دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
عوامل خودکشی
خودکشی(suicide) از دو لغت دارای ریشه لاتین Sui به معنی خود و Caedere به معنی کشتن مشتق شده است و در حال حاضر نه به صورت خودکشتن که بهصورت خودکشی استفاده میشود. اولین با این اصطلاح در سال ۱۷۳۷ توسط دفونن فرانسوی بهکار گرفته شد.
▪ علل خودکشی از نظر اجتماعی :
فقر،بیکاری،،طلاق،فقدان حمایت خانوادگی و فشارهای روزافزون اجتماعی بر زندگی افراد،شکست ها ،سوءاستفاده جنسی ،عشق های ناسر انجام در جوانان ، و ....وعلل خودکشی از نظر روانشناسی:پوچی،ناامیدی،احساس شکست،بحران های عاطفی، احساس گناه، افسردگی، اعتیاد،بیماری های روانی و جسمی مانند ایدز و سرطان و هپاتیت و ...
عوامل خودکشی زنان براساس تحقیقی که "میترا خاقانی“ دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا انجام داده است از بین انواع خشونت ها، خشونت روانی بیشترین ارتباط را با تمایل به افکار منتهی به خودکشی و آسیب رساندن به همسر دارد. براساس این تحقیق،تمایل به افکار منتهی به خودکشی و آسیب رساندن به همسر در زنانی که دارای سطوح تحصیلی دیپلم و لیسانس به بالا بودند کمتر از زنانی بوده است که دارای سطوح تحصیلی زیر دیپلم می باشند.این تحقیق نشان می دهد درآمد و عوامل اقتصادی رابطه ای با تمایل به افکار خودکشی و آسیب رساندن به همسر نداشته است.جامعه شناسان معتقد اند اعتیاد، همسرآزاری و آگاهی نداشتن نسبت به حقوق اجتماعی و قانونی، بیکاری، رفتارهای خشونت بار، فروش اموال و جهیزیه زن و حتی سرقت اموال خانواده توسط همسر، اجبار زن به انجام امور خلاف قانون برای کسب درآمد جملگی از پیامدهای اعتیاد و از مشکلات زنان جامعه است که منتج به خودکشی در آنان می گردد.
ازدواج های نامناسب که تفاوت های سنی در آن فاحش است ، فرهنگ مردسالاری حاکم ، نداشتن حق انتخاب همسر ، فقر و بیکاری مردان از مقوله هایی است که به پدیده خودکشی در میان زنان دامن زده است و دراین شرایط پدیده خودکشی به عنوان تنها راه آزادی و رهایی از رنج های انسانی بروز کرده و ادامه می یابد. چندهمسری از دیگر عوامل خودکشی در میان زنان است بر اساس یک طرح پژوهشی درسال ۸۲ جامعه زنان به خصوص روستاییان به شدت در معرض خودکشی هستند.براساس یافته های آماری در یک طرح پژوهشی که توسط سازمان بهزیستی انجام گرفته است این خودکشی ها به لحاظ سنی بالاترین میزان در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال و سپس ۱۰ تا ۱۹ سال در میان زنان است.از مجموع ۱۷۴ مورد اقدام به خودکشی در یکی از استانهای کشور ۷/۷۴درصد به زنان و۳/۲۵ درصد به مردان اختصاص دارد.
▪ چرا عده ای دست به خودکشی می زنند ؟
خودکشی رفتار یا پدیده ای است که از جوانب متعدد باید مورد بررسی قرار گیرد. تا آنجا که مشخص است خودکشی در بسیاری از جوامع وجود داشته و دارد و در هر کجا که انسان ها زندگی می کنند خودکشی هم اتفاق می افتد .
خود کشی را می توان به سه نوع تقسیم بندی نمود:۱- خودکشی موفق ۲- خودکشی ناموفق ۳- خودکشی پنهان یا مزمن : آمار خودکشی در این نوع ، بسیار بالاتر از دیگرانواع خودکشی است. در این مورد با وجودی که فرد از انجام بعضی رفتارها و یا عادات آگاهی دارد و می داند که ادامه آن رفتار و یا عادات موجب عارضه جسمی، معلولیت و یا مرگ وی می شود و با وجودی که در مورد آن رفتار و یا عادات مخرب با وی مکرراً صحبت شده وعواقب آن به وی گوشزد می گردد ، اما وی به رفتار وعادت خود ادامه داده و به سلامتی خود بی توجهی می نماید.
جالب است بدانیم سفید پوستان بیشتر از رنگین پوستان خودکشی می کنند. آمار خودکشی در افرادی که از کشوری به کشور دیگر مهاجرت می نمایند بیشتر است زنان چهار برابر بیشتر از مردان اقدام به خودکشی می نمایند که نجات می یابند و یا این که زنان بیشتر تظاهر به خودکشی می نمایند.هرچه سن بالاتر می رود میزان خودکشی افزایش می یابد .بیشترین آمار خودکشی از سن ۱۵ تا ۲۴ سالگی است که در پسران کمی بیشتر از دختران است.مردان سه برابر بیشتر از زنان ، خودکشی موفق دارند.مسیحیان کاتولیک و مسلمانان آمار کمتری از خودکشی دارند، و یهودیان بیشتراز مسیحیان پروتستان خودکشی می کنند آمار خودکشی در روستاها و شهرهای کوچک در مقایسه با شهرهای بزرگ کمتراست .افرادی که ازدواج کرده اند کمتر به فکر خودکشی می افتند. خانواده هایی که فرزند دارند کمتر از خانواده های بدون فرزند خودکشی می کنند. اافرادی که از نظر اجتماعی منزوی و گوشه گیر هستند و ارتباطات اجتماعی کمتری دارند اقدام به خودکشی بیشتری دارند .کارکردن و داشتن شغل ، خطر خودکشی را کم می کند.آمارها نشان می دهد خودکشی در پزشکان دو برابر دیگران است . افرادی که از سلامت جسمی برخوردارند کمتر اقدام به خودکشی می نمایند. ۵۰ % از مردانی که دچار بیماری سرطان هستند و ۷۰% از زنانی که دچار انواع سرطان و یا انواع دیگر سرطان هستند خودکشی می کنند.
آمار خودکشی در جهان ۱۶ نفر به ازای هر صدهزار نفر است و بطور متوسط در هر ۴۰ ثانیه یک نفر خودکشی میکند. پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۰ این تعداد به ۱،۵ میلیون نفر در سال برسد.ایران در بین کشور های دنیا در زمینه خودکشی توسط برخی از ارائه دهندگان آمار رتبه ۴۸ و برخی دیگر رتبه ۵۸ را دارد. استان لرستان اولین رتبه و استان های مازندران و گلستان در رتبه های بعدی قرار دارند و همچنین کمترین آمار خودکشی در استان سیستان و بلوچستان است. در استان ایلام خودکشی در بین زنان به پدیده ای رایج تبدیل شده است . در سال حدود ۴۰۰ مورد خودکشی در استان ۵۸۰ هزار نفری ایلام اتفاق میافتد که سهم زنان از این تعداد ۲۲۰ نفر است اکثریت این زنان نیز خودسوزی را انتخاب می کنند .
منی احمدی زاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست