چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
میتوان باور کرد که مادربرد Gigabyte GA-EP۴۵-DS۳P قابل اعتماد است!
![میتوان باور کرد که مادربرد Gigabyte GA-EP۴۵-DS۳P قابل اعتماد است!](/mag/i/2/upk5b.jpg)
از اینرو بر آن شدیم تا یکی از مدلهای خوش کیفیتی را که براساس چیپست Intel P۴۵ طراحی و تولید شده است را معرفی کنیم. مدل GA-EP۴۵-DS۳P یکی از محصولات شرکت Gigabyte محسوب میشود، هرچند برای اینکه در ذهن خواننده شائبه تبلیغ محصولات این شرکت ایجاد نشود، توجه عمدی کمتری نسبت به Gigabyte داریم، اما دور از انصاف بود که از این مادربرد صرفنظر میکردیم. در ادامه مختصری درباره چیپست اصلی Intel P۴۵ و چیپست همراه ICH۱۰R صحبت میکنیم و پس از آن به مشخصات فنی مادربرد خواهیم پرداخت.
● چیپست اصلی Intel P۴۵
اینچنین است که شرکتها از نامهای مختلفی برای چیپستها استفاده میکنند. نام اول که توسط تولیدکننده مورد توجه قرار میگیرد کد فنی (Codename) نامیده میشود و به نوعی قرابت بین انواع چیپستها را مشخص میکند.
چیپست Intel P۴۵ Express توسط با نام فنی Eaglelake به صورت رسمی در تاریخ پنجم ژوئن سال ۲۰۰۸ میلادی (پنج ماه پیش) با قیمت ۴۰ دلار در اختیار سازندگان مادربرد قرار گرفت. در تولید این چیپست ۲۲ واتی معماری ساخت ۶۵ نانومتری به کار رفته و اینگونه اعلام شده است که برای پشتیبانی کامل از پردازندههای ۴۵ نانومتری خانواده Core ۲ Duo، Core ۲ Quad، Core ۲ Extreme، Dual Core Pentium و شبهپردازندههای خاندان Celeron -که براساس معماری پردازشی Intel Core تولید شدهاند- طراحی شده است.
محصول P۴۵ از جمله آخرین چیپستهایی است که مرکز کنترل حافظه (Memory Controller) را در بطن خود جای داده. چیپستهای نسل بعدی این مرکز کنترل را از خود خارج ساخته و تحویل پردازندهها خواهند داد، زیرا مرکز کنترل حافظه در پردازندههایی که براساس معماری جدید Nehalem تولید میشوند به داخل پردازنده منتقل شده است.
چیپست Intel P۴۵ Express میتواند از تکنولوژی ATI CrossFireX پشتیبانی کند. این موضوع از خصوصیات این چیپست به شمار میرود و شرایط را چنان بر nVIDIA تنگ کرد که در نهایت، مجوز پشتیبانی از تکنولوژی استفاده همزمان از چند چیپست گرافیکی (SLI) را برای چیپستهای سطح بالای Intel صادر کرد. به همین دلیل است که چیپست اشرافی Intel X۵۸ توانایی پشتیبانی از تکنولوژیهای nVIDIA SLI و ATI CrossFireX را دارد.
چیپست Intel P۴۵ Express برای مادربردهای میانقیمت طراحی شده است، اما راستش را بخواهید بیشتر در مناطق پایینشهر وادی گرانقیمتها عرضه میشود. این محصول انعطاف فراوانی از خود نشان داده و به همین دلیل، قابلیتهای آن در مادربردهای شرکتهای مختلف متفاوت است. پیشنهاد میکنم هنگام خرید محصولی که براساس این چیپست طراحی شده است، با دقت به مشخصات فنی آن توجه کنید.
این را هم بگویم که چیپست Intel P۴۵ Express به خوبی میتواند جایگزین مناسبی برای چیپست گرانقیمت Intel X۳۸ باشد. به افرادی که توانایی تهیه مادربردهای مبتنی بر چیپست اشرافی Intel X۴۸ را ندارند، استفاده از مادربردهای مبتنی بر چیپستIntel P۴۵ را توصیه میکنم، زیرا این چیپستها برادر ناتنی محسوب میشوند. چیپستهای Intel X۴۸، P۴۳، P۴۵، G۴۳، G۴۵، Q۴۳ و Intel Q۴۵ هر یک گونهای مستقل از چیپست اصلی Eaglelake محسوب میشوند. در گونه IGP این چیپستها از موتور گرافیکی فاخر GMA X۴۵۰۰ و GMA X۴۵۰۰HD استفاده میشود.
توجه داشته باشید که تفاوتهای بسیاری بین طراحی چیپستهای P۳۵ و P۴۵ وجود دارد. چیپست Intel P۳۵ براساس طراحی چیپست Bearlake و P۴۵ براساس طراحی چیپست Eaglelake ساخته شده است و نسبت دوری با یکدیگر دارند.
به دوستانی که علاقمند به خرید مادربرد ارزانقیمت هستند توصیه میکنم از مدلهای معمولیتر خاندان Eaglelake مانند G۴۳، G۴۵، Q۴۳ و Intel Q۴۵ استفاده کنند.
این را هم اضافه کنم که نسل بعدی خاندان Intel P۴۵ که قرار است اواخر بهار سال آینده معرفی شود، Intel P۵۵ نام خواهد داشت.
● چیپست همکار ICH۱۰R
درباره چیپست همکار (Southbridge) جدید ICH۱۰ در نوبتهای گذشته صحبت کردهام و فقط به ذکر چند نکته در اینباره اکتفا میکنم. چیپست ICH۱۰R از دو امکان جالب علاوه بر امکانات و قابلیتهای چیپست ICH۱۰ پشتیبانی میکند.
▪ اول اینکه؛ حرف اضافه R در این چیپست نشاندهنده پشتیبانی از تکنولوژی RAID است. این چیپست همزمان با Intel P۴۵ معرفی شد و به صورت پیشفرض از گونههای سهگانه RAID ۰، RAID ۱ و RAID ۵ پشتیبانی میکند. افزوده شدن RAID ۵ به مادربردها امکان میدهد در کاربریهای حرفهای استفاده شوند. به خاطر دارم که به تفضیل درباره RAID ۵ سخن گفتهام.
▪ امکان دوم؛ پشتیبانی از تکنولوژی فاخر Robson است که در بازار به آن Intel Turbo Memory گفته و بیشتر در لپتاپها استفاده میشود. ارایه این تکنولوژی در مادربردهای دسکتاپ نشان از نقشههای جدید Intel برای بازارهای عام دارد. این تکنولوژی امکان نصب یک قطعه حافظه فلش NAND روی مادربرد را فراهم میآورد تا همان نقشی را برای هارددیسکها ایفا کند که حافظههای موقت سهگانه Cache برای هستههای پردازشی ایفا میکنند.
نکته دیگر اینکه، چیپست همکار HCH۱۰R فقط از پورتهای Hot-Swap پشتیبانی میکند. به بیان دیگر پورتهای LPT و IDE را از لیست موارد قابل پشتیبانی حذف کرده است و توجه بیشتری به SATA، eSATA و USB دارد.
● اما بعد!
محصول Gigabyte GA-EP۴۵-DS۳P به طریقی از رابط IDE و فلاپیدرایو پشتیبانی میکند. توصیه میکنم به وبسایت Gigabyte.com.tw مراجعه و لیست کامل مشخصات فنی و قابلیتهای این محصول را مطالعه کنید. در اینباره توجه شما را به چند نکته جلب میکنم.
اول اینکه، این محصول از تکنولوژی VRD ۱۱.۱ پشتیبانی میکند و با تکنولوژی قدیمیتر VRD۱۰ سازگار نیست. از اینرو فقط امکان استفاده از پردازندههایی وجود دارد که هسته آنها از نسل Intel Core ۲ باشند. برای مثال، استفاده از پردازندههای Pentium D، Pentium ۴، Pentium EE و شبه پردازندههای Celeron امکانپذیر نیست.
