چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
زنان و بورس
همه ما لغاتی چون بورس، سهام و اوراق مشارکت را شنیدهایم و نمودارهای ارزش سهام شرکتهای مختلف را در رسانههای مختلف دیدهایم، اما آیا واقعاً در این زمینه اطلاعات کافی داریم؟ یا اینکه آیا ما هم میتوانیم به این میدان وارد شویم؟
بورس به معنای بازار است. هر فضا یا مکانی که برای خرید و فروش کالا باشد بورس نامیده میشود.
در فرهنگ محاورهای ما، چنانچه واژه بورس به تنهایی به کار رود، منظور بورس اوراق بهادار است. بورس سهام یا اوراق بهادار، بازاری است که در آن سهام و دیگر اوراق بهادار شرکتها خرید و فروش میشود. شرکتهایی که در این بازار معامله میشوند، طبق ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار باید دارای حداقل معیار و استانداردهای سودآوری و ... باشند که امکان معامله آنها در این بازار فراهم شود. معامله در این بازار بر خلاف بسیاری از بازارها از طریق واسطه یا همان شرکتهای کارگزاری انجام میشود و خریدار و فروشنده، مستقیماً به معامله نمیپردازند.
خرید سهام یک شرکت به معنای سرمایهگذاری است، بنابراین بازار سهام (بورس اوراق بهادار) نقش مهمی را در هدایت پساندازهای اقشار مختلف جامعه به سوی سرمایهگذاری شرکتها و تأمین منابع مالی مورد نیاز آنها برای تولید ایفا میکند.
▪ تاریخچه ایجاد بورس در ایران چه سالی بوده است؟
در ایران تاریخچه ایجاد بورس اوراق بهادار به سال ۱۳۴۶ برمیگردد. این سازمان از پانزدهم بهمن ماه آن سال فعالیت خود را با انجام چند معامله بر روی سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی آغاز کرد و به تدریج بر تعداد شرکتهای قابل معامله در بورس افزوده شد. بورس ایران طی این دوران فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشت. سالهای ۶۷ - ۵۷ از جمله دورانی بود که بورس ایران یک دوره خاموشی را سپری کرد. پس از آن از سال ۱۳۶۸، در چهارچوب برنامه پنج ساله اول، تجدید فعالیت بورس اوراق بهادار به عنوان زمینهای برای اجرای سیاست خصوصیسازی مورد توجه قرار گرفت. بازار سهام در ایران هنوز هم یک بازار نوظهور است به طوری که در حال حاضر کمتر از ۵/۰ درصد مردم ایران سهامدار هستند در حالی که این نسبت در امریکا به ۴۰% و در انگلستان به ۵۰% میرسد.
▪ سرمایهگذاری در بازار سهام نسبت به سرمایهگذارهای دیگر چه مزایایی دارد و به طور کلی ویژگیهای بازار سهام چیست؟
خرید سهام این بازار علاوه بر آنکه امکان سرمایهگذاری را در بخشهای اقتصادی فراهم میآورد امکان نقد کردن سرمایهگذاری انجام شده را نیز به راحتی میسر میسازد. به عبارتی بازار این امکان را برای سهامدار فراهم میکند که هر زمان به سرمایه نقدی خود نیاز داشته باشد، از طریق این بازار، سهام را فروخته و در ظرف مدتی که بستگی به نقدینگی بازار و هم چنین نقدینگی آن سهام خاص دارد، پول نقد را دریافت کند. اما باید توجه داشت در شرایطی که با بحرانهای سیاسی - اقتصادی مواجه باشیم، قدرت نقدینگی بازار کاهش مییابد و انتظار میرود فرآیند درخواست فروش آن به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.
افزایش ارزش سهام بیش از قیمت خریداری شده آنکه به عایدات سرمایهای موسوم است، سود دیگری است که سهامدار میتواند از آن بهرهمند شود. در کنار این افزایش قیمت، کاهش قیمت سهام نیز پدیدهای است که در بازار سهام رخ میدهد و بدین ترتیب سهامدار متضرر میشود و این همان ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام است. طبیعتاً هر چه بازدهی و سود سرمایهگذاری بیشتر باشد، ریسک سرمایهگذاری نیز بیشتر خواهد بود.
▪ آیا خانوادهها و بخصوص زنان میتوانند به طور مستقیم وارد بورس شوند؟
خانوارها به عنوان صاحبان پساندازهای خرد نقش مهمی را در بازار سهام ایفا میکنند. طبیعتاً خانواده و زنان با پساندازهای محدود توانایی راهاندازی یک شرکت و یا یک کارخانه تولیدی و به عبارتی سرمایهگذاری اولیه و مستقیم را ندارند. این امر مستلزم سرمایه کلان، مدیریت، صرف وقت و تخصص لازم، همچنین داشتن اطلاعات کافی از شرایط اقتصادی یا سیاسی در فعالیت تولیدی خاص است. از سوی دیگر هدایت تمامی سرمایه در یک فعالیت خاص میتواند مخاطرات زیادی را داشته باشد. چه بسا سرمایهگذاری در آن فعالیت سودآوری نداشته باشد و در نتیجه تمامی سرمایه از بین خواهد رفت. اما در بازار سهام تنوع شرکتهای مختلف امکان انتخاب یک یا چند شرکت را برای سرمایهگذاری میسر میکند.
طبیعی است بازارهای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد: بازار طلا، ارز، سهام و ملک از جمله این بازارها است که میتوان گفت آنچه بیشتر به صورت یک عادت فرهنگی از گذشته با زن ایرانی همراه بوده خرید طلا برای پسانداز و پشتوانهای برای آینده است. در گذشتههای دور چنین سرمایهگذاری میتوانست بهترین نوع سرمایهگذاری برای یک زن ایرانی باشد. زیرا اولاً زن ایرانی در اجتماع حضور فعال نداشت، ثانیاً از دانش کافی برای سرمایهگذاری برخوردار نبود و مسئله دیگر اینکه بازارهای رقیب طلا وجود نداشت یا بیرونق بود.
عدم حضور زن ایرانی در اجتماع گذشته، جسارت و پذیرش خطر را نیز درون او پنهان کرده بود. سرمایهگذاری در سهام اگر چه فعالیتی سودآور میباشد و لیکن به دلیل ریسک سرمایهگذاری نیازمند جسارت بیشتر و پذیرش خطر در سرمایهگذار است. نوسانات روزانه قیمت سهام در بازار و لزوم آگاهی و بهروز بودن سرمایهگذار از وضع بازار، همگی از جمله عواملی است که علاوه بر ایجاد هیجان در معاملهگر سهام، استرسزا نیز خواهد بود و در مجموع زنان و مردان، کسانی که توانایی بیشتری در قبول ریسک دارند، قدم به این وادی میگذارند.
از تنشزا بودن و ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام که بگذریم، باید گفت، این فعالیت علاوه بر آنکه سودآور است میتواند بخشی از درآمد خانوار را نیز تأمین کند. از طرفی زنانی که به این بازار وارد میشوند لاجرم باید دانش خود را نسبت به اقتصاد کشور، وضعیت شرکتها و سیاست داخلی و خارجی اثرگذار در بورس بالا ببرند. این ویژگی بخصوص برای زنان خانهدار به دلیل مشغله کمتر بسیار مناسب است و بدین وسیله امکان دنبال کردن اخبار و وقایع اقتصادی و سیاسی و حتی فرهنگی - اجتماعی تأثیرگذار بر بورس را پیدا میکنند. خوشبختانه در حال حاضر، بر خلاف سالهای پیش که صرفاً امکان آگاهی از وضعیت بازار سهام و قیمتها با حضور فیزیکی ممکن بود، اینترنت و روزنامهها و تعدد بورسهای منطقهای و کارگزاریها، امکان بهرهمندی از این اطلاعات را در مناطق مختلف و حتی در منزل فراهم کرده است. حتی معامله onlineاز طریق برخی کارگزاریها، دسترسی به بازار و سرمایهگذاری در آن را تسهیل کرده است.
▪ کسی که میخواهد برای اولین بار وارد این بازار شود و در بورس سرمایهگذاری کند، در چه مواردی نیاز به اطلاعات دارد و این اطلاعات را از چه طریق باید به دست آورد؟
گرچه سودآوری در این بازار میتواند قابل توجه باشد، ولیکن تصمیمگیری در خرید نوع سهام، قیمت خریداری شده، زمان معامله، مدت نگهداری از سهام برای کسب بیشترین سود، تعیین استراتژی سرمایهگذاری، خرید و فروش مستمر و یا خرید و نگهداری برای دوره میانمدت یا بلندمدت، از جمله مواردی است که نیاز به کسب آگاهی و دانش کافی دارد.
سرمایهگذار میتواند این اطلاعات را با استفاده از خدمات مشاوره شرکتها، شرکت در کلاسهای آموزشی، تجزیه و تحلیل سهام، سرمایهگذاری سهام، مطالعه وضعیت قیمت سهام شرکتها و تجزیه و تحلیل آنها از طریق سایتها و وبلاگهای موجود و بررسی صورتهای مالی شرکتها به دست آورد و برای خرید خود از آنها استفاده کند.
توجه به نوع شرکتها برای خرید سهام بسیار مهم است. طبیعتاً در قدمهای اول برای سرمایهگذاری مطمئنتر توصیه میشود سهامدار اقدام به خرید سهام شرکتهای سرمایهگذاری نماید. شرکتهای سرمایهگذاری واسطههای مالی هستند که فعالیت اصلی آنها، خرید و فروش و یا نگهداری سهام دیگر شرکتهاست.
این شرکتها دارای مدیران متخصص در امر تجزیه و تحلیل بازار سهام هستند، لذا ترکیب مناسبی از سهام شرکتها را انتخاب کرده و خریداری میکنند. در حال حاضر از مجموعه حدود ۳۱۷ شرکت موجود در بورس حدود ۱۹ شرکت سرمایهگذاری وجود دارد. در نقطه مقابل آنها شرکتهای تولیدی هستند که به یک یا چند فعالیت خاص مبادرت میورزند و اگر چه میتوانند سودآوری بیشتری را به همراه داشته باشند و لیکن ریسک سرمایهگذاری بیشتری را نیز به همراه دارند.
توجه به وضعیت اقتصادی - سیاسی کشور نیز عنصر مهمی است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد. شرایط کشور در زمان تصمیمگیری برای ورود به بازار و انتظاراتی که در آینده از وضع اقتصادی و سیاسی داریم، باید به عنوان یک عامل مهم و اثرگذار مورد توجه سرمایهگذار باشد.
مسئله دیگر اینکه بازار سرمایه ایران بسیار محدود است و در حال حاضر شرکتهای کمی در بورس پذیرفته شدهاند و از سوی دیگر اوراق بهادار موجود در این بازار نیز بسیار محدود است. اخیراً برخی اوراق مشارکت نیز در بازار قابل معامله شدهاند، و لیکن جای صندوقهای سرمایهگذاری و اوراق بهادار صادره توسط آنها، که به اوراق مشاع موسوم است و امکان سرمایهگذاری غیرمستقیم را بدون لزوم به داشتن تبحر خاصی فراهم میآورد، بسیار خالی است. در کشور امریکا که حدود ۴۰% مردمشان سهامدار هستند، تنها یک درصد آنها مستقیماً به معامله سهام میپردازند و بقیه آنها از طریق شرکتهای خدمات مشاوره، صندوقهای سرمایهگذاری و نظایر آن به سرمایهگذاری در این بازار میپردازند.
اما در ایران درصد قابل توجهی از سهامداران (حدود ۴۰ هزار نفر) مستقیماً مبادله میکنند که در بحرانهای سه ساله اخیر، این تعداد کاهش یافته و این مسئله ریسک سرمایهگذاری را بسیار افزایش میدهد.
علت این امر را میتوان فقدان صندوقهای سرمایهگذاری کمبود شرکتهای خدمات مشاوره و غنی نبودن فرهنگ سهامداری و سرمایهگذاری در ایران دانست.
بدیهی است ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری و توسعه بازار سرمایه نیازمند تدوین قوانین و مقررات خاص و شفافیت قوانین موجود میباشد. خوشبختانه در شرایط حاضر قوانین و مقررات کاملتری تدوین شده و امید میرود با اجرای صحیح آنها و نظارت بهتر، بازار ضابطهمندتر و شفافتر گردد و بدین طریق تصمیمگیری در سرمایهگذاری تسهیل شود.
پریسا پورعلمداری
منبع : مجله پیامزن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست