پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

مثلث قدرت در دولت قوام یافت


مثلث قدرت در دولت قوام یافت
چنانچه در خبرها گفته شد، رئیس جمهور، دکتر علی کردان را به عنوان وزیر پیشنهادی برای تصدی پست وزارت کشور به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد.
بعید می‌دانم کسی بر این نکته نقدی بگذارد که علی کردان حتی در نگاهی کاملا سطحی‌نگرانه مظهر نوعی اقتدار عملی است. چه آنکه به ایده‌ی نگارنده، او این شاخصه را به حکمی از جلوه‌ی شخصیتی و مدیریتی خویش بدل نموده است. وزانت رفتار و وجاهت مدیریتی، او را حتی در دوره حاکمیت اصلاح طلبان به عنصری جدی و بلامنازع در عرصه مدیریت کلان و تاثیرگزار کشور تبدیل کرده بود.
کردان ۵۰ ساله که دوران مسئولیتهای او در سه دهه انقلاب شکل متنوعی داشته و حاکی از تجربه خاص اجرایی و مدیریتی اوست، عموما اصرار بر رعایت اصول مورد نظر رهبری نموده و این مقوله در رفتارها و مواضع سیاسی او کاملا پیداست.
سابقه نشستن بر مسندهایی چون دادستانی، فرمانداری، قائم مقامی سازمان ثبت اسناد و املاک و همچنین گردشگری، معاونت سازمان صدا و سیما و یاری جهرمی در سکانداری وزارت کار در دولت نهم، از وی یک بوروکرات واقعی پرورانده است.
اما در پس طرح این سجایا نکته‌ای سنجیده نهفته که چه معادله‌ای علی کردان را در آستانه تکیه بر کرسی وزارت کشور قرار داده است!!!
اعتقاد نگارنده بر آنست که علی کردان باید حساسترین دوره مواجهه دولت و پارلمان جمهوری اسلامی را هدایت و مراقبت نموده و اتفاقا از سوی هر دو طرف مسئله، کاملا مورد پذیرش و اعتماد است.
شاید او شاخصه مقتدرترین وزیر کشور را در جمهوری اسلامی، در نقش آفرینی در تعامل سازنده میان دولت و مجلس به خود اختصاص دهد. چرا که از جهتی سابقه همکاری درخشان و مدیدی را با علی لاریجانی، آن هم در خاص‌ترین دوران تنشهای سیاسی و جناحی پس از انقلاب در کارنامه خود دارد، و هم از بدو کار دولت نهم، اداره حساسترین سازمانهای مرتبط با دولت به وی سپرده شده است.
وزارت کشور نقطه عطف و اساسی اداره و اجرا در کشور است و پیشنهاد علی کردان برای احراز این سمت از سوی احمدی‌نژاد پیامی مبتنی بر آغاز روند و خطی جدید در حوزه اجرا در کشور خواهد بود.
چرا که او خود داعیه یک جریان همراه را در امر اجرا در کشور دارد.
کردان مخالفان سرسختی در مجلس دارد که اتفاقا اکثر آنها از همولایتی‌های وی به شمار می‌روند.
اما رئیس دولت با وجود این نگرانی که مبادا مجلس قصد صدور یک عدم اعتماد را داشته باشد، زیرکانه دست روی گزینه‌ای گذاشت که قطعا حیثیتش با حیثیت علی لاریجانی چنان گره خورده است که با تلاش رئیس مجلس ( به احتمال بسیار قوی ) با رأی قاطع بر مسند وزارت تکیه خواهد زد.
از طرفی موقعیت حساس کنونی به واسطه انتخابات ریاست جمهوری و ایمان همگان به مدیریت و درایت قاطع کردان موجب شده در شرایطی که احتمال رقابت لاریجانی در این عرصه تقریبا به صفر رسیده، وجود و حضور یک نیروی اجرایی و مدیریتی قوی کمک شایانی به برگزاری بهینه و بی حاشیه این واقعه خطیر نماید.
حضور کردان در وزارت کشور یعنی هماهنگی بی چون و چرا و بلامنازع مجلس هشتم و دولت نهم که البته مقدمه‌ای شود تا سکانداران پاستور به این زودی‌ها مقر فرماندهی را ترک نکنند.
از سویی دیگر با وزیر شدن کردان مثلث قدرت و توازن تصمیم‌گیری در دولت احمدی‌نژاد شکل قوام یافته‌ای به خود می‌گیرد. علی کردان، محمد عباسی و سید محمد جهرمی، شباهتهای جالبی به هم دارند.هر سه امسال از مرز ۵۰ سالگی عبور می‌کنند، هر سه از دوران جوانی مسئولیتهای اجرایی ویژه‌ای بر عهده داشتند و هر سه در مقاطع مختلف از چهره‌های مؤثر غیر فقیه در حوزه اجراییات شورای نگهبان بودند. جالب اینجاست که هر سه در مقاطع مختلف در کنار لاریجانی نیز نقش آفرینی نموده و قرابت فکری و روشی زیادی به وی دارند و با آمدن کردان وزنه تصمیمات این مثلث مؤثر در دولت به سمت یک تعامل پخته و معنا دار با مجلس هشتم خواهد رفت.
حضور مقتدرانه این سه سیاستمدار که تلفیقی از نگاه اصولگرایانه و روحیه فعالانه و تکنوکرات را بروز می‌دهند در کنار حرکتها و مواضع غافلگیرانه رئیس جمهور، با توجه به نبودن چهره¬هایی چون پورمحمدی و دانش جعفری در دولت، و همچنین در آستانه موج تحولات جهانی و قرار گرفتن ایران در دو راهی تردید در تعامل با غرب، جالب و تأمل بر انگیز خواهد بود.
امید رضا طالشیان

تحلیل باشگاه تحلیگران جوان آریا