پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

کسالت در جشنواره مطبوعات


کسالت در جشنواره مطبوعات
چهاردهمین جشنواره و نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها دیروز ۱۶ آبان با حضور حدادعادل رئیس محترم مجلس شورای اسلا‌می در فضایی سرد و بی‌روح برای علا‌قه‌مندان و رفع تکلیف از طرف دولتی‌ها افتتاح گردید. رئیس قوه مقننه قطعا نمایشگاه‌های گذشته را به یاد دارند، که فشردگی بازدیدکنندگان باعث کندی حرکت بود و دیروز ایشان نمایشگاه را با سرعت تمام بازدید نمودند؛ هرچند که به غرفه <اعتماد ملی> نظر لطفی نیفکندند، البته این رویه همه دولتی‌ها در بازدید دیروز بود.
نمایشگاه چهاردهم از جهات مختلف قابل توجه است که به موارد زیر اشاره می‌شود: ‌
۱) تفکیک جشنواره مطبوعات از نمایشگاه کتاب از رونق جشنواره مطبوعات کاسته است. این حکایت نشان از شکست ایده تفکیک دو نمایشگاه از یکدیگر است، هرچند جای طرح این سوال از متولیان دولتی و اصحاب رسانه خالی است که چرا جشنواره مطبوعات نتوانسته پس از چهارده دوره مخاطبین خود را پیدا کند و هنوز باید طفیلی جشنواره کتاب باشد؟ ‌
۲) عدم اطلا‌ع‌رسانی مناسب باعث گردیده که بسیاری از مردم حتی جامعه روزنامه‌خوان در جریان نمایشگاه و کم و کیف آن نباشند. ‌
۳) همزمانی نمایشگاه کتاب و مطبوعات سبب گردیده بود جامعه مطبوعاتی‌‌ها و کتابخوان این مرز و بوم از اقصی‌نقاط کشور خود را به تهران برسانند و در کنار بازدید از نمایشگاه کتاب، جشنواره مطبوعات را نیز بازدید نمایند. متاسفانه تفکیک این دو سبب گردیده هم علا‌قه‌مندان به مطبوعات در خارج از تهران به علت دوری راه و هزینه‌های بالا‌ی سفر از بازدید محروم شوند و هم اصحاب رسانه در نمایشگاه از دیدار این عزیزان محروم گردند.
۴) دولت نهم مدعی افزایش بی‌سابقه و معجزه‌آسای شاخص‌های توسعه همه‌جانبه کشور بوده و اعتقاد دارد در دو سال حاکمیت ایشان به اندازه ۱۶ سال گذشته کار شده؛ حال باید گفت اگر رشد همه شاخص‌ها، همچون رسانه‌ها به‌عنوان حاملا‌ن فرهنگ و آگاهی‌دهنده به جامعه، باشند به این دولت باید دست‌مریزاد گفت و همه را دعوت به بازدید از این دستاوردها نمود؟!
۵) علی‌رغم یدک کشیدن عنوان بین‌المللی در جشنواره، کشورهای شرکت‌کننده محدود به سوریه، روسیه، هند، قطر، بحرین، افغانستان، آذربایجان، ترکیه و تاجیکستان هستند. در بسیاری از این کشورها - به جز هند- رسانه‌های مستقل یا وجود ندارند و یا به‌شدت گرفتار سانسور و تحت کنترل شدید دولتند. باید پرسید جامعه مطبوعاتی و رسانه‌ای ایران چه چیزی می‌خواهد از آنان بیاموزد؟!
۶) اظهارات برخی از متولیان و مسوولین مطبوعات حکایت از بی‌میلی و عدم رغبت برای شرکت در جشنواره دارد و صرفا برخی محاسبات سبب حضور ایشان گردیده و در آخرین روزهای زمان تمدید‌شده ثبت‌نام نموده‌اند.
۷) چیدمان غرفه‌ها حکایت از نزدیکی و دوری دیدگاه‌های مطبوعات به دولت حاکم دارد، ضمن اینکه حضور رسانه‌های اصولگرا بسیار پررنگ بوده و معدود روزنامه‌های اصلا‌ح‌طلب در محاصره شدید اینان قرار دارند.
در پایان باید گفت نمایشگاه در روز اول به سردی سپری شد، امید است مخاطبان که بر اثر برخوردهای متفاوت با مطبوعات و در نتیجه تحمیل فضای خودسانسوری انگیزه خود را از دست داده‌اند این جشنواره نقطه آشتی ایشان باشد.
حسن رنجبر
منبع : روزنامه اعتماد ملی