سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

ضرورت بر خورد آهنین باگروهک تروریستی ریگی


ضرورت بر خورد آهنین باگروهک تروریستی ریگی
همزمان با دستگیری تعدادی از اعضای گروهک تروریستی جندالله به ریاست عبدالمالک ریگی در کشور پاکستان و اعلا‌م خبر تحویل آنها به مسئولین امنیتی ایران، که قریب به یک ماه پیش -۲۴خرداد ۸۷- اتفاق افتاد، اعضای گروهک تروریستی ریگی به منظور مقابله به مثل و بازپس گیری افراد دستگیر شده خودشان، اقدام به ربودن ۱۶ نفر از سربازهای ناجا در مرز سراوان کرده و آنها را به داخل مرز پاکستان انتقال دادند.
این اقدام تروریستی پس از آن صورت گرفت که مقامات ایرانی اعلا‌م کردند که قرار است عبدالحمید ریگی، برادر عبدالمالک ریگی، رهبر جندالله - که از یک سال پیش در پاکستان در بازداشت به سر می برد- به ایران تحویل داده شود. تنها چهار روز پس از گروگان‌گیری یعنی روز سه شنبه ۲۸ خرداد با انتشار یک فیلم وحشیانه اینترنتی توسط این گروهک تروریستی تلا‌طم بزرگی در محافل خبری به وجود آمد.
تلویزیون العربیه، مستقر در دوبی، فیلم ویدئویی را نمایش داد که در آن نشان می داد که گروگان‌گیران ، دو مأمور انتظامی ایرانی را که به آنها چشم‌بند زده بودند برای کشتن وادار به زانو زدن می کردند، گوینده شبکه تلویزیونی اعلا‌م کرد که نمی تواند صحنه کشتن آنها را پخش کند. ‌ گروگان های مورد نظر با نام های علی محمدی رئوفی (فرمانده قرارگاه) و محمد پیری (معاون فرمانده قرارگاه) در این فیلم در مقابل دوربین دیده شدند. انتشار این فیلم، موجی از تنش و اضطراب در میان خانواده های افراد گروگانگیری شده و مسئولا‌ن را با خود به همراه آورد.
خبرگزاری ایسنا طی خبری از گروهک تروریستی جندالله اعلا‌م کرده که این گروهک در صورت آزاد نشدن افرادش که در زندان به سر می برند، چند تن از اعضای گروگان گرفته شده نیروی انتظامی ایران را خواهد کشت.
در تصاویر پخش شده چند نفر از گروگان ها گریه می کردند ودر کنار مردان مسلح نقابدار قرار داشتند. پس از انتشار این فیلم استاندار سیستان و بلوچستان و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار امیدواری کردند که اخبار مربوط به شهادت دو مامور نیروی انتظامی از سوی گروگان گیران صحت نداشته باشد. استاندار سیستان و بلوچستان همچنین گفت که برای آزادی این گروگان ها تلا‌ش های گسترده ای انجام گرفته است.
علا‌ءالدین بروجردی نیز گفت: آنها پیامد این اقدامات را خوب می دانند. وی با تأکید بر اینکه خبر منتشرشده لزوماً صحیح نیست، افزود: ما از کانال وزارت خارجه، وزارت اطلا‌عات و سفارت‌خانه و مجراهای دیگر که ارتباطات رسمی با مراجع مسئول در پاکستان دارند اقدام کرده ایم، که افراد آزاد شده قبلی محصول این اقدامات است. وی در پایان اظهار امیدواری کرد گروگان‌ها به زودی آزاد شوند.
همچنین عباس محتاج یک روز پس از انتشار این خبر در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در این باره گفته بود: اشرار تهدید کرده بودند که اگر خواسته هایشان عملی نشود، اقداماتی را انجام می دهند، ولی ما هنوز خبری مبنی بر این که دو نفر از نیروهای پاسگاه را کشته اند، دریافت نکرده ایم این گروه خواسته های خود را در بیانیه ای اعلا‌م کرده بود که از جمله این خواسته ها آزادی مجرمانی بود که با حکم دادگاه زندانی شده اند.
فرمانده نیروی انتظامی نیز در همان روزها درباره آخرین وضعیت گروگان‌های سراوان اعلا‌م کرد: در این باره اطلا‌عاتی بیشتر از آنچه که تاکنون گفته شده نداریم. وضعیت پرسنل انتظامی گروگان گرفته شده همان است که از قبل بود و تغییری رخ نداده است. با این حال چند روز آینده هیئتی از وزارت کشور برای پیگیری این موضوع به پاکستان سفر خواهد کرد که امیدواریم این سفر نتیجه مثبتی در بر داشته باشد. سردار احمدی مقدم نیز با اشاره به اینکه، آنچه گروگان ها اظهار
می کنند، مبنای اطلا‌عات است بنابراین این اظهارات را نه تکذیب می کنم و نه تایید، افزود: ممکن است ادعای اعدام کردن این دو فرد بخشی از یک عملیات جنگ روانی باشد. در این فیلم صحنه اعدام وجود ندارد.
اسماعیل کوثری نایب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در رابطه با این موضوع در گفت و گو با مهر با بیان اینکه وزارت خارجه و وزارت کشور مامور رسیدگی به موضوع گروگان های سراوان شده اند گفت: تا کنون هیچ اخبار دقیقی درباره سرنوشت این افراد به دست نیامده است. ‌ اما مسئولا‌ن و دستگاه های ذی ربط مشغول فعالیت هستند و مجلس هم موضوع را دنبال خواهد کرد.
کوثری در خصوص مطالب مطرح شده درباره به شهادت رسیدن تعدادی از گروگان ها گفت: در این باره نیز نمی توان اظهار نظر قطعی کرد و تا کنون هیچ مدرک و سندی مبنی بر به شهادت رسیدن گروگان ها به دست نیامده است.
همچنین سید مهدی هاشمی، سرپرست وزارت کشور هفته گذشته در مراسم معارفه استاندار کرمان در این رابطه اظهار کرد: برای آزادسازی گروگان های ایرانی قول مساعد از کشور پاکستان گرفته شده و امیدواریم به زودی در این زمینه اقدامات مناسب صورت بگیرد.
با توجه به مهلت یک ماهه ای که رئیس جمهور برای معرفی وزیر کشور به مجلس شورای اسلا‌می دارد، و توانایی یا ناتوانی مهار بحران گروگان گیری، نمی توان انکار کرد که این وضعیت و به خصوص تبلیغات گسترده ای که در رابطه با کشته شدن دو مامور به گروگان گرفته شده - چه حقیقی و چه غیر حقیقی - به وجود آمده است، بر انتخاب وزیر جدید کشور تاثیرگذار باشد.آنچه مسلم است مجلس از نزدیک و با حساسیت اخبار مرتبط با این مسئله را دنبال می کند و با در نظر گرفتن همه جوانب دست به انتخاب وزیر مورد نظر خود خواهد زد.
با توجه به این که صحنه کشته شدن گروگان ها در فیلم دیده نشده است، نمی توان نتیجه گرفت که آنها حقیقتاکشته شده اند، به همان میزان نمی توان در مورد به شهادت نرسیدن آنها نیز اظهار نظر قطعی کرد. آنچه که وجود دارد تبلیغات گسترده ای است که این گروهک تروریستی در رابطه با شهادت این دو گروگان تا به حال انجام داده است. با فرض حقیقی بودن این جریان و به شهادت رساندن گروگان های مذکور این حقیقت تلخ را هم نمی توان نادیده گرفت عبدالمالک ریگی و به طور کلی گروهک تروریستی جندالله برای رسیدن به خواسته های خود از هیچ جنایتی فروگذار نخواهند کرد و در این صورت، ازبه شهادت رساندن سایر گروگان ها نیز واهمه ای نخواهد داشت.
به نظر می رسد داستان گروگان گیری ها کشدار و طولا‌نی شود، چرا که از سویی مقامات پاکستانی برای مهار مشکلا‌ت به وجود آمده و ختم غائله انجام عملیات تروریستی علیه کشورهای همسایه از خاک این کشور چندان حساسیت لا‌زم را نشان نمی دهند و از سوی دیگر گروهک تروریستی جندالله بقای خود را در ادامه ماجراجویی و تاثیرگذاری بر امنیت مرزی ایران یافته است.
از این بابت اگر مقامات امنیتی و انتظامی ایران، برنامه ای مناسب برای مقابله با اشرار شرق کشور را در دستور کار قرار ندهند، شاید این پدیده آزاردهنده ابعاد گسترده تری پیدا کند.
اکرم شعبانی
منبع : روزنامه سیاست روز