سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

بخور نخورهای آسم


بخور نخورهای آسم
نوع مواد غذایی مصرف شده در رژیم غذایی روزانه نقش تعیین كننده‌ای در كاهش حملات آسمی در این بیماری به خصوص در فصل آلرژی‌زای بهار دارد.
‌شروع بهار، عود كدام دسته از بیماری‌ها را به یاد شما می‌آورد؟ بله درست جواب دادید، انواع آلرژی به خصوص آسم. شما هم در خانواده‌تان كسی را دارید كه از بیماری آسم رنج ببرد؟ آیا این بیمار از رژیم غذایی خاصی پیروی می‌كند و یا اینكه فقط به مصرف انواع داروهای رنگارنگ اكتفا كرده است. شاید باورتان نشود اگر بگوییم كه نوع مواد غذایی مصرف شده در رژیم غذایی روزانه نقش تعیین كننده‌ای در كاهش حملات آسمی در این بیماری به خصوص در فصل آلرژی‌زای بهار دارد.
چند روز پیش‌، از سوی یكی از خبرگزاری‌ها، خبری منتشر شد مبنی بر اینكه‌ مصرف سیب در دوران بارداری خطر ابتلای نوزاد به بیماری آسم را در سنین كودكی كاهش می‌دهد.
نتایج این تحقیقات بیان‌كننده این مطلب بود: مادرانی كه در دوران بارداری سیب می‌خورند می‌توانند از كودك‌شان در برابر ابتلا به آسم در دوران كودكی محافظت كنند. در این پژوهش، رژیم غذایی نزدیك به دو هزار زن باردار و تاثیرات رژیم غذایی آنها در دوران بارداری بر رشد مجاری تنفسی در كودكان آنها تا سن پنج سالگی مورد بررسی قرار گرفته است.
در بررسی انواع زیادی از مواد غذایی كه در دوران بارداری توسط مادران مصرف شده، تنها سیب این خاصیت را دارد و می‌تواند این نقش محافظتی را ایفا كند. اما به خاطر داشته باشید، به كار بستن برخی توصیه‌های تغذیه‌ای دیگر نیز در صورت ابتلا به بیماری آسم می‌تواند از تعداد حملات در طول روز جلوگیری كند. حتما می‌پرسید چه توصیه‌هایی؟
● چاقی، ام‌الامراض
این روزها كمتر كسی از زیان‌های ناشی از چاقی بی‌خبر است. همیشه بیماری‌های قلبی و انواع سرطان‌ها به عنوان نتیجه چاقی در درازمدت اعلام شده‌اند. اما جالب است بدانید كه این مشكل می‌تواند احتمال ابتلای افراد مستعد به آسم را نیز افزایش دهد. می‌پرسید چه‌طور؟
در مطالعه‌ای كه محققان در ایالات متحده انجام داده‌اند و در آن ۳۳۰ هزار بیمار مبتلا شركت كردند، به این نتیجه دست یافته‌اند كه حتی اضافه وزن به میزان ۵۰ درصد، موجب پیشرفت آسم در بیماران می‌شود بنابراین به این بیماران توصیه می‌شود كه همواره در وزن‌ ایده‌آل خود باقی بمانند و از پرخوری به طور جدی بپرهیزند.
در گذشته چاقی عامل به وجود آورنده دیابت و بیماری‌های قلبی بود اما از این به بعد باید آسم را نیز به این دسته از بیماری‌ها اضافه كرد. همان‌طور كه می‌دانید اگر شاخص توده بدن یا همان ‌بی.ام.آی بین ۲۵ تا ۳۰ باشد، فرد اضافه وزن دارد، اگر بالای ۳۰ باشد فرد چاق است و در این مطالعه دیده شده است تعداد افرادی كه چاق بوده و به این بیماری مبتلا هستند دو برابر افرادی را تشكیل می‌دهند كه وزن‌شان در وزن‌ ایده‌آل است.
در این مطالعه یكی از علت‌ها را این طور بیان كرد‌ه‌اند كه چاقی خود عملكرد ریه‌ها را دچار اختلال می‌كند و به عنوان مثال حجم ریه‌ها كاهش پیدا می‌كند و میزان اكسیژن مصرفی در هر بار تنفس افزایش می‌یابد كه همین امر تنفس را با مشكل روبه‌رو می‌سازد.
از طرف دیگر دیده شده است كه افراد چاق مبتلا به این بیماری وقتی وزن خود را كم می‌كنند به میزان قابل ملاحظه‌ای از شدت و تعداد حملات آسمی‌شان كاسته می‌شود و عملكرد ریه‌ها بهبود پیدا می‌كند، به این دلیل است كه به این بیماران داشتن یك رژیم غذایی متعادل و برنامه‌ ورزشی منظم به منظور كنترل این بیماری توصیه می‌شود.
● نمك كمتر، تنفس بهتر
هیچ می‌دانستید كه خوردن غذاهای كم نمك می‌تواند در كاهش حملات تنفسی ناشی از آسم، اثرات چشمگیری داشته باشد؟
جالب است بدانید كه مطالعات در دانشگاه ناتینگهام نشان داده‌اند كه مصرف كم نمك در رژیم غذایی بیماران مبتلا به آسم می‌تواند دركنترل بیماری‌شان نقش موثری داشته باشد. در این مطالعه ۲۲۰ بیمار داوطلب مبتلا به آسم شركت كردند و به مدت شش هفته از یك رژیم غذایی كم نمك پیروی كرده‌اند. نهایتا دیده شد كه دریافت متعادل سدیم از طریق نمك روزانه به میزان قابل ملاحظه‌ای از علایم ناشی از آسم در بیماران مبتلا می‌كاهد.
● پیشگیری با ویتامین‌ها
اثرات مفید ویتامین‌ها و دریافت آنها بر هیچكس پوشیده نیست. جالب است بدانید كه مطالعات اخیر نشان داده مادران باردار برای جلوگیری از ابتلای فرزندشان به آسم و حتی سایر آلرژی‌ها به خصوص آلرژی به مواد غذایی بهتر است در دوران بارداری‌شان از منابع غذایی ویتامین‌ای به مقدار فراوانی استفاده كنند.
این مطالعات نشان داده‌اند در بچه‌هایی كه مادرشان دردوران بارداری خود از این ویتامین به میزان بالایی استفاده كرده‌اند نسبت به عوامل آلرژی‌زا حساسیت كمتری دارند. آنها در این مطالعه مصرف انواع سبزی‌های برگ سبز، روغن‌های گیاهی و مغز‌ها را در دوران بارداری پیشنهاد كرده‌اند كه همه از منابع غذایی این ماده مغذی محسوب می‌شوند.
علاوه بر ویتامین یاد شده، ویتامین ث به دلیل افزایش توانایی در تجزیه هیستامین و كاهش تعداد و شدت حملات، در رژیم غذایی روزانه این بیماران توصیه می‌شود. درضمن این ماده مغذی می‌تواند از شدت حملات بر اثر ورزش كردن بیماران نیز به میزان چشمگیری جلوگیری كند.
از این‌رو، به این بیماران مصرف مرتب انواع مركبات درگروه میوه‌ها و انواع كلم‌ها در گروه سبزی‌ها توصیه می‌شود. ویتامین دیگری كه برای این بیماران مفید شناخته شده است ویتامین ب‌۶ است زیرا این ویتامین نیز از شدت و تكرار حملات ناشی از آسم جلوگیری می‌كند. در میان انواع موادغذایی، سیب زمینی، موز، عدس و اسفناج را می‌توان به عنوان منابع غذایی غنی این ماده مغذی به حساب آورده و مورد استفاده قرار داد.
● یك رژیم مناسب
هیچ می‌دانید كه در میان انواع رژیم‌های غذایی، یكی از آنها برای افراد مبتلا به آسم، مفید شناخته شده است. می‌دانید كدام رژیم غذایی؟ بله، رژیم غذایی مدیترانه‌ای. بررسی‌ها نشان داده است كه رژیم غذایی مدیترانه‌ای در مقایسه با سایر برنامه‌های غذایی اثرات چشم‌گیرتری برای جلوگیری از بروز آلرژی‌های تنفسی و آسم به خصوص در بچه‌ها داشته است. محققان كشورهای یونان و اسپانیا با مطالعه بر روی ۷۰۰ كودك به این مهم دست یافتند. آنها دریافته‌اند كه یك رژیم غذایی غنی از انواع میوه‌ها و سبزی‌های تازه از عود مجدد این بیماری به خصوص در بچه‌ها جلوگیری می‌كند و موجب كنترل این بیماری می‌شود.
از آنجایی كه رژیم غذایی مدیترانه‌ای سرشار از میوه و سبزی بوده و میزان كمی اسیدهای چرب اشباع شده دارد، به عنوان بهترین برنامه‌ غذایی شناخته شده است.
در این میان، مصرف پرتقال، سیب، گوجه فرنگی و انگور در اكثر بچه‌های مبتلا، مانع از بروز سرفه و حملات آلرژیكی شده است.
به علاوه، از آنجایی كه این رژیم غذایی دارای مغز بوده و سرشار از مواد غذایی است و ویتامین ای و منیزیم بالایی دارد از عود مجدد این بیماری جلوگیری می‌كند. زیرا مطالعات نشان داده‌اند كه دریافت مواد غذایی كه منیزیم‌دار هستند، موجب بهبود عملكرد ریه‌ها شده و شدت حملات را كاهش می‌‌دهد.
به علاوه دیده شده است كه در بین افراد مبتلا به آسم كمبود منیزیم عمومیت دارد. اما آیا می‌دانید منابع غذایی آن كدامند؟ باید بگوییم كه منیزیم در تمامی سبزی‌های برگ سبز تیره، سبوس گندم و تخمه آفتابگردان به وفور وجود دارد. به علاوه، آنتی‌اكسیدان زیاد در این برنامه غذایی یكی دیگر از علت‌های مفید بودن این رژیم غذایی است.
حتی دیده شده است كه ماهی‌های چرب و حتی روغن ماهی به دلیل سلنیوم فراوانی كه دارند به كاهش حملات آسمی كمك می‌كند و از آنجا كه این رژیم غذایی سرشار از ماهی است، پیروی از آن كمك فراوانی به بیماران می‌كند. زیرا سلنیوم در ساختمان آنزیمی به نام گلوتاتیون پراكسیداز شركت داشته و این آنزیم، عملكرد آنتی اكسیدانی دارد و موجب بهبود عملكرد ریه‌ها می‌شود.
علاوه بر سلنیوم در غذاهای دریایی به خصوص ماهی آزاد و سالمون، اسیدهای چرب امگا سه نیز به مقدار فراوانی وجود دارد كه همین اسیدهای چرب به كنترل آسم به خصوص در كودكان كمك فراوانی می‌كند.
سارا حسنلو
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید