سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
دستاوردهای انقلاب اسلامی
دهه فجر هر سال فرصتی است تا عملکرد نظام جمهوری اسلامی ایران و دستاوردهای انقلاب اسلامی مورد ارزیابی قرار گیرد. این دستاوردها در عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و اقتصادی قابل ارزیابی است. هرچند فراز و نشیبهای زیادی فراروی حرکت پرشتاب انقلاب اسلامی بوده است ولیکن دستاوردهای بزرگی در هریک از عرصههای مختلف حاصل شده است که پرداختن به آنها در مجال این نوشتار نمیباشد. صرفا به صورتی کوتاه و اشارهوار پرداخته میشود.
۱) در عرصههای سیاسی داخلی، دوران سیاه خفقان و دیکتاتوری پشت سرگذاشته شد، دورانی که جریانهای سیاسی که حتی شائبه نقد و یا مخالفت با رژیم سلطنتی شاه را داشتند به شدت سرکوب و در زیر سختترین شکنجههای قرون وسطی قرار میگرفتند. آرای مردم و انتخابات آزاد در هیچ شرایطی وجود نداشت و اساسا واژههای آرمانی و غیرقابل دستیابی به شمار میرفت اما امروز به برکت انقلاب اسلامی، مردم در عرصههای سیاسی حضوری همهجانبه پیدا کرده و پدیدههای شگرف در هریک از انتخاباتی که در سطح ملی و محلی برگزار میشود از خود میآفرینند و بدون هرگونه نظریات تحمیلی، خود تصمیم میگیرند و مخالفت خود را با سیاستها و مشی جریانهای مختلف بدون هیچگونه نگرانی و ترس بلکه با غرور و حمیت ملی ابراز میدارند.
۲) در عرصه سیاست خارجی، امروز شاهد دوران عزتمندی ایران عزیز در عرصههای جهانی هستیم. رژیم شاه به همان میزان که سرسپرده قدرتهای سلطه و بیگانه بود و کوچکترین تصمیمی را بدون هماهنگی با آمریکا و سایر سلطهگران نمیتوانست بگیرد. ولیکن امروز در عرصه معادلات بینالمللی، نقشی تعیینکننده دارد و قدرتهای زورگو و استعمارگر عاجز و درمانده شدهاند. چرا که حرکتهای آزادیببخش در دنیا با الهام از اهداف بلند انقلاب اسلامی، منافع آنها را در منطقه و سایر نقاط جهان به خطر انداختهاند و هرکجا که قدم میگذارند مواجه با ارزشهای توفنده انقلاب اسلامی هستند.
۳) در عرصههای اجتماعی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شاهد خودباوری و خوداتکایی به صورتی بارز و شکوهمند در آحاد جامعه بودهایم. اوج این خودباوریها و خودشکوفاییها را در سالهای جنگ تحمیلی شاهد بودیم. مردم، با ایمان و اعتقاد در رویارویی با رژیم تا دندان مسلح صدام پیروز شدند، با رژیمی که توسط آمریکا و همه حکومتهای مخالف با انقلاب اسلامی حمایت میشد. ایثار، فداکاری، از خودگذشتگی، صداقت، اخلاص مردم و نهادهای مردمی در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره زبانزد جهانیان بوده و هست.
تشکلهای مردمی و نهادهای غیردولتی روز به روز جان و قدرت تازهای به خود گرفته و نقش تصمیمسازی برای جریانهای حاکمیتی پیدا میکنند. این نوع پویاییها که در جوهره اجتماعی پدید آمده است. صرفا میتوانست آرمانهایی باشد که در اذهان جامعه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی وجود داشت.
۴) در عرصههای فرهنگی، شاید بتوان گفت که شاهد بیشترین دستاوردها بودهایم. به برکت پایداری انقلاب اسلامی امروز نه تنها بر فرهنگ ذلتبار و مفسدهبار غرب در حال رهایی هستیم بلکه موضوع مهندسی فرهنگ نظام جمهوری اسلامی ایران و راهبردهای فرهنگی در صدر سیاستگذاریهای نظام جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. فرهنگی که تضمینکننده استقلال و آزادی، پیشرفت و عدالت، همبستگی و اتحاد، ایستادگی و مقاومت، از خودگذشتگی و ایثار و خوداتکایی و سازندگی ایران عزیز را در بردارد و حیات طیبه برای ایران فردا نوید میدهد.
۵) در عرصههای علمی،هر روز شاهد پیشرفتهای شگرفی هستیم. دانشمندان و جوانان تحصیلکرده و فرهیخته در عرصههای مختلف علمی اعم از نظری و تجربی آفرینشهای تحسینبرانگیزی را دارند. حضور نخبگان جوان در المپیادهای بینالمللی و کسب مقامهای برتر از یکطرف و دستاوردهای فناوری در داخل کشور از طرف دیگر بیانگر این پیشرفتهای علمی است. کشف سلولهای بنیادین در عرصه دانش بیوتکنولوژی و دستیابی به فناوری چرخه سوخت هستهای و ساخت سانتریفیوژها و فرآیندهای تولید این سوخت، به جایی رسیده است که دنیای سلطه را به رویارویی با جمهوری اسلامی ایران کشانده است. در دوران سیاه و خفقان رژیمهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به شدت دستاوردهای علمی ایران سرکوب میشد و دانشمندان ایرانی یا سر به نیست میشدند و یا توسط مراکز تحقیقاتی و علمی قدرتهای جهانی خریداری میشدند. اما امروز نه تنها چنین تهدیدات و تطمیعهایی کارساز نیست بلکه درمانده از مقابله با چنین دستاوردهایی هستند.
۶) در عرصههای اقتصادی؛ ایران اسلامی با اتکا به عزم ملی و دستاوردهای علمی و فرهنگی توانسته است همه نیازهای یک زندگی نسبتا مدرن و راحت را برای جامعه فراهم سازد و علیرغم همه تحریمها و محدودیتها و ویرانیهای جنگ تحمیلی، دستاوردهای بزرگی در عرصه تولیدات کشاورزی، صنعت، خدمات و تجارت داشته باشد،وابستگی اقتصادی را به نظامهای اقتصادی سلطهگر قطع و استقلال اقتصادی خود را به نمایش بگذارد. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به جهت وابستگی اقتصادی و اینکه برای تامین حداقلهای معیشتی و محصولات صنعتی محتاج به خارجیها بودیم، جامعه ایرانی احساس خفت و ذلت را داشت اما امروز نه تنها به استقلال اقتصادی دست یافتهایم بلکه در برخی از صنایع دفاعی و تکنولوژیهای پیشرفته جهانی در عرصههای رقابتی حرف برای زدن داریم.
در دوران پس از پیروزی جنگ تحمیلی چهار برنامه میان مدت توسعهای اجرا و یا در دست اجرا میباشد. هریک از این برنامهها میتوانست یک نظام و حاکمیتی را متلاطم سازد ولیکن نه تنها شاهد پیشرفتهای حاصله بودهایم، بلکه امروز شاهد ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد توسط مقام معظم رهبری مبتنی بر واگذاری همه فعالیتهای اقتصادی که توسط مردم قابل انجام هست، میباشیم.
سیاستهایی که اجرای آنها یک انقلاب اقتصادی را پیش روی دارد و میرود تا چشمانداز بیستساله کشور که تدوین و ترسیم شده است تحقق بخشد و اهداف متعالی آن را به منصه عمل رساند.
چشماندازی که ترسیم آن بیانگر هدفمندی نظام جمهوری اسلامی ایران و وجود عزم ملی و یکپارچه ملت بزرگواری است که ذرهای نگران تحریمها و محدودیتها و مقابله قدرتهای فاسد جهانی نیست قدرتهایی که هر روز برای مهار انقلاب اسلامی در منطقه و جهان توطئه میکنند.
اما این دستاوردهای بزرگ که پیش روی داریم، همواره با آفتهایی روبروست و در صورتی که حفاظت انقلابی نشود میتواند دچار آسیبهای بزرگ شود و به یکباره بسیاری از آنها تضعیف شده و از دست برود. مهمترین آسیبهایی که میتوان بدان اشاره نمود عبارت است از:
۱) خداوند بزرگ، منابع و ذخایر عظیمی را برای ملت بزرگوار و عزیز ایران قرار داده است. استعدادهای بینظیر انسان، ذخایر بیپایان زیرزمینی، منابع گسترده، متنوع و سرشار طبیعی، اسلام و معنویت به عنوان برترین ادیان بشری. اما همه و همه این منابع در صورت اعمال مدیریت کلان و علمی میتوان آن طور که در شان نظام جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی میباشد، بهرهبرداری نمود و در جهت تعالی و پیشرفت اقتصادی جامعه به کار گرفت.
از ظرفیتهای بیپایانی که در اختیار این نسل و نسلهای آینده قرار گرفته است، استفاده نمود. در صورت عدم بهکارگیری مدیریتهای راهبردی و اتلاف منابع خدادادی نه تنها نمیتوان به اهداف بلند انقلاب اسلامی نائل آمد، بلکه دچار صدمه هم خواهد شد.
۲) بوروکراسی و فرآیندهای اداری به ارث رسیده از رژیم سلطنتی گذشته، از بزرگترین آفتهاست که همانند خورهای از کارآمدی نظام جمهوری اسلامی به شدت میکاهد. اثربخشی سیاستها و تصمیمات انقلابی را به حداقل رسانده و نمیگذارد ایدهها و تحولاتی که در فراز و نشیبهای سیاسی در جوهره نظام پدیدار و شکل میگیرد به سرانجام مثبت و هدفمند نائل آید.
۳) وجود رگههای مفسده در جای جای نظام و دستگاههای اجرایی آفتی است که همه دستاوردها را میتواند با مخاطره همراه سازد. مفسده باعث زنگزدگی و عدم کارآمدی و اثربخشی در هر سیستم و سازمانی خواهد بود.
مفسدهای که از زیادهطلبی مدیران و مسئولین یک نظام و یا سازمانهای دولتی متصور است از بدترین و زشتترین مفسدههایی است که میبایستی توسط رهبران و دلسوزان انقلاب اسلامی با آنها مبارزه شود و ریشههای آن از بین برود. نظام مقدس جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی ایران به جهت داشتن اهداف متعالی ارزشی صرفا در محیط سالم و پاک میتوانند ادامه حیات داده و جامعه را به تعالی برسانند.
پیروزی انقلاب اسلامی در شرایطی که همه مبارزان و مجاهدان به جهت شرایط سخت حاکم در دوران ستمشاهی ناامید بودند، مدیون رهبریهای مقتدرانه، مدبرانه و الهی حضرت امام راحل (ره) است. امامی که خستهتر از همه مبارزین ولیکن خستگی ناپذیرترین بود و توانست بزرگترین پدیده انقلابی جهان را در عصر خود به منصه ظهور برساند. حقیقتی که بدون او، انقلاب اسلامی شناخته نمیشود.
محمد ناظمی
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست