پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

درخت کاکائوو خواص درمانی آن


طول ساقه كاكائو به ارتفاع ۶-۵ متر می رسد. گلهای آن كوچك، به رنگ مایل به قرمز بوده و فاقد بو است و گلها به صورت مجتمع به صورت دسته های ۶ تا ۷ تایی بر روی تنه درخت یا شاخه های مسن و نیز شاخه های جوان ظاهر می گردند. قسمت گوشت دار میوه آن به رنگ تقریباً زرد و ترش مزه و نیمه روان و محتوی ۲۰ تا ۴۰ دانه است. دانه كاكائو به درازای ۲- ۳ سانتی متر و به عرض ۵/۱ سانتی متر و قهوه ای مایل به قرمز است و بادام درون آن روغن فراوان دارد.
تركیبات شیمیایی: دانه كاكائو، دارای بادامی است كه ۸۸ درصد وزن آن را تشكیل می دهد. بادام دانه ۴۹ تا ۵۴ درصد ماده چرب بوردوكاكائو، ۸ تا ۱۵ درصد آمیدون، ۳-۱ درصد تئوبرومین به فرمول C۷H۸N۴O۲ همراه با كافئین و ۲ تا ۳ درصد كاكائونین و ... دارد. (از تجزیه كاكائونین، گلوكز و قرمز كاكائو به دست می آید.)
خواص درمانی: گرد كاكائو به مصارف تهیه شكلات و فرآورده های دارویی مختلف می رسد. به علاوه منشأ تهیه بوردوكاكائو است كه برای تهیه شیاف، پماد و غیره به صورت اكسیپیان استفاده می شود. پوست دانه كاكائو به مصارف تهیه تئوبرومین می رسد. به علاوه دم كرده آن به عنوان یك نوشابه مقوی است. تئوبرومین مهمترین آلكالوئید دانه كاكائو است كه در برگ چای وجود دارد و همچنین اثر درمانی مشابه كافئین دارد، ولی سمیت آن كمتر است و فشار شریانی را بالا نمی برد و نیز اثر مدر قوی دارد و آن مربوط به تحریكی است كه در سلولهای ایپی تلیال كلیه به وجود می آورد و نیز در بدن جمع نمی شود. كاكائو در درمان خیز ماهیچه قلب و نفریتهای مزن نیز به كار می رود.
از عوارض مصرف كاكائو این است كه ممكن است حالت تهوع، استفراغ و گاهی سردردهای شدید به وجود آورد.
منبع : خبرگزاری فارس