیت نساجی در هر کشور انجام میشود؛ برای مثال در دهه هفتاد میلادی صادرات مختص کشورهای آمریکای لاتین بود اما در دهه هشتاد به کشورهای خاورمیانه، در دهه نود به چین، اردن و اروپا و در حال حاضر به ایران و هند متمرکز شده است، تا امروز ۱۴ خط تولید برای ده شرکت صاحبنام ایران نصب نمودهایم. با توجه به موضوع این شماره یعنی منسوجات بیبافت، سوالاتی نیز در مورد این صنعت از میهمانان اسپانیائی پرسیدیم. آنان در شرایطی از مایکرو فایبر سخن گفتند که در ایران چندان شناخته شده نیست و حرکات اندکی در این زمینه صورت گرفته است. آنان همچنین اشاره کردند که صنعت منسوجات بیبافت هم روزی مانند منسوجات بافته از کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه منتقل خواهد شد.
▪ دیدگاه شما پیرامون صنعت نساجی ایران چیست؟
ـ ماسیاس: اکثر ایرانیهائی که با آنها کار میکنیم آینده خوبی دارند و بسیار مهمان نواز هستند. آیندهای که ایرانیها میبینند با کشوری که ما از آنجا آمدهایم یعنی اسپانیا بسیار متفاوت است. در حال حاضر وضعیت تولیدات نساجی در اسپانیا روز به روز ضعیفتر میشود اما در ایران با رشد تولیدات و تولید کنندگان روبرو هستیم.
آمر: آنچه که لازم به ذکر است این است که در ایران سرمایهگذارها در پی بهترینها هستند و بهترین تجهیزات را میخواهند. هیچ کس در پی ماشینآلات دست دوم و ارزان قیمت نیست بلکه همه در پی کیفیت مطلوب تولیدات با استفاده از ماشینآلات مدرن میباشند که در نهایت به کیفیت بالای این صنعت و بازار ایران کمک شایان توجهی میکند.
▪ هدفتان از سفر به ایران چیست؟
ـ ماسیاس: اکثر ایرانیهائی که با آنها کار میکنیم آینده خوبی دارند و بسیار مهماننواز هستند. آیندهای که ایرانیها میبینند با کشوری که ما از آنجا آمدهایم یعنی اسپانیا بسیار متفاوت است. در حال حاضر وضعیت تولیدات نساجی در اسپانیا روز به روز ضعیفتر میشود اما در ایران با رشد تولیدات و تولید کنندگانروبرو هستیم.
آمر: آنچه که لازم به ذکر است این است که در ایران سرمایهگذارها در پی بهترینها هستند و بهترین تجهیزات را میخواهند. هیچکس در پی ماشینآلات دستدوم و ارزان قیمت نیست بلکه همه در پی کیفیت مطلوب تولیدات با استفاده از ماشینآلات مدرن میباشند که در نهایت به کیفیت بالای این صنعت و بازار ایران کمک شایان توجهی میکند.
▪ هدفتان از سفر به ایران چیست؟
ـ ماسیاس: برای نخستین بار است که به ایران سفر میکنم و پیش از این تجربهای از ایران نداشتم. اما موفقیتهای گذشته ایران در صنعت نساجی باعث شده که تصمیم بگیرم به این کشور سفر کنم.
▪ منسوجات فنی چیست و به چه نوعی از منسوجاتی، منسوجات فنی گفته میشود؟
ـ ماسیاس: منسوجات از نوع ساده تا انواع کمیاب ترکیبی از الیافهای مختلف هستند و نحوه تشکیل مختلف آن را به صورتهای گوناگون در میآورد. بخش مهم استفاده از آن است. یکسری از منسوجات در صنعت اتومبیلسازی، ژئوتکستایل، کشاورزی، پزشکی و بهداشتی و... استفاده میشود. بهتر است این سؤال رابه نساجی تکنیکال تغییر دهیم. مانند پارچههای Tech High.
اکثر اتفاقاتی که در نساجی روی میهد به اتفاقاتی که در الیاف روی میدهد، بر میگردد؛ یعنی توسعه و پیشرفتهائی که در انواع مختلف الیاف صورت میگیرد؛ باعث میشود منسوجات جدیدتری به وجود آیند. مثلاً یکی از اتفاقاتی که اخیراً در الیاف رخ داده است، مایکروفایبر است. مایکروفایبر نه تنها در منسوجات نبافته کاربرد دارد بلکه در ریسندگی هم از آن استفاده میشود. معمولاً الیافهای ریسندگی ۴/۱ و ۲/۴ دنیر، الیاف منسوجات نبافته ۵،۴ و ۶ دنیر اما الیاف مایکرو فایبر کمتر از یک دنیر هستند. در حال حاضر تنهاماشین آلات موجود در ایران که میتواند مایکرو فایبر استفاده نماید، ماشینآلات متعلق به شرکت Masias است؛ زیرا قسمت حلاجی آن کاملاً با ماشینآلات دیگر متفاوت است.
▪ منسوجات بیبافت از چه زمانی بهوجود آمد؟
ـ ماسیاس: نمیتوان گفت منسوجات بیبافت از چه زمانی بهوجود آمد. اما دلیل بهوجود آمدن آن در ابتدا صرفهجوئی در هزینه تولید بود. همیشه بشر در تمام صنایع بدنبال یافتن راهی بوده تا بتواند در هزینههای تولید صرفهجوئی نماید. منسوجات نبافته نیز هزینه کمتری را در بر میگیرد و هر اندازه این صنعت گسترش یابد از هزینههای تولیدکاسته میشود؛ پس هدف اولیه به وجود آمدن منسوجات نبافته صرفهجوئی درتولید بود اما گسترش و پیشرفت این صنعت به اندازهای بود که به هیچ عنوان جایگزینی در منسوجات بافته ندارند. امروزه هدف از تولید و بهرهگیری از منسوجات نبافته تغییر کرده است. بهطوری که هدف، ارائه محصولات بیشتر و متنوعتر میباشد. یک مثال کامل کننده سخنانم است. در قدیم برای سقف و تودوزی اتومبیل فقط از منسوج بافته (مخمل) استفاده میشد و این امر بسیار هزینه بر بود و قیمت تمام شده را افزایش میداد؛ اما به تدریج که منسوج نبافته جایگزین شد هزینهها به نصف کاهش یافت. پس بهعلت پیشرفت تکنولوژی در صنعت منسوجات نبافته گاهی اوقات از نظر ساختار، کیفیت و موارد مختلف اصلاً جایگزینی ندارند.
▪ چه بخشی از بازار دنیا را منسوجات بیبافت تشکیل میدهد و آینده این صنعت را چگونه ارزیابی میکنید؟
ـ ماسیاس: عدد خاصی در ذهن ندارم، اما در ۲۰ سال گذشته صنعت منسوجات نبافته رشد بسیار سریعی داشته است، در حالی که صنعت منسوجات بافته تقریباً ایستا است و حتی در برخی از کشورها افت بسیاری داشته است. درصد بهرهگیری و استفاده از منسوجات بافت و نبافته به کشورهای مختلف بستگی دارد. مثلاً نمیتوان در این زمینه یک کشور اروپائی را با یک کشور آسیائی مقایسه کرد. کشورهای توسعه یافته به مسائل زیست محیطی و بهداشتی اهمیت زیادی قائل هستند بهطوریکه امروزه صنعت پزشکی این کشورها از منسوجات نبافته بهره میبرد. همچنین در ایزولاسیون، ساختمانسازی و... نیز منسوجات نبافته کاربردهای متنوع دارد؛ تمام این موارد نشان میدهد که درصد استفاده از منسوجات نبافته در کشورهای توسعه یافته بسیار است و روند صعودی دارد. این درصد در کشورهای در حال توسعه کمتر است اما باز هم دلیلی نیست که مقرون به صرفه نباشد، در کشورهای در حال توسعه صنعت نساجی و تولیدات آن کماکان حالت سنتی دارد و به تدریج صنعت منسوجات نبافته هم به این کشورها منتقل خواهد شد. بهطور کلی در دنیا، منسوجات نبافته حرکت و رشد فوقالعادهای دارد و صنعت بافت به دلایل گوناگون مانند هزینه تولید، انرژی کارگر و... یا ثابت انده یا نزول شدیدی ار تجربه مینماید.
آمر: یکی از تفاوتهای که ایران در این زمینه با سایر کشورهای در حال توسعه دارد این است که در ایران به کیفیت محصولات توجه بسیاری میشود. تولید کنندگان ایرانی به دنبال تولید محصولات و کالاهای ارزان قیمت نیستند؛ در حالیکه کشورهای خاور دور به روی تولید نیستند؛ در حالیکه کشورهای خاور دور به روی تولید انبوه اما ارزان قیمت متمرکز شدهاند؛ ایرانیها چنین نگرشی ندارند. دقیقاً این تجربه را اروپا داشته و آنرا طی کرده است. بهنظر میرسد سرمایهگذاری در مورد ماشینآلات منسوجات نبافته زیاد باشد اما در آینده این روند تغییر خواهد یافت. هزینه تولید منسوجات نبافته و کارگربری آن نسبت به منسوجات بافته کمتر است و بهطور کلی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
▪ با توجه به موارد استفاده منسوجات نبافته در صنعت اتومبیلسازی، ایزولاسیون و... که اشاره کردید؛ ممکن است منسوجات نبافته از حالت محصولات خاص به کاربردهای عام مانند پوشاک روزمره افراد برسد؟
ـ ماسیاس: امروزه این اتفاق افتاده است. بسیاری از پوشاک تولیدی دنیا امروز از منسوج نبافته است. هر اندازه دنیا به روی نوع الیافها و محصول نهائی تحقیق و پژوهش صورت میگیرد؛ شاهد تولید محصولات متنوع هستیم. حتی در صنعت هم به تدریج از منسوجات نبافته استفاده میشود.
▪ ایتما دیدگاه شما پیرامون ایتمای مونیخ چیست؟
ـ آمر: از نظر ما ایتمای مونیخ بسیار موفق بود بسیاری از شرکتها با تکنولوژی جدید در آن حاضر شده بودند حتی بعضی از شرکتها با اختصاص متراژهای زیاد، ماشینآلات متعددی را با خود آورده بودند و همانطور که پیشبینی میشد مانند ایتمای دورههای گذشته، یکسری از شرکتهای جدید حضور داشتند و برخی از شرکتها حذف شده بودند. یکی دیگر از نکاتی که درایتمای مونیخ دیده شد گروههای مختلف نساجی بود. بسیاری از کمپانیها در قالب یک گروه درایتما حضور داشتند تا بتوانند یک خط کامل تولید را ارائه دهند.
▪ بعضی از صنعتگران معتقدند باتوجه به اینکه صنعت نساجی در اسپانیا به قدرت و توانمندی ایتالیا و آلمان نیست ایتمای بارسلونا چندان موفق نخواهد بود، دیدگاه شما در این مورد چیست؟
ـ ماسیاس: اینطور نخواهد بود. ایتما یک نمایشگاه بینالمللی است و داخلی نمیباشد. ما منتظریم از تمام دنیا بازدید کننده به اسپانیا بیاید. امروزه ایتما تنها نمایشگاه نساجی دنیا نیست، ما در سال ۲۰۰۸ در ۵ نمایشگاه جهانی در قارههای مختلف شرکت خواهیم کرد. این امر نشان میدهد که تعداد نمایشگاههای نساجی در دنیا افزایش یافته است.
▪ آیا برگزاری نمایشگاههای متعدد جهانی باعث کمرنگ شدن نام و عنوان ایتما میشود و آیا باعث میشود بازدید کننده و شرکت کننده کمتری را به خود اختصاص دهد؟
ـ ماسیاس: بله اینطور است، این که تکنولوژیهای جدید نساجی در دنیا فقط درایتما عرضه میشود یک تفکر قدیمی است. امروزه تجارت بسیار گستردهتر و فعالتر شده است. این امر که اشاره کردید، به تازگی به روی ایتما تأثیر نگذاشته است بلکه در حال حاضر ایتما نسبت به سالهای گذشته ضعیفتر برگزار میشود. بهعنوان مثال ایتما به دو بخش تقسیم شده است در سال ۲۰۰۸ شانگهای چین برگزار میشود. مسأله مهمی است؛ لذا ما به اکثر نمایشگاههای داخلی کشورها میرویم و از نزدیک با مشتریان آشنا میشویم. ما در نمایشگاه ITM هم شرکت خواهیم داشت که بهدلیل برگزاری ایتمای آسیا به سال ۲۰۰۹ موکول شده است.
نکته پایانی؟
ماسیاس: از اینکه در ایران هستم خوشحالم. ایران طرف تجاری بسیار توانمندی است و بنابراین هرگونه ارتباط را با ایران در هر زمانی مورد حمایت قرار میدهم.
آمر: ۲۵ سال است که بهطور مرتب به ایران سفر میکنم. در ایران نه تنها مشتری بلکه دوستان زیادی دارم. ممکن است تجارت و معاملات بدلایل مختلف اقتصادی کم و زیاد شود اما روابط دوستان بسیار پایدار استو از این امر بسیار راضی هستم. اگرچه تحریمهای سیاسی اخیر در مورد ایران به روی بخشهای مالی و بانکی اثرات زیادی گذاشته است اما بههیچ عنوان از نظر شخصی و شرکتی به روی رابطه ما با ایران اثر نامطلوب نگذاشته است حتی میخواهم بگویم علیرغم فشارهای زیاد روابط ما بیشتر از گذشته هم شده است.
▪ با تشکر فراوان از مهندس میرمتینمیری (قائم مقام محترم شرکت ایران پاشا، نماینده شرکت Masias در ایران) که در انجام این گفتوگو با ما همکاری داشتند.
منبع : ماهنامه نساجی امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست