شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا


سازمانهای دولتی مرتبط با کارآفرینی و نقش آنها


سازمانهای دولتی مرتبط با کارآفرینی و نقش آنها
● نقش دولت در حمایت از زنان كارآفرین و فارغ‌التحصیلان
تا‌كنون قانون معینی در جهت حمایت از كارآفرینان تدوین و تصویب نشده است و تنها در حد سیاست‌های موردی در برخی از دستگاههای دولتی اتخاذ تصمیم شده و تحت ضوابطی خاص و منابع محدود و در مواردی بسیار اندك به اجرا گذاشته می‌شود. در این بخش وظایف، نقش و حمایت‌های سازمان‌های مرتبط با كارآفرینی و با هدف تمركز بر تسهیلات و ضوابط خاص زنان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است.
سازمان‌های مورد مطالعه شامل وزارت صنایع و معادن، وزارت تعاون، وزارت كار و امور اجتماعی، وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری، جهاد دانشگاهی و بانك كشاورزی است.
▪ وزارت صنایع و معادن
این وزارتخانه از طریق سازمان صنایع كوچك و طرح كارورزی و طرح خودرو امكانات اعتباری و مالی و آموزشی در اختیار متقاضیان (اعم از زن و مرد ) قرار می‌دهد.
ـ سازمان صنایع كوچك:
سازمان صنایع كوچك به منظور افزایش اشتغال صنعتی و حمایت از واحدهای كوچك بخش غیردولتی در جهت توسعه مناطق كمتر توسعه یافته و هم‌چنین سیاستگذاری و تنظیم حمایت‌های لازم از صنایع كوچك تشكیل شده است كه البته اخیراً این سازمان با شركت شهرك‌های صنعتی ادغام شده است. (اساسنامه سازمان صنایع كوچك)
از جمله اولویت‌های اول در اعطای تسهیلات این سازمان از محل بند «ج» و «ل»، تبصره ۳ قانون بودجه ۱۳۸۱ كارآفرینان جوان دارای مدرك دانشگاهی است.
ـ طرح كارورزی:
وزارت صنایع و معادن به منظور توسعه زمینه‌های اشتغال و كارآفرینی طرح كارورزی فارغ‌التحصیلان را از ۳ سال پیش در بخش صنعت و معدن به اجرا گذاشته است. مطابق این طرح فارغ‌التحصیلان دانشگاهی داوطلب می‌توانند با دریافت یارانه برای مدت حداكثر ۱۱ ماه در واحدهای صنعتی و معدنی بدون تعهد به استخدام آنها مشغول به كار شوند. این طرح با تأمین مالی سازمان‌ گسترش و نوسازی صنایع ایران اجرا می‌شود. در این طرح واحدهای متقاضی می‌توانند با جذب فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از حمایت‌ مالی سازمان گسترش كه شامل ۵۰ درصد دستمزد پرداختی به هر كارورز خواهد بود، بهره‌مند شوند. (نظام‌نامه اجرائی طرح كارورزی فارغ‌التحصیلان جوان دانشگاهی)
ـ طرح خودرو:
وزارت صنایع و معادن در طرح ایجاد و تجهیز مراكز آزمایش، تحقیق و استاندارد نمودن قطعات خودرو تسهیلاتی در قالب بلاعوض تا سقف ۳ میلیون ریال برای پروژه‌های دانشجوئی و پایان‌نامه‌های فارغ‌التحصیلان در نظر گرفته است. موضوع این پروژه‌ها باید در رابطه مستقیم با صنعت خودروسازی باشد.
▪ وزارت تعاون
حمایت وزارت تعاون از طریق تشكیل تعاونی و تسهیلاتی از محل تبصره ۳ قانون بودجه ۱۳۸۱ برای زنان انجام می‌شود.
وزارت تعاون در بخش مربوط به سرمایه‌گذاری بخش تعاونی و خصوصی تصریح می‌كند كه تعاونی‌هایی كه ۷۰ درصد از اعضای آن را زنان تشكیل می‌دهند حسب مورد با تأیید وزارت تعاون یا وزارت جهاد كشاورزی و دیگر نهادهای ذیربط، از پرداخت تمام سهام آورده معاف هستند.
ـ موافقت‌نامه وزارت تعاون و نهاد ریاست جمهوری:
در راستای اجرای ماده ۱۵۸ قانون برنامه و بودجه، طی سال‌های ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ براساس موافقت‌نامه میان وزارت تعاون و نهاد ریاست‌جمهوری، بودجه‌‌ای به منظور اجرای چند پروژه در اختیار وزارت تعاون گذاشته شده است. در سال ۱۳۸۰، مبلغ ۱۱۰۰ میلیون ریال و در سال ۱۳۸۱ مبلغ ۱۵۰۰ میلیون ریال اعتبار برای اجرای ۸ پروژه زنان در اختیار وزارت تعاون قرار گرفت. پروژه‌های مزبور عبارتند از:
۱) تشكیل حداقل ۳۰ تعاونی از زنان دانش آموخته (شامل دیپلم و مقاطع بالاتر)
۲) حمایت و تقویت ۲۰ تعاونی برای زنان ـ ۱۳۸۰
۳) بازاریابی و بازاررسانی تولیدات تعاونی‌های زنان در قالب ۱۵ بازارچه دائمی و فصلی در ۱۵ استان ـ ۱۳۸۰
۴) برگزاری نمایشگاه تولیدات تعاونی‌های زنان در ۶ استان ـ ۱۳۸۰
۵) تشكیل ۳۰ تعاونی جدید ـ ۱۳۸۱
۶) آموزش بازاریابی و مدیریت برای مدیران زن در تعاونی‌های زنان برای حداكثر ۲۰۰ نفر
۷) تشكیل اتحادیه تعاونی سراسری از تشكل‌های زنان
۸) ایجاد سایت بازاریابی و فروش تولید تعاونی‌های زنان
▪ وزارت كار و امور اجتماعی
این وزارتخانه از طریق اعطای تسهیلات صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی در ترویج خوداشتغالی و كارآفرینی فعالیت دارد.
صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی: طرح خوداشتغالی با هدف فراهم نمودن زمینه اشتغال برای افرادی كه دارای توان بالقوه تولیدی بوده، اما به دلیل عدم سرمایه كافی، ابزار تولید و مكان مناسب برای عرضه تولیدات كالا و خدمات خود در زنجیره كار و توسعه كشور قرار ندارند، مطرح شد. اولویت دریافت وام در صندوق به ترتیب زیر است:
۱) زنان سرپرست خانوار
۲) فارغ‌التحصیلان دانشگاهی
۳) افرادی كه مدرك از سازمان فنی و حرفه‌ای دارند
در ضمن صندوق در نظر دارد از سال جاری اعتباری را از منابع داخلی به طرح‌های كارآفرینان اختصاص دهد.
▪ وزارت علوم، تحقیقات، فن‌آوری
این وزارتخانه از طریق سازمان سنجش آموزش كشور و مشخصاً طرح توسعه كارآفرینی در دانشگاههای كشور (طرح كارآد) ترویج كارآفرینی را برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان (اعم از زن و مرد) دنبال می‌كند.
ـ سازمان سنجش آموزش كشور (طرح كارآد):
براساس برنامه سوم توسعه، طرحی تحت عنوان طرح توسعه كارآفرینی در دانشگاههای كشور كه به اختصار كارآد نام گرفته تدوین شده است و اجرای آن با نظر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری در ۱۲ دانشگاه كشور شروع و مسئولیت پیگیری، اجرا و امور ستادی آن از سوی وزارت علوم در اواخر سال ۱۳۷۹ به سازمان سنجش آموزش كشور واگذار شده است.
اهداف طرح شامل ترویج روحیه و فرهنگ كارآفرینی، ترغیب جامعه دانشگاهی به اجرای دوره‌های آموزش كارآفرینی و گسترش تحقیقات تفصیلی در زمینه كار‌آفرین است. برنامه‌ریزی محتوای آموزش، بسترسازی و حمایت‌های مالی، اطلاعاتی، شناسایی و تشویق كارآفرینان برگزیده، رفع محدودیت‌های قانونی، فرهنگی، سیاسی، اداری و مالی از برنامه‌های طرح می‌باشد.
▪ جهاد دانشگاهی
جهاد دانشگاهی از طریق سازمان همیاری اشتغال فارغ‌التحصیلان با هدف ایجاد زمینه‌های مناسب برای اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی (اعم از زن و مرد) فعالیت می‌كند.
ـ سازمان همیاری اشتغال فارغ‌التحصیلان:
این سازمان در ۳ بخش آموزش و پژوهش و اطلاع‌رسانی فعالیت می‌كند. در بخش آموزش كلیه فارغ‌التحصیلان دانشگاهها و دانشجویان سال آخر حائز شرایط فراگیری دوره‌ها هستند.
راه‌اندازی سایت Jobiran امكان دیگری است كه در اختیار فارغ‌التحصیلان دانشگاهها گذاشته شده تا از طریق ثبت نام در این سایت بتوانند مشاغل مورد نظر خود را جستجو كنند. در طی ۲ سال فعالیت سازمان همیاری اشتغال حدود ۴۰.۰۰۰ نفر فارغ‌التحصیل جویای كار در این سایت ثبت‌نام كرده‌اند. امكان معرفی كارفرمایان نیز با ضوابط خاص در این سایت فراهم شده است.
به منظور فراهم نمودن بخشی از شرایط توسعه خوداشتغالی، اعتباری به مبلغ ۵ میلیارد ریال از محل بند الف تبصره ۱۱ قانون بودجه سال ۱۳۸۰ كل كشور جهت اعطای تسهیلات مالی به طرحهای الگویی، اشتغال، در اختیار سازمان همیاری اشتغال قرار گرفته است. تا براساس ضوابط و شرایط خاص در اختیار دانش‌آموختگان بیكار قرار گیرد.
▪ بانك كشاورزی
بانك كشاورزی عمده‌ترین منبع رسمی تأمین اعتبارات كشاورزی است و در جهت فقرزدائی و بهبود وضعیت مالی زنان سرپرست خانوار روستائی و نیز زنان شهرنشین، تسهیلات مالی خود را در قالب دو طرح «زینب كبری» و «ایران» به ترتیب تا سقف حداكثر ۵ و ۳ میلیون ریال اعطا می‌كند.
بانك كشاورزی در جهت توسعه سرمایه‌گذاری در بخش كشاورزی اولویت خاصی را برای جوانان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های كشاورزی و كارآفرینان در نظر گرفته است.
كلیه افراد بیكار كه حداقل دارای مدرك لیسانس كشاورزی از دانشگاههای داخل و یا خارج از كشور هستند، می‌توانند با ارائه مدرك تحصیلی معتبر از تسهیلات مذكور استفاده نمایند.
منبع: مرکز توسعه کارآفرینی
منبع : سایت تحلیلی MLM