این توصیه را برای همیشه در ذهن داشته باشید که پیش از خرید مادربرد درست و درمون، به وبسایت سازنده آن مراجعه و توضیحات و تذکرات ذکر شده درباره مادربرد موردنظر را به دقت مطالعه کنید.
محصول GA-EP۴۵-DS۳P از تکنولوژی فاخر ATI CrossFireX پشتیبانی میکند و به سهولت میتوانید از دو کارتگرافیک ATI روی دو شکاف گرافیکی PCIe x۱۶ آن استفاده کنید. این نکته را در خاطر داشته باشید که اگر از دو کارتگرافیک استفاده کنید، شکافها در وضعیت PCIe x۸ قرار میگیرند. این محصول امکان استفاده از کارتگرافیک سوم را نیز فراهم کرده است که اگر واقعیت امر را بخواهید توصیه نمیشود. پیشنهاد میکنم که تکنولوژی ATI CrossFireX را با مادربردهای Intel X۵۸ یا مادربردهایی که براساس چیپستهای AMD/ATI ساخته شدهاند استفاده کنید.
از مادربردهای گرانقیمت Asus P۵Q Deluxe و MSI P۴۵ Platinum میتوان به عنوان رقبای جدی EP۴۵-DS۳P نام برد که از لحاظ قیمت، گرانتر و از منظر کارایی، اندکی ضعیفتر نشان دادهاند.
از خاطر بردم بگویم که مدل گرانتر EP۴۵-DS۳P فقط در سیستم خنکسازی غیرفعال (بدون فن) قدری پیشرفتهتر است و تفاوتی دیگر با محصول ما ندارد. چنانچه با عملیات OverClocking سر و کار جدی ندارید چیزی را از دست نخواهید داد.
محصول ما خصایص حسنه کم ندارد، اما فرصت برای گفتن زیاد نیست و قول میدهم که اگر مادربرد Gigabyte درست و درمونی پیدا کردم، همه را یکجا بگویم.
▪ مشخصات
ـ سازنده: Gigabyte Technology
ـ مدل: GA-EP۴۵-DS۳P
ـ خانواده: مادربرد گرانقیمت
ـ چیپست اصلی: Intel P۴۵
ـ چیپست همکار: Intel ICH۱۰R
ـ سوکت سازگار: LGA۷۷۵ (۷۷۵ پینی)
ـ سازگاری حافظه: DDR۲-۱۳۳۳ دو کاناله
ـ محدودیت حافظه: حداکثر ۱۶ گیگابایت و چهار شکاف
ـ شکاف گرافیک: دو شکاف PCIe ۲.۰
ـ چیپ صدا: RealTek ALC۸۸۹A هشت کاناله
ـ چیپ شبکه: دو رابط RealTek با سرعت یک گیگابیت
ـ شکافهای توسعه: یک PCI، یک PCIe x۴ و سه PCIe x۱
ـ رابط ذخیرهسازی: شش عدد SATA۲ و یک عدد eSATA
ـ رابطهای تکمیلی: یک عدد IDE با چیپست iTE IT۸۷۲۰F
ـ رابط USB: هشت پورت USB۲ مستقیم
ـ رابط Firewire: یک پورت ۶ پینی و یک پورت ۴ پینی
ـ نوع مادربرد: ATX (۳۰۵ ×۲۴۴ میلیمتر)
ـ قیمت ایران: با گارانتی سهساله آواژنگ نمیدانم!
ـ قیمت جهانی: بین ۱۷۰ تا ۲۱۰ دلار
▪ ارزیابی فنی
ـ طراحی و امکانات: خیلیخوب (۸ از ۱۰)
ـ کارایی: عالی (۹ از ۱۰)
ـ ارزش قیمت: عالی (۹ از ۱۰)
ـ امتیاز کلی: عالی (۹ از ۱۰)
منبع : هفتهنامه بزرگراه فناوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